×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дали някой е заразен с Делта варианта научаваме едва след като той бъде излекуван (Част 2)


Дали някой е заразен с Делта варианта научаваме едва след като той бъде излекуван (Част 2)
Явно десетките хиляди PCR тестове, които правим всеки ден, са много изгодни на някой, вместо да видим реалната картина в страната чрез представителна извадка за колективния имунитет, категоричен е доц. Атанас Мангъров
22 Юли 2021, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Нужно е да се установи колко точно хора в България имат имунитет срещу коронавируса и щамовете му, това може да се направи за 2 седмици, но явно никой няма интерес да го направи, каза инфекционистът

Доц. Мангъров, продължаваме нашия разговор. Кога според Вас, имайки предвид и ваксинираните, и преболедувалите, ще достигнем до заветния колективен имунитет и всичко това, което вече от повече година не оставя на мира света, ще приключи?

-Казвал съм го многократно. За момента ние не полагаме никакви усилия да разберем каква част от населението се е срещало с вируса – по естествен или изкуствен път. Знаем за хората, които са ваксинирани, но както се виждатехният имунитет не е много силен и могат да се разболеят. Ние обаче не знаем, а само правим предположения за това каква част от българите вече са се срещнали с вируса по естествен път, защото знаем само за положителните резултати от PCR тест - около 420 хил. човека. Сигурно има поне 4-5 пъти повече хора, които са се срещанали с вируса и това не е документирано. 

Ако не се лъжа, преди няколко месеца една от големите частни лаборатории направи едно апокрифно проучване на базата на пробите, които са вземани от нея за антитела. Резултатът от него показа, че близо половината от пробите – 48-49% са положителни за антитела срещу COVID-19. Това означава, че на тогавашния етап поне половината от населението се е срещнало с вируса по естествен път. Ние обаче не полагахме, не полагаме и нямаме намерени да положим никакви усилия да установим какъв точно е процентът от хора, които са се срещнали с COVID. Със сигурност не са само документираните 420 хил. Сега казваме, вълната щяла да ни залее. Да, може да се случи, ако не сме стигнали до този процент, но лично аз мисля, че сме много близо до сакралното число 70% от хората да са се срещнали с вируса. Хубаво е, че хората се ваксинират, това допълнително увеличава броя на хората с изкуствено създаден имунитет. Той обаче не е много сигурен. 

-В колективния имунитет би следвало да влязат и този процент от населението, който никога няма да се разболее от вируса, заради придобит чрез предходно преболедуване на подобен вирус имунитет...

-Трябва да говорим за имунитет само срещу COVID. Иначе има нещо, което се нарича „неспецифичен имунитет“, който дава на част от хората способността да не се разболяват от каквато и да е инфекция. Във всяка епидемия в миналото има хора, които са се грижили за болните, погребвали са ги и не са се разболявали. Но това не е нещо, на което може да се разчита;. Трябва да се говори за специфичен имунитет точно срещу COVID-19. 

-А Делта варианта има ли действително по-лека клинична картина, както излиза след доста солидно проучване в Индия?

-Имахме в нашата клиника хора, които по нищо не се отличаваха по симптоматика от начина, по който протичаха другите варианти. През зимата и началото на пролетта в страната преобладаваха случаи на Британския щам. Обикновено научаваме с какъв щам е бил заразен болния ретроспективно – тоест след като човекът вече е изписан, ние получаваме информация, че те са били с Делта варианта след генно секвениране. Това за нас има значение точно толкова колкото ланския сняг... За момента не виждам разлика в протичането на инфекцията между Делта и другите варианти. Може би има малко по-леко протичане, но това е нещо, което се нуждае от време, за да бъде установено. Още повече, че за да можем да съдим какво се случва, когато някой е заразен с Делта варианта, ние трябва да имаме предварителна информация за това от кой щам е болен. Тоест докато той лежи в клиниката при нас, а не 1-2 седмици след това.

-Значи в момента де-факто не може да се определи само по симптоми кой с какъв щам е заразен?

Точно така. Някой го боляло гърлото или нямал обоняние... несериозно е да се мисли по този начин. Това са неща, които могат да ги говорят само хора, които никога не са се срещали с болни от COVID-19.

-А това не значи ли донякъде, че въпросните мутации са толкова незначително дребни, че дори не променят клиничната картина и симптоматиката?

-Би могло да се каже. По принцип обаче всяка инфекция, преминавайки през населението, отслабва и в крайна сметка изчезва. Ако това не беше така, досега човечеството щеше да е изчезнало многократно, унищожено от някои от тези вируси, с които се срещаме периодично през десетина-двадесет години. Ако в момента нямахме PCR тестове, можеше дори да не разберем, че около нас има пандемия – например ако това се беше случило преди 1983 г., когато те са измислени. Спомням си първата епидемия от SARS-CoV-1 през 2002-2003 г. В цялата страна тогава имаше 1 или 2 апарата за PCR теста. Ние нищо не разбрахме тогава, защото нищо не изследвахме.

-Искате да кажете, че тогава, може би, ситуацията е била доста по-различна от това, което беше представено?

-Тогава се доказваха само тези пациенти, които бяха с тежките форми. Леталитетът при SARS-1 беше някъде около 10 процента.

-Тестването на безсимптомни не води ли до изкуствено увеличение на бройкта - добавяме здрави хора към списъка с болни? 

Критика към PCR тест протоколите на Корман-Дростен, които се използват от началото на пандемията

-Така е. Всеки ден правим по 14-15 хил. теста, понякога стигаме и до 19-20 хил. на ден. С тях установяваме хора, които отделят или може би отделят вируса. Огромната част от тях нямат абсолютно никакви симптоми или клиничната им картина включва болно гърло или хрема. В същото време, както казах, не полагаме усилия да установим реалната картина в страната – колко човека са преминали през вируса и имат имунитет, за да можем да правим по-адекватни прогнози за бъдещето. Това е работа за 2 седмици, стига някой да иска да я направи. Явно обаче десетките хиляди PCR тестове, които правим всеки ден, са много изгодни на някой.

-Добре, а как да се направи това проучване? Казвате, че е работа за 2 седмици.

-По същия начин, по който се правят проучванията, с които се установява кой за кого ще гласува на избори. Прави се представителна извадка – няколко хиляди души, които да са селектирани от най-големите, най-малките населени места, от всички слоеве на обществото. Да се отиде при тях и вместо да се пита кой за кого ще гласува, а да им се вземе кръв, която да се изследва за антитела срещу SARS-CoV-2. Това наистина е работа за две седмици, ако искаме да я свършим.

-Колко би струвало това изследване?

-Много по-малко от всички тези тестове, които се правят всеки ден. Това, което би струвало повече, са заплатите на хората, които ще ходят от врата на врата, за да молят хората да им вземат кръв. Мисля, че малко са хората, които биха отказали.
 


В категории: COVID-19


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
12
Коментара по темата
12.
Досадааа
26.07.2021 17:50:37
1
0
Оф, досаждаш ми!
11.
Петя
23.07.2021 15:00:34
0
2
Клетъчния имунитет е различен от антителата. Тестове има в лабораториите, Лина например, но струваше преди 99 лв
10.
Хм
23.07.2021 12:10:32
8
4
Пак си противоречи професорът. В първата част на интервюто каза, че ваксините не действали добре срещу Делта щама, сега се оказва, че този щам не бил с нищо по-различен от другите.
Освен това как се проверява клетъчен имунитет, ако си прекарал Ковид преди година или повече? Нали антителата спадат и изчезват до 6-8 месеца с малки изключения? Ако има тестове, които засичат клетъчния имунитет след дълъг период, защо не каже кои са?
9.
Петя
23.07.2021 09:29:08
1
10
Ами за тази цел трябва тестовете за антитела и клетъчен имунитет да са безплатни и така ще се установи колко хора наистина имат имунитет. Ама им е по-лесно с ваксините - те затова са безплатни, а междувременно лабораториите се нагушиха с пари от тестове.
8.
Ексклузивно, култово
23.07.2021 04:52:00
3
2
Идвал нов щам "гама"
7.
Човек излезе
22.07.2021 23:07:35
5
1
за няколко часа и още една дузина бълвочи на омръзналата до смърт тема се пръкнали, със заглавия едно от друго по-безумни!

The sky's the limit!
6.
Сер-гей
22.07.2021 21:30:31
15
6
Хубаво ги редиш тия лакърдии, за ледници, за американци, за китайци (в Тибет) и т.н. Но нещо в постановката не се връзва! В проклета (според Г. Раковски) Русия ледници няма ли? В проклета (според Г. Раковски) Русия няма ли всякакви ненормалници, които разработват всякакви оръжия за масово унищожение - ядрени, химически, бактериологически и т.н.? Има разбира се! И е твърде вероятно тия прошляци (но лидери в технологиите за унищожение) да са разработили и тия гадини, които сега се чудим как да ги отстраним.
Така е дрОгарЕ, в Русия - ледници има много. И ненормалници също.
Затова не прекалявайте с пропагандата! И вместо да произвеждате смешните си оръжия, вижте комунистически Китай, как ви плю в пияните муцуни!
5.
Аааа
22.07.2021 21:14:32
41
12
Абе няма ли кой да го вкара в лудницата тоя бе. Най големия вирусолог в света...
4.
*********
22.07.2021 21:11:33
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
С Вас сме!
22.07.2021 21:06:45
2
8
!
2.
Maнгъров КУКУМИЦИНА
22.07.2021 20:37:45
38
13
Браво флегман, днеска две статии за кукуто. Кукувица кука.
1.
делта хил
22.07.2021 20:15:35
5
21
Зимата на 2020 екип на САЩ военни,биохимици и геофизици от usgs/американски геоложки институт/ са на експедиция в Гренландия където взимат дълбочинни ПРОБИ от ДРЕВНИ ЛЕДНИЦИ на над 12.000 години
Пробите извести като ''ядки''съдържат древни ВИРУСИ живели отдавана за които хората НЯМАТ имунитет
12хил год вируси са развъдени в изкуствена лабораторна среда/яйчен белтък/ и после се рекомбинират с други ГМО вещества и вириса на Испанския грип от ексхумирани трупове от 1919 год които биват използвани за направата на биохазард оръжия за масово поразяване
Подобни ексепедиции са се провели тези дни в КИТАЙ където учени от Вуханската лаборатория са събрали множество проби от разтопени ледници на височина 5600-6000 метра в ТИБЕТското плато съдържащи древни ВИРУСИ на над 15.000 год с нови различни структури от Греландските древни вируси
КОЙ КАК и ЗАЩО събира ла*на от минали епохи и с ква цел ги използва сами се досещайте
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори