×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще порасне ли прекалено МИР-Бургас на 11 юли заради масов вот на плажни туристи


Ще порасне ли прекалено МИР-Бургас на 11 юли заради масов вот на плажни туристи
Това, че на 11 юли си на море в района, не означава, че можеш да избираш депутатите от Бургаска област, смята шефът на РИК адв. Михаил Хаджиянев
Ключови думи: Михаил Хаджиянев, РИК
15 Юни 2021, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Има идеи за улеснена регистрация по настоящ адрес, но шефът на местната РИК не е съгласен

Остават десетина дни до изтичането на срока, в който можем да се регистрираме за гласуване по настоящ адрес. Дедлайнът е 26 юни. Предсрочните избори са на 11 юли и това вероятно ще съвпадне с почивката на много избиратели.

И докато за летуващите в чужбина няма проблем да гласуват там, където са - ако е налице изборна секция наоколо, то за отпочиващите у нас това не е така.

Пред последните има две сериозни бариери. По-голямата е, че първо, те следва да се регистрират по настоящ адрес. Което изисква да се явят в съответната община заедно със собственика на хотела или почивната станция и да подадат заявление.

Това няма как да стане от дистанция. Т.е., да речем, един софиянец следва да бие път, примерно, до Царево (ако смята да летува там на 11 юли) в срок до 26 юни, да намери собственика на хотела, където ще почива, да го навие да ходят до общината и т.н.

След това трябва да подаде и заявление за гласуване по настоящ адрес. 

Междувременно се появиха идеи процесът да се улесни. Това до голяма степен зависи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), под чиято шапка е Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГД ГРАО).

Председателят на Районната избирателна комисия в Бургас адв. Михаил Хаджиянев обаче не е съгласен.

„Нека законът да бъде спазен такъв, какъвто е. Нека човек да има настоящ адрес, за да може да гласува по настоящ адрес. Нека да не се създава прекалено улеснение и някакви регистрации в хотели и почивни станции, защото това създава предпоставки и за изкривяване на вота, създава и предпоставки за сериозно затруднение на изборната дейност“, категоричен е адв. Хаджиянев.

Бургаският район, логично, е сред най-засегнатите от проблема, тъй като в него има няколко морски общини със силно развит летен туризъм.

Според Михаил Хаджиянев, който е излъчен за председател на РИК-Бургас от партия ГЕРБ, при лесна регистрация има опасност някои секции да се окажат с по няколко хиляди избиратели.

„Да приемем, че настоящият ви адрес е в хотел „Лазур“ в Царево или Несебър. Знаем, че този хотел е към СИК №12. Там има записани 150 избиратели и изведнъж те ще се окажат 5000. Ние не можем да обслужим 5000 души в една секция. Когато има над 1000 души, се разкрива нова секция. Значи трябва да разкрием нови секции. Само че как ще стане, след като секциите са разкрити със заповед 40 дена преди изборите“, пита Михаил Хаджиянев.

Тънък момент е и къде може да се регистрираш по настоящ адрес. Това се регламентира със заповед на кмета, обяснява юристът.

„Аз се страхувам по инерция да не улесним максимално вота; да не кажат, примерно, всички хотели да дават бланкетно желание за регистрация по настоящ адрес. Така изведнъж в хотел „Лазур“ в Царево може да се регистрират 5000 души, те да се изсипят в секциите в Царево и да стане страховито“, добавя шефът на РИК-Бургас.

Той признава, че регистрацията по настоящ адрес изисква усилие, но това било в духа на закона.

„За да гласуваш във Втори многомандатен избирателен район (МИР-Бургас) за 14 депутати, издигнати от листи в Бургас, трябва да имаш някаква връзка с Бургас – било то постоянен или настоящ адрес. Това, че на 11 юли си на море в района, не означава, че можеш да избираш депутатите от Бургаска област“, казва Хаджиянев.

В РИК нямат данни за това колко са се регистрирали по настоящ адрес в региона през тези седмици и дали има съответен наплив, свързан с изборите.

Адв. Хаджиянев обаче е категоричен, че разстоянията между единия и другия край на България са малки. Така че всеки, който иска да гласува, може да го направи и по постоянен адрес.

Той припомня и че изборните райони са с различен брой депутатски мандати, което е съобразено с големината на населението в съответната област.

„Ако приемем, че тук имаме 50 000 туристи, които искат да гласуват, това означава, че волята на бургаския избирател ще бъде променена, а такава промяна не е предвидена в закона“, казва Михаил Хаджиянев.

Затова според него не е правилно летните регистрации у нас да се приравняват с вота в чужбина. Основната разлика е, че район „Чужбина“ няма, т.е. гласовете оттам се вкарват в общия кюп и не изкривяват мандатите по места.
 




13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
vv
15.06.2021 21:17:25
1
10
Сбогом ГРОБ- нещо като "Сбогом Гринго"
12.
Magnitski
15.06.2021 20:33:22
7
2
Влади Горанов президент !
11.
546 Y 569
15.06.2021 19:50:33
1
12
"Нека да не се създава прекалено улеснение "
ТАКА ЛИ БЕ ШОПАР !
Тоя от коя партия е. Май е от тая която скоро изгонихме от власт. Добре си казва каква е била тяхната политика - всичко да правят в ущърб на на хората в Бълария.
Внимавайте на 11 юли. На море или планина всички пред машините който ще отнесат шайката !
10.
Главанак
15.06.2021 19:14:54
1
9
То и за машини ритахте и бавехте, ама сега ви се такова макята, няма невалидни, няма купени, щото бай хасан ще гледа кат теле в железница. Ще има желание да вземе 50 лева, ама не учило.
9.
*********
15.06.2021 19:14:35
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Гол охлюф
15.06.2021 19:09:04
1
8
И как ще се изкриви вота бе Хаджи, и в София никой не гласува за гроб и в царево като отидат пак няма да гласуват, къф тий проблема
7.
Кьосев
15.06.2021 19:04:10
2
6
Няма да порасне прекалено, защото, който има пари идва да поразпусне на морето, а не да гласува!)))
6.
Не че нещо
15.06.2021 19:03:33
1
5
А екскурзиантите с автобуси от Турция как гласуват с декларации по 2000 в секция за дръндарския сопол?
5.
възмутен теляк
15.06.2021 19:02:04
2
5
Нищо няма да порасне защото няма да има много туристи.
4.
Прогноза
15.06.2021 18:28:00
1
16
В Бургас Герб ще се свие под 15%
3.
мислещ
15.06.2021 18:19:57
1
17
ГЕРБ не са съгласни хората да гласуват лесно и безпроблемно!
Защо ли?
2.
Ами
15.06.2021 18:18:57
1
18
Герб е хаосът и корупцията в България!
1.
Бургас
15.06.2021 18:13:31
5
13
За това електронно гласуване, гласуваш от телефона и всеки има профил по постоянен адрес. Няма сик-ове, рик-ве и милиони изхарчени за избори. Така може да има колкото искаш избори с минимални разходи. Ще кажете не всеки ще се справи с гласуването, ако е отговорен ще се научи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори