×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаската публика има последен шанс да гледа мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“


20 Юли 2021, Вторник, 11:20 ч.
Автор: Флагман.бг

На сцената в главните роли в четвъртък ще се представят харизматичните солисти на  Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Еделина Кънева и Марчо Апостолов

Един от най-атрактивните бродуейски мюзикъли – „Целуни ме, Кейт!“ /Kiss Me, Kate!/ по прекрасната музика на американския композитор Коул Портър ще се играе за последен път в Бургас – поради лимитирания брой представления с откупени авторски права  –  на 22 юли, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Музикалното събитие е част от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., реализирани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

На сцената в главните роли в четвъртък ще се представят харизматичните солисти на  Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Със запомнящата се премиера на мюзикъла, който се поставя за първи път на българска сцена, с откупени авторски права, бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2019 г. Мюзикълът бе представен с голям успех на различни сцени в България, като апогеят бе пълната зала на Народния театър през ноември 2019 г. и изправената на крака публика на финала. През следващата седмица избрани моменти от „Целуни ме, Кейт!“ ще бъдат представени на фестивала „Дни на класиката“ 2021 в Балчик.  

В мащабната постановка на „Kiss Me, Kate!” взема участие целият състав на Бургаската опера – солисти, оркестър, хор, балет, като крайният резултат е мащабност, бляскаво сценично шоу, но с вкус и мяра. Зарядът на постановката – по майсторската режисура на доц. д-р Александър Текелиев, се разгръща постепенно в сценичното действие, преминавайки през различни настроения и състояния на духа. Ненатрапчиво, с жив хумор и свежа ирония сценарият следва нишката на духовен катарзис, в който се разкриват отговори на вечните житейски въпроси – за силата на традиционните ценности, за сърдечния избор, който не се влияе от конюнктура, натиск отвън и предразсъдъци, за стойността на обичта и приятелството. Сценографията и костюмите на Денис Иванов са авангардни, разкриващи различните ъгли на душевни състояния и отношения между героите и скритите зад кадър послания.

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата” и вече 70 години не слиза от сцените на Бродуей. В него се преплитат две основни сюжетни линии – получава се ефектът „театър в театъра“, който е предпоставка за вълнуващи сценични обрати и шеметно действие, преминаващо от сцена в сцена. Действието на едната сюжетна линия се развива по Шекспирово време, а на другата – в средата на XX век.

Зад диригентския пулт на 22 юли застава Цанислав Петков, за да пресъздаде, заедно с оркестъра на Бургаската опера, прекрасната музикална партитура на Коул Портър. Въпреки своите 31 години, той има вече сериозен професионален бекграунд – с оперни и оперетни заглавия, детски спектакли и концертни програми. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

Хореографията на балета, който е неотменна част от сценично действие, е на Желка Табакова. Важна за изграждането на завършения облик на спектакъла е и ролята на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, които публиката ще види в основни роли и на сценатa.

Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина в сюжетната линия на „Укротяване на опърничавата“/ ще бъде сопраното Еделина Кънева. Тя ще се представи на сцената на Летния театър в блестящ сценичен тандем с Марчо Апостолов, който изпълнява ролите на Фред Греъм/ Петручо. Мария Цветкова-Маджарова, сопран, ще бъде своенравната красавица Лоис Лейн/ Бианка. Баритонът Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже комплексни артистични умения. В останалите роли бургаската публика и гостите на града ще видят: в образа на Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата” Катерина/ ще бъде басът Делян Славов, чаровната и мила гардеробиерката на кинозвездата Лина Ванеси – Хети ще бъде Лина Пеева, в ролята на Пол, който готви музикална изненада за публиката –  баритонът Йордан Христозов. Забавните роли с криминално-комичен оттенък на Първи и Втори гангстер изпълняват Диман Панчев, бас, и Мирослав Димитров, тенор. В образа на възрастния сенатора – спонсор на театралния спектакъл „Укротяване на опърничавата“ и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще влезе Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата”/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев излиза на сцената на Летния театър в образа на портиера.

За мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“:

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретото е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

За солистите:

Еделина Кънева, сопран:

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА "П. Владигеров"

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ "Ст. Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф. Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 г. до 2010 г. е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Марчо Апостолов, тенор, е роден в град Варна през 1970 г. Завършва 4 Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна и продължава образованието си в Средното музикално училище „Добри Христов“ – гр. Варна. Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, Марчо Апостолов прави своя професионален дебют през 1994 г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер.

От 1998 г., като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра.

Концертирал е като солист на Софийска, Пловдивска, Сливенска и Врачанска филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, както и в Пловдивска, Варненска, Русенска и Бургаска опери. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви. Участвал е и в самостоятелни музикални проекти на различни творчески формации в и извън България. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.

От 2017 г. е редовен докторант към Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и щатен асистент към катедра „Музикално-сценично изкуство“.

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”– София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на "Кристална лира" за 2015 г.

Бранимир Недков, баритон:

Бранимир Недков Георгиев, баритон, е роден на 17.06.1991 г. в гр. Бургас. През 2010 г. завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ –  гр. Бургас със специалност „класическо пеене“. През 2014 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ –  гр. София със специалност „класическо пеене“ в класа на Проф. Илка Попова. От 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас като артист – солист. Репертоарът му включва:  Папагено от операта „Вълшебната Флейта“ – В. А. Моцарт,  Мазетто от операта „Дон Жуан“ – В. А. Моцарт,  Данкайро от операта „Кармен“ – Жорж Бизе,  Бил Колхоун от мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ – Коул Портър,  Папакода от оперетата „Една нощ във Венеция“  – Йохан Щраус,  Йозеф от оперетата  „Виенска Кръв“ – Йохан Щраус, Джек от мюзикъла „Лелята на Чарли“ – Оскар Фелцман,  Червеният котарак от операта за деца „Алиса в страната на чудесата“ – Александър Йосифов,  Патиланчо  от „Патиланци“ – Александър Йосифов, Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо от музикалната комедия „Четиримата Близнаци“ – Георги Костов, Иван от „Българи от старо време“ – Асен Карастоянов.


В категории: Бургас


Коментари
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори