×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Професията на пожарникаря е свързана с риск - ние влизаме там, откъдето хората бягат


Професията на пожарникаря е свързана с риск - ние влизаме там, откъдето хората бягат
За Асен Асенов да си пожарникар е призвание
13 Септември 2021, Понеделник, 18:30 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Най-тежки са моментите, когато има повреди с техниката. Да знаеш, че след малко може човешки живота да зависят от теб, а ти да имаш проблеми, независещи от теб

В навечерието на професионалния празник на пожарникаря, който се чества на 14 септември, Флагман.бг разговаря с Асен Асенов – началник на група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Първа районна служба ПБЗН-Бургас. Той практикува една от най-достойните и смели професии от 16 години. 

- Г-н Асенов, след толкова години в пожарната – какво е за вас работата – просто професия или призвание?

- Да си пожарникар лично за мен е призвание, но и професия като всички останали, просто трябва да ти допадне. А когато работата ти харесва, тогава всичко върви по лесен начин. Не, че няма трудности, но те се преодоляват и се превръщат в опитности, а с годините ти дават една рутина. Тогава търсим и забавлението – например днес, по време на тържественото отбелязване на професионалния празник, видяхте демонстрациите с малките деца. Винаги съм поддържал тезата, че превенцията е най-важната в нашата дейност. Когато тя е на високо ниво, хората са запознати с правилата и има по-малко произшествия. 

- Трябва ли човек да има по-специални качества, да е по-издръжлив, по-силен например, за да стане пожарникар? Да помогнем с информация на кандидатите, които биха искали да влязат в системата.

- Да, разбира се, физическата подготовка е много важна. Дори това е част от условията, за да станеш пожарникар. Човекът трябва да има добра физическа подготовка. Ежегодно се провеждат физически изпити за действащите пожарникари и е необходимо да поддържаме форма. Все пак се налага с часове да сме на терен – работим под изключително тежки условия, напрежение, полагаме физически труд и човек може да се изчерпа. 

- Какви трудности срещате по време на работата на терен и не само. Хората съдействат ли ви и трябва ли да го правят изобщо?

- Много пъти хората ни помагат – кой с каквото може. Ние сме им изключително благодарни. Но нека да разграничим нещата, тъй като много често помощта може да представлява риск за тяхното здраве. Нашата професия е свързана с риск – ние влизаме там, откъдето хората бягат. Но пожарникарите сме подготвени – с топлозащитни облекла, каски ръкавици. Хората в стремежа си да помогнат или от паника при ситуацията могат да забравят всички тези детайли и с риск за своя живот да влязат в огъня. Нека да го правят само ако не представлява опасност за тях. 

- Какво бихте посъветвали хората, които искат да помогнат при пожар?

- Най-добрата помощ е да се обадят на спешния телефон 112. Колкото по-бързо го направят, толкова по-добре. Да посочат местоположение и да дадат възможно най-точната информация. Това е важно, за да може ние да реагираме адекватно и навреме. Нека хората да оставят по-сериозните неща на професионалистите. 

- Към края на пожароопасния сезон сме. За съжаление много горски територии у нас пострадаха при сериозни огнени стихии. Какво показват данните за Бургаска област спрямо предишни години. И може ли да се каже вече, че пожароопасния сезон е приключил?

- За съжаление не може да се каже, че вече е приключил, все още продължава. Дори вчера имахме две произшествия – в Крушевец и Ново Паничарево. Около 40 дка сухи треви са пламнали, засегната и малка част от гора . За щастие не е сериозно. Продължават горещините и опасността не е приключила. Затова призоваваме хората да не хвърлят неизгасени фасове, особено внимателни да бъдат при почистването на терени от суха растителност – често хората я горят, но при това сухо време може огънят да се разрасне на големи фронтове, да палят огньове само на предназначени места и да се съобразяват с правилата за безопасност. Тогава ще има по-малко произшествия, така ще опазим и природата. 

- Практикувате професията от 16 години. Кои са били най-тежките ви моменти? 

- Най-тежки са моментите, когато има повреди на техниката или проблеми с личния състав. Важно е да има хора за дежурствата, за да може да се действа във всяко едно положение. Но когато нямаме изправна техника и намалява съставът, причините за които последната година е и пандемията, тогава много трудно се организират нещата. А от това зависят дори човешки животи. 
 


В категории: Бургас


7
Коментара по темата
7.
Хахо - до команда Пожарна
14.09.2021 20:58:52
1
2
Я, първо научи да пишеш на български, пък после се чекни кой, кога, какво! Капиш! Неграмотник! Пък то си има естествен подбор! И за радост, ти не си в него! Остани си в дупката, в която си, и за миг и не си помисляй да влезеш в пожарната! Такива като тебе рано или късно ще отпаднат, защото такива "4икиджии", както сам си се изразил, не търпят такива "4икиджийски" недоразумения като теб!
6.
pr sevi boiko
14.09.2021 04:10:25
2
1
в бургас има повече пожарни отколкото линейки.
5.
mutrata
14.09.2021 03:48:32
0
1
JORJ
И ИЛКО ПАСКАЛЕВ И ТЕ СА ТОЛКОВА СМЕЛИ
4.
команда Пожарна
13.09.2021 22:46:51
5
5
с тази връзкарзка и шуробаджанашка схема на започване на работа при вАС,ай стига-както навсякъде в МВР или други 4икиджиски службички,няма естествен подбор,а само изкуствен и после вътре е бахти помиярако-измекярската среда...и тази достойна професия преебахте мижитурки и корумпета..
3.
Ad
13.09.2021 20:12:26
0
5
Митио очите , кела си пускат платени статии без коментари лапате пари от магията флагман
2.
ние също живеем в риск
13.09.2021 19:51:39
0
5
у държава ,която политиците съсипват доста добре ,ама не влизаме и излизаме
живеем си кротко и гадно до известно време
1.
ЩО
13.09.2021 18:51:43
0
6
не пуснете коментарите на статията на КЕЛА а???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори