×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отпадна още един министър от проектокабинета на Слави Трифонов


Отпадна още един министър от проектокабинета на Слави Трифонов
Станислава Армутлиева се отказала ден след номинацията й
16 Юли 2021, Петък, 09:19 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Фейсбук

Станислава Армутлиева обяви защо е приела и защо се отказала още във вторник

След министър-председателя Николай Василев, изпадна още един човек от проектокабинета, предложен в понеделник от Слави Трифонов.

Става въпрос за Станислава Армутлиева, която бе номинирана от лидера на „Има такъв народ“ за министър на културата. Припомняме, че срещу кандидатурата й стартира петиция.

С дълъг пост във „Фейсбук“ Армутлиева обясни защо е приела да стане министър и защо се отказва.

Ето какво написа тя:

Когато ми предложиха да съм кандидат за министър на културата, първата ми реакция беше чиста изненада, предвид това, че в някакъв смисъл съм рискова - не съм и никога не съм била част от нечий политически отбор, включително техния, свободолюбива съм и държа на автономността си при взимането на решения, имам ясни и категорични позиции свързани с дълга и последователна борба за законност в защита на правата на автори, изпълнители и продуценти. Една голяма част от хората, които свикнаха да използват тези права без никакво възнаграждение за техните създатели и притежатели, виждат в мое лице носител на заплахата, че рано или късно безнаказаната кражба на творческо съдържание ще бъде преустановена. Около мен, освен прекрасен кръг от умни, успешни и добри хора, има и цирей от омраза и номинацията ми за поста със сигурност ще провокира за пореден път неговото пукване. А пък и обективно погледнато нямам никаква нужда от министерски пост – заедно с екипа си работя по десетки вдъхновяващи и успешни проекти. Моят свят ражда смисъл всеки ден и ме радва, въпреки трудния контекст.

Това беше първата ми реакция.

В същото време обаче си дадох сметка, че съм свидетел на силна вълна от хора, които оставят бизнеса си или успешната си кариера, за да влязат в политиката с идеята да променят нейния дневен ред и съответно бъдещето на България. Може би наивно схващане, но предпочитам в този случай да бъда наивна. Реших, че идва един момент в живота, когато си струва да се пробваш да скочиш по-високо и да вложиш себе си в нещо по-голямо и важно за повече хора, въпреки всичко, от което трябва да се откажеш в личен план. Иначе има риск да останеш в редиците на тези, които все се оплакват, че нещата не са наред, но когато им се отдаде възможност те да диктуват реда, отказват да поемат горещия картоф на отговорността.

Години наред се опитваме да променим средата, в която творческият сектор диша. Наричаме я враждебна, отчайваща, безнадеждна, защото изкуството продължава да не е надеждно занимание у нас, без значение колко си успешен. Няма достатъчно уважение към интелектуалния труд, за да си плащаме за него, няма и правоприлагане, за да има механизми за защита на творческото съдържание. И не става дума само за полето на музиката, където работя, сърцето ми е в литературата, театъра, киното, изобразителното изкуство.

И започнах да визуализирам най-смелите си идеи. Представих си как правя така, че политическата класа да престане да подмята културата и да я търгува евтино в рамките на поредната коалиция. Представих си още как сядам с двамата министри - финансовия и икономическия (бяха ми представени различни имена от обявените, но да кажем, че това е „малко“ несъответствие още на старта) и намираме интелигентен и работещ механизъм трайно да увеличим бюджета за култура, да създадем условия за производство на чуждо кино у нас, силно подкрепяйки и българското, или пък с министъра на образованието – как да създадем възможност децата да имат активен досег с изкуство от малки, защото това наистина може да формира различни възрастни. Представих си и как убеждаваме Нетфликс да възложи първите си български сериали, как не се отказваме по бюджетни причини от участие в Евровизия, защото е единствената сериозна платформа, на която имаме шанс да покажем потенциала на българската музика и артисти, как правим така, че българският театър да започне да стои още по-съвременно и онези, които го създават да живеят достойно и без трудно поносими компромиси и халтури, как биха се променили българската музика, присъствието й в ефира и шансът й за успех извън България, ако дадем възможност на нашите композитори, текстописци и музикални продуценти да обменят редовно опит с чуждите си колеги от цял свят в рамките на творчески обучения и програми, как да осигурим достъп до култура в по-малките населени места чрез модернизиране на читалищната дейност и разнообразни пътуващи инициативи, как да сложим четенето в центъра на живота на българите, как да елиминираме сивия сектор в творческите индустрии и като французите да дадем на младите хора ваучери за култура.

Размечтах се, казах си, че това е уникална възможност, която някой ми дава и ще е нечестно да не я приема, въпреки гигантския личен дискомфорт, отказа от онова, което съм постигнала до момента и заставането на амбразурата като обект на дори още повече негативна енергия.

Част от колебанията ми дойдоха по линия на разнообразните компетенции на един министър на културата. Дадох си сметка обаче, че имам натрупано познание в толкова много посоки, заради оцеляването на база на творческо съдържание в един бързо и постоянно променящ се свят, а пък съм и добър ученик, с радост си намирам учители. И още - не мога да кажа, че някога съм общувала с министър на културата, от чиито познания да занемея. Обикновено хора като мен са били източник на информация за всички на тази позиция.

И приех, защото вярвам, че точно липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията и точно културата трябва да не е периферия, а достойно да стои в центъра на интересите на една държава.

Културата е инвестиция в демокрацията. Но културата и изобщо движението към цивилизация са специфични състояния на духа на обществото и са възможни единствено като общо усилие и споделени ценности.

Ето защо се отказах от поста още във вторник.

Благодаря на Слави и екипа му за доверието и честта, която ми оказаха. Ще съм на линия да помагам и на тях, и на всички онези, които приемат предизвикателството да бъдат двигатели на промяната и които счетат, че имат нужда от моя капацитет, колкото и както го видят и преценят.

 


В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
15
Коментара по темата
15.
Ха ха
16.07.2021 14:13:31
0
0
На тези от " племето сред нас" ...
14.
То и досега имаше такъв кръг!
16.07.2021 13:45:12
0
1
"Около мен, освен прекрасен кръг от умни, успешни и добри хора..."
Каке, то и около Баце имаше един такъв прекрасен кръг, ама Слафчу нещо не го хареса. А какъв прекрасен кръг беше само - Пеевски, мис Бикини, Цв. Цв., Цецка, ПКП ... образовани, красиви, успешни ...
13.
999
16.07.2021 11:09:20
0
7
Шишо бакшишо министър на транспорта , Джинко министър на културата, Гацо Бацо министър на спорта, Спестослав министър на икономиката, Ранърса министър на правосъдието, Доктор Ливайн министър на здравеопазването. Ето го спретнат малък кабинет Слави
12.
Динко
16.07.2021 10:50:38
0
14
Културата само може да спечели,че тази жена няма да е министър!
11.
ХАХА
16.07.2021 10:44:51
1
9
Отпадна ...... че тя кога е била министър !!!
10.
Евровизия била сериозна платформа?
16.07.2021 10:03:51
0
25
Евровизия била единствената сериозна платформа... Малиии, жив да не бях. Евровизия е била сериозен конкурс, когато там са се явявали ззвезди като ABBA. През последните 20-30 години евровизия е дмешен конкурс и ако зависеше от мен аз не бих трошил държавна пара за участие в тази пародия на конкурс, в който такива като Кончита Вурст печелят награди и ни ги навират в очите, за да се как да обяснявам на дъщеря си какво е това чудо, което е женствено, но има брада и мустаци и е с рокля
9.
мадурчо
16.07.2021 09:56:35
0
14
За да управляваш се иска топки.Лесно е да плюеш срещу политик по телевизията
8.
наистина
16.07.2021 09:55:59
5
9
Че сме народ от малоумници. Всяко нещо го опорочаваме преди да е проходило. Прост народ слаба държава.
7.
Да ги маха всички и да направи истински кабинет
16.07.2021 09:55:52
3
9
От представеният кабинет освен Радулов другите всички са за смяна.
6.
Шоуто
16.07.2021 09:50:34
2
14
Продължава. Горко и на България...
5.
АБЕ
16.07.2021 09:47:24
0
12
става.....порока е изписан на лицето и.....
4.
Мдаа
16.07.2021 09:41:35
5
5
И кога Армутлиева стана министър, бе нещастници тъпи.
3.
Слави
16.07.2021 09:38:42
3
13
Започна да им се изяснява че Слави ги е сложил за чучела да обслужват Герб и Дпс под предлог че се борят срещу тях.
2.
NN
16.07.2021 09:35:04
2
15
Само свирки !!!
1.
Баба Гуси
16.07.2021 09:34:45
3
29
Браво,първия боклук отпадна..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори