×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От януари: Банките с по-големи такси, завишили им наеми и вдигнали заплатите на служителите


От януари: Банките с по-големи такси, завишили им наеми и вдигнали заплатите на служителите
Цялостната политика е преминаване към онлайн услуги и съкращаване на офисите. До няколко години в центъра на Бургас ще останат само някои от големите клонове
29 Декември 2021, Сряда, 19:28 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимката е илюстративна

Ако теглите на каса или местите пари по сметките - ще си платите солено

По-високи банкови такси се очакват от януари, след като някои от трезорите вдигнаха таксите за теглене на каса. Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни.

"В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват. Обяснението е ясно - поскъпва обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не увеличават таксите на онлайн банкирането, а някои ги вдигат между 0, 10 лв. и 0,20 лв. Но тези, които са в офис, започват да се увеличава и обслужването", каза кредитният консултант и финансов анализатор Тихомир Тошев.

Той подчерта, че и наемите на банките също се покачват.

"Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. На голяма част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и доста операции без такси. Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените операции. Там таксите трябва да са около средните", допълни Тошев пред "България он еър".

По думите му най-ощетени ще бъдем, ако продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

"Българите сме с най-ниско проникване на кредитни карти в ЕС. Дори в Сърбия хората масово ползват карти за всякакъв тип плащания, ние все още предпочитаме кеш, предпочитаме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не искаме да се отворим към кредитните карти, които са един страхотен инструмент", коментира финансовият анализатор

2021 година се оказва рекордна за ипотечните кредити. "Банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити. Може би над 5 млрд. ще са раздадените ипотеки, което е абсолютен рекорд за българския пазар. Лихвите продължават да намаляват и засега тенденцията е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да привлича все повече и повече хора, за да си закупят жилище. 99% от изтеглите кредити в България са с плаваща лихва. Потребителите трябва да са спокойни, защото ние наблюдаваме пазари с доста по-голяма история", добави Тихомир Тошев.

И посочи, ако лихвите се покачат, месечната вноска ще скочи до 10% в рамките на няколко години. "Но това също е решимо - рефинансиране. На пазара винаги банки, които са по-агресивни и искат да си напълнят портфейлите. Много малък е процентът на лошите кредити. Повечето хора успяват да се справят. Не очаквам поевтиняване на имотите, напротив - плавен ръст нагоре. Продължава търсенето да е изключително голямо", сподели кредитният консултант. 


В категории: Бизнес


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
17
Коментара по темата
17.
Новина и чудо
30.12.2021 18:37:40
0
5
Само в Източна Европа политиките на банките са така, че огромният процент от печалбата им да идва от такси. Това беше унаследено от първобитната банкова система на соца и "еволюира" до това каквато е днес. Главните "виновници" са не Борисов или Нинова, а БНБ и поддържащата и политика на нищоправене в това отношение. За това и се допусна да фалира КТБ, въпреки разписаните межднародни ангажименти за стабилната ни финансова система. Ние и между впрочем добре, че сме с "валутен борд", иначе до сега да са ни изкупили и да сме на нивото на Молдова, Грузия или Татарстан (не влагам никаква ирония). Можем да се надяваме на либерализация на сектора евентуално след приемането на Еврото защото самият процес ще задължи институциите(говоря за тези които боравят с финанси и капитал) да са по-прозрачни. плюс евентуално финансово банкиране, но докато не влезе голям играч (а това няма да е скоро, главно заради ПЕСТ реалността на страната ни) няма да видим, реален банков сектор и съпровождащите го услуги независещи до толкова от печалбата от такси.
16.
ХХ
30.12.2021 16:36:20
1
2
Искате капитализъм и християнско-юдейските ценности на ЕС - защо рИвете сега?

ПП. Точно така се наричат официално ценностите на Брюксел.
15.
Бургазлия
30.12.2021 16:09:33
0
6
Служителките им напускат ,за да станат учителки. Те заплатите им били вдигнали, смешници.
14.
хъммм
30.12.2021 12:34:28
0
4
За банките няма ли мораториум?
13.
*********
30.12.2021 11:24:36
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Българин
30.12.2021 11:03:56
0
6
Кото отида в кварталното магазинче плод и зеленчук ,на баничарницата и нямам кеш, с какво ще платя?
11.
Ivaylo
30.12.2021 08:39:47
0
2
ЗА ИЗПРАЩАНЕ И КОНВЕРТИРАНЕ НА ВАЛУТА НА НАЙ НИСКИ ЦЕНИ В СВЕТА https://wise.com/invite/i/ivajloi1
10.
Измекярска работа
30.12.2021 01:36:57
2
25
За платени 2399 лева на нашата фирма чрез карта от клиент - 59 лева такса! Чисто щавене на живо!!!
И кого заблуждават гадовете, че плащанията с карти носели ползи!? Да на тях носят, ама на нас!?
9.
Бандити
29.12.2021 23:16:16
0
25
Няма такива бандюги като нашите банки - в едно и също ОПГ са с КЗК . Нарастнали им разходите ? 1,5 милиарда от такси - т.е. от директен рекет ! Няма как да се откажеш от услугите им , а те вдигат таксите в удивителен синхрон . Останаха общо 4 , без "гнилите ябълки" и щавенето стана денонощно !
8.
Рязан
29.12.2021 21:42:03
20
9
Аз пък шкуря номер 6 и 7 като ми е скучно
7.
До 6
29.12.2021 20:59:52
3
32
Блазе ти! Аз пък чеша 2 джурналистки от местен селски сайт и от няколко месеца ги умолявам да актуализираме цените, че изнемогвам! Ама ми се оправдават, че им бавят плащанията от ГРОБ-ДПС и ще чакам Мутрата от Банкя да се върне на бял кон, ча да ми се разплатят.
6.
Мускул вместо мозък
29.12.2021 20:49:48
3
29
Ръгам една банкерка. Дърта е, ама си плаща. Вчера ми вика - давам ти двойно, заради инфлацията. Ми хубуь викам и. Ама до края на годината. После пак ще индексираме, според инфлационния индекс.
5.
паткан
29.12.2021 20:18:30
2
57
Като им познавам качеството на услугите - трябва да плащат на клиентите си.
Иначе истинската причина не е тази, а се нарича алчност.
4.
Магураджията
29.12.2021 20:02:03
0
46
Кредитна карта в БГ банка е страшно набутване, Затова ги промотират.
3.
Вярно е
29.12.2021 19:59:27
1
69
Въвеждат и следните такси:
1. Влизане в Банка - 2 лева.
2.Излизане от Банка -3 лева
3. Един въпрос, един лев. Два въпроса, 1.50 а три въпроса , 2 лева.
4.Такса дишане в банката - 5 лева.
5.Такса бланки -2 лева
6.Такса стол, 3 лева
7. Такса ползване бюро- 3 лева.
Има и още скрити такси,но тях няма да ги кажа,защото са скрити.
2.
Дернев
29.12.2021 19:50:01
0
36
Нямаме европейският стандарт, но банките с помоща на държавата си го искат. Това взаимодействие внушава вдичко друго, но не и доверие. Явно официалният рекет ще продължава. Не само без промяна, а ще се засилва. БГреалност.
1.
Непрофесионализъм та дрънка
29.12.2021 19:40:19
3
56
1. Банките с по-големи такси, завишили им наеми и вдигнали заплатите
2. Цялостната политика е преминаване към онлайн услуги и съкращаване на офисите.

Значи увеличават таксите заради нещо, което няма общо с тях? Поне мислите ли като се опитвате да пишете?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори