×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморие погна бизнесмена Дарио Томалети


Поморие погна бизнесмена Дарио Томалети
Последният опит на Томалети (качен на стола) да убеди хората, че ще строи голфкомплекса бе през февруари м.г. на т.нар. Обществено обсъждане
Тема в развитие
виж още
скрий
28 Февруари 2011, Понеделник, 12:10 ч.
Автор: Бесове.бг

Развалиха сделката за голфкомплекса край Каблешково, където трябваше да бъдат инвестирани 136 млн.евро

 С 18 гласа „за“ и един въздържал се, Общинският съвет на Поморие гласува докладна записка на своя председател Янчо Славов за старт на процедура по разваляне на най-голямата сделка в историята на общината. Става въпрос за шумно рекрамирания през 2007 г. проект за строеж на голкомплекс край Каблешково, който бе и венецът на предизборната кампания на Петър Златанов като кмет за втори мандат.  Това стана на днешната сесия, след втори опит за включване на докладната на в дневния ред. Самият инвеститор Дарио Томалети също бе в залата, очаквайте ведиоинтервю с него.

 Ако проектът на Дарио Томалети/Божидар Томалевски бе станал факт, през 2010 г. трябваше да бъде финализиран основния етап от изграждането му и първите мултимилионери от Англия, Франция, Белгия и САЩ  да се настаняват в луксозните бази на местността „Хижата“ над Каблешково, на 15-тина километра от морето. Вместо това, оказа се, за мащабното начинание, оценено на книга за 136 милиона евро, още няма Подробен устройствен план, а по терена се въргалят тръни и камънаци. Това е и причината опозицията срещу кмета Петър Златанов да поиска анулиране на сделката днес. 


  Всъщност, Томалети, който е известен и с българското си име Томалевски, се появи в Поморие още  през 2005 г. като управител на смесеното дружество „Кабланд“, за да изгради ваканционното селище. В него 80 на сто от дяловете са собственост на „Ен Джи Би Кансълтинг“ (съсобственици в нея до преди 5 години са били същият Томалети, българинът с френско гражданство Георги Андре Гурковски и англичанинът Николас Галахар), а 20 % държи община Поморие под формата на апортна вноска от 2 000 декара земя.
С второто си име Божидар Томалевски, под което през 2009 година регистрира партия „Другата България“, за  да участва в евро- и парламентарнтите избори. Известен е също така с притежанието на няколко паспорта, с които се легитимира според случая.
В историята за голфа обаче българинът Божидар и политическите му амбиции не са толкова важни, колкото появата на другата му самоличност - като фамозния финландски гражданин Дарио, обещаващ увеселителен голф-комплекс, кънтри бар и много работни места.

 Последният опит на Томалети да заблуди хората от общината, че ще възроди Каблешково и региона, бе през февриури м.г., когато се появи в читалището на градчето, за т.нар. Обществено обсъждане. Тогава екип на в.“Десант“ направи разследване на цялата сага. Той бе пристигнал със съдружниците си Георги Гурковски и Николас Галахар, представеният за мултимилионер от Англия Дейвид Нюман, който  по думите на Томалети държал куфарите с парите, проектанти и технически лица,  представителят на държавната Агенция за чуждестранни инвестиции Христо Етрополски.

Ето какво се случи преди една година:
За час и половина пред послушните роми  групата разигра бутафорен спектакъл, в който се размятаха карти, скици, схеми, изказаха се и дежурните клишета как „всеки момент стартират“ (обещание, което в Каблешково чуват от години без нищо на практика да се случва).Екипът ни забеляза  как „богаташът“ Нюман забравя репликите си и се налага Гурковски да му суфлира.
Монологът на държавния служител Етрополски пък направо се прецака от треперещия му глас. Защото чиновникът на Бойко Борисов явно не допускаше, че ще има медии. Гласът му нацяло изчезна, когато трябваше да обясни пред екипа ни защо се ангажира лично да издейства на Томалети и компания през 2006 година сертификат за първокласен инвеститор в България, без представляваното от тях дружество „Кабланд“ да е направило и стотинка инвестиция.
През октомври 2007-а, в навечерието на местните избори, групата на Томалети – Томалевски се показа за последен път в медийното пространство, но само за да направи услуга на приятеля си Петър Златанов. Цялата тумба позира пред камерите на няколко национални телевизии върху голите шубраци над Каблешково, след което извърши ритуална първа копка - колкото да тушира напрежението в крайморската община и да опровергае слуховете, че Златанов е заиграл с международни мошеници, които ще измъкнат без пари от Поморие 2 000 декара.  Индикация затожва вече имаше - опитите на „Ен Джи Би Кансълтинг“ през същата година да изхвърли общината като съдружник в „Кабланд“ и да стане пълновластен собственик на земята. Номерът обаче не мина и триото Томалети-Гурковски-Галахар изчезна.
Раздвижването им тази седмица, след повече от две години и половина снишение, има обяснение – Общинският съвет в Поморие обмисля как да разтрогне договора с „Ен Джи Би Кансълтинг“ и да потърси читав инвеститор, който реално да строи върху злополучните декари край Каблешково. Волята на местния парламент е изразена в решение от 21 декември м.г., в отговор на поредния опит на Томалети да извива ръцете на съветниците и да ги плаши с известни мутри – основатели на силови групировки в зората на демокрацията.  
„За нас няма съмнение, че този човек ще сложи ръка на огромния терен без да вложи в това никакви пари. Иска  да продаде целия парцел на трети заинтересовани лица, като прибере печалбата от сделката еднолично. Затова обаче са му нужни съпътстващи документи, оценки, планове, разрешения за вещни права за преминаване през чужди имоти и т.н, тръгнал е да събира подписи от всички възможни инстанции, затова и "хвърля прах" с измислени обществени обсъждания“, казва председателят на ОбС в Поморие Янчо Славов.
Заради съмненията, че зад инвестицията в голфа се крие международна измама, общинските съветници са сезирали районната прокуратура още преди две години. Случаят е възложен на прокурор Константин Янушев, който обаче удобно е зациклил разследването и преписката си виси неприключена.
Ако Янушев обаче, все пак прояви желание да поработи по скандалния казус, ние сме готови да му предоставим ценни документи доказващи, че аферата е факт още от самото създаване на смесеното дружество „Кабланд“.

Кой е истинският съдружник на община Поморие?

Това би трябвало да е дружеството „Ен Джи Би Кансълтинг“, но зад него не стоят лицата Дарио Томалети, Георги Гурковски и Николас Галахар, както е отразено в дружествените документи при учредяването на „Кабланд“ на 29 март 2005 година. Защото на 17 март тримата са продали своите дялове на офшорната компания „Дарник Лимитед“ от Малта, зад която стои неизвестен собственик.
Ден по-късно, на 18 март, Гурковски в качеството на управител на „Ен Джи Би Кансълтинг“ ООД подписва заявление в съда, с което иска вписване на промените, тоест, пререгистрация на дружеството в ЕООД.
Документите, нужни за вписването обаче са подадени по-късно, защото едва на 29 март същата година с решение № 2/29-03-2005 по фирмено дело в Софийски градски съд е вписано прехвърлянето на дяловете от трите лица към офшорката в Малта.
Подозрително е съвпадението, че на същата дата излиза и решението на ОбС – Поморие за учредяване на смесеното дружество „Кабланд“. Тогава е подписан и дружествения договор на новата фирма, създадена да строи голф комплекс край Каблешково. И в двата документа „Ен Джи Би Кансълтинг“ обаче е посочено като ООД, а не като ЕООД въпреки, че и съдружниците и избрания за управител на „Кабланд“ Дарио Томалети са наясно, че вече са продали дяловете си. Остава въпросът, защо умишлено е прикривана промяната от местната власт.  
В последствие, в дружествения договор на „Кабланд“, на ръка е поправен номера на фирменото дело на „Ен Джи Би“.  Странно е, че никой не забелязал и за сгрешената абревиатурата на дружеството.
На 17 май 2005 година Бургаски окръжен съд вписва в търговския регистър „Кабланд“ ООД. В решението за вписване „Ен Джи Би“ отново е посочено като ООД, което вече е в пълно противоречие със закона. За целта  в съда явно са били приложени стари документи за актуално състояние, издавани от СГС.
Такава на практика е схемата, по която община Поморие се сдобива със съмнителен партньор - „Дарник Лимитед“, която притежава сто процента от дяловете на „Ен Джи Би Кансълтинг“, която пък, както вече стана дума, държи 80 на сто от акциите на „Кабланд“ и съответно има власт да се разпорежда с общинската земя, включена като апортна вноска. При това – напълно безплатно, без офшорката да вложи нито лев в общото начинание.

Истината за капитала, осигурен от триото на Томалети  

Колкото и да е странно, към 29 март 2005 година носителят на сертификат „инвеститор първи клас“ фирма „Ен Джи Би Кансълтинг“ няма пари за проекта. Капиталът на дружеството към тази дата е само 5 000 лева – факт, който явно никак не е притеснил кмета на Поморие Петър Златанов и той е дал съгласие за сключване на сделката за земята.
Едва когато триото излиза официално от „Ен Джи Би“ и дружеството става сто процента собственост на „Дарник Лимитед“, офшорката увеличава капитала, като прави парична вноска от 1 168 900 лв. Това се случва обаче през май 2005. Поради тази причина се налага „Кабланд“ да бъде вписано в търговския регистър на 17 май, цели два месеца след датата на учредяването - вероятно защото са се наодявали през това време да пристигнат парите от Малта.
Което пък от своя страна буди съмнения, че тримата основни играчи са нямали пари за инвестиране в проекта към момента и са подвели с твърденията си местната власт.
„Какво значение има кой е реален собственик на „Ен Джи Би Кансълтинг“ и, дали общината не е съдружник с офшорна фирма, както твърдите. Важното е нещата да вървят напред, а аз съм убеден, че проектът за изграждането на голф – комплекса ще бъде реализиран успешно“, каза Петър Златанов в отговор на въпрос не го ли смущава факта, че ако общината тръгне да търси обезщетение или реши да предяви правни претенции за неизпълнение, на практика няма кого да съди. Причината е, че Томалети-Гурковски-Галахар не носят отговорност, защото не представляват „Ен Джи Би“. Истинският й собственик е неизвестен.
"Ако прокуратурата има доказателства за международна престъпна схема, ще разтрогнем договора и ще си върнем земята", добави кметът Златанов. Което обаче едва ли ще стане в близките няколко години, като се имат предвид темповете, с които работи Районната прокуратура в Поморие. И в частност държавният обвинител Константин Янушев.  

С днешна дата Върховна прокуратура е започнала разследване по случая. Очаквайте още от сесията в Поморие, на която присъства и самият Томалети.






5
Коментара
Почина тик ток сензация
Почина тик ток сензация 16/04/2024, Вторник 10:16 2
5
Коментара по темата
5.
PzGren
13.10.2011 17:48:40
2
0
Пълни глупости. Лично познавам г-н Томалевски, той не е такъв човек. Информацията тук е силно преувеличена, навсякъде е пълно с агенти на други партии които само знаят да плюят честните хора като Божо.
4.
Негов познат
07.10.2011 14:16:51
1
1
Как може сериозни големи хора да обсъждат творенията на Божо Дупето (магураджия, чейнджаджия и измамник), който няма нито един работен ден през жалкия си живот. Дано бързо бъде подведен под съдебна отговорност.
3.
Емигрантка
04.08.2011 12:43:47
1
1
Лично познавам г-н Томалевски от посещението му в Испания през 2009 година и смятам, че тази инфромация е силно преувеличена.
2.
Ивайло
27.04.2011 16:30:47
1
1
Емигрант, какво е основанието ти за подобно твърдение. Томалевски доказа много пъти, че го е грижа за това което се случва с българите и не само в България. Или просто си поредния агент, заставен да сипе лъжи и клевети за него???
1.
Емигрант
07.03.2011 19:20:51
1
3
ТОМАЛЕТИ /ТОМАЛЕВСКИ/ Е ПРЕДАТЕЛ И МАНИПУЛАТОР АЛЧЕН ЗА ВЛАСТ И ПАРИ. "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ"? КАКВА ДРУГА БЪЛГАРИЯ, ПОДЛО ЧОВЕЧЕ? БЪЛГАРИЯ Е САМО ЕДНА! ТАКИВА КАТО ТОМАЛЕТИ "PERSON A NON GRATE FROM LULGARIA!"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Двамата са близки приятели и често спрягани за гаджета Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори