×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристите по българското Черноморие няма да гласуват при облекчени правила на 11 юли


Туристите по българското Черноморие няма да гласуват при облекчени правила на 11 юли
Почиващите на морето у нас на 11 юли ще бъдат силно затруднени да подадат своя вот
Ключови думи: МРРБ, ГРАО
17 Юни 2021, Четвъртък, 14:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Законът е силно ограничителен, а държавата не смята да предприема чрезвичайни мерки

Държавата няма да предприема чрезвичайни мерки, свързани с улесняване на гласуването на плажуващите по българското Черноморие. Това става ясно от отговор на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) след запитване на „Флагман“.

Припомняме, че проблемът идва основно от необходимостта тези, които ще почиват по морето в деня на вота – 11 юли, предварително да се регистрират по настоящ адрес. Това следва да се случи до 26 юни, но процедурата е сравнително тежка и изисква заявление на място в общината и то заедно със собственика на хотела.

Появиха се призиви държавата да се погрижи и да улесни процедурите въпреки ограниченията на закона.

Председателят на Районната избирателна комисия в Бургас адв. Михаил Хаджиянев, от друга страна, изрази несъгласие с това.

„Нека законът да бъде спазен такъв, какъвто е. Нека човек да има настоящ адрес, за да може да гласува по настоящ адрес. Нека да не се създава прекалено улеснение и някакви регистрации в хотели и почивни станции, защото това създава предпоставки и за изкривяване на вота, създава и предпоставки за сериозно затруднение на изборната дейност“, каза адв. Хаджиянев пред „Флагман“.

Какви обаче са намеренията на МРРБ, под чиято шапка е и ключовата в случая служба ГРАО?

Попитахме - възприети ли са, готвят ли се и прилагат ли се нормативни промени във връзка с този казус? Както и - дадени ли са някакви конкретни указания по служби, общини и т.н., свързани с регистрацията по настоящ адрес и гласуването.

Вместо отговори на поставените въпроси, от МРРБ ни изпратиха следната по-обща информация:

Адресната регистрация на физическите лица в Република България се извършва, съгласно Закона за гражданската регистрация (ЗГР). Компетентността по извършване на адресната регистрация, съгласно чл. 92, ал. 1 от ЗГР, е предоставена на кметовете на общини, на райони или на кметства или на определени от тях длъжностни лица. Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по реда и условията на ЗГР, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес пред общинската администрация.

Съгласно чл. 89, ал. 5 от ЗГР, кметът на общината определя със заповед адресите на територията на общината, на които може да се извършва адресна регистрация. Следователно адресна регистрация в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон може да се извърши, когато тези обекти попадат в същата заповед. Съгласно чл. 99, ал. 4 от ЗГР, в подобни обекти се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес за не повече от 4 месеца.

За да промени настоящия си адрес, лицето следва да подаде адресна карта до кмета на общината, на района или на кметството или до определени от тях длъжностни лица, като се представят и документите по чл. 92, ал. 2 и 3 от ЗГР (документ за собственост; документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за ползване на социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа; други документи, доказващи собствеността или ползването на имота; съгласие на собственика, когато заявителят не е собственик).

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, съгласно чл. 36, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК), може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Искането се прави писмено до кмета на общината, на района, на кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като за електронното заявление не се изисква КЕП.

За изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. заявления за гласуване по настоящ адрес, съгласно чл. 36, ал. 1 от ИК, могат да бъдат подавани до 26 юни 2021 г., т.е. до момента на подаване на заявлението избирателят следва да е заявил в съответната община настоящия адрес, на който да гласува.

Промени в Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс могат да се правят от Народното събрание, каквото към момента няма.

От горепосоченото следва изводът, че служебният кабинет и МРРБ нямат намерение да предприемат извънредни мерки, които да улеснят туристите на 11 юли. Казано накратко, който иска да гласува от морето, до 26 юни ще трябва да намери собственика на хотела, където ще почива, да провери дали мястото може да се ползва за регистрация по настоящ адрес, да бие път до общината, за да подаде адресна карта с всичките тежести по процедурата, след което и да подаде заявление, че ще гласува по настоящ адрес. Колко ли биха го направили?




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 1
11
Коментара по темата
11.
до Дуньо Простия
17.06.2021 20:39:45
0
2
Риълли си стююпид, вре, маляка!

Завтра може да има "промоутърите сказали: машалла черезвичайни ивенти!"
10.
ГОСТ
17.06.2021 20:13:31
0
7
Българина все иска нещо ДА СЕ СЛУЧИ....
Ама много го е шубе,нещо ДА НЕ СТАНЕ......
9.
Е, за българите
17.06.2021 19:27:14
0
2
облекчения няма, но пък затова за турците в Турция има! И новинката не подлежи на коментар!
8.
Дуньо Простия
17.06.2021 18:38:46
0
3
"Чрезвичайни" мерки има в СССР. По нашенско има "извънредни" мерки.
7.
бай х.й
17.06.2021 18:11:45
3
1
Ех тези червени леви боклуци, най накрая намериха чалъм да спечелят. Младите на почивка- не гласуват. Червените бабички дома- гласуват и готово.Венсеремос!!!!!!!
6.
е като няма да гласуваме
17.06.2021 17:47:40
1
5
много важно......
то пък като гласуваме(хме) кво...?
нещо променя ли се...?...ми..НЕ...
Е затова,отивам на морето ( най-обичам юни юли..август,както се пее в песента) гледам си рахата и кефа и няма да гласувам,щото всички са маскари,гледат си интереса и гледат как да са нагушат.....
5.
НРБ
17.06.2021 16:11:46
1
3
В България няма Народна Социалистическа партия. Всички са шибани алчни капиталистически крадци и продажници
4.
Дааааа
17.06.2021 16:08:18
1
3
Гласуването за когото и да е от представените антибългарски капиталистически партии и кандидати е престъпление към вас и децата ви
3.
!!!!!!!!!!!!!!!!
17.06.2021 16:05:02
1
3
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ ! КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА ПО ГОЛЯМА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ, КАКВИТО И ИЗМАМИ ДА ПРАВЯТ, УРНИТЕ ПО ПЛАЖОВЕТЕ ДА СЛОЖАТ, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА УБИЙЦИТЕ СИ. НЕКА ВСИЧКИ ГИ НАПРАВИМ НЕЛЕГИТИМНИ.
2.
То е ясно по подразбиране
17.06.2021 15:30:26
3
6
Тук кога нещо някога се е правило с цел облекчение на хората...?!
1.
Един
17.06.2021 15:22:47
1
3
Застъпниците и наблюдателите могат да гласуват навсякъде. Да си изкарват такива удостоверения и тогава бургаШките тарикати да си хапят ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори