×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият министър Демерджиев – бивш адвокатски шеф и отявлен противник на Гешев


Новият министър Демерджиев – бивш адвокатски шеф и отявлен противник на Гешев
От май досега адв. Демерджиев бе заместник-министър на правосъдието
Ключови думи: Янаки Стоилов, ВСС
29 Октомври 2021, Петък, 14:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Министерство

Бе председател на Адвокатска колегия-Пловдив, когато тя поиска отстраняването на главния прокурор

Иван Демерджиев е новият министър на правосъдието, обяви президентът днес. Той заема мястото на Янаки Стоилов, който става конституционен съдия. През последните пет месеца Демерджиев бе зам.-министър.

Какво да очакваме от него на новия му пост?

Освен всичко друго, министърът на правосъдието има определени функции и във Висшия съдебен съвет. Той председателства заседанията на пленума на ВСС. Дори преди няколко седмици Янаки Стоилов предложи отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, което беше отхвърлено от мнозинството в Съвета.

Гешев пък се счита за едно от знаковите лица на това мнозинство.

Да очакваме ли новият правосъден министър Иван Демерджиев да има подобно отношение към главния прокурор?

По повод избора му президентът днес каза за Демерджиев, че е „юрист с авторитет и позиции, който се утвърди като успешен заместник-министър, принципен заместник-министър“.

В периода февруари 2019 г. - май 2021 г. новият министър бе председател на Адвокатска колегия-Пловдив. В интервю за пловдивски сайт през ноември миналата година адв. Демерджиев казва: „Безчинствата на г-н Гешев и на неговите вдъхновители продължават с пълна сила, просто дори и те разбраха, че не бива да са толкова ясно видими, защото обществото вдигна чувствителността си и намали прага си на търпимост и това ги кара да се прикриват по-добре, но не са спирали да действат и да преследват целите си.“

Тогава пловдивската адвокатска колегия е сред малкото, които се включват в кампания за отстраняването на главния прокурор Гешев.

В същото интервю Иван Демерджиев критикува остро Висшия адвокатски съвет (при предишното му ръководство): „Той няма никаква позиция относно позорното петно върху правораздавателната ни система и относно унизителното отношение към адвокатите, което демонстрира последователно г-н Гешев, както и преследванията по отношение на отделни колеги. Нещо повече, докато г-н Гешев готви поредните промени в НК и НПК, целящи да намалят непосилния за неговия капацитет стандарт на доказване и така да му отворят широко пътя към упражняване на привидно легален натиск срещу всеки, посочен за цел от хората, които го издигнаха като единствен кандидат за поста на главен прокурор, Висшият адвокатски съвет отново свенливо мълчи, забравил принципа на разделението на властите“.

Иван Демерджиев бе един от кандидатите за председател на Висшия адвокатски съвет тази година, но се оттегли след назначението му за заместник-министър през месец май – в началото на първия служебен кабинет „Янев“.

Очевидно и той е сред противниците на статуквото във ВСС и на настоящия главен прокурор. Янаки Стоилов поиска отстраняването на Гешев, но винаги е бил сдържан в говоренето си. Демерджиев изглежда доста по-остър, ако съдим от вербалното му поведение в медиите.

От официалната справка за него на сайта на Министерството на правосъдието става ясно, че е роден през 1975 г. в Пловдив. Женен е, има две деца.

През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Оттогава е и адвокат. Специалист е в гражданското и търговското право.

От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество „Демерджиев, Петров и Баев“. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия–Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на Колегията.

Бил е и председател на Асоциацията на студентите юристи в град Пловдив.

При нормална ситуация Иван Демерджиев се очаква да е министър около месец и половина, ако следващият парламент този път успее да излъчи редовно правителство. Но няма да е учудващо, ако се задържи и доста по-дълго на поста. Предвид биографията му той, изглежда, би се вписал чудесно и в един редовен бъдещ кабинет, който се очаква да бъде сформиран около „партиите на протеста“.


В категории: Темида , Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
17
Коментара по темата
17.
Гошкин
30.10.2021 11:28:03
1
5
Каква люта борба да превземат поста на Гешев за да са сигурни, че подлогата им няма да ги съди като изпаднат от власт. Всичките служебни министри трябва да бъдат подведени под съд за вкарване н страната ни в яма, от която излизане няма. На Борисов поне се чуваше думата му в Брюксел. Сега като ни спрат фондовете от там ще ядем попара без сирене и хляб. Кире ще си иде в Канада, другите кой откъде, ние да му мислим. Нали депутатите ни гласуваха с мнозинство единствено повишение на заплатите си и оттам надежда никаква.
16.
до Flagman
29.10.2021 17:29:19
2
4
Валери Симеонов - Президент . Сега няма да ме изтриете. Не сте ми интересни.
15.
*********
29.10.2021 17:18:12
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
До 12
29.10.2021 17:10:27
0
8
Нищо подобно. Диктаторът и лигльото се запънаха като две магарета на мост. И обвиняваха всички други… освен себе си.
13.
До 12
29.10.2021 17:05:19
4
13
Радев е номер 1 по мокри мечти :)
Кой каквото сам си направи и Господ не може да поправи!
Имал Кирето мечта да е министър поне, то и Радев има мечта да е цар поне....
Мечтайте си михлюзи,мечтите са безплатни!
Хайде у лево мечтатели!!!
12.
до 11
29.10.2021 16:57:53
11
3
Правилно -Радев е номер 1, браво.
11.
До 9
29.10.2021 16:39:59
3
15
Какъв Китай,Северна Корея му е мечтата!
Ким Чен Радев е номер 1 по света и у нас :)
10.
Дааа,обърна палачинката Радев
29.10.2021 16:37:30
3
13
ДЕРМЕНДЖЍЯ‑Воденичар, мелничар.
Преориентира се от Прокопи към Доган!
Прави метанета на Падишаха,ама
късно е либе за китка :)))))
Ако ще Радев, Хасан за министър да назначи,ще си остане в историята като Президент,рушащ законите!!!
Генерал Указ е пътник на кръстопът между Бай Ставри и с.Славяново!
Пусто не е много умен за да избере правилната посока и ще се нахендри жестоко.
9.
до 8
29.10.2021 16:32:14
12
4
И какво против Комунистически Китай....номер 1 в Света
8.
Комунизма
29.10.2021 16:28:44
5
17
яко настъпва,не спете спокойно деца,Радев ни води към евРАзия.
7.
до 5
29.10.2021 16:07:52
15
10
При Плевналиев също имаше министър с двойно гражданство - казва се Юлиан Попов.
6.
зализаното листо Тиквоноий
29.10.2021 16:02:15
18
13
пълно с гербаджийски Утрепки-Плюнки в този сайт
5.
Този да не е и с турско гражданство
29.10.2021 15:58:50
10
18
Български президент наруши Конституцията на Република България.
Подведен? Не знаел?
Объркал се?
Явно не е, след като отговори на журналисти с тънка усмивка и витиевата фраза: ако имала България повече министри като Кирил Петков, тя щяла да изглежда по-добре.
4.
бившата надежда на народа
29.10.2021 15:53:16
5
20
Господинът Радев заплашва, че можело отново да затворят държавата след две седмици.
След като същият изнася лекция пред студенти в затворено помещение.
Назначава си калинки-бушони,които уж не познавал, а интересно ако не ги познава и не знае дали изпълняват условията за длъжността, #Кой му ги предлага и налага?
Капиталчо дай да ям,каквото дадеш,все е далавера....
3.
Стиска ли му да пита колегите си?
29.10.2021 15:45:29
11
23
Комунистическият следовател с 19 къщи и имоти от държавни заплати, данъчният измамник с прехвърлени на мистериозно изчезнали сламени хора задлъжнели фирми, „експертката”, която не различава паркинг от магистрала, обясняват на народа, който потопиха в криза и здравна катастрофа, какво е морал?
2.
T
29.10.2021 14:44:45
12
14
Да осъди карадайъ за държавна измяна кат е голяма работа или маи само латерна по тв
1.
Браво
29.10.2021 14:37:43
28
22
Успешна кариера и като министър адвокат Демерджиев!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори