×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съставките, които успокояват кожата


30 Ноември 2021, Вторник, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Съставките, които успокояват кожата

Възпалението може да означава много различни неща, но кожното възпаление е особено трудно да се определи. Като за начало, то може да се прояви по различни начини – като зачервяване, тъмни петна, сърбеж, пъпки и/или подуване. И дори да не сте добавили нови козметични продукти към рутината си, има огромен брой фактори на околната среда, които могат да предизвикат възпаление на кожата, което прави елиминирането му доста трудно.

Ако възпалението ви е хронично и възниква само при почистване на лицето, може да имате чувствителност към твърдата вода. Това е термин, използван за описване на чешмяна вода, която е с високо съдържание на разтворени минерали, предимно калций и магнезий. В зависимост от това къде живеете, водата има по-висока или по-ниска твърдост.

С течение на времето тези кожни остатъци могат да нарушат кожната бариера. Това причинява запушване на порите ви, което, от своя страна, може да доведе до акне и да влоши кожни състояния като екзема и дерматит. Ако сте забелязали, че кожата ви се подобрява драстично, когато не сте у дома, има голям шанс причината за проблемите ви да е водата.

Първо, експертът Хана Хонг препоръчва да вземете добър минерален филтър за вашия кран на мивката или за душ главата. Това може да помогне за филтриране на минералите, които предизвикват дразненето ви. Можете също да опитате почистване с мицеларна вода, когато е възможно, която ефективно почиства кожата без да се налага да миете лицето си. Когато все пак миете лицето си под душа или на мивката, винаги използвайте хладка вода, а не гореща.

И разбира се, има и допълнителни стъпки, които можете да приложите по време и след измиване, за да противодействате на дразненето. Не забравяйте, че поддържането на проста рутинна грижа за кожата, която се фокусира по-малко върху ексфолирането и повече върху овлажняването/успокояването, е от съществено значение за лечение на възпалението. Каквото и да правите, не трупайте куп продукти (особено ароматизирани), тъй като това най-вероятно ще влоши нещата.

И така, какви съставки трябва да използвате за борба с дразненето? Правилните противовъзпалителни съставки действат чрез инхибиране на негативната реакция на тялото и блокират ефектите на определени ензими, които допринасят за възпалението.

Ето няколко съставки, които да изпробвате, ако имате чувствителна кожа

1. Невен

Невенът е натурално масло, извлечено от цветовете на растението невен, характерно за средиземноморския регион. Този сладък сок съдържа флавоноиди с антисептични свойства и има противовъзпалително действие, което помага за заздравяването на рани и успокояване на екзема. Успокояващите кожата ползи на невена могат да се дължат на способността му да ограничава трансепидермалната загуба на вода, което, от своя страна, укрепва защитните сили на кожата срещу потенциални дразнители.

2. Алое вера

С алое вера има много дълъг опит като успокояващ кожата агент. То не само овлажнява и предпазва, но също така е богато на незаменими аминокиселини, мастни киселини и витамини А, С, Е и В-12, които създават защитна бариера и блокират влагата, без да допринасят за омазняването на кожата. Дерматологът д-р Рейчъл Назарян казва пред Real Simple, че алое вера намалява химикала, наречен тромбоксан, за който е известно, че забавя заздравяването на рани.

3. Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец е невъзпят герой в индустрията за грижа за кожата. Според проучванията, той съдържа палмитолеинова киселина (омега-7), която стимулира клетъчната регенерация в епидермиса. Ето защо често се прилага локално в болниците, за да успокои изгаряния на кожата, раздразненията и рани от залежаване. Ежедневното използване на морския зърнастец помага за подхранване на тъканите в кожата и тялото, хидратира тена и предотвратява образуването на бръчки. Той също така е много добър за лечение на розацея и други подобни кожни заболявания.

4. Ниацинамид

Ниацинамидът, известен още като витамин В3, е противовъзпалителна съставка, която намалява зачервяването и минимизира появата на суха кожа. Той помага и за изсветляване на кожата, борейки се с хиперпигментацията чрез блокиране на трансфера на пигмент от меланоцитите към клетките на повърхността на кожата, пише Tialoto.bg

5. Лайка

Можете да пиете чай от лайка, за да ви помогне да се успокоите, но билката има същия ефект и върху кожата, ако се прилага локално. Тя има високи нива на антиоксидант, известен като апигенин, който успокоява зачервяването. Според дерматолози, има изследвания, които показват, че лайката помага за блокиране на сигналите в тялото, известни като простагландини, които са отговорни за възпалението.

6. Тигрова трева

Известно е, че тигрите в Индия лекуват травмираните си рани и инфекции чрез търкаляне в тигровата трева, която е родом от влажните зони в Азия. Известна също като цика, тя има растителен екстракт центела азитика като активна съставка. Познато със своите антиоксидантни свойства, растението е богато на аминокиселини, бета-каротин и мастни киселини. Тази комбинация е чудесна за възстановяване на кожната бариера, защита срещу външни замърсители и увеличаване производството на колаген.


В категории: Здраве


Коментари
Той оцени себе си на 150 хил.лева
Той оцени себе си на 150 хил.лева 09/05/2024, Четвъртък 11:30 0
Почина популярен журналист
Почина популярен журналист 09/05/2024, Четвъртък 10:44 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Царево служителите в общинска администрация имаха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна амбиция и мотивация за работа Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Защо Алек изгони единствената сравнително умна жена от "Ергенът" Останаха само празноглави кифли  Мис България се набоцка с опасните спринцовки Мис България се набоцка с опасните спринцовки Стана като морков Той оцени себе си на 150 хил.лева Той оцени себе си на 150 хил.лева Едва ли някой формат ще му ги плати Ивайло Иванов е новият генерален директор на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ивайло Иванов е новият генерален директор на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" В края на вчерашния работен ден той е заменил Дирк Пергот Преди да напусне, Невена Цонева видяла в аурата на Слави нещо, което… Преди да напусне, Невена Цонева видяла в аурата на Слави нещо, което… Певицата е дете индиго и е свръхчувствителна към света и енергиите в него Тази любима тв водеща поема по нов път, сбогува се с телевизията Тази любима тв водеща поема по нов път, сбогува се с телевизията Меги Димчева от "Търси се" съобщи за голяма промяна в професионален план Тя ми каза, че ще прави с*кс с мен, ако ще и земята да се продъни! Ужасих се, каза този актьор Тя ми каза, че ще прави с*кс с мен, ако ще и земята да се продъни! Ужасих се, каза този актьор Случаят е отпреди години, когато Фицата бил още млад актьор, а "лелята" натолича лиги в първия миг, в който се озовали на една сцена в театъра Много скоро ще се разбере какво е мнението ми за Закона за хазарта, обяви президентът Много скоро ще се разбере какво е мнението ми за Закона за хазарта, обяви президентът Очаква се да наложи вето 
Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за празничен, а за свят, защото от него зависило дали ще живеем в мир и съгласие
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори