×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 доказани ползи за здравето от черния шоколад


16 Май 2021, Неделя, 18:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Може да го включите дори и в диетичния си режим

Лятото чука на вратата ни и най-вероятно голяма част от нас вече са започнали да влизат във форма. Стриктни диети и постоянните упражнения са в основата на ежедневието ни, като много от любимите ни храни вече са изключени от менюто ни. Не можем да си спомним кога за последно сме хапнали вкусна пица или пък парче шоколад. За останалото време от годината трябва да намерим начин да се насладим на сладките неща без това да влияе на диетата ни.

И тук идва черният шоколад. Той се получава от какаови зърна, които са печени, обелени и смлени до прахообразно състояние. Голяма част от мазнините им са извлечени, което прави и десертът подходящ за диетични режими. Разбира се, тук говорим за натуралния черен шоколад, който не съдържа допълнителна захар или други подсладители.

Според редица изследвания, той може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад е и един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Ето защо е полезно да включите черния шоколад в менюто си
1. Хранителен е
Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, той всъщност е доста питателен. Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали. 100-грамов тъмен шоколад със 70-85% какао съдържа:

11 грама фибри

67% от препоръчителната дневна доза желязо

58% от препоръчителната дневна доза магнезий

89% от препоръчителната дневна доза мед

98% от препоръчителната дневна доза манган.

Към това прибавете голямо количество калий, фосфор, цинк и селен. Разбира се, 100 грама е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества се доставят с 600 калории и умерено количество захари. Поради тази причина черният шоколад трябва да се консумира умерено.

Профилът на мастните киселини в какаото на тъмния шоколад също е отличен. Те са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мазнини. Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много по-малко в сравнение с това в кафето.

2. Източник на антиоксиданти
САКР означава „способност за абсорбция на кислородни радикали“. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип учените установяват куп свободни радикали, които са лоши за организма, в една проба храна и виждат колко добре антиоксидантите в нея могат да ги „обезоръжат“. Биологичната значимост на САКР се поставя под въпрос, тъй като тя се измерва в епруветки и може да няма същия ефект в организма.

Струва си обаче да се спомене, че суровите, непреработени какаови зърна са сред най-добре оценените храни, които са били тествани. Тъмният шоколад е зареден с органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Тук се включват полифеноли, катехини и други. Едно проучване показва, че какаото и тъмният шоколад имат по-голяма антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото всички други тествани плодове, включително боровинки и асаи.

3. Понижава кръвното налягане
Флавонолите в тъмния шоколад могат да стимулират ендотела – лигавицата на артериите – да произвежда азотен оксид. Една от функциите на оксида е да изпраща сигнали към артериите за отпускане, което намалява съпротивлението на кръвния поток и следователно намалява кръвното налягане. Много проучвания показват, че какаото и тъмният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, въпреки че ефектите обикновено са доста незабележими.

4. Може да понижи холестерола
Консумирането на тъмен шоколад може да подобри важни рискови фактори за сърдечните заболявания. В контролирано проучване е установено, че какаото на прах значително намалява окисления лош холестерол при мъжете. Окисленият лош холестерол означава, че той е реагирал със свободните радикали. Това прави частицата реактивна и способна да увреди други тъкани като лигавицата на артериите в сърцето.

Съвсем логично е, че какаото намалява окисления лош холестерол. То съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които влизат в кръвта и предпазват липопротеините от окислителни щети. Тъмният шоколад също може да намали и инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като диабет и сърдечни проблеми.

5. Може да предотврати сърдечни болести
Съединенията в тъмния шоколад изглеждат силно оръжие срещу окисляването на лошия холестерол. В дългосрочен план това трябва да доведе до по-малко холестерол, който би се настанил в артериите и би причинил сърдечни заболявания.

Всъщност няколко дългосрочни наблюдателни проучвания показват доста драстично подобрение. В изследване на 470 възрастни мъже е установено, че какаото намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с огромните 50% за период от 15 години. Друго проучване разкрива, че яденето на шоколад два или повече пъти седмично намалява риска от калцирана плака в артериите с 32%. Още едно изследване показва, че приемът на тъмен шоколад 5 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 57%.

6. Предпазва кожата от слънчево увреждане
Биоактивните съединения в тъмния шоколад могат да бъдат чудесни също и за вашата кожа. Флаванолите могат да я предпазят от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към нея и да увеличат плътността и хидратацията ѝ. Минималната еритемна доза (МЕД) е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване зачервяване на кожата 24 часа след излагането ѝ на слънце. В едно проучване с 30 души се доказва, че МЕД се увеличава двойно след консумацията на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на 12 седмици. Ако мислите да ходите на море тази година, се заредете с черен шоколад няколко месеца по-рано.

7. Подобрява мозъчната функция
Добрите новини все още не са свършили. Тъмният шоколад може също да подобри и функцията на мозъка. Едно проучване измежду здрави доброволци показва, че яденето на високо флаванолово какао в продължение на пет дни подобрява притока на кръв към мозъка. Какаото също може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. Освен това то съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да е ключовата причина за подобряване на мозъчната функция в краткосрочен план.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори