×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Власт и опозиция използват нечисто темата „Индустриална зона“


29 Април 2011, Петък, 13:31 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Днес говоря като експерт, който е създал и обосновал далеч по-голям аналогичен проект и се надявам общината и правителството да ме чуят

- Г-н Маринов, изказаха се най-различни мнения на опозицията срещу реализирането на индустриалната зона в Бургас, самият кмет Димитър Николов дори вече се отказа от идеята, защото е обиден. Защо смятате, че трябва да се намесите и Вие, не е ли твърде късно?

- Налага се да го кажа: Никой от противниците досега не формулира ясно къде е проблема. Документите на общинската администрация, които бяха входирани за гласуване в ОбС, бяха три - и на предната, и на тази сесия. Това са докладна записка от кмета, една пазарна оценка на имота, който е предмет на апортиране и един устав. Нищо повече! Липсват задължителните документи по регламента на ЕС за създаване на логистичен парк и индустриална зона. Впрочем индустриалната зона е доста по-трудна задача.

- Смятате, че предварителната работа е свършена немарливо. Какво е нужно?

- За такъв тип проект е необходимо технико-икономическо проучване, финансов анализ, икономически анализ, социален анализ, анализ на чувствителността на риска от изпълнение и неизпълнение. Останалото са поздравителни адреси до Варна, бърсане на сълзи и насочване на общественото внимание в погрешна посока. През последните 12 години хората са заети не в реалния сектор, където е производството, намалява личният състав на кораборемонтния и корабостроителния заводи, „Елкабел“, пристанището. „Хемус“ се изнася в Айтос, защото имат по-добра промишлена зона. Аз излязох от Общинския съвет през 2008 г., за да създадем подобна зона, като тази, за която говорим, но сто пъти по-голяма, документите ги има и са предоставени на държавата и общината за реализация, кога ще стане обаче не знам. Но пък ясно виждам какво всъщност става с тази толкжова коментирана зона. Единственото нещо в докладната на г-н кмета, свързано с темата въобще, е, че ние считаме за целесъобразно да се учреди еднолично дружество, в което да се покани „Индустриални зони“ ЕАД, а технико-икономическо проучване означава какви са нуждите от тази зона, какъв тип работни места и дейности ще има, какви квалифицирани специалисти ще има, тип машини и оборудване, иновационен цантър ли ще е това или складова база и т.н. специфични изисквания, които са абсолютно задължителни. В анализа на индустриална зона трябва да е ясно какво е вътрешна възвръщаемост – едно е да произвеждаш електроника, друго е мебели. При логистичен център обаче изискванията са различни, защото се допуска за 30 години възвръщаемост между 6 и 15 %, за индустриалната зона този срок е по-кратък и т.н.

- Значи общинските съветници просто се заяждаха с кмета и ГЕРБ, без да вникнат в същината на проблема?

- Съветниците не гласуваха по политически признак. Защото партии, които по принцип са опозиционно настроени, гласуваха еднакво, а се надигна друга група от хора, които също спореха, съпотставяйки механично незавършения ГУМ в центъра, Колодрума, стадион „Черноморец“. Едниствената прилика е, че поради липса на добре подготвени документи, не се знае какви са гаранциите животът на бургазлии да стане по-добър, какви ще са като цяло социалните ползи за тези, които работят в зоната, за тези, които живеят около зоната и в тази община. Като цяло дебатите се използват за правене на политика и отвличане на общественото внимание, а не за разкриване на работни местта, заетостта е най-важния проблем. Тази община имаше индустриален характер, сега официално регистрираните безработни са 6 500, а в областта са 16 500, има и плащане за неполагане на труд. И всичко това при наличие на два университета и благоприятно географско разположение. Като цяло за младите хора не се осигуряват условия да работят и да се чувстват пълноценни.

- Преди година и половина всички в ОбС бяха единни, че е хубаво да има индустриална зона, значи според Вас, предизборната обстановка също оказва влияние?

- Наблюдавам, че нито Общинският съвет, нито самата общинска администрация са направили някакъв опит да свършат нещо полезно. Вече 15 години продължава една порочна практика да се продава, да се вземат заеми, да се правят инвестиционни проекти, където общината участва като публичен субект без да прави дори опит да изработи документи както трябва. Просто се харчат едни обществени пари по начин, който е непознат за нормалните европейски държави.

Искате да кажете, че икономическото звено на общината е слабо?

- Не само икономическото, цялата общинска администрация е слаба, защото не можеш да вкараш преписка за индустриална зона и да не можеш да отговориш на елементарни въпроси.

- Но те бяха довели в залата самия шеф на „Индустриални зони“ Валери Андреев, той компетенто отговаряше на поставените от съветниците въпроси

- Националната компания, която е с държавно участие, прави същото – изключително небрежно се правят смесени предприятия между държава и общини, без да се подготвят документите предварително, капиталът на тази компания е вкаран като земя и инфраструктура без да са налице анализи в кои зони какво производство ще се прави, има индустриални паркове в Русе и Симеоновград, но това не са индустриални паркове, най-успешните проекти са логистични центрове и складови бази, където не се произвежда. Напр. в Русе през 2006 г. крупен испански производител си тръгна и отиде в Румъния, защото тези правила, които трябва да определят ползването липсват, затова нашата бъдеща зона може да стане жертва на съдебни спорове, претенции за неустойки и т.н. На Бургас му трябват повече от една индустриална зона, в същото време новият ОУП още не е приет, за тях няма концепция за развитие, ние още нямаме условия за привличане на стратегически инвеститори, това което се говори е нереалистично.

- Критикувате като политик, който се готви за избори.

- Моето изявление по темата не е политическо, може да се наложи да правя политическо изявление, но това ще стане по-късно. Сега говоря като експерт, от когото политиците могат да имат полза. Защото проект за подобен логистичен парк ние направихме с моя екип и доказахме неговата необходимост – „Супер Бургас“ е с доказана необходимост и е напълно завършен, чакаме в лицето на държавата благоволение, при условие, че има и осигурено финансиране. А за този индустриален парк от 100 декара бяхме направили предложение да свършим прединвестиционните проучвания и всички анализи, но нашето предложение не получи отговор. Припомням ви и случая с жп линията, която минава през града ни, която искахме да се преобразуваме в безконфликтна възможност за вписването й в градския транспрорт, считам, че проектът „Джаспърс“ е неуспешен и мога да се аргументирам, но ще го направя на по-късен етап.

- Общинските съветници на БСП подкрепиха създаването на индустриалния парк, те не трябваше ли да бъдат контра, Вие самият сте част от БСП?

- Те гласуваха за нуждата да има такъв проект, но да е подкрепен с нужните доказателства, а в него се говори само за преобразуване на собственост, други документи няма. В същото положение е и цялата държава с нейните министерства. Индустрия се прави дългосрочно, с национално съглание, доверие и компетентност, затова общинските съветници на БСП, макар и в опозиция са дали рамо. Но ние сме наясно, че с подобни недомислени преписки ставаме жертва на спекулативни и нагли операции.

- Щом говорите като експерт, готов ли сте за контакт с общината, с кмета Николов, със зам.кмета по финансите Крисимир Стойчев?

- Откакто създадохме Института за регионални стратегии, сме провели 12 кръгли маси и още толкова обсъждания, където пием кафе и произвеждаме някакъв писмен документ, но без последствия. Единствено се институционализира „Супер Бургас“ и ние доказахме, че приказките, могат да станат реалност. Чакаме държавата, в лицето на това правителство, да се вразуми и да даде старт.

Използвани са въпроси и на други медии




5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
6
Коментара по темата
6.
хаха
02.05.2011 10:54:47
1
0
хахахахаха тоя бил интелигентен хахах ей големи вицове! на този не бих дал и 5 лева, а той за кмет се гласи :D
5.
Павлина
01.05.2011 18:30:28
0
0
Павка, ти си интелигентен. Виждаш, че Митко Николов е успешен кмет. Не се връзвай на БСП то
4.
любопитен
01.05.2011 10:12:05
1
1
Г-н Маринов, ако погледнем в документите Ви за Супер Бургас, ще намерим ли финансова обосновка? Защо тогава не сте го направил, а сега говорите като "експерт". Признайте, че това са предизборни "ала-бала -ници", Другарю!
3.
запозната
30.04.2011 20:17:03
0
2
Поздравления за Г-н Павел Маринов,харесва ми тезата му и умереността му .
2.
Индустрия
29.04.2011 21:19:33
0
1
трябва да има такава зона или само ниви и яко замиделия.
1.
пенка Аналогичната
29.04.2011 17:38:24
1
0
И аз съм готова за контакти, ма кат ми чуят името не ма щат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори