Каква точно е разликата между млечния и черния шоколад
Кой вид да предпочетем
Шоколадът е любимото лакомство на много хора по света. Различните му форми носят наслада и фантастични моменти на изкушение. Макар че първоначално шоколадът се е консумирал под формата на ферментирала напитка, от десетилетия той се е превърнал в сладко и вкусно лакомство, на което малко хора могат да устоят. Семената на какаовото дърво ферментират, сушат се, изпичат се и се превръщат в зърна, които днес използваме за направата на шоколад и шоколадови изделия.
Най-разпространените форми на шоколада са млечният и черният шоколад. Количеството обработка и преработка е един от основните показатели, по които се различават двата вида шоколад. Колкото по-преработен е шоколадът, толкова повече намаляват количеството и качеството на съдържащите се в него хранителни вещества. Антиоксидантите и минералите са сред тях. Ако шоколадовите блокчета, които обичате да хапвате, са силно обработени, обикновено губят хранителната си стойност.
Млечният шоколад е доста по-преработен от черния. Естествената нерафинирана и необработена форма на шоколада съдържа много антиоксиданти и минерали. Млечният шоколад е доста по-беден на тези ценни вещества от черния. В млечния шоколад се съдържат значително повече захар и мляко, което добавя и допълнителни мазнини към него.
Черният шоколад съдържа повече от ценните хранителни вещества. Той също съдържа захар, но в по-малки количества. Това го прави по-здравословният вариант от двата, според healthdigest.com. Черният шоколад е по-малко обработен и рафиниран от млечния, с по-малко допълнителни примеси, според shape.com. Той е чудесен източник на флавоноиди – вид антиоксиданти.
Флавоноидите имат свойството да подобряват сърдечносъдовата функция, понижават кръвното налягане, лошия холестерол, потискат възпаленията. Колкото по-високо е съдържанието на какао в черния шоколад (над 70 или 80%), толкова по-богат е на флавоноиди.
Важно е да се отбележи обаче, че само защото черният шоколад е по-здравословният вариант в сравнение с млечния, това не означава, че може да се консумира в големи количества. Той е калоричен. Съдържа захар и може да има всички потенциални ефекти от това – наднормено тегло, инсулинова резистентност, повишен риск от диабет. Препоръчителни са минималните количества черен шоколад на ден, дори не всеки ден.
Централно място в храненето трябва да заемат плодовете, зеленчуците, здравословните източници на протеини и полезни мазнини.
Кои ваучери за храна да изберем? Разликите между Наредба 7 и Наредба 11
КЗП удря по необоснованите цени и следи търговците под лупа
Коледна среща между поколенията в Царево
ГДБОП разкри международна схема за онлайн измами при продажба на автомобили
СГС върна делото срещу Иван Демерджиев на прокуратурата заради неясности в обвинението
Всеки десети, обменящ левовете в евро, в последния момент взима златно кюлче
Парламентът прие удължителния бюджет на първо четене
Умерен ръст на цените на имотите се очаква за 2026, без шокови движения
Джебчии дебнат по коледните пазари, предупреждава полицията
Хванат в крачка: Бракувана кола с фалшива табела спряна в Кърджали
Кабелите от камерите в училищните тоалетни водели директно към кабинета на директора
Прясно или не? Как да разпознаем качественото месо на пазара
