×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фейсбук смени името си на „Мета“ – част от плана за създаване на дигитална вселена


Фейсбук смени името си на „Мета“ – част от плана за създаване на дигитална вселена
Представете си виртуален свят, като компютърна игра, в който от дома си да посещавате с приятели несъществуващи в реалността места по ваш избор
29 Октомври 2021, Петък, 17:24 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

От работа от вкъщи до виртуален ваш аватар, добре дошли в метавселената на Зукърбърг

Компанията „Фейсбук“ на Марк Зукърбърг смени името си на „Мета“, променяйки посоката си на развитие от просто социална мрежа към предлагането на услуги, свързани с изработването на дигитален свят, наречен „мета вселена“.

Корпоративната структура на компанията няма да се смени, но начинът, по който ще докладва финансовите отчети ще е нов.

„Започвайки през четвъртото тримесечие на 2021 г. планираме да оповестим два наши големи проекта – „Фамилия от приложения“ и „Реалностна лаборатория“ (Family of Apps, Reality Labs). На стоковата борса акциите ни вече ще се познават по съкращението MVRS (от Metaverse). 

Какво точно ще представлява тази мета вселена обаче става най-ясно от кратко видео на самия Зукърбърг в мрежата. 

В него той обяснява какъв би бил светът, ако само с поставянето на очила можем да се пренесем в нов, дигитален свят по наш образ и подобие. В него всеки потребител ще има дигитален аватар – такъв, какъвто си избере и който ще може да се модифицира в движение. Виртуалната реалност ще може да се използва за срещу, чрез които да комуникираме с дигиталните аватари на свои приятели без да се налага да се срещаме на живо. Чрез системата ще се осъществи взаимодействие между реалния и дигиталния свят. 
По думите на Зукърбърг „метавселената“ ще е подсигурена по такъв начин, че да може всеки един човек да запази личното си пространство до такава степен до каквато иска.

Създаването на виртуални светове пък ще е по-лесно от всякога. Заедно с приятелите си във вашата листа ще можете да посещавате дигитално нови планети, държави и градове – много подобно на компютърна игра от жанра MMORPG като World of Warcraft, EVE Online и т.н. Освен това във въпросните виртуални пространства на „metaverse”ще можете да създавате и играете най-различни места. Така ще можете и да работите от вкъщи, но в същото време и в офиса. Как ще стане това? Вашият дигитален аватар ще се „проектира“ на работното ви място, докато вие стоите в комфорта на вашия дом.

Аватарите в това бъдещо виртуално пространство ще могат да следват вашите мимики на лицето, с което, според компанията, потребителите ще могат да общуват помежду си по-лесно. 

А дали всичко това може действително да се превърне в реалност? По-скоро не. Вече мнозина определиха опитите на компанията за създаването на тази смела визия за близкото бъдеще като „vaporware” – термин, използван в софтуерното инженерство за обещаван продукт, който винаги е на една крачка от осъществяването, но никога реално не се появява на пазара. И причините за това са комплексни. 

От една страна чисто технически на този етап в човешкото развитие не е възможно да се създаде толкова голям свят във виртуалното пространство. Това разбира се не изключва възможността компанията да работи с някъв нов framework или engine, но реално шансовете за това не са много големи. Всъщност обаче е възможно да се създаде виртуална среда, която да „изчислява“ само това, което виждаме през „очилата“ – точно така, както работят в момента компютърните игри. В този случай обаче, въпреки че е постижимо, стигаме до следващата пречка.

Поддръжката. За да бъде добре устроен новия виртуален свят, е нужна сериозна поддръжка. Не само на вече съществуващите елементи в него, но и на новите, които тепърва ще бъдат въвеждани. Това на пръв поглед изглежда не толкова трудно, но реално ще изисква стотици хиляди специалисти да работят ежедневно и ежечасово върху платформата – нещо, което може би е постижимо, но никога досега опитвано в такъв мащаб.

В същото време може би най-важната пречка пред цялата тази фантазия е нуждата тя да се финансира по някакъв начин. Това вероятно ще стане посредством реклами, които обаче са най-омразния аспект от нео-интернета през последното десетилетие. Колкото по набиващи се в очите са рекламите, толкова повече потребителят се отдръпва от приложението или платформата. Добър пример за този процес е youtube, който в последните години въведе реклами, които не могат да се прекъснат и с това пристъпи една крачка напред към превръщането му от платформа за свободно видео споделяне към модерната телевизия.

И не на последно място стои въпросът с т.нар. „Uncanny Valley” – понятие, описващо спад на дружелюбността у човека и появата на неприязън, отвращение и дори страх, при вида на силно, но не и напълно човекоподобен обект, като хуманоиден робот или друго. Това е много важен феномен, който може да се окаже сериозна пречка при имплементацията на новия проект.

При всички случаи обаче стъпката на компанията, която през последните седмици е под постоянни атаки, а за пръв път в историята дори се срина, води до няколко важни заключения – светът, в който живеехме допреди 10 години, не е същият, като този, в който живеем днес. Дали това е за добро или за лошо, може би времето ще покаже. За сметка на това обаче в метавселената вероятно няма да има COVID и пандемия. Между другото "Матрицата 4" излиза след по-малко от 2 месеца. 
 


В категории: Бизнес


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
До 9
30.10.2021 08:18:56
0
0
Не ни мисли ;)
10.
Диян Тончев Камбаната
30.10.2021 00:45:16
2
4
Ако пратя покана на млякото вьв Фейсбук ще мога ли да го наеба вьв Мета?
9.
Въхх
29.10.2021 23:32:59
1
4
Ми ся тея красивите кво ши правят ве брат
8.
Ре-птил
29.10.2021 21:00:33
4
3
аман от зомбирани тъпани дето вярват на форуми и "тайни общества". За вас всичко е рептили и сатанисти. Съшите сте като тези на които се присмивате колко са заблудени дето си мислят че като се набоцкат с "ваксинат" и проблемите им ще свършат.

Да бяхте чели "Играч първи приготви се" ама тя дебела книга не е за вас интернет кълвачи. Там както и в други фантастики си е описана тая работа. Ама то и тия дето са ги писали са:
а) рептили
б) сатанисти
в) промити мозъци като 4, 2 и 6
г) ваксинирани пистаели
д) демони-роботи искащи да поробят човечеството

който познае отговора печели невероятна екскурзия из заводите на файзер и астра зенека със спане в 8 зведен хотел, безплатен аватар в мета вселената с кредити както и 50% остъпка за полет с ракета на Мъск.
7.
_nib_
29.10.2021 20:45:09
2
6
Аааахахахааааа.....кМЕТА....
На вратата на тоалетна, ако напиша сладкарница, вътре пасти нема да намерите.
6.
Да де
29.10.2021 20:28:04
1
8
Ами то си беше част от ПЛАНдемията.
Не ми трябва ФЕЙКбук!!! И на вас не ви трябва!
5.
Ари бе
29.10.2021 18:39:01
0
10
Туй жидче Жук отдавна прилича на робот.Даже направо може да го вземат да участва в Аз,роботът 2.
4.
Nostradamus
29.10.2021 18:37:03
1
16
Собственикът на Meta (Facebook ) - Марк Зукърбърг e
Рептилий - рептилоиден хуманоид!
Вгледайте се е очите и лицето му!
3.
Ако ще
29.10.2021 18:04:00
0
22
да е метаамфета, пак няма да си направя фейс. Без мен!
2.
666
29.10.2021 18:01:16
1
31
Част от плана за зомбиране и контролиране на съзнанието, чувствата и емоциите!
Това е пъкления план!
1.
Kili
29.10.2021 17:29:48
8
14
И бг мета , хайде да изметем гроб
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори