×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зияд Ел Масри проговори, връща се в политиката (Част Първа)


Зияд Ел Масри проговори, връща се в политиката (Част Първа)
Най-атрактивният политик в Бургас, който устройваше мощни купони във вилата си в с. Драчево, днес е избягал от светската суета.
13 Февруари 2011, Неделя, 16:39 ч.
Автор: Галя Илиева

Кой е той, от къде е тръгнал, що за човек e, какво работи, плаче ли, кой го натопи в митническата афера и го хвърли в затвора, какви са истинските му взаимоотношенията  с Георги Първанов и екскмета Йоан Костадинов? Това са въпросите на besove.com, които зададохме на най-атрактивния бизнесмен от периода 1999 – 2005 г. и бивш общински съветник на Бургас - ливанеца Зияд Ел Масри.

Това е и първият му разговор с медиите, за който Зияд се съгласява след излизането му от затворническото общежитие през 2007 г. Видеозаписът ни ще изясни доста неща пред всички, които, докато бе зад решетките го наричаха измамник, перач на пари, добре облечен мафиот. Това са същите тези, които години наред се тълпяха около отрупаните трапези за рождените дни на бизнесмена край басейна на вилата му в Драчево. Днес Зияд Ел Масри се е дистанцирал от лицемерите. Контактува само с отбран кръг приятели и поддържа перфектна хигиена на контактите си.
В момента притежава красив хотелски комплекс край Лесово, наречен на съпругата му Галина, има своя болница в Бургас, медицински център в Несебър, кабелна телевизия в Елхово и Болярово, луксозни  вили в Ичера, Драчево, продължава да поддържа ултрамодерен офис на ул.“Иван Богоров“ в центъра на Бургас, където е и едноименната му фондация.  Той и днес продължава да помага на всеки, който го помоли - на болни, на инвалиди, на социалнослаби. Естествено, знае кои политици го предадоха, за него се разказваха ужасни неща – включително и това, че президентът Георги Първанов го бил помилвал, след като е имало натиск от чужда държава.
Зияд Ел Масри казва, че днес е друг човек, преживяното в периода 2004-2007 г. го е променило. Не устройва купони с фойерверки, на които преди години събираше стотици  представители на политическия и медиен елит във вилата си в Драчево. Не откликва на покани за коктейли и срещи с журналисти. „Не ходя никъде, не посещавам заведения, ресторанти. Няма смисъл от много хора. Не искам да гледам лицемерието, лъжата. Гледам си семейството”, казва днес екссъветникът. Смята се за първия политик в Бургас, репресиран по политически причини след идването на демокрацията. Знае кой го е натопил в митническата афера с контрабандните цигари от далечния период 1991-1994 г. , по която едва през 2006 г. излязоха осъдителните присъди на митничарите Бойко Трепечов, Здравко Караджов и Живко Йорданов. По това обвинение общинският съветник бе осъден на четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим и да изплати на държавата  41 477 деноминирани лева, от които 1551 лв. - данък печалба, 36 284 лв. - неплатен акциз, и 3642 лв. - дължим ДДС. Ел Масри бе осъден за неточно попълнена данъчна декларация, а не за съучастие в митническата афера.
В деня, в който Върховният касационен съд произнесе присъдата – в Бургас общинските съветници събраха внушителна подписка до президента Първанов с настояване да бъде помилван колегата им. Никой не допускаше, че известният бизнесмен може да попадне с ефективна присъда в затвора. „Една от целите на присъдата е превъзпитанието на осъдения, а през десетте години, откакто гръмна случаят, Зияд Ел Масри ни доказва всеки ден, че е съвестен гражданин и върху дейността му не е паднала и сянка на съмнение", пишеше тогава в подписката.  
"Много ми е тежко, но ще вляза с достойнство в затвора и след като изляза оттам ще продължа да живея в Бургас. Ако законът ме задължава, ще напусна Общинския съвет. Оставка обаче няма да подавам, защото не съм направил нищо, от което да се срамувам", заяви тогава Зияд Ел Масри. Оттогава той не е проговарял пред медиите.

Завръща се в политиката

Убеден е, че е имало политически елемент в неговото преследване. Нека всеки, който поне малко разбира от политика да върне лентата назад - 2005-2006 година. И ще намери отговори на много въпроси. Кой ме нападаше по време на сесии? Кои стояха срещу мен? Кои партии не се съгласяваха с мен, защото им бях неудобен? Направете една разходка в архива”, заявява Зияд Ел Масри и допълва, че все още не е късно да се върне отново в политиката. И ще го направи.
Зияд не иска да говори много за „цигарената афера” и казва, че е „затворил страницата”. Приема я като част от своя живот „Каква файда да обяснявам. Мина толкова много време. И сега да говоря, какво ще помогне това? Ще ми върне достойнството ли? Ще върне починалия ми баща?  Ще върне унижението на децата ми, да им говорят хората, че баща им е в затвора? Уважавам съдебните власти, дали бяха справедливи и не това историята ще покаже”, казва екссъветникът и посочва папка с хиляди подписи през тежкия му съдебен  период, в която жители на Бургас са се обявили в негова подкрепа.
Очаквайте Втора част








7
Коментара
Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
7
Коментара по темата
7.
Kremena Marinoova
11.05.2011 00:07:24
2
2
Tova e 1 ot malkoto hora koito sa tolkova dobri i blagorodni.Tozi 4ovek vinagi ti vliza v polojenie.Vinagi pomaga s kakvoto moje.No horata sa tolkova licemerni i zlobni 4e vinagi gledat kak da stap4at dobriq 4ovek.Na6ata darjava osven zloba i licemerie drugo ima li?Poznavam Ziad El Masri i znam kolko e dobar i blagoroden.USPEH!!!!!!
6.
Georgi
28.03.2011 14:25:06
0
3
tozi 4ovek e mnogo dob4r vinagi e pomagal na horata koito se no6daqt ot pomo6 nikoga negi e v4rnal.
5.
Кънчо
14.02.2011 23:33:01
0
3
Дъбов, каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари. Кой от кого ги е взел и на кого ги е дал е дълга тема. Масри говори много в това интервю, даже повече, отколкото трябва, струва ми се... но истината е, че не е лош човек. Всеки прави грешки - важно е да осъзнаеш грешката си и да не я повтаряш.
4.
Карбовски
14.02.2011 17:37:45
1
3
Успех в новите начинания на Ел Масри.
3.
Карбовски
14.02.2011 17:37:45
0
2
Успех в новите начинания на Ел Масри.
2.
Маринова
14.02.2011 16:14:15
0
3
Кога ще качите втората част от интервюто?
1.
Дъбов
13.02.2011 18:07:26
1
3
Попитайте общинския съветник от 2003 до 2007 г. от БСП - Димитър Стоянов той сега ще е кандидат за кмет по въпроса за влизането на Ел масрли в пандиза, питайте колко му струваше хонорара за да го защитава и на колко хора се раздадаха пари, дали изобщо се раздадаха или един човек си ги прибра и после изпържиха Масрито
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Камионът бил пълен с проводници,акумулаторни батерии, ел. табла и циркулационни помпи Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Среброто представя и друга страна от културно-историческите процеси, които протичат в източните и централните части на Балканите преди 2500 години Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Това обаче ни е целта, каза президентът на БФС
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори