×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тигрите се оказаха... домашни котки


23 Януари 2011, Неделя, 17:28 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ

Ако Борисов е домашният любимец на Първанов, то тогава чий питомец е самият Първанов?
След театъра с вота на доверие в четвъртък Борисов избяга на официално посещение чак в Япония - сигурно да си почине поне малко от хората, които определено не го разбират и отказват да му ръкопляскат само заради струящия от очите му сексапил. Естествено това отношение е обидно за светлата личност на министър-председателя ни и може с лекота да се припише на спецификата на балканските нрави. Но едва ли ще бъде вярно – България е в Европа и случилото се вече много пряко засяга всички останали членове на ЕС, географски намиращи се на запад от нас.

 Повече от две седмици след разгласяването на записи от СРС-тата вече само ортодоксалните гербери, които нямат желанието, а може би и възможността да погледнат по-далеч от носа си, смятат, че въпросните разговори са манипулирани. Всъщност това е вярно, но тук става дума за много тънък популизъм, използващ семантиката на някои думи в българския език.

  Манипулация или монтаж?

 Досега се изказаха много експерти, според които съдържанието на разговора на Борисов с Танов е истинско, т.е. няма никакви технически следи той да е сглобяван от други техни разговори. Нещо повече – има редица технически данни, че монтаж няма. Монтаж, а не манипулация. Защото самият презапис на публикуваните текстове от носителите на СРС-тата, по смисъла на думата в българския език, може да се нарече манипулация.

 И точно това се използва в онова, което след дълъг и мъчителен размисъл ни представи прокуратурата и от което личи, че тя, може би съвсем не от вчера, се е хванала здраво на хорото Борисово. Защото ни представиха не експертно мнение, а само неговото заключение, при това – не цялото. И тъкмо там е употребена думата „манипулация”. Която несведущите и тези, които нямат желанието да си направят труда да помислят поне малко, могат да приравнят с думата “лъжа”.

 Нека се разберем – манипулацията във въпросния разговор се изчерпва единствено и само с презаписа му от един носител на друг и привеждането му в такъв технически вид, който да е съвместим с използвания в медиите.

 Нека се спрем обаче на няколко съществени момента, които във всички случаи поне открехват врата към обективната истина.

 Какво каза и не каза Ваньо Танов

 След като той бе разпитан по случая от компетентните органи, медиите гръмнаха: “Танов каза, че разговорът му с премиера е фалшификат.” Интересно журналистите ли не чуха онова, което им каза на излизане от разпита Танов, друго ли искаха да чуят или някой им каза по-късно какво всъщност са чули. Защото единственото, което каза Танов тогава, а и преди това, бе, че само разговорът му с Менда е фалшификат. И не е казвал същото за вече много популярния разговор с премиера по повод Мишо Бирата, не е твърдял, че е фалшифициран и разговора му с неговия тогава заместник в митниците Антоний Странджев, както и огласеният разговор с гуруто на парламента Искра Фидосова.

 Има и още нещо, което тъй или иначе бе оставено от водещите медии леко в сянката на здрача. И то е намесването в него на финансовия министър и вицепремиер Дянков. В получилия широко разпространение разговор между Борисов и Танов последният твърди, че Дянков му е казал, че “той кара влака”, тъй че молителят да идва при него. От това невнимателният наблюдател може да заключи, че и Дянков е в играта. Премиерът обаче не вдига телефона да каже на финансовия министър, който му е много по-близък съратник, какво да прави, ами кара Танов да свърши тая работа! Ето ти изненада! От която с голяма доза вероятност може да се направи изводът, че Дянков е бил против тази незаконна намеса и е искал да вземе случая при себе си с единствената цел просто да не му даде ход.

 Интересното обаче тепърва предстои. И то е в

 поведението на самия Борисов.

 От началото на скандала той каза доста неща, някои от които буквално са взаимноизключващи се. Но не каза едно съществено нещо: “Не, тези записи не са верни!”, или “Да, имаше такъв разговор!” А всеки знае как реагира един несправедливо обвинен човек – още в следващата секунда той започва много емоционално да отрича.

 Но това все пак са подробности. И щяха да си останат такива, тъй като на какво ли не сме се наслушали от дуото Борисов – Цветанов, че да му обръщаме чак толкова сериозно внимание, ако не беше една малка подробност, също така изтикана в зоната на здрача от част от услужливата към всяка власт журналистика. И това е твърдението на Борисов, че

 Първанов му се бил обадил

 и му бил казал да ходатайства за фабриката на Мишо Бирата. На който разговор пък бил свидетел Дянков.

 Да оставим настрана това, че Дянков едва ли е взел втора слушалка, за да чуе всичко, което са си говорили (ако са си говорили, разбира се) президентът и премиерът по случая. Но и това са подробности.

Нека се върнем малко назад. За година и половина управление Борисов, министрите му и ГЕРБ изградиха един буквално демоничен образ на президента.

 И сега – пак изненада –

 Първанов се обажда на Борисов и му казва нещо от рода: “Абе, я виж и оправи там работата, че аз вече не мога.” И премиерът Борисов, силният човек в държавата, който твърди, че никой ме може да му влияе и който през целия си мандат води съвсем явна и ожесточена борба с президента, казва: “Слушам”, вдига телефона и провежда онзи разговор с Танов по темата!

 И тук вече възникват маса въпроси. Кой всъщност управлява държавата? “Демонът” Първанов или силният човек Борисов?! Или нито единият, нито другият, а – както през целия преход – бившата Държавна сигурност и мафията, за които много хора може би с основание твърдят, че са едно и също?!

 Има и още въпроси, разбира се.

 Цветанов, този иначе толкова общителен човек, който не пропускаше досега медия, пред която да не се изкаже, пък била тя и провинциална, след началото на скандала изведнъж замълча като риба и единственото му изказване бе пред парламента, което по силата на служебния си дълг просто не можеше да избегне. Защо ли постъпи той така? И един друг логичен въпрос – знаел ли е Борисов, че разговорът му с Танов се записва с парафа на Цветанов? Ако е знаел, защо се е раздрънкал? А ако не е знаел, защо не е знаел, щом наблюдава пряко специалните служби? И ако приемем, както сега твърдят управляващите, че всичко това е дело на ДС и мафията, то кой я обслужва така прилежно?

 Когато милион и седемстотин хиляди български граждани

гласуваха за ГЕРБ през юли 2008 г., със сигурност са си мислили, че избират тигри. Тигрите, които ще се справят с организираната престъпност, с контрабандата, които ще направят живота на целия български народ по-лесен, по-смислен и по-честен. Сега се оказва, че тези, които са смятали за тигри, се оказват обикновени котки. От тези, домашните, за да няма пак объркване в смисъла на думите. И пак възниква въпросът – ако Борисов е домашната котка на Първанов, както се опитват да ни убедят, пък и защото президентът също запази странно мълчание по случая, то тогава чия пък домашна котка е самият Първанов?

 Всъщност много ми се иска да греша в отговорите, които сам си давам на тези въпроси.


В категории: Власт , Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
4
Коментара по темата
4.
антигербер
25.01.2011 13:46:36
0
2
Не да си тръгне. Само да бъде честен.
3.
гербер
25.01.2011 01:52:17
0
1
И какво да направи Бойко -да си тръгне и да остави всичко на червените боклуци от ДС ли искате?!!!
2.
Цецко Мезето
24.01.2011 09:43:38
0
2
... трима бяхме...
1.
Мишо Бирата
23.01.2011 21:04:59
0
5
... и аз там бях ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори