×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Укзит: Може ли Унгария да излезе от ЕС?


21 Август 2021, Събота, 16:20 ч.

Страната държи на хилядолетните си традиции

"Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, ние все още държим на нашите хилядолетни традиции." Това е безпрецедентно: в Унгария заговориха за излизане от ЕС. Кой стои зад подобни тези?

Европейският и унгарският флаг

Унгарският проправителствен вестник "Модяр Немзет" често се използва като един вид лакмус - там се лансират теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. Точно това се случи и тези дни: вестникът поде дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС, предава "Дойче Веле".

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит" (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът предизвика истински шок: почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от ЕС, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: "Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни-членки".

Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи: "Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции".

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които "Форум на гражданското обединение", който периодично организира "походи за мир". Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.

"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърката на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Facebook, че ЕС "вече не е спасително лоно, а духовна морга". И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че "разбира се, има живот и извън ЕС". В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид.

Засега обаче не е в интерес на Орбан да напусне ЕС, твърди унгарският политолог Петер Креко. "Но е в негов интерес да насъсква общественото мнение срещу ЕС и така да повишава потенциала за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към ЕС."

В същото време обаче, добавя политологът, голямото мнозинство от унгарците си остава със стабилни проевропейски настроения. Затова би било тактически грешно, ако в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската пропаганда. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени избиратели да се ориентират към опозицията.

Източник: днес.бг


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Дернев
21.08.2021 19:39:22
1
3
Не се ли създаде единната армия бъдеще в ЕС няма, нито за източби, нито за западни европейци. Ние, източните, трябва да убедим и то много окорон западняците в това. Не ножем да оставин нашста европейска сигурност на чужда страна със своу интетеси, които кскто сме виждали и виждаме винагу са билу пред европейските. В това трябва да ги удедим първо. После, че Европа не е оазис на бедни или застрашени хора от света. Това не е само европейски проблем. Той трябва да бъде отбесен за решаеане в ООН с помоща на всички държави йиито да създадат фонд за действие. Като и теребу в разлипни страни по света с повепе територия. И т.н. както вече бяколйо пъти съм писал по този въпрос. Нашият проблен е едунната армуя. Неги трябва да решум мсксимално бързо. Сругият проблен не е сами наш, но го насичват към нас за да сорат обединението ни. Нийой няма полза от това. Дири и тези, които го задвижиха. Сами обединеба и силна Европа за европейците е соасебието на света. Всучко останало само щв ускори краят му.
5.
Гошо
21.08.2021 19:10:31
3
4
По какво може да се познае десния популист? Всяко второ изречение му е за тези митични "традиционни християнски ценности" и "традиционно християнско семейство", без обаче да конкретизират какво точно означава това. Нагажда се според зависи какво точно трябва да се мрази. Трети път се опитвам да пусна линк към официални журналистически разследвания - какъв е генезиса и кой ги финансира тези кампании. Неочакванo добра комбинация от американски петдесятни евангелисти и руски пропагандни тролове. В България си имат даже няколко НПО-та, на които финансирането им е публично и даже не го крият. Над 90 милиона долара са вкарани от американски фондации, подкрепени от пропагандната руска машина в защита на въпросното традиционно християнско семейство.
Същото е и в Унгария - когато злодеят Сорос финансира НПО-тата врещят до небето, ама когато са събиращите десятък божии чада няма проблеми, нали?
4.
Гошо
21.08.2021 18:39:31
9
5
Див популизъм без капка покритие. Унгария е жива издъхнала без европейското финансиране и Орбан, и кликата около него знаят много добре този факт. Пускат поредните фишеци в стил "разделяй и владей" за да отклонят вниманието от истинските им проблеми. А те са същите като при нас - корупция и калинки. Там също нараства напрежението около всичките му схеми и скоро може да има нужда от някакво изпускане на напрежението, за да не се стигне до масови протести. Най-вероятно ще си намерят някакъв техен "чалгар", който да обере протестния вот и ще се постарае нещата да си продължат както преди.
3.
Орбан Чорбанов
21.08.2021 18:07:18
0
5
Чорбан ще им лази по нервите хахахаха
2.
Урко
21.08.2021 18:06:24
2
6
Брекзит звучеше що годе добре, но Укзит вече е профания. Добре че и Украйна не е в ЕС, че щеше да се скарат дали Унгария или Украйна може да проведе Укзит :-))
1.
Народеее!!!
21.08.2021 18:02:32
3
17
Браво на Орбан!!!Един смел и мислещ политик!Жалко е че ние нямаме такъв държавник!Аз съм сигурна,че всички българи бихме тръгнали с него!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори