×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тома Белев отряза националите по кану за достъп до Ропотамо, прехвърли топката на Народното събрание


Тома Белев отряза националите по кану за достъп до Ропотамо, прехвърли топката на Народното събрание
Река Ропотамо е плитка, тук отработваме плътен и мощен загребок, което помага за добри резултати, обясни треньорът от националния отбор по кану Евгени Недев
10 Февруари 2022, Четвъртък, 08:08 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

В последното ми писмо до министерството призовах да допуснат само 8 лодки каяк, каза  треньорът Евгени Недев

Министерството на околната среда и водите няма правомощията да разреши на гребците да тренират в резерват. Само Народното събрание може да направи компромис и националите да се върнат в резерватната част на Ропотамо. Това каза пред бТВ заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

„Законът за защитените територии регламентира режимът в Ропотамо, както и във всички останали резервати и в него не се посочва изключение за спортна или тренировъчна дейност. Резерватът е от моста до устието. Реката е с дължина около пет километра и е единствената значима река резерват в България от над 130 000 речни поречия“, поясни той.

„Тя е обявена за резерват още преди да има закон, който да регламентира създаването на защитени територии. Не бих коментирал какво нарушава екоравновесието, защото въпросът е дали ще се приложи законът или не“, заяви Белев. 

Скандал с гребците, режат им достъпа до Ропотамо

Треньорът от националния отбор по кану Евгени Недев пък каза, че в последното си писмо до министерството призовал да се допуснат само 8 лодки каяк. Сред тях няма моторни, уточни той.

„Ние сме тук от 2006 г. Винаги сме провеждали на това място зимата си подготовка. Ропотамо за нас е важна по няколко причини. Първо когато два месеца сме били извън водата и сме работили в залите за обща физическа подготовка и дойдем тук, предимството е, че реката е плитка и така отработваме плътен и мощен загребок, който в последствие през годината дава добри резултати“, обясни Недев.  

„Освен това реката няма никакво течение, както и много завои. Тя в повечето участъци е права и дава възможност да се развива нужната скорост“, добавя треньорът на националите, който е и учител в Спортно училище „Майор Атанас Узунов“- Русе.

„Нямам никаква представа как гребците могат да нарушат екоравновесието. Не знам защо ни забраниха да тренираме тук. Смятам, че може да има компромиси, когато става въпрос за подготовката на спортисти“, добавя той.

18-годишният Преслав Георгиев, който може да се окаже достоен наследник на Иво Янакиев в гребането, споделя, че няма друга река като Ропотамо, където да може да тренира

18-годишният Преслав Георгиев, който вече има 12 републикански титли, сподели, че е  Дунав не дава същите възможности както спокойната река Ропотамо. 

Миналата година се подготвяхме тук, добавя момчето, което стана четвърти на Европейското първенство на едноместно кану 200 метра и пети на Световното на 500 метра за юноши. 

Само тук може да се прави толкова плътен и мощен загребок, обяснява 18-годишният национален състезател по кану.

Ропотамо е създала много спорни величия. Румяна Нейкова и бургазлията Иво Янакиев са сред тях. 

„Само изследователи от различните институти в България, от БАН, от университетите, които подадат искания за проучвания в резервата, може да получат достъп. При нас персонално се разрешава на съответния изследовател да влезе в резервата и да го изследва“, обясни Тома Белев.

Лодки и корабчета ще има и през следващото лято, но извън резерватната част на реката, каза още той.


В категории: Приморско


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
23
Коментара по темата
23.
До кога
12.02.2022 14:38:44
1
1
Благодарение на същите Царево нямат одобрен устройствен план стана вече 20 г. Нарушава се пополацията на куцата мравка, едноокия щъркел и напушения лалугер.
22.
Асен
11.02.2022 15:53:08
1
4
Белев освен, че съсипа Витоша с неговото „управление“ преди години, сега се е захванал да опраска и кануто.
21.
Бай Петър
10.02.2022 13:54:32
2
7
И това ли видяха в гугъл че е нередно. Какво нарушават, като тренират там. Що не спрете военните учения в черно море, те не съсипват морската фауна,,,, нали?
20.
Ропотамо
10.02.2022 12:05:25
2
9
В момента животните, които се опазват в резервата и защитената зона, не са активни.
Най-рано, ще се активизират след хабернацията си, в края на март и началото на април. Това е глупаво, точно сега на нищо не пречат спортуващите...Нито на земноводни, влечуги, птици или риби...От 50 години тренират, точно сега им попречиха.
19.
Ееееее
10.02.2022 11:42:11
2
8
Да си от някое нпо или синдикалист е най-сладката работа. Не се иска много акъл или образование, трябва само да знаеш как да манипулираш народа и да се подмазваш на власта. И да нямаш срам, когато ти предлагат, а ти вземаш с пълни шепи.
18.
Ропотамо
10.02.2022 11:36:06
2
3
В момента животните, които се опазват в резервата и защитената зона, не са активни.
Най-рано, ще се активизират след хабернацията си, края на март началото на април. Това е глупаво, точно сега на нищо не пречат спортуващите...Нито на земноводни, влечуги, птици или риби...
17.
Деляна
10.02.2022 10:40:45
6
10
Тома винаги е бил неадекватен, когато става дума за сериозни въпроси, този случай го доказва
16.
Мафията вън
10.02.2022 10:28:54
6
15
Не може да си НПО и да си в Правителството. Точка. Отворено общество, Зелени Балкани, Прозрачност без граници, Правосъдие за всеки...Ти си на каишката на твоите спонсори, ЧИЯ воля ще изпълняваш, когато вече можеш да решаваш и за ЧИЕ благо ще се бориш?
15.
Батмане,
10.02.2022 10:10:17
0
14
Ами всички тези безумни, крадливи проекти се случваха по времето на Борисов. От лалугерите, комарите и фермата за водни кончета. Какви са тези разсъждения, че тези пари са били отвън. Нали знаеш, че "безплатен обяд" няма. И тези пари рано или късно ще се плащат от някой. Поне да бяха вложени в нещо разумно. А колкото до мръсния въздух от Кроношпан и Лукойл, имаше една несменяема Тонка, пак по времето на Борисов, питайте нея.
14.
Четете Внимателно!
10.02.2022 09:59:17
11
10
Нека бъдем реалисти и не се заблуждаваме! Действително долното течение на река Ропотамо попада в резерват Ропотамо. Като такъв, има строго определени правила и закони, които е редно да се спазват от всички. Та нали за това са законите в държавата?! Съгласете, че едва ли има някой, който да е против това?! Но има едно голямо НО! Уважаемият министър, игнорирайки лодките за разходка и гребците, лишава хората от удоволствието да се насладят на резервата. На практика се получава така че имаме природен резерват с ограничен достъп, на когото не можем да се радваме. И за какво ни е едно нещо, на което не можем да намерим приложение и ни лишават от достъпа до него? Гребците пречели на спокойствието на животните. А хората когато вървят по екопътеките в резервата, не пречат ли на спокойствието на животните? Защо не забранят тогава и екопътеките в резервата по същата логика?!?! Сигурно и колите, които се движат по пътя покрай реката пречат със шумните си двигатели и шумът от сцеплението на гумите с асфалта? Защо тогава не забранят движението на автомобилите покрай реката и да построят нов път извън границите на резервата?!?!?! Има много парадокси, които зависи от това как ще се тълкуват законите и как ще бъдат прилагани след това. Липсата на достатъчно компетентност от страна на уважаемия министър Сандов, пушейки на една от снимките цигара с марихуана, и екипът му, водят до ограничения, които са несъвместими с логиката и мирогледа на нас обикновените хора. И всички ние се питаме - защо всеки иска да управлява? По време на избори всеки се натиска да става политик, натиска се за гласове, за вотове, за преференции и т.н., обещава да бъде разумен и практичен, да защитава обществото и родината ни, а след това взима нелогични и противообществени решения и действия.
Та нали държавниците трябва да защитават интересите на обществото?! Политиците трябва да бъдат държавници! Да мислят за България и българския народ!
Решението на министър Сандов да ограничи в такава степен резервата, да премахне лодките за разходка и гребците по поречието на р.Ропотамо, е меко казано НЕСЕРИОЗНО!!!!!
13.
Бай Ганьо,
10.02.2022 09:52:46
5
10
а може ли да си направиш пивница и хотел под тролейбусните жици на Орлов мост, за месеци наред? Закони ли ? Като почне някой да ми говори глупости полудявам. Точно тези спазват само, когато им изнася!
12.
.....
10.02.2022 09:52:26
6
15
Този зелен глупак Белев съсипа Витоша, сега иска да съсипе и Ропотамо
11.
Batman
10.02.2022 09:51:24
4
4
Законите ли ? Ти кажи защо тея Еко натискат едни а други пазят !
10.
Batman
10.02.2022 09:46:54
9
11
Абе тоя Боко все ви е виновен ? Тея еко министри да не бяха назначени по времето на Бойко ? Защо спират само определени неща ? Защо не спрат изсичането на горите ? Що не се намесят в Асарел, Дънди , Кроношпана , Нефтозавода ! Поне взимали пари отвън , ей такова мислене продажно!
9.
Бай Ганьо европееца
10.02.2022 09:43:47
15
14
Законите са за всички и евала на такива министри и депутати, които не правят разлика и изключения! Щом законът е определил това място за резерват, то е резерват ЗА ВСИЧКИ, без значение спортист, гъбар, шумкар! Когато се научите, че законите са закони за всички, а не търсите вратички да ги заобикаляте, тогава ще имате държава, каквато уж искате и общество и политици, за които уж мрънкате!
8.
Браво Белев !
10.02.2022 09:40:01
4
17
Абсолютно! До ропотамо и до плажа само с каравани!
Който не е от "еко" организация замърсява природата.
Нямам търпение да видя как Белев и Русев ще направят природосъобразни кооперации там където изгониха "хотелиерската мафия".
И европроекти ! Преброяване на косатките в региона ! Засаждане на блатно кокиче! И тн.
Който не вярва в магическите сили на зелените да посети Иракли и Корал с очите си ще видите, че тяхните опаковки от цигари и целофани се разграждат почти мигновено, когато ги хвърлят на пясъка. Или може да видите как община Несебър и община Царево почистват кочината им всяка есен...не съм сигурен.
7.
До 5
10.02.2022 09:26:10
11
7
Поне ги получават отвън, не ги крадат от мен и теб като боко и къмпани!!!
6.
Евала
10.02.2022 09:24:45
3
20
Лодки за разходки може. Да тренират спортистите, не може....
5.
Batman
10.02.2022 09:15:54
8
23
Тома Белев и министър Сандов са национални предатели като получават проекти за милиони от Швейцария да броят врабчета ,да броят комари , да броят лалугери И Най-важното ДА СПИРАТ ВСЯКО ТУРИСТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ на нашите курорти с Еко протести !
4.
Tsatsata
10.02.2022 08:50:53
2
21
Един съвет !
Ползвайте река "Дяволска" край Приморско .Тя е плитка, с много прави участъци, няма никакво течение , може да се осъществява "мощен загребок" !
Не е резерват, най-много да има по някой все още оцелял жабок тъй като в долната й част има доста заустени в канализации !Но пък така водата ще е по-плътна...!
3.
Може
10.02.2022 08:42:20
7
23
защо да не може да се направят изключения за спортистите ?! Те нито плюят,нито пикаят докато спортуват !
За ходене по голяма нужда пък да не говорим-през целия сезон тази работа не я вършат...!
Пък и докато тренират не се и хранят, не хвърлят никакви отпадъци...
Но най-силният довод си остава по-различното отношение към спортистите!
Ей го, спортистът Максим Стависки , прославил България, уби човек край Ропотамо и осакати друг за цял живот, но получи сал една условна присъда ! Нали все пак е спортист човека !?
2.
запознат
10.02.2022 08:42:13
8
37
Тома Белев, дето участваше във все такива налудничеви и крадливи проекти - броене на комари, за дупка на лалугер 6 бона, скакалци, гущери и т. н.. И сега за "добре свършена" работа, някой реши да го направи зам. министър. Много "загрижен" стана за р Ропотамо. А лодките, които разхождат туристи, те не пречат ли на флората и фауната. Или там става въпрос за пари. А от тези спортисти нищо не може да се вземе.
1.
Широко затворени очи
10.02.2022 08:38:55
5
50
Сечта в Странджа оправихте, гребците ви вадят очите. Защо да не споделят реката през зимата, когато всичко живо се е прибрало, пясък ли вадят или са я преградили с мрежа?
Утре ще разкарате да
скиорите от Пирин, заради местообитанието на горските мравки. Банско ще види втори лифт коги цъфнат налъмите. Мечтата на зелените НПО та, по съвместителство в изпълнителната власт. Хем грант, хем заплата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори