×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Старото гробище в Бургас отново напомни за себе си


Старото гробище в Бургас отново напомни за себе си
Паметникът е подпрян до дърво на алеята, която минава точно около „Парк Арена“ и всеки ден го виждат хората
13 Май 2021, Четвъртък, 20:30 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Ремонт извади на повърхността този път спомен за 35-годишна жена, починала през 1953 г.

Някогашното бургаско гробище – второто, откакто е основан градът, отново извади на бял свят спомен от миналото. Този път той е за жена, починала едва на 35 г., живяла между 1918 и 1953 години. Бившето гробище се е намирало на мястото на градската градина срещу МБАЛ Бургас. Всеки път, когато там текат ремонтни дейности, от недрата му изскача някой стар, забравен паметник. Сегашният се появи след като бе копано недалеч от плувния комплекс „Парк Арена“.

Обикновено при подобни дейности биват изкопавани и човешки останки, които работниците събират в чували и изхвърлят някъде. Излезлите надгробни плочи обаче по правило винаги остават, защото са и по-тежки за носене.
Преди три години паметник на жена, родена в днешна Северна Македония, и починала през далечната 1927 година, стоя захвърлен до бензиностанция „Шел“, която е залепена до югоизточния край на старите гробища, месеци наред, преди храстите и придошлите от дъждовете калища да го зарият отново.

Върху сегашния спомен са изписани имената на Пена Стоянова Николова. Когато властите на града взимат решение да преместят гробищата на новото им място в началото на 70-те години на миналия век, където те са и до днес, тя вероятно вече е нямала живи близки, щом нейният гроб е останал и е бил зарит от багерите там.

Каменният кръст се вижда отдалече

Първият парк на мъртвите в историята на Бургас като град се е намирал върху терена на днешния Свободен университет – заключен между булевардите „Сан Стефано“ и „Стефан Стамболов“. С увеличаването на населението и преливането на града към тази територия, през второто десетилетие на XX в. Гробищата са били изместени на мястото наднешния парк „Света Троица“, чието име е слабо познато дори на коренните бургазлии. Те си го наричат – парка срещу болницата, или просто парка в „Славейков“, по името на едноименния комплекс до него.

Но урбанизацията бързо достига и него. Това принуждава властите да вземат решение, огласено през 1960 година за ново преместване на гробището – в днешната му територия, заключена между булевард „Транспортна“ и пътя за Слънчев бряг. Последното погребение на старите гробища е извършено през 1962, когато е първото в новите. До края на 70-та на близките е била дадена възможност да пренесат тленните останки на своите покойници. Единственият гроб, който по политически причини не е бил преместен, е на 12 съветски войници, 11 от които починали, по справка в архивите и свидетлства на живи хора, след като се натровили с алкохол. 12-тият е бил осъден на смърт от военнополеви съд.  Миналата година на това място се появи списък с 44 имена, но така и не стана ясно кои са били тези хора, защо имената им са поставени там, след като и архивите, и редица журналистически разследвания през годините доказаха, че на мястото има погребани останките само на 12 човека. Всички останали гробове, които не са били преместени, са били зарити с багери през 1975 година. Оттогава всеки ремонт в „Света Троица“, или пък пороен дъжд, вадят на повърхността спомени от стария Бургас и неговите някогашни жители.

През 60-те и 70-те години на миналия век Пена може би е нямала вече живи близки, които да се погрижат за гроба ѝ
Гробът на съветските войници от Втората световна война е единственият, останал на място по политически причини. Мъртвите са описани там като „освободители“, но никъде не е обяснено как са починали на място, където никога не са се водили бойни действия

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
15
Коментара по темата
15.
Пламен
16.05.2021 07:52:07
0
2
"заключен между булевардите „Сан Стефано“ и „Стефан Стамболов“. Може ли да заключиш нещо между две перпендикулярни прави. Този, който го е писал е пълен тъпак. Спирам да чета сайтовете с вицове и се местя тук.
14.
Super Mario
14.05.2021 15:16:04
0
2
За зомби апокалипсис, първо във Флагмана!
13.
Горски дух
14.05.2021 11:50:08
2
18
За нивото на култура на едно общество се съди най-вече от отношението му към мъртвите и оттам - към състоянието на гробищните паркове. Преди съветската окупация на България и инсталирането на власт на комунистите, гробищата са били в истинския смисъл на думата паркове. Били са поддържани, чисти, естетични и даже архетектурно ценни; хората са се разхождали там, а ученици и студенти са учили. Между другото, в много страни - непознали простотията на комунизма - и до ден-днешен е така. Обстоятелството, че старото бургаско гробище е "местено" по такъв дивашки начин, тъпкано с багери, а костите на починалите са "захвърляни незнайно къде", е достатъчно показателно за това, колко примитивна и просташка е била властта на другарите. Разбира се обаче, тукашните комунисти не забравят господарите си от съветската армия - за тях се поддържа паметна плоча, нищо, че са умрели от препиване с краден спирт. Иначе българите, може и с багери да бъдат тъпкани, а костите им - на сметището. Важното е съветските другари да са почетени, както трябва.
12.
До № 8 ОФФФ...
14.05.2021 09:02:47
2
11
Какво не е ясно! Мястото е България,където съветските освободители са се настанили да си починат и да се натряскат "като казаци" .Само, че сбъркали алкохола - цистерната била с метилов спирт - а той не прощава. И така "героите" се озовали в Бургаските гробища ."Вечна слава на героите" !
11.
Интерес
14.05.2021 08:27:34
0
3
Интересна статия
10.
Автор Божков...
14.05.2021 07:05:10
0
10
Какво се учудвате? Божков е това, човека журналистика :-)
9.
Въй
14.05.2021 00:25:50
1
19
Нов връх в журналистиката.
8.
оффф...
14.05.2021 00:05:50
3
21
"но никъде не е обяснено как са починали на място, където никога не са се водили бойни действия"

Сиреч според автора, всички погребани на гробищата са починали на гробищата...

Ако имаше Господари на Ефира за жълти сайтове, този Божидар щеше да е във всеки епизод
7.
Фончо
13.05.2021 23:32:43
3
13
Ако изкопават кокали, работниците ги изхвърлят някъде. Обаче паметниците са тежки и са проблем. С този фундаментален проблем трябва да се заемат веднага незаменимите патриоти, стожери на българщината. Ако не са те, кой ще осигурява свеж финансов ресурс на готовите за го упосребят,?
6.
Bai
13.05.2021 22:00:42
0
13
При кви изкопни работи е изскочил тоя камък, изглява като от музея, един такъв чистичък...
5.
До#3
13.05.2021 21:44:38
1
25
....като се добави, че през 1995г.там бе извършено кърваво убийство, това го прави още по-злокобно място.
4.
sAIN`T
13.05.2021 21:28:13
0
20
Много интерсно няма що... От липса на идеи се раждат такива неща...
3.
Old school
13.05.2021 21:18:07
7
37
Като цяло стария парк е доста злокобно място, рядко можеш да видиш жив човек там. И за плющене си е страшничко вече.
2.
Nii
13.05.2021 20:45:46
2
44
Оправихте живите сега ровите в костите на мъртвите но нали знаете флагман че никой не живее вечно имайте уважение и грам съвест
1.
това ако е вярно е пълна дебилщина
13.05.2021 20:39:16
0
52
"Обикновено при подобни дейности биват изкопавани и човешки останки, които работниците събират в чували и изхвърлят някъде. Излезлите надгробни плочи обаче по правило винаги остават, защото са и по-тежки за носене."
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори