Любимо сладко изкушение: Тиквеник с орехи
Тази традиционно българска баница с тиква е любим десерт (или пък закуска) не само на Бъдни вечер
Подготвили сме ви “съвременен” вариант на зимната класика от Mate Kitchen – тиквеник с орехи и канела, но с готови кори. И то навит на апетитен охлюв. Нищо сложно, всеки може да се справи.
Единствената ни препоръка е да не прекалявате с количеството на плънката. Корите са тънки и ако сложите много тиква, буквално ще подгизнат и баницата няма да се изпече добре отдолу. Орехите поемат от влагата, но ако се притеснявате, можете да добавите и малко галета към пълнежа. Друг вариант е да ползвате по-дебели кори или пък такива, печени на сач и тиквеникът да бъде реден, а не навит. Тогава спокойно можете да сложите повече от тиквения пълнеж.
Тази традиционно българска баница с тиква е любим десерт (или пък закуска) не само на Бъдни вечер. Когато го приготвяте за празника обаче заменете маслото с олио, за да спазите изискването да бъде постен. Останалото е въпрос на импровизация. Има хора, които не обичат орехи в сладкишите. Ако сте сред тях, можете да си ги спестите. Същото важи и за канелата. Най-елементарната рецепта за тиквеник е само със захар и тиква. Получава се много приятен. Можете и да обогатите плънката със стафиди. За да е по-вкусно, ги накиснете предварително в ром.
За по-ефектно представяне поръсете тиквеника с пудра захар непосредствено преди сервиране. Да ви е сладко!
Необходими продукти
кори за баница - 1 пакет
масло или олио - 150 гр
тиква - 600 гр
захар - 200 гр
орехи смлени - 100 гр
канела - 1 ч.л.
пудра захар по желание за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре тиквата. Почистете я от семките с помощта на лъжица. Нарежете я на парчета и обелете внимателно. След това я настържете в купа.
2. Добавете захарта, канелата и орехите към настърганата тиква. Разбъркайте добре.
3. Разтопете маслото на слаб огън.
4. Намажете две от корите за баница с разтопеното масло с помощта на четка. Отгоре сложете равномерно количество от тиквената плънка. Завийте на руло и поставете в центъра на предварително намаслена тавичка.
5. Направете същото и с останалите кори. Две от корите се намазват с масло, отгоре се слага от плънката, навиват се и се нареждат около първото "охлювче". И така, докато корите и плънката свършат.
6. Полейте тиквеника отгоре с масло и печете на загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.
7. Напръскайте готовия тиквеник с вода. Покрийте го с кърпа, за да омекне.
8. Нарежете го. По желание можете да поръсите с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, масло и кори за баница, които могат да предизвикат алергични реакции.
Цените на петрола скачат след блокадата на Тръмп върху танкери от Венецуела
Кои са зодиите със силна интуиция
Млади художници от Бургас вдъхват образ поезията на Петя Дубарова
Гъста мъгла по „Тракия“, а видимостта е до 50 м в Старозагорско
Заподозреният за антисемитската атака в Сидни е обвинен в 59 престъпления
Ник Райнер може да получи смъртна присъда, убил е родителите си
Проектът за новия стадион на Левски е временно замразен поради липса на финансова гаранция от инвеститора
Жилищата в България удвоиха цената си за 10 години, но 86% живеят в собствено жилище
Васил Терзиев: Камерите в училищните тоалетни са недопустими, ще има пълно разследване
Жалби спират Асен Златев, Насар заплашва с трансфер в чужбина
Наркотици заливат САЩ и Европа, a престъпните мрежи сменят маршрута

- Не е ма, още спи...