×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поетесата плагиат склонна да си признае


18 Май 2011, Сряда, 17:10 ч.
Източник: в. Черноморски фар

Заради втори скандал с крадени стихове в Пловдив засегнати искат съд за Мария Димитрова
Поетесата Мария Димитрова, която бе уличена в плагиатство, е склонна да си признае вината, за да не се стигне до съд. Леля й Красимира Стойчева е ходила в прокуратурата, за да проучи какви са възможностите пред 23-годишната поетеса за бързо приключване на казуса.

„Ако това стане, процедурно ще е възможно споразумение, но на този етап не се ангажирам още с мнение, тъй като зависи и от засегнатата страна. Трябва да ги чуем, да видим имат ли претенции – имуществени и неимуществени, дали изобщо имат качество на пострадали лица”, каза вчера говорителят на Районна прокуратура Евгени Узунов. Прокуратурата образува производство срещу 23-годишната Мария Димитрова заради стихосбирката „Нежна стихия”, издадена от бургаското издателство „Божич”, която предизвика най-големия плагиатски скандал в новата българска литература. Книгата бе спряна от продажба и иззета от прокуратурата, след като стана ясно, че „авторката” се е осмелила да си припише стихове на Блага Димитрова, Дамян Дамянов и Давид Овадия. Още над 20 живи съвременни поети разпознаха свои произведения в нея, а казусът бе коментиран в национален ефир. Ако се докаже кражбата на интелектуална собственост, плагиатката може да получи до 5 години затвор и глоба до 5 000 лева.

„Ще се извиня на Весела Йосифова и на другите, чиито стихотворения са попаднали в стихосбирката. Не е нарочно. Няма хора безгрешни”, каза Мария Димитрова. Тя не е говорила със засегнатите. Набедената поетеса продължава да се придържа към версията, че чуждите стихотворения попаднали по погрешка в дебютната й книга, която бе на косъм от премиера. В обяснения си, дадени преди 2 месеца в полицията и сега отново, тя заявява, че объркването е станало при размяна на поетични тетрадки с приятелка. Мария Димитрова смята да издаде отново „Нежна стихия”, този път без чуждите стихове. Междувременно написала и нови свои.

Поетесата Весела Йосифова, която първа даде сигнал за плагиатския скандал, обаче  е категорично против споразумение извън съда. „Все същото е дали ще откраднеш стихове, или ще влезеш в чужд дом, даже е по-лошо. Може би бих била склонна на споразумение с Мария, ако не се беше появил втори случай. Един месец след грандиозния скандал друга псевдоавторакта си позволи да представи книга. В нея има и стихотворение на Недялко Йорданов. Мисля, че трябва да има поне един наказан”, смята тя.

Става въпрос за стихосбирката „Пътуване към себе си”, която се е пръкнала в Пловдив. На нея стои името на 62-годишната счетоводителка Денка Николова. Тя дори не е успяла сама да измисли заглавие на книжката си, а взела името на романа на Блага Димитрова от 60-те години.  Денка Николова  преписала стихотворение на Недялко Йорданов като нанесла редакционни промени в текста. Така тя правела и с останалите откраднати стихотворения – променяла посвещения към тях или заглавията им. Когато измамата била разкрита, Николова се включила в страницата на бургаския поет във Фейсбук и поискала прошка. Самият Недялко Йорданов не е виждал книгата, затова само предполага, че става дума за стихотворението „Не си отивай, мой живот”. Той обаче не смята да води дела.

След появата на стихосбирките „Нежна стихия” и „Пътуване към себе си”, засегнатите поети са учредили сдружение „Антиплагиат”, което се бори срещу порочното явление. По пловдивския казус също тече полицейска проверка, която да установи има ли кражба на интелектуална собственост, уточни Йосифова. Тя е получила призовка и до края на май трябва да дойде в Бургас, за да даде показания по случая „Мария Димитрова”.

В следващите дни предстоят разпити на разпозналите свои произведения в книгата „Нежна стихия, уточни говорителят на Районна прокуратура Евгени Узунов. Очаква се от чужбина да пристигнат наследници на Давид Овадия и Блага Димитрова. По назначените експертизи за авторски права трябва да се произнесе Министерството на културата.


В категории: Просвета


2
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
2
Коментара по темата
2.
krasistoi4eva
28.05.2011 18:57:14
3
0
tova 4e ste edin mogebi ot edinnite nekadarni balgarski lekari ne vi dava pravo da opsagdate tova momi4e 6tom imate takova mnenie za tova momi4e vie za men ste edin nemarliv nekadaren lekar edin lekar koito e kulturno inteligenten netrqbva da pravi komentar za drugi ada pogledne parvo sebesi
1.
д-р Гоцев
19.05.2011 08:10:40
0
4
Защо публикувате снимки на това момиче?Лицето му е гнусно и предизвиква отвращение!Толкова гной.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори