×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандал с гребците, режат им достъпа до Ропотамо


Скандал с гребците, режат им достъпа до Ропотамо
Борислав Сандов натири гребците от река Ропотамо, за да не обезпокоявали животните. Уважавам ги, но да тренират в Пловдив, разпореди той
09 Февруари 2022, Сряда, 09:40 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Спират и туристическите разходки с лодки по реката

Българските гребци вече няма да тренират в Ропотамо. Никакви дейности от хора не бива да има в реката, за да не обезпокояват дивата природа, която трябва да съхраним там. Това каза в „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

След като водещата цитира олимпийската шампионка Румяна Нейкова, според която от 50 години гребците ни тренират там и досега не са навредили на околната среда, министърът се оправда, че това не било сигурно, защото никой не е правил изследвания.

„Говорих с нея. Тази забрана идва от предишния министър и тя е за това, че не бива да се правят изключения. Ако го направим за един отбор, или за случай, създаваме възможност за сиво поле, след което други също искат изключения. Законът трябва да се прилага за всички. Ропотамо е единствената с такъв статут на защита река в България. Десетки години е нарушаван закона“, коментира Сендов. 

„Много уважавам нашите гребци. Ние трябва да се гордеем с техните постижения, но има възможност да тренират на други места“, добави той.

Според него гребците от националния отбор може да тренират през зимата в грабната база в Пловдив. Заради глобалното затопляне нямало опасност водата в канала да замръзне. 

Министърът съобщи, че ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.


В категории: Приморско


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
20
Коментара по темата
20.
Тито
09.02.2022 20:11:47
3
5
Това е резерват не парк, браво на министъра всеки трябва да си знае мястото, правят се еко пътеки и вътре само пеша или с колело нека има малко ред не всеки да се изхожда навсякъде и по възможност да е с колата си. Стига толкова експлоатация на природата с цел печалба и то на определени хора.
19.
Тревоман
09.02.2022 13:59:16
1
5
Сандов дайда изпафкаме по едно масе и може и чакрата да ти се отвори и прогледнеш хахсхаха
18.
Бургазлия
09.02.2022 13:49:01
2
10
Отчайващо плиткоумни министри и в частност Сендов. Сега остана и да ни забранят да дишаме да не навредим на мухите и комарите. Къде да отмаряме министре? Вероятно ще ни направите резервати за хора.
17.
Четете Внимателно!
09.02.2022 13:13:14
0
13
Нека бъдем реалисти и не се заблуждаваме! Действително долното течение на река Ропотамо попада в резерват Ропотамо. Като такъв, има строго определени правила и закони, които е редно да се спазват от всички. Та нали за това са законите в държавата?! Съгласете, че едва ли има някой, който да е против това?! Но има едно голямо НО! Уважаемият министър, игнорирайки лодките за разходка и гребците, лишава хората от удоволствието да се насладят на резервата. На практика се получава така че имаме природен резерват с ограничен достъп, на когото не можем да се радваме. И за какво ни е едно нещо, на което не можем да намерим приложение и ни лишават от достъпа до него? Гребците пречели на спокойствието на животните. А хората когато вървят по екопътеките в резервата, не пречат ли на спокойствието на животните? Защо не забранят тогава и екопътеките в резервата по същата логика?!?! Сигурно и колите, които се движат по пътя покрай реката пречат със шумните си двигатели и шумът от сцеплението на гумите с асфалта? Защо тогава не забранят движението на автомобилите покрай реката и да построят нов път извън границите на резервата?!?!?! Има много парадокси, които зависи от това как ще се тълкуват законите и как ще бъдат прилагани след това. Липсата на достатъчно компетентност от страна на уважаемия министър Сандов, пушейки на една от снимките цигара с марихуана, и екипът му, водят до ограничения, които са несъвместими с логиката и мирогледа на нас обикновените хора. И всички ние се питаме - защо всеки иска да управлява? По време на избори всеки се натиска да става политик, натиска се за гласове, за вотове, за преференции и т.н., обещава да бъде разумен и практичен, да защитава обществото и родината ни, а след това взима нелогични и противообществени решения и действия.
Та нали държавниците трябва да защитават интересите на обществото?! Политиците трябва да бъдат държавници! Да мислят за България и българския народ!
Решението на министър Сандов да ограничи в такава степен резервата, да премахне лодките за разходка и гребците по поречието на р.Ропотамо, е меко казано НЕСЕРИОЗНО!!!!!
16.
*********
09.02.2022 12:30:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
15.
Преживял
09.02.2022 12:23:11
1
11
Защо ни е да имаме такава Уникална природа, след като не можем да и се радваме? Има и други начини за придвижване: например ел.двигател, на гребла и др..Аз съм изкарал доста дни и нощи преди 1970г. на палатка като дете.НЕЗАБРАВИМО детство
14.
Да
09.02.2022 12:00:53
8
13
Да, виждал съм ги многократно, покрай гребците има и моторна лодка от която с мегафон треньорът плаши всички птици, а и животните в района. Отделно лятото моторните лодки за разходка с пушещите и шумни двигатели правят такива вълни по брега че събарят гнездата в тръстиките.
13.
Знаещ
09.02.2022 11:54:22
3
10
Няма ли кой да каже на уважаемия Министър Сандов, че лодки в строгия резерват Ропотамо няма от 2015 година. Биоразнообразието е достатъчно съхраненео, но ако той иска нещо да сърши да бъде така добър да промени плана за управление на резерват Ропотамо и да извади услугата "Разходка с лодка", тара и така преди 4 години има малък успех в това направление нека да го довърши ако има смелост.
12.
me
09.02.2022 11:30:25
1
19
6, няма да го направи. Шефа на агнецията по горите, еколага от WWF, се оказа че е загрижен да не се спира износа, че бил важен балансьор на пазара в България, и да не се реше с резачки и коне, а е мног важно да се режеш механизирано, т.е. повече и по-бързо, за да работя преработвателите в България. Отделно пшък тоя смешник иска да спира помощите за отопление на дърва и въглища, че замърсявали природата и се сечало. Т.е. какво искат "еколозите"? Индустриална сеч, но да няма дърва за местното население. Някакъв ТОТАЛЕН абсурд! Изсякоха горите в цяла България, а били хванали 20 кубика, всичко било ОК. Даже и еколозите ни в Бълагрия са менте...
11.
до гребците
09.02.2022 11:19:35
9
10
Отивайте на Гребния канал, забравете са река Ропотамо
10.
Швейцарското НПО WWF е на власт
09.02.2022 10:46:59
14
21
Къде го има това предателство 30-40% от България да е защитена от човека зона?
Според НПО-тата Тома Белевци, Сендовци и подобни платени от чужди държави мекерета, трябва да се ликвидират хората и България да стане място за експерименти!
Уродите, Грета Тумбергци взеха властта и изпълнявата насоките на Соросоидалните Прокопиеви НПО-та!
Терминал2 е отворен, за тези които ще оцелеят от геноцида на ПППП и Радев!
9.
Гошо
09.02.2022 10:25:45
6
22
Пичове - всякаква подобна дейност от години е официално ЗАБРАНЕНА! Неофицалната "търпимост" просто допринася за дереджето, на което сме. Правила има, но се спазват избирателно, понеже досега не е имало управник с топки, който да наложи истински контрол. Честно казано съм много скептичен и към новите красавци, понеже само с обещания не става. Да видим дали реално ще имат волята да направят нещо реално.
А за другите държави - лятото бях свидетел как едни симпатяги се опитваха да минават по река в резерват с надуваема лодка. Гуардия сивил много бързо им сви сърмите. Първата глоба беше 500 евра. Казаха, че втората е 1500, а третата 6 месеца затвор. Но там правилата важат за всички.
8.
Един
09.02.2022 10:12:36
4
20
Защо няма коментари под на Михаела Бошева платената статия ? Искам да напиша ,че е от крадците Герб и сега дава подаяния . Искам да напиша и дядо и кой е и ,кой я вкара в политиката. Добро се прави тихо и смирено ,без позиране а тука чак се плаща за статии. Гласят се да я кандидатират да няква.
7.
Селянин
09.02.2022 10:11:10
6
23
Чисто хипотетично, е ли възможно сега на една фирма близка до министъра да и се възложи едно изследване на река Ропотаmо струващо няколко милиона, което да определи ефекта от греbците за околната среда.
За един прЕател питам...
6.
ОРЕЛ
09.02.2022 10:09:18
6
24
МИНИСТЪР САНДОВ!!!.....ЗАПОЧНИ НАЙ-НАПРЕД С ИЗСТЪРГВАНЕТО НА НАЙ-ГНИЛОТО ЗВЕНО А ИМЕННО ТЕЗИ "ГОРСКИ", КОИТО БЯХА ПРЕВЪРНАТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСИТЕ В ЕДНИ СЪУЧАСТНИЦИ И НАЙ-ОБИКНОВЕНИ СЪБЛЮДАТЕЛИ В БРУТАЛНАТА СЕЧ ИЗВЪРШВАНА ОТ ГОРСКАТА МАФИЯ!!!!!!!!
ПОГОЛОВНО ГОРСКИТЕ БЯХА ЛИКВИДИРАНИ ОТ КЪМ ФУНКЦИИТЕ СИ ДА ОПАЗВАТ ГОРИТЕ И ДА ИЗВЪРШВАТ САНИТАРНА СЕЧ И БЯХА ПРЕВЪРНАТИ В ЕДНИ ЗАТВАРЯЩИ СИ ОЧИТЕ СЪБЛЮДАТЕЛИ НА БРУТАЛНОТО И ПОГОЛОВНО УНИЩОЖЕНИЕ НА КОЛОСААААЛНИ ТЕРИТОРИИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!!!!!!!!!!.....ЗА ДА ИМА БЕЗЧЕТ МИЛИОНИ ЕВРАЦИ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА И ГАРДЕРОБИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
НО ТОВА МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ, САМО АКО ТИ СТИСКА , НАЛИ СЕ СЕЩАШ!?!??????
5.
Наблюдател
09.02.2022 10:07:49
6
15
Екологията и Опазването на Природата са хубави неща, но и заиграването с тях просто понякога вредят на "Живия живот"! Подобни забрани повече вредят отколкото пречат! Как пък не видях по света подобни категорични забрани! Винаги в резерватите има начини как природата да бъде експонирана за да радва хората! Не виждам защо трябва да бъде забранена дейността - "Разходка с лодка" или гребането в реката в зимният период. Разбира се контролирани, така че в минимална степен да въздействат на природата!
4.
ОРЕЛ
09.02.2022 10:01:33
2
46
МИНИСТРЕЕЕ, ВЗЕМИ И ПРЕСЕЧЕТЕ С ПОЛИЦИЯТА КОЛОСАЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ГОРИТЕ В СТРАНДЖА С ЦЕЛ ЗАХРАНВАНЕ НА "КРОНОШПАН", ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ С ПЪРВОКЛАСНА ДЪРВЕСИНА, ЗА СМЕТКА НА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДИНА ОТ НАЙ-УНИКАЛНИТЕ И ДЕВСТВЕНИ ЕКО СИСТЕМИ В ЕВРОПА, А ИМЕННО "СТРАНДЖА"!!!!!!!!!!!!
3.
Дернев
09.02.2022 10:00:43
6
10
"Десетки години е нарушаван закона“, " Значи е нямало контрол. Това не е основание да спирте движението на лодки по реката, особено гребни. Държавата трябва да върнете на мястото й, ако ще правите промяна.
2.
Абе
09.02.2022 09:56:34
8
22
От къде ви събраха такива ‘експерти’ дето с реалния живот сте нямали допир ,че и министри ви направиха ,щял да иска иследване дали гребците вредили на реката,лятото с джетовете като влизат няма проблем,браконерите като думкат барабарнс горските в резервата пак няма проблем,обаче че някой гребе със лодка има проблем… ,няма ли най накрая да сложат за ръководни кадри хора разбиращи си от специалноста не парашутисти и послушковци!
1.
Гошо
09.02.2022 09:55:50
10
23
Ха, не може да бъде! Години наред утайката около боко нямаше топки да скръцне със зъби, да не би случайно да засегне някого. Сега изведнъж: "Ама... знаем, че е забранено, ама преди никой не ни правеше проблеми, вие сега на какви се правите?".
Ами не се правят - опитват се да спазват правилата. За всички ще стане по-добре, ако го правим и ние...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори