×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Жителите на с. Баня с отворено писмо до Бойко Борисов заради референдума в Обзор


05 Март 2021, Петък, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

И други населени места са се подписали в подкрепа на искането

Жителите на три села в община Несебър – с. Баня, Емона, Приселци, Паницово и Козница, написаха отворено писмо с искане да останат в община Несебър. 

Припомняме, че на 28 февруари в Обзор се проведе референдум за отделянето на града в отделна община. На 4 март петте села излязоха на протест, недоволни от развоя на проведения вот. Отвореното писмо е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, областния управител Вълчо Чолаков и министри и е подкрепено от 178 жители на населените места:
 

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО БАНЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

На 28 февруари 2021 година се проведе референдум в гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Приселци, с. Раковсково, с. Паницово и с. Козница.

С Решение № 26 от 01 март 2021г. Общинска избирателна комисия Несебър обяви, че предложението на инициативния комитет за създаване на нова община, включваща горните населени места е прието.
Въпреки разпространената информация по всички медии за високия процент гласували ЗА, ние, жителите на с. Баня, както и други населени места – с. Паницово, с. Козница (3 от общи 7-те селища на бъдещата община Обзор), заявихме категорично, ЧЕ СМЕ ПРОТИВ. В две от другите населени места (с. Емона и с. Приселци) вота е 50 на 50. 

Сега от Вас, дами и господа министри зависи, дали ще има или не нова община.

Затова, с настоящото писмо се обръщаме към Вас, за да бъдем чути и ние.

Месеци наред, докато се подготвяше провеждането на референдума и по време на самата информационна кампания, никой не чу нашата позиция. През цялата разяснителна кампания вниманието на медиите беше ангажирано основно с оплакванията на жителите на гр. Обзор, недоволни от „тиранията и подтисничеството“ от страна на Община Несебър. Всички пренебрегнаха другата гледна точка, нашата гледна точка. Никой не ни попита какво мислим ние, жителите на останалите населени места, какви са нашите тревоги и опасения. А ние сме обикновени жители, с много и различни проблеми в ежедневието. И нашия категоричен вот ПРОТИВ, с почти 70 % активност, нямаше нищо против гр. Обзор. Напротив, много от нас имат роднини и приятели в Обзор. Нямаме нищо против желанието на гр. Обзор да бъде самостоятелна община.
Но смятаме, че последиците от отделянето ни от Община Несебър ще са катастрофални за нас.

Пишем това отворено писмо, за да стигнат до вас и да вземете предвид тревогите ни ако с. Баня стане част от община Обзор

В тежката епидемична ситуация, в която е  цялата страна през последната година, живеейки на ръба на оцеляването, за нас този експеримент с обособяване на нова община, която е неясно как ще се издържа е изключително плашещ. През цялото време слушахме как е време да се освободим, да отхвърлим „тиранията“ на Община Несебър. Но нищо не беше казано когато се случи това, какво ще следва? Да, представяха се разчети, които рисуваха едно розово бъдеще и бурен подем. Но тези хора сякаш забравиха в какви времена живеем. 

Ние също искаме добър живот, също искаме развитие, но преди всичко искахме яснота и обективност, а не въздушни кули.

Но... не ги получихме. От инициаторите на референдума, желаещи да се обособи новата община не получихме отговор как ще бъдат решени и нашите проблеми.

Единственият отговор беше - първо да се проведе референдума, а после ще се проведат избори, на които ще се предложи визията за развитие на новата община.

А ние искахме яснота, искахме да бъде отговорено как ще бъдат разрешени всички онези наболели въпроси и проблеми, които ни вълнуват всекидневно: как да се погрижим за възрастното население в нашите селища, как да осигурим лекарска помощ при нужда, как да се справим в тежките условия, особено през последната година с прехраната и как да можем да работим за да се издържаме. Ние сме еднакво отдалечени както от Несебър, така и от Обзор. Но основната част от нас работят в Слънчев бряг и гр. Несебър и от първостепенно значение винаги е било придвижването до работните ни места. 

Транспорта, за да стигнем до работното си място и да се приберем по домовете си след края на работния ден сега се осигурява от Община Несебър. Личните ни лекари са в гр. Обзор, но никой от тях не идва до Баня, а всеки от нас пътува до тях както може. Изследванията, които ни се назначават се правят в гр. Несебър или к.к. Слънчев бряг. За да стигнем до там, Община Несебър два пъти седмично ни осигурява транспорт.

Ако с. Баня стане част от Община Обзор, Община Несебър няма да има този морален и финансов ангажимент. В тежките месеци, а и години които предстоят и ще може ли бъдещата община Обзор, една нова община, която на този етап е неясно реално какви приходи ще има да ни осигурява този транспорт?

По време на кампанията жителите на гр. Обзор споделиха за доста проблеми в града си, които не били решени. Как тогава и кога ще решат нашите? А с какви пари ще разполага нова община?
От Община Несебър изнесоха факти, 10 години назад, че гр. Обзор всяка година получава около 2 милиона лева повече отколкото внася в община Несебър.
Новата община освен проблемите, които трябва да реши естествено с пари, ще има и нови разходи.

Откъде ще дойдат тези пари?

Кмета на гр. Обзор твърди, че новата община може да събира 5-6 милиона.

А защо досега не са събирани? Нали и кмета на гр. Обзор и служителите в гр. Обзор бяха и все още са служители на Община Несебър с изнесено работно място.

Защо в предходните години събираха между 2 и 3 милиона, а не 5-6 милиона?

И как от тази или другата година вече ще ги събират?

Защо досега гр. Обзор не събираше 5-6 милиона и с даваните от община Несебър 2 милиона всяка година не бяха решени проблемите на града?
Тези въпроси и трудните времена в които живеем предизвикват нашето безпокойство.

Ние жителите на с. Баня сме трудови хора, печелим парите си с труд и знаем да ценим всеки лев. Точно затова когато ни обещават от всичко и по много ставаме подозрителни.

А по време на кампанията обещанията бяха, че едва ли не ще ни засипят с пари. 

За да бъдем убедени в нещо, ние жителите на с. Баня, това нещо трябва да е реалистично. Както е казал народа – по добре врабче в ръката, отколкото орел в небето.

Ако приемете решение за създаване на нова община обзор, с. Баня може да загуби и това което в момента има.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,
Както е казано в Конституцията – цялата власт произтича от народа и това е демокрацията.

Волята на народа се изразява чрез гласуване – така се упражнява демокрацията.

Решенията се взимат с мнозинство – и това е демокрацията.

Демокрацията обаче не означава заради по – голямата част от народа, по – малката част да бъде поставена в нищета и мизерия.

Молим да постановете решение, с което да не създавате нова община Обзор, или ако я създадете Ви молим да изключите с. Баня от нея. Ние сме жители на община Несебър и искаме да останем такива! Ние работим и градим домове тук. Всички сме едно семейство и всеки трябва да допринася за неговото добруване. Семейството затова е заедно, да понася и радости и скърби, и да остава сплотено, особено в трудните и тежки години, които предстоят на всички ни!

След около месец предстоят парламентарни избори.

Произнесете се преди 04.04.2021 год., като уважите молбата ни, и покажете преди парламентарни избори, които са по – важните за страната от един местен референдума, че за Вас са важни и „малките” трудови хора. 


В категории: Несебър


21
Коментара по темата
21.
Гавазов
19.03.2021 08:02:37
0
1
Следващия ход е да се отделят Св.Влас,Сл.бряг и Кошарица но трябва и бате Бойко да помогне!Тогава ще ги видя тия лапачи от общината дали въообще ще се натискат за някакъв пост след като няма пари???
20.
Страничен
16.03.2021 15:07:22
1
6
Че къде не се купуват гласове?В Несебър?Във Влас?Сегашните съветници как станаха такива,без купуване на гласове?Бъдете реалисти и прогледнете,нали ги заличиха в Обзор чуждите,които бяха "за" референдума,а оставиха"против" благодарение на полицията и община Несебър,защо не заличиха и чужди гласове,но които бяха "против"?И е грозно да бъдем пристрастни и да не отчитаме желанието на хиляда натурални обзорчани!
19.
Мекицата
15.03.2021 16:59:07
0
1
На Велик ден козунаци няма да има ще ядете яйцата на тана..абе направо си е кокошивката
18.
Киро
15.03.2021 16:23:13
0
1
Мишок!!!Регистрира куцо,кьораво и сакато с Танашинката и полицая и сега Обзорци така искали
Ония Барона обикаляше като мастия да купува гласове в Шумен Търговище Омуртаг и къде ли не.После Обзорци решили. Продажни душички сте
17.
Съветник
15.03.2021 13:24:16
0
1
Така е Кирчо аз съм пастирчето на тез малоумни добичета. Преди години ти показах кой командва стадото.Не ми даваше да лапам и затова направих Перката Кмет.Сега Община ще правя ще разширя добитъка ще видиш как ще се развия.
16.
Киро
15.03.2021 13:14:23
0
1
Селяци и кметство ви направих с пари от Несебър, май трябваше обор да направя за на Върбанчо овцете и свинете.
15.
Съветник
11.03.2021 21:47:55
1
1
Възхитен съм от преобладаването на педофили и травестити в Обзор. И аз Общинския съветник съм в гупичката. Деца ,какво от това че ни викат чичко.Сега като се отделим ще ви покажа как се лапа. Ще чакам аз Несебър..,ей тук като кажа на Перката и няма мърдане, а ако не му отърва сменям го и ще направя Танашинката Кмет.Нищо че ни викат Община Танашинка важното е да лапам Евро фондове и каквото дойде.
14.
Несебър
11.03.2021 21:07:57
4
3
Кой го интересува това градче Обзор където живеят почти само неграмотни свинари коняри дървари и др.Оставете ги да се развиват стига са чакали да ги храним. Нали можели сами ще ги видим.То на приказки е лесно.
13.
Обзорче
07.03.2021 18:49:46
2
2
Да бе трудно ти е било да го разпознае.Същия е.Едно време държеше топките на Диневи после на Венко посе на Динко сега на Върбан.Това ако не е дупелизец какво е?Лепка или пиавица някои да го храни и издържа.Питаите горните те си го знаят.Завлякъл е всичките
12.
Заинтересован
07.03.2021 18:39:33
2
3
Кой е тоя танашинка или талашинка?Ясно става че е утрепка някаква. Да не е един опулен все едно си му го набутал отзад. От далеко си личи че не е добре човека
11.
До местен
07.03.2021 17:37:46
5
2
Явно групичката в деня за размисъл на референдума пак се нашмъркала с бяло брашно
10.
До местен
07.03.2021 17:32:53
3
2
Местния ти май не знаеш къде се намираш и Баня незнаеш къде е.Питай Елза траверса тя там ходи да са площи при ТАНАШИНКАТА.Тя и тяхната групичка е хваната за палците,а сега вече си показаха простотията нацяло
9.
До 8 - Местен
07.03.2021 14:18:53
0
1
Говориш глупости. Явно си местен, ама местен от Ямбол.
8.
Местен
06.03.2021 18:44:59
2
2
Жителите на баня не искат бокича, а си искат доган. 60% от населението е етническо. На протеста трябваше да са с чалми.
7.
БАЙНЕНЕЦ
06.03.2021 10:04:30
1
10
Уважаеми съселяни!!Много професионално написано писмо!!!От кого ли??Кой му пука за нас байненци?Не се връзвайте на тези драскачи-разни общински съветници/треперят за местата си в ОС/,разни политически партии и бизнесмени!Днеска са тук,утре ги няма/като няма келепер/.Да мислим,кое за нас е по-добре ?Да отидем до Обзор или да преминем Балкана и да отидем до Несебър???Несериозно е за някакъв транспорт да режем предварително здравия клон,който ни се предлага!!!Колко автобуси преминават ежедневно през Баня???? Приветствам резултатите от референдума и пожелавам ухпехи на общинската администрация,жителите на новата община и лично на г-н Янев,който през последните години държи здраво кормилото и управлява гр.Обзор!!!!ПОПЪТЕН ВЯТЪР НА НАЙ-НОВАТА ОБЩИНА В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!
6.
и по-лошо ще става
06.03.2021 09:44:04
2
4
Влизали ли сте в къща на общински хрантутник `лaпaч`, да видите в какъв хипер лукс живее ?!

И не ми говорете, че е от общинската му заплата !
5.
тито
06.03.2021 04:59:54
2
11
Там нещата ги бърка на пицата брат му Христо
4.
Предположение
05.03.2021 21:45:24
2
11
Ако и Сл. Бряг се отдели и за съжаление ставаме едно малко и диво селце! Тогава няма да има мераци нито за кмет нито за общински съветник
3.
Ядосан
05.03.2021 21:30:29
1
15
Престанете с хленченето и с лекциите за демокрация,защо представители на Божкови бяха във фокуса на телевизията вчера,за да вземат още 815 000 лв.от община Несебър,иначе кранчето ще спре,не виждате ли,че ви манипулират?
2.
как кой?
05.03.2021 20:11:53
1
17
кметя Димитров, кой..
1.
Кой?
05.03.2021 19:48:27
1
21
Кой се крие зад гърба на хората? По време на цялата кампания за референдума, всички телевизионни екипи, отразяващи я, канеха и представител на общината. Никой не намери смелост да излезе. Сега кладем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спомени от соца: „Чайката“ беше съветският „Ролс-Ройс“ Спомени от соца: „Чайката“ беше съветският „Ролс-Ройс“ Това бе основно возило на политическия елит по това време   Дъждовете нанесоха сериозни поражения на Северния плаж в Бургас Дъждовете нанесоха сериозни поражения на Северния плаж в Бургас Разкрита е подземна инфраструктура, която притеснява родители    Лора Караджова още е секси след две деца Лора Караджова още е секси след две деца По време на участието си в шоуто „Като две капки вода” като гост-звезда, тя демонстрира отлична форма в изрязано леопардово боди   Сагата с носа на Камелия продължава с нова сила Сагата с носа на Камелия продължава с нова сила Блондинката подхрани вълната от коментари със свои кадри, за които позира в профил преди и след интервенцията Легендарният шеф на НДК Христо Друмев бере душа в болница Легендарният шеф на НДК Христо Друмев бере душа в болница Друмев е роден преди 88 години в семейството на крупен капиталист. В ранния соц получава юридическо образование и понеже говори много езици   Катастрофа затапи ключово кръстовище в ж.к.”Меден рудник” Катастрофа затапи ключово кръстовище в ж.к.”Меден рудник” Пежо и Фолксваген се сблъскаха до бензиностанция „Петрол” на ул.”Георги Попаянов”   Макар и разведен, Орхан Мурад още живее с бившата Макар и разведен, Орхан Мурад още живее с бившата Бракът на музиканта и бившата му вече половинка продължи 19 години, а плод на любовта им е 18-годишната Сузанита   БГ агнешкото поскъпна с 20 на сто БГ агнешкото поскъпна с 20 на сто Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Сименон Караколев ръстът в цените се дължи основно на сушата, която удари страната   Проф. Аргирова: Води се страхотна търговска война за ваксините Проф. Аргирова: Води се страхотна търговска война за ваксините И при „Пфайзер“ и „Модерна“ има случаи за алергични реакции, но и двете ваксини продължават да се използват   Два варианта за правителство в рамките на 45-ото НС, посочи Любен Дилов-син Два варианта за правителство в рамките на 45-ото НС, посочи Любен Дилов-син Първият е кабинет изцяло на ИТН, а вторият – „сглобка” между опозиционните партии чрез третия мандат    
Погребаха принц Филип Погребаха принц Филип Кралицата поведе семейството си в церемонията по погребението на съпруга си Задържаха украински дипломат за получаване на секретна информация в Русия Задържаха украински дипломат за получаване на секретна информация в Русия Задържането става на фона на нарастващо напрежение между Русия и Украйна Мароко спря пътническите полети от и до България Мароко спря пътническите полети от и до България Вижте още за кои държави има ограничения Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия Страната облекчава мерките Историческо: Раул Кастро се оттегли от управлението в Куба Историческо: Раул Кастро се оттегли от управлението в Куба За първи път от 62 години нито един човек с фамилията Кастро няма да заема ръководна позиция в страната Във Великобритания регистрираха нов вариант на коронавируса Във Великобритания регистрираха нов вариант на коронавируса Националната здравна служба на Англия обяви, че в кралството са регистрирани 77 случая на зараза на новия вариант B1617 на коронавируса Гърция открива сезона в понеделник Гърция открива сезона в понеделник Заедно с “Кулата”-“Промахон” се очаква да отвори и “Маказа” -“Нимфея” Великобритания си взима последно сбогом с принц Филип Великобритания си взима последно сбогом с принц Филип Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID-19 Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID-19 В южната ни съседка се разработват два препарата В САЩ гласят обезщетения на тъмнокожи за минали поколения. И ние трябва да поискаме за турското робство В САЩ гласят обезщетения на тъмнокожи за минали поколения. И ние трябва да поискаме за турското робство Парадокс – докато либералите размахват робията в САЩ наляво-надясно, техните слуги у нас я трият от учебниците  
Михаил Миков Михаил Миков ГЕРБ е уморен от властта, хората са уморени да ги управлява ГЕРБ Виц на деня Виц на деня Връх на солидарността: велосипедист седи в задръстването. Виц на деня Виц на деня - Имате ли книги за садомазохизма?
- Разбира се.
- Хвърлете ми една в лицето!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като погледна трезво на някои нещи и ми става ясно, че имам нужда от питие...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори