×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МС обмисля регресни искове за осъдителни решения срещу България, заплашени са и Борисов и Цветанов


МС обмисля регресни искове за осъдителни решения срещу България, заплашени са и Борисов и Цветанов
"Тези искове ще бъдат заведени независимо към кого са и за кой период от управлението на България се отнасят", закани се през 2019 г. Нинова, която сега е вицепремиер
15 Февруари 2022, Вторник, 10:12 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Корнелия Нинова повдига темата, Кирил Петков я подкрепя, а Надежда Йорданова готви анализ

Правителството готви анализ на възможността държавата да образува регресни искове срещу физически лица, виновни за осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това става ясно от дискусия на последното заседание на Министерския съвет.

Повод за нея е обсъждане на проект на решение за изпълнение на плащания по няколко решения на ЕСПЧ.

От стенограмата от заседанието става ясно, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев моли от Министерството на правосъдието да предоставят детайлна справка кои институции какви щети са нанесли и плащания на каква стойност сме направили последната година. Информацията била „поискана от народни представители с оглед нанасяне на корекциите на бюджетите на съответните институции между първо и второ четене“.

„А може би да се добави и кои личности са виновни за това, защото и там имахме много, назад в годините, пререкания“, припомня и министърът на туризма Христо Проданов – представител на БСП и бивш депутат от „червената“ формация.

Правосъдният министър Надежда Йорданова отговаря: „За институциите - да, ние имаме при нас делата кое как се е случило, но за конкретните физически лица не мога да се ангажирам дали е възможно“.

Премиерът Кирил Петков се намесва: „Да, Вие ще проверите дали е възможно, ако е възможно, пълна прозрачност.“

Тук вече думата взима вицепремиерът, икономически министър и лидер на БСП Корнелия Нинова: „Не е ли време и да приложим нормата на закона, която казва, че може държавата да образува регресен иск срещу виновни лица и най-накрая всеки да си носи отговорността за щетите, които е нанесъл. Има такъв текст в закон и той не се прилага от години. Процедурата е България плаща по делото, и след това завежда регресен иск срещу виновните лица. Докато някой не си получи заслуженото за вредите, нищо не правим. Това е един мъртъв текст в закона, който мисля, че на нашето правителство му отива да го направим жив.“

„Аз лично приветствам тази идея“, отговаря министър-председателят Петков.

Надежда Йорданова обаче леко охлажда ентусиазма им: „Всъщност Министерство на правосъдието по някои случаи води регресни искове, не са особено успешни, но ще направя анализ и ще ви информирам.“

Корнелия Нинова и нейни съратници в качеството им на депутати от опозицията неколкократно са повдигали въпроса за регресни искове към отговорни за осъдителни решения лица. Сред тях са споменавани и Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Така, например, на пленарно заседание на Народното събрание на 6 февруари 2019 г., по време на кабинета „Борисов 3“, е обсъждан Годишният доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу Република България за 2017 г.

Тогава Корнелия Нинова поема знаково обещание: „И наистина не сте видели още нашето управление. Аз неслучайно се изправям тук и поемам ангажимент пред българските граждани, че тези искове ще бъдат заведени независимо към кого са и за кой период от управлението на България се отнасят. Защото това е принципен въпрос – няма значение дали е управлявал ГЕРБ, НДСВ, БСП, това е принципен въпрос.“

Нинова тогава коментира още: „Ето, този закон не се изпълнява, а това е решението, уважаеми български граждани. Защото, когато един политик или държавен служител погази Вашите права, но знае, че ще трябва да плати от джоба си това, което ще ни бъде присъдено като обезщетение, ще се замисли дали ще го направи.“

Лидерката на БСП тогава се обръща към министър-председателя Бойко Борисов: „Нямам нищо лично, но, господин премиер, питам Ви: кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 хил. евро? Искаме да знаем: кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов? Или, господин Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за шест дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро? Интересно ще е: Борисов срещу Цветанов, но в името на народа.“

Припомняме, че България бе осъдена от ЕСПЧ да плати 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на членове на семейството на Тодор Димов-Чакъра, както и 4684 евро на адвокатите им.

Причината бе операция на МВР от 2003 г. по задържането на Чакъра във вилата му в Харманли. След намесата на Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР и лично ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

 

 


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 0
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 0
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 1
Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
15
Коментара по темата
15.
ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ
16.02.2022 08:45:14
0
0
ДОКОЛКОТО ИМАМ ИНФОРМАЦИЯ"БАЙ СТАВРИ" Е НАПУСНАЛ.ПОРАДИ НАВЪРШВАНЕ НА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ.ИСКАЛ Е ДА ОСТАНЕ НА РАБОТА НО НЕ СА МУ ПОЗВОЛИЛИ/С ВАШИТЕ ИДИОТСКИ РЕШЕНИЯ ДА НЕ РАБОТЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ/.ДОКАРАХМЕ СЕ ДО ТАМ,ЧЕ ДА НЯМА КОИ ДА ПРИЕМЕ ПРЕЖДЕКРАДИВШИТЕ...ЦВЕТАН КОГАТО И ДА ГО ВКАРАШ ПРИ ПЕНСИОНЕРА ВСЕ ЩЕ Е КЪСНО....
14.
ТвойтаМама
15.02.2022 20:43:01
1
7
Цвъки Асансьора,известен още като Ушев и като Цвъки Молитвената закуска отдавна трябваше да е на"гости" при Бай Ставри и да лежи до животно,но ако имаше държава.
13.
Дпд
15.02.2022 16:55:23
12
9
Освен неистовото желание за мъст и реваншизъм, текста на този закон е парадоксален.
Държавата като обвинител, която после е осъдена в междунар. съд, и се търси персонална отговорност.Хайде сега кака Корни и просто Кире да се замислят каква демотивация на държавните служители и институции ще настъпи , след като трябва персонално да отговарят за обвиненията, които ще повдигат.
Не се ли случи съвсем наскоро това с Баневи.
Всеки плужек може да осъди страната ни в Брюксел,заради малоумието на тамошната администрация, трябва ли персоналната отговорност да е изкупителна жертва.
Явно във време като днешното, да!
А , ако това ще напълни пробития, нов бюджет на растежа, това е гениално решение на Асенчо.
12.
Petko
15.02.2022 14:41:53
18
10
Kanadskata vryzka .... Ivo Prokopiev was Honorary Consul of Canada in Bulgaria for three mandates during the period 2010 - 2019
11.
123
15.02.2022 14:01:29
17
21
Тези искове се водят на формално основание от престъпници. Държавата може да си ги позволи, защото не са в големи размери. Новите, обаче за пореден път показват как ще се развихри престъпността. Ще закрият специализираните прокуратура и съд. Ще търсят отговорност от служители. Ами смятайте, кой прокурор от тук ще си сложи главата в торбата. Никой. И без това кримките са нагли до безобразие. Та край на правораздавателната система. Спасявайте се кой както може. До това води промяната на мафията.
10.
Импексова и Канадския кога?
15.02.2022 13:52:12
11
21
Мафията се активира!
Кой ще ни даде пари, че съвсем я закусихме?
9.
Народът на Бг.
15.02.2022 13:24:36
24
34
Мутрата борисоФ, системно нарушаваше законите и заради който сме Осъдени да платим Милиони левове на ЕС,
Трябва да върне Милиардите, които Открадна от България!
8.
Kiril kirilov ot sklave
15.02.2022 13:20:22
7
12
Da se napravi spravka za kakva obshta suma e osadeba dkevr/ kevr i da se nameri nachin ivan ivanov i kompania da ia platiat lichni, a ne zelokupnua bg narod.
Zashtoto sa prestapnizi! Sashtoto da se napravi i za kzk, kfn, bnb, kzp,kzd i t.n.
7.
Ептен
15.02.2022 11:31:52
28
46
За балъци ни взехте,регрес от Бойко Борисов , той служебно лице бе , още малко от съдиите ще искате регрес за несправедливи присъди,искайте и регрес от Костов за приватизацията ,хахаххаха каквито избирателите такива и управниците ,статии от гугъл, парашутисти от канада с американски парашути и най-непрокопсаната част от бг населението които им повярва и ги избра!!!
6.
Хаха
15.02.2022 11:17:14
29
37
Просто Кирчо и Курнелка говорят за прозрачност. Той не влезе ли в политиката ни с измама? Да погледне назад(регресивно:0) и да оцени първо своите действия. Ще има ли регресивност и за ограбване на цялата ни икономика, предприятия и фирми? Защо някои хора са с толкова къса памет или са по-скоро мазохист и за сметка на бедния ни народ?
5.
Гешов
15.02.2022 11:11:47
19
25
Шефе, кат ти казах да отвържеш малко пара навремето, ти се досвидя. Сега и милиард няма да стигне
4.
мислещ
15.02.2022 10:56:05
36
44
Тия новите яко са погнали дебелака от Банкя! Какво искат от него? Човекът просто напълни няколко чекмеджета и няколко банкови сметки, те едва ли не го изкакрват най-големия престъпник! И голяма работа, че държавата е загубила милиони левове заради Цветанов и Борисов! Случват се такива неща, защо е нужно да им се търси отговорност сега!
Много са лоши тези от ПП, а най-лош е Румен Радев, от когото тръгна тази промяна! А как хубаво щаха да си живеят Шиши, Тиквун и Доган! Всичко развалиха!
Честност, та честност! Че какво и е лошото на корупцията?
3.
Язон
15.02.2022 10:44:10
11
32
Тези регресии ги плаща данъкоплатеца а за РЕПРЕСИИТЕ, РПГ-то и всички останали не хуманни действия на ръководни кадри и политици.Едва ли ще има справедливост.
2.
ХХ
15.02.2022 10:36:15
11
49
Браво!
Всички присъди срещу държавата, олатени от бюджета от 1989та трябва да се прехвърлят върху виновните и наследниците им!
1.
Селянин
15.02.2022 10:27:59
10
41
Не само за осъдителни решения, но и за всички загуби на държавата от хора на ръководни държавни служби трябва да има регрес към отговорните за загубите. Да видите колко рязко ще започнат да работят в полза на обществото, а не в своя полза. Само като пример. БДЖ, Тол Системата, Десетте милиарда несъбираеми данъци и още хиляди подобни доведени до загуби умишлено заради личните интереси на ръководещите ги.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори