×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 35-годишна възраст профилактичният преглед на гърдите е задължителен!


След 35-годишна възраст профилактичният преглед на гърдите е задължителен!
Д-р Петър Петров е специалист хирург-мамолог и онколог в Бургас с над 25 години опит
17 Януари 2022, Понеделник, 11:09 ч.
Автор: Флагман.бг

В МЦ „Света София“ продължават безплатните мамографски изследвания за жени над 40 години

Д-р Петър Петров е специалист хирург-мамолог и онколог в Бургас с над 25 години опит. Извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания и има следдипломни квалификации по ехография на млечните жлези, Индивидуално обучение по горна и долна ендоскопия, обучение за лечение при рак на млечната жлеза, стомаха и дебелото черво. Д-р Петър Петров работи в Клиниката по хирургия в университетска болница „Дева Мария“.

- Д-р Петров, много жени се притесняват от това как протича един преглед при мамолог. Ще повдигнете ли завесата, за да знаят какво ги очаква зад вратите на кабинета?

- Никога не съм успявал да си обясня притеснението от това да отидеш на лекар. Всяка жена трябва да знае, че идвайки на консултация, и двамата- и тя, и мамологът- ще работят в нейна полза и за нейно здраве. Мамологичният профилактичен преглед е част от това общо добро женско здраве и е абсолютно задължителен след определена възраст. По отношение на самия преглед искам да отбележа, че най-подходящият период за неговото провеждане е 7 до 10 дни след края на менструацията. Тогава гърдите са най-спокойни по простата причина, че хормоналната буря, която бушува по време на менструацията, вече е преминала.

Комплексният профилактичен преглед включва разпит от специалиста на жената с няколко ключови въпроса, касаещи възрастта, менструационният цикъл, снемане на анамнеза по отношение на фамилна обремененост- дали в рода по женска линия има болни от злокачествени заболявания на гърдите. След това се извършва мануален преглед. Един опитен специалист в 80% от случаите може мануално да установи има ли заболяване на гърдата или не. След прегледа се назначават съответните изследвания- ехография и мамография.

- От каква възраст трябва да се започне по-стриктното следене на гърдите и профилактирането им?

- Напоследък възрастта за провеждане на профилактичен преглед рязко се занижи. Когато започнах работа през 1994 година в Онкологията в Стара Загора, възрастта за стартиране на профилактика беше 50 години. После стана 45, 40, а от няколко години е 35. Това означава, че за моята 30 годишна кариера като онкохирург, възрастта се е свалила с 15 години. Болестите на гърдите се подмладяват, ракът се подмладява, затова, дори и без оплаквания, след 35-годишна възраст всяка жена трябва да не забравя веднъж годишно да посещава своя мамолог.

- Нека да успокоим жените, че не всяко заболяване на гърдата е рак...

- О, разбира се. Заболяванията на гърдите са много чести и не са задължително злокачествени. Много е важно да не си поставят сами диагнози, да не четат в интернет без да могат да интерпретират правилно информацията и да не живеят с мисълта, че всяка промяна е онкологично заболяване. Гърдите се влияят от хормоналните промени. Те са прицелен орган на женската ендокринна и по-специално женската ендокринно- полова хормонална система и реагират по определен начин на всяка една хормонална промяна в женския организъм. Момичета, спокойно, не всяка тяхна реакция е рак! 

- Тоест жените, които са с проблеми с щитовидната жлеза, е добре да следят и състоянието на гърдите си?

- Да, свързани са нещата между хипофиза,надбъбречна жлеза, яйчници, щитовидна жлеза. 

- А могат ли жените сами да се профилактират?

- Не само могат, а е и много важно да се самоизследват. Да опипват гърдите си, да са запознати с тяхната структура на чисто тактилно ниво и ако им направи впечатление, че във времето се е появила някаква разлика, непременно трябва да извършат консултация с мамолог. Напипат ли бучка, да не я изчакват да мине сама!

- Има статистика, че всяка втора жена има кисти в гърдите си. Вярно ли е това?

- Не знам дали е всяка втора, но със сигурност е много често състояние. Така наречените кисти се срещат обикновено при раждали жени, защото епителът, който е произвеждал кърмата, вече не е нужен и организмът го замества със съединителна тъкан. Тази съединителна тъкан, колкото и да е полезна, толкова и пречи на нормалния лимфен и венозен отток на гърдата. Ако самият канал някъде е натиснат от тази фиброза, започва да се разширява и причинява така наречената киста. Кистата се влияе от менструалния цикъл. В предменструалния синдром кистата се надува, а след преминаване на менструацията спада. Добре е кистите да бъдат рентгенологично проследявани чрез ехография или мамография.

- В момента тече кампания в медицински център „Света София“ за безплатен мамографски преглед при жени над 40 години. Колко жени са преминали и открито ли е нещо притеснително?

- Да, в момента извършваме скрининг в медицински център „Света София“, преминали са 36 жени и засега не е открито нищо обезпокоително. Съветвам жените над 40-годишна възраст, без значение дали имат някакъв симптом на заболяване на гърдите или не, да се възползват от кампанията. Така ще получат напълно безплатно мамографско изследване, а в случай на необходимост, ще бъдат консултирани и от мамолог.

Час за безплатно мамографско изследване в медицински център „Света София“ се запазва на тел. 056 845083.
 


В категории: Бургас


България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори