×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Янев заинтригува с програмна реч след призива на Манолова служебният кабинет да остане на власт


Янев заинтригува с програмна реч след призива на Манолова служебният кабинет да остане на власт
Служебният премиер отправи критики към полититическите субекти и обяви вижданията си за развитието на държавата
14 Юли 2021, Сряда, 10:23 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Политиката била за истински политици и визионери, а не за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни и временни решения

Служебният премиер Стефан Янев изнесе любопитна програмна реч в началото на днешното правителствено заседание. Той каза, че изборите са били честни и са протекли спокойно, след което отправи критики към политическите субекти.

Янев обяви и вижданията си за развитието на страната, което звучи интригуващо на фона на призива на лидера на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова от вчера - служебният кабинет да остане на власт с мандат на някоя от политическите сили в предстоящия парламент.

Служебният премиер благодари специално на служителите на вътрешното и външното министерства, както и на Централната избирателна комисия за подготовката и провеждането на изборите. 

"Имахме един спокоен изборен ден с минимум напрежение и констатирани проблеми. Бяха осигурени нормални условия за работа на секционните комисии. Правоохранителните органи действаха решително и ефективно за предотвратяването на купуването на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес. Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация", каза Стефан Янев. 

Това контрастира ярко с изразените позиции от представителите на ГЕРБ и лидера на тази партия Бойко Борисов - че изборите са били хаотични и манипулирани в полза на "Има такъв народ". 

"Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия и всъщност тяхната оценка е най-важната за нас. Тя е реалното мерило за това как сме се справили и дали сме си свършили работата", продължи служебният премиер. 

Същевременно той не можел да не отбележи няколко обезпокоителни явления по отношение на изборния процес. 

"Констатираме изключително ниска избирателна активност, която, за съжаление, едва ли се дължи единствено на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Не еднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани към участие в демократичния процес. Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период. Респективно, повече хора щяха да излязат, за да гласуват", заяви служебният министър-председател. 

"Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат. Нека тази оценка да бъде дадена от хората", продължи той. "Без претенции, че съм видял пълната картина, струва ми се, че част от политическите сили отказаха изобщо да говорят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация полтическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение. Неслучайно от един месец отправям послание към всички политически сили и субекти за национално отговорно поведение. Неколкократно призовавах политическите партии и коалиции да приемат с голяма отговорност сигналите и посланията, идващи от обществото и да канализират актуалните обществени процеси и искания в адекватно и разумно политическо поведение и смислени политически решения. В почти всяко свое изказване отбелязвах колко е важно да бъде изградено ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство, притежаващо капацитет да изработва и налага стратегически решения по ключови национални приоритети. Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици и визионери, за хора, които имат качества да предлагат устойчиви и дългосрочни решения за проблемите на обществото. Политиката не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни и временни решения, ако и когато успеят да предложат решения. Политиката, пак казвам, е за политици."

По думите на Янев всички тези послания не са били самоцел. 

"Те бяха свързани с една очертаваща се притеснителна тенденция, която вече е реалност - липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо точно това трябва да се случи и как да се случи. Тенденция, насочена към търсене на бързи решения без осъзнатост за последствията и без ясна стратегия занапред. Трябва да сме наясно, че не можем да си позволим като политици, като активни участници в политическия процес за пореден път да разочароваме българските граждани. Това не само ще задълбочи тяхната апатия и отчуждението от политическия процес, но може да доведе и до още по-осезаем отказ от политическо участие и ангажимент по отношение на формулирането на политическия дневен ред", каза още служебният премиер.

Това не било в интерес на българската демокрация и не трябвало да се допуска. 

След това Стефан Янев премина към вижданията си за бъдещото управление на страната. 
"За два месеца участвам активно в политиката и това, което наблюдавам и констатирам, включително и в контекста на следизборната ситуация, е, че трябва да заложим гражданското образование като приоритет и фундамент на нашата образователна система. Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели искат и търсят промяна; промяна към едно по-ефективно, национално отговорно и перспективно управление. Българските граждани търсят... нов политически елит, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят и по-ясен хоризонт за развитието на нашето общество и държава. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много българи разочаровани. Ето защо считам, че е нужна промяна, чрез която да се отговори на очакванията на българското общество за смислена, национално отговорна политика, за адекватно политическо поведение и комуникация, за ефективно политическо действие и решаване на важните за обществото ни проблеми. Промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и на инвеститорите за стабилна и предвидима институционална среда. Ясни и гарантирани правила, на базата на които свободно и ефективно да се развива частната инициатива в България. Промяна, която да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи, така че да можем да изведем успешно нашата страна през трудните времена и тежките предизвикателства, пред които е изправена, към един нов път към просперираща икономика, стабилна и предвидима политическа среда, устойчива социална система, солидарността и здравите обществени отношения", заяви Янев. 

Страната се нуждаела от нова перспектива и нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широк консенсус по политическа програма, която трябвало да очертае ясни хоризонти за модернизация, водеща до бърз и устойчив икономически растеж, по-висока конкурентоспособност на икономиката, създаване на благоприятна инвестиционна среда, подкрепа на частната инициатива, стимулиране на секторите, които създават продукти с висока добавена стойност, пълноценно реализиране на възможностите и своевременно развиване на капацитет за справяне с предизвикателствата в контекста на перспективата за членство в Еврозоната. 

"Програма, която да постави за свой основен приоритет справянето с демографската криза. Програма, която създава условия за връщането на нашите сънародници, живеещи в чужбина. Да се възстанови балансът по отношение развитието на отделните региони в държавата. В тази връзка ключов е процесът на реална финансова децентрализация, така че общините да разполагат с по-съществен ресурс, чрез който да могат да управляват по-ефективно обществените, икономическите процеси на своя територия. Изравняването на стандартите в регионален план, подпомагането на бизнеса, включително в по-слабо развитите икономически райони, реформата в образователната система, кореспондираща с потребностите на икономиката и бизнеса, гарантирането на достъпа до качествени здравни услуги и продукти за всички български граждани - всичко това следва да се разгледа като приоритет, ако искаме да съхраним своя потенциал като нация, като общество, като държава", обяви служебният премиер. 

Борбата за връщането на доверието на българските граждани минавала и през ефективна борба и противодействие на корупцията. Това щяло да е един изключително труден и дълъг процес. 

"Корупцията подкопава устоите на демокрацията. Тя прави институциите неефективни, икономиката - слаба, и всички нас - бедни и обречени на липса на перспектива. Ето защо, за да имаме бъдеще като нация и държава, за да имаме развита икономика и стабилна политическа и социална система, за да имат перспектива нашите деца, ние сме длъжни да се справим с този проблем. Борбата с корупцията трябва да бъде процес на перманентно усилие на всички нас - политици, институции, граждани. Именно от нас зависи да не толерираме подобни практики и да създадем среда на нетърпимост към тях. От всички граждани зависи да настояват и изискват върховенството на закона да се съблюдава и прилага, да се отстоява ежедневно. Вярвам, че можем да се справим с този проблем само ако го признаем и започнем да работим заедно за неговото решаване - смело и без страх. Време е да имаме реална съдебна реформа, а не имитация на такава, предимно за външно потребление. Време е да направим институциите работещи в съответствие с демократичните принципи и правила и в името на обществения интерес", каза още Стефан Янев. 

Той призова българските граждани да следят внимателно политическия процес и "да изискват много, да изискват повече, да изискват ежедневно". 

"Вашата роля в политическия процес не е единствено в деня на изборите. Вашата роля е в постоянния процес на контрол по отношение на това как политическите партии изпълняват поетите към вас ангажименти. Не се страхувайте да бъдете политически активни и да отстоявате правата си по демократичен път. Важно е да съхраним демокрацията и достойнството на нашата държава - държава с хилядолетна история. Важно е да продължим, включително и аз в лично качество, в съответствие с възможностите, които имаме и ще имаме занапред, да продължим да работим градивно за отстояване на обществения интерес, за запазване на нашата национална идентичност, за възстановяването на държавността и за утвърждаването на българската демокрация като наш цивилизационен избор", заключи служебният премиер. 

 

 
15
Коментара по темата
15.
Големия Буй
14.07.2021 15:48:06
1
2
до 14стия
Ейиии мангал що са пишеш българин бееее .......?!?!?
Само големия сап отзад ща упрай тебе служебно и безотговорно.
14.
Българин
14.07.2021 14:13:21
4
7
Само военна диктатура ще ни оправи. Радев и Янев кво още се услушват
13.
Чалгарската държава
14.07.2021 13:55:04
6
5
Поздрави на чалгарската държава и неговите профи фенове, Борисов бил прочел една книга, Славчу и една не е прочел. Когато се подписал на картичка в болницата в Стара Загора на сестра е написал с 10 правописни грешки има доказателства и мога да ви изпратя картичката с текста - На Мара Миячката от чужбина с любоф с ф написал любов, ха ха ха
12.
Славито
14.07.2021 13:43:02
2
7
Поздравявам всички мои фенове с песента Astronaut In The Ocean. Защото, уважаеми зрители, с моето управление до там ще стигнем - до дъното на океана!
Само заради вас и само заради вас и само заради вас!
За мен беше чест!
11.
*********
14.07.2021 13:24:35
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
14.07.2021 13:19:44
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
пешо к.ра
14.07.2021 12:43:57
8
5
До 4 Аз съм гражданин на света и мога да отида навсякъде.А теб Славчо ще те прати астонафт с северно македонец .
8.
Аз
14.07.2021 12:14:04
8
21
Умни и разумни хора, четящи тази "статия" опълчете се срещу подобна журналистика! Абсолютно недопустим, елементарен, подигравателен тон при поднасяне на толкова стийностна оценка от страна на премиера Янев. Добре, че бяха цитатите, та да чуем нещо смислено. Вмъкнатите коментири и преразказ са пошлост. Падение!
7.
Бачо Кольо
14.07.2021 11:33:01
11
21
Как да остане служебното правителство, то не е избрано от народа на избори, Мая се върти постоянно в зависимост какво и изнася, вчера усмихната засмяна по сутрешните студиа, чуваме се с Виктория и Тошко, после друга песен, хора всичко е интерес, пак на избори
6.
Гласът на Задкулисието
14.07.2021 11:20:33
14
19
Мая предложи Пеевски за шеф на ДАНС, а сега Янев да остане! Нищо ново под слънцето!
5.
гражданин
14.07.2021 11:15:13
6
37
Слави с този "кабинет" се простреля в краката, служебния ми изглежда много добър вариант до следващите избори 2 в 1 !
4.
ДО 1
14.07.2021 11:11:24
7
13
Ти с красивото си име "пешо к.ра" си свободен да избягаш далеч от България. Лек път!
3.
Дано...
14.07.2021 11:06:18
15
44
...да остане да управлява служебното правителство .
2.
Емилия
14.07.2021 10:51:49
27
78
Да остане да управлява служебното правителство е може би най-доброто, което може да ни се случи!
Но именно защото е добро за народа, то няма да се случи!
Благодаря на Стефан Янев и екипа му! Отдавна не съм се чувствалa толкова спокойна и удовлетворена от хората, които ни управляват!
Президентът доказа, че е възможно да ни управляват и нормални хора, макар и за кратко!
Успех!
1.
пешо к.ра
14.07.2021 10:39:05
51
32
Сдавай власта на чалгаджията. Нали за него гласуваха празните глави Избрахте си го и ще му сърбаме попарата Защо харчите пари зза избори като ще управлява правителство на фатмака...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха Асен Кадийски и Адриана Иванова да шофират пияни в Приморско и Царево Спипаха Асен Кадийски и Адриана Иванова да шофират пияни в Приморско и Царево Предадени са на прокуратурата и ще бъдат съдени   Махмут Орхан избра Bedroom beach за събитето на Лято 2021 Махмут Орхан избра Bedroom beach за събитето на Лято 2021 Музикалната звезда се наложи като един от най-добрите продуценти на денс музика в наши дни Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“ Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“ Редица научно-фантастични технологии започват вече да стават част от реалността в живота ни, но до къде можем да стигнем без да има последици? Искате ли в Созопол да има паметник на Левски и Ботев? Посетете благотворително новата комедия с Ирен Кривошиева Искате ли в Созопол да има паметник на Левски и Ботев? Посетете благотворително новата комедия с Ирен Кривошиева Гарантирано ще се залеете от смях Дилемата на ГЕРБ „Рашков или Слави Трифонов“ може да има брутален изход – и двете! Дилемата на ГЕРБ „Рашков или Слави Трифонов“ може да има брутален изход – и двете! Има сериозни основания да се смята, че ключови министри от служебния кабинет ще останат в този, излъчен от ИТН Мистериозна смърт в Психото в Бургас, откриха обесен 68-годишния Иван Мистериозна смърт в Психото в Бургас, откриха обесен 68-годишния Иван Не е имало следи от насилие Мария Бакалова се прибра в Бургас, отиде на плаж Мария Бакалова се прибра в Бургас, отиде на плаж Тя бе с майка си Румяна и баща си Вълчо в бар на Северния плаж   Деца се запознаха с работата на Апелативния съд на Бургас Деца се запознаха с работата на Апелативния съд на Бургас Срещата с Темида беше първа за учениците, които имаха възможност да се докоснат до една нова сфера на живота и професиите в нея   Несебър ще е домакин на Международен театрален фестивал Несебър ще е домакин на Международен театрален фестивал Завърши проектът за реконструкция на бившия Пионерски дом в Дом на изкуствата в Поморие Завърши проектът за реконструкция на бившия Пионерски дом в Дом на изкуствата в Поморие Проектът „Традиции – вчера, днес и утре“ се осъществи в партньорство между Община Поморие и Община Инедже, Турция  
Хакери "пробиха" архивите на община Солун, искат откуп от 20 милиона евро Хакери "пробиха" архивите на община Солун, искат откуп от 20 милиона евро "Изнудвачите", вероятно чрез имейл, са успели да "пробият" файловете и да ги заключат Над половината от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу COVID-19 Над половината от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу COVID-19 ЕК настоява държавите от съюза да наваксат различията в броя на ваксинираните Вирусолог - светът никога няма да разбере истината да Covid-19 Вирусолог - светът никога няма да разбере истината да Covid-19 Много учени смятат, че той е изпуснат от лабораторията в Ухан, но доказателства няма да се намерят Размирици в Гърция заради ваксините, разпръснаха протестиращите с водни струи Размирици в Гърция заради ваксините, разпръснаха протестиращите с водни струи  Антиваксърите носеха гръцките национални знамена и пееха химна на страната Eто как да разберем, че гаджето не е с нас заради парите Eто как да разберем, че гаджето не е с нас заради парите Вижте основните признаци   Екокатастрофата в Мраморно море – предупреждение за света Екокатастрофата в Мраморно море – предупреждение за света Едва ли проблемът може да се пренесе до бреговете на Черно море, но той изобщо не е за подценяване в глобален мащаб Близо 50 градуса отчетоха в Турция Близо 50 градуса отчетоха в Турция В целия Източен Анадол температурите превишават средните за сезона Китай пусна в движение най-бързият влак в света Китай пусна в движение най-бързият влак в света Маглев влакът, готов за комерсиална употреба, излезе във вторник от фабриката в Кингдао   СЗО: Светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19 СЗО: Светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19 Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост"   Даряваме 172 хил.неизползвани ваксини на Кралство Бутан Даряваме 172 хил.неизползвани ваксини на Кралство Бутан Срокът на годност изтича през август  
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ От бюджета се краде в особено големи размери Виц на деня Виц на деня - Ванче, защо плачеш?
- Ядох бонбони "Рафаело" и не станах щастлива!
- Те се ядат в Италия, за да си щастлива, а не на село под навеса!
Виц на деня Виц на деня - Пешо, щастлив ли си от женитбата си?
- Наполовина.
- Не те разбирам!
- Ами аз съм женен, а тя е щастлива.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Зад всяко едно грозно име стои по една щастлива баба.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори