×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Случайни открития, които промениха света


06 Септември 2021, Понеделник, 20:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето как някои щастливи инциденти са поставили началото на гениални открития

От пеницилин и анестезия до захарин, случайността изиграва основна роля за някои от големите изобретения. Ето как някои щастливи инциденти са поставили началото на гениални открития:

Пеницилин

Изобретател: Александър Флеминг

Година: 1928 г.

Какво се случи: По средата на експеримент с бактерии Александър Флеминг отива да си почива. Леко мърляв, той оставя мръсна чашка в лабораторната мивка.

Голямо откритие: Когато се връща, той вижда, че бактериите са се разпространили по цялата чиния, освен на мястото, където се е образувала плесен.

Резултатът: Това откритие води до две неща: 1) пеницилина и 2) г-жа Флеминг наема камериерка.

Анестезия

Изобретател: Хорас Уелс

Година: 1844 г.

Какво се случи: Хорас Уелс присъства на представление на известен по това време шоумен и химик. Той удря краката си в една дървена пейка, скачайки, но не изпитал болка. Уелс разбира, че шоуменът вдишва азотен оксид и решава да експериментира върху себе си, след като се налага да извадят зъба му.

Резултатът: Азотният оксид се превърна в ранна форма на анестезия.

Захарин

Изобретатели: Константин Фалберг и Айра Ремсен

Година: 1879 г.

Какво се случи: След като прекарва деня в изучаване на деривати от въглищен катран, Фалберг напусна лабораторията си в университета Джон Хопкинс и отива на вечеря.

Голямо откритие: Това, което яде, има особено сладък вкус, който установява, че идва от химическо съединение, с което е посипал по ръката си. Най-хубавото е, че се оказва без калории.

Резултатът: Той тайно патентова това откритие, наричайки го захарин.

Микровълновата

Изобретател: Пърси Спенсър

Година: 1946

Какво се случи: Инженер в Raytheon Corporation, той работи по проект, свързан с радарите. Докато тествал нова вакуумна епруветка, той открива, че шоколадово парче в джоба му се топи по-бързо, отколкото очаквал. Той започва да експериментира, насочвайки тръбата към други предмети.

Голямо откритие: Магнетронът работи още по-добре върху пуканките.

Резултатът: Рейтън подава патент за първата микровълнова фурна, която тежи над 300 килограма и е висока 168 см.

Виагра

Изобретатели: Учени от Pfizer

Година: 1992

Какво се случи: Уелско селце е избрано за тест за хапче за борба със стенокардията. За съжаление на страдащите, то имаше малък успех срещу болестта.

Голямо откритие: Въпреки че не дава очаквания резултат, мъжете, участващи в проучването, отказват да спрат лекарствата си.

Резултатът: Учените пуснаха на пазара лекарството Виагра със съвсем различна цел.

Дъвка

Изобретател: Томас Адамс

Година: 1870 г.

Какво се случи: Той експериментира със сок от южноамериканско дърво като заместител на каучука. След грешка при монтажа, унилият изобретател слага парче в устата си.

Голямо откритие: Харесва му!

Резултатът: Адамс Ню Йорк №1 става първата масово произвеждана дъвка в света.

Ботокс

Изобретатели: Alastair и Jean Carruthers

Година: 1987

Какво се случи: Двойката използваше малки дози смъртоносен токсин за лечение на спазми на клепачите и на други очни мускулни нарушения, когато забелязват интересен страничен ефект.

Голямо откритие: Бръчките магически изчезнаха.

Резултатът: Безизразното лице се появи на бял свят, благодарение на ботокса.

Източник: Профит


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
1
Коментара по темата
1.
Гошо
06.09.2021 23:48:47
0
4
Става все по-зле. Някой отговорен редактор да го погледне това, че е превеждано директно с Google Translate.
Приятелски съвет.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори