×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ след критики към властта от американски сенатори: Лични мнения са, Радев лъже изключително брутално!


ГЕРБ след критики към властта от американски сенатори: Лични мнения са, Радев лъже изключително брутално!
Бившият външен министър Даниел Митов (вдясно), сега кандидат-депутат на ГЕРБ, направи изявление заедно с Георг Георгиев
05 Март 2021, Петък, 16:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Позицията на щатските политици лъхала на лобизъм по линия на "Републиканци за България"

Двама американски сенатори излязоха с критична позиция към властта в България, касаеща корупцията и върховенството на закона. Това предизвика сериозен отзвук у нас. Президентът Румен Радев отправи нови обвинения към управляващите, като се позова на позицията на сенаторите.

От ГЕРБ пък реагираха с извънредно изявление. Бившият външен министър Даниел Митов, който сега се кандидатира за депутат от партията на Бойко Борисов, обяви, че позициите на сенаторите са лични, а не институционални.

Зам.-външният министър Георг Георгиев – младежки лидер на ГЕРБ, пък обвини държавния глава, че лъже брутално и че руши Конституцията, като взима страна в предизборната кампания, както и по други причини. Румен Радев рушал и репутацията ни пред света.

Американските сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Това се случва в началото на предизборната кампания, преди вота за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо, информира svobodnaevropa.bg.

То беше разпространено в четвъртък и в него сенаторите казват, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

"С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности", казват двамата.

България беше разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди излязоха да протестират срещу корупцията и настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на "Репортери без граници" за медийна свобода и на Трансперънси интернешънъл за нивата на възприятие на корупцията, припомнят двамата.

"Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата да съобщават истината, без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание", пишат още сенаторите.

Менендес и Риш припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията.

"И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения", завършва писмото, цитирано от svobodnaevropa.bg.

Днес президентът Румен Радев пък обяви пред медии и във "Фейсбук": "Не съм „опонент“ на правителството, а коректив на това, което виждам, и срещу това, от което негодуват българите. Ако властта се беше вслушала в исканията на хората, България нямаше да получи съкрушителна оценка за състоянието на корупцията, задушената свобода на медиите и политизираното правосъдие от Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата си, и заради които хората протестираха. Ако правителството не иска да се вслуша в моите послания, то нека поне чуе оценката и препоръките на един стратегически партньор."

В резултат, от ГЕРБ обявиха извънредно изявление в 16 ч.

Даниел Митов каза: "Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното: първо, когато става въпрос за въпросната позиция, тя е позиция - лична, на двама членове на американския Сенат. Това не е позиция на Сената, не е позиция на американския Конгрес. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен. Непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава. Очевидно, обаче, отдавна не е имало посещение на членове на американския Конгрес и специално - на Сената, в България и смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на американския Конгрес да посетят България, да видят как се развива и в крайна сметка да видят постиженията. Въпросите, които те повдигат, са легитимни. Те са част от българо-американските двустранни отношения. И така или иначе правителството до момента, така и за в бъдеще, при успех на изборите, ще продължава да работи по тези теми както с новата американска администрация, така и с членовете на Конгреса и по-специално - с въпросните сенатори."

Зам.-министърът Георг Георгиев също подчерта, че няма официална позиция на Сената. 

"Президентът Радев обаче внушава, включително и чрез изпратено до вас прессъобщение, че Сенатът постановява - и надолу изброява личната позиция на сенаторите. Какъв извод можем да направим, базирано на това? Първият е, че президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Вторият извод е тоталната липса на каквато и да е институционална култура поради самия факт, че държавният глава се позовава на лични мнения, изразени в социалните мрежи на двама сенатори. Третото е, че явно президентът Радев днес вече съвсем официално се включи и в предизборната надпревара за 45-я български парламент", каза Георгиев. 

Той попита дали Румен Радев заема страната на БСП, на "Изправи се.бг", дали на партньори зад граница, намиращи се в топлите страни, или на някой друг опозиционер. 

"Но тогава, когато използваш една публикувана в социалните мрежи, в личните профили позиция само и само за да очерниш държавата си, само и само за да се покажеш още веднъж с мнение, което да опетни репутацията в страната, която иначе ти си призван да представляваш, е изключително цинично", добави Георг Георгиев. 

Истинските контакти между България и САЩ не се съдържали в една набързо написана на коляно позиция. Според Георгиев, можело да се зададе въпросът дали от нея не лъха и на лобизъм по линия например на "Републиканци за България" - партията на Цветан Цветанов. 

Зам.-външният министър изброи какви срещи е имало на двустранно равнище между премиера Бойко Борисов и представители на американските институции у нас и в САЩ, както и обсъжданите теми. 

"Това е истинският диалог между България и САЩ", отсече Георгиев. 

Даниел Митов също подчерта какви срещи е имал Бойко Борисов. 

"И аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на официално посещение в Съединените щати и който очевидно не познава институционалните взаимоотношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментарите, които направи днес", добави бившият външен министър. 

Освен това позициите на сенатор Менендес и на президента Радев за Русия били диаметрално противоположни. 

Митов обяви, че държавният глава не е обективен в контекста на предизборната кампания. И трябвало да каже коя точно страна взима той. 

 




42
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
42
Коментара по темата
42.
Българин
08.03.2021 11:20:50
1
1
Аман от Руски и Американски подлоги. Тя амеика цъфна, стигнаха да гражданса война. Сега оценки на нас ще дават.
41.
ДПъСъ
07.03.2021 23:20:45
1
0
Американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин се срещна с ръководството на ДПС, съобщиха от партията.
В централата на партията почетният председател Ахмед Доган и сегашният председател на движението Мустафа Карадайъ обсъдиха актуални политически въпроси.
40.
Наско Ментата
06.03.2021 09:53:22
1
9
Ми не,тоя път фатмака Радев не лъже.Парадокс! И тоя път и републиканци и демократи от Щатите имат обща позиция.Влезте в час момчета и момичета. Също бих добавил,че и Каскета не е виновен, въпреки разпространеното общото мнение.
Защо мисля така ли - защото от началото на мандата си натиска провинилите се клоуни да бъдат разследвани от военна прокуратура, вместо от вътрешна сигурност. Почнете да наричате нещата с истинските им имена. Щото иначе ще сте най-четени в Равнец и в Долно Езерово/щото най-най темата ви е за равнешката Нансипелоси,дето не вдигала на колегите, щото носела малко марихуана за политически цели/ .
P.S : Иначе ,отскоро, сте забавни,пак!Даже ме мързи да си крия IP то, докато се забавляваме всички !
39.
бля бля
06.03.2021 09:40:29
4
5
Корупция има и ще я има по целия свят. И единия от въпросните сенатори многократно е обвиняван в това. Ако някой, който дойде на власт в България мисли, че ще се пребори с корупцията, жестоко се лъже или заблуждава народа.
38.
Тиквун
06.03.2021 08:09:54
2
8
Лични мнения не са качват на сайта на американското посолство в България!
37.
$$$
05.03.2021 21:31:36
5
12
Омаловожавай, отричай и нападай. В ГЕРБ са обучени от кгб. Корупцията Ви убива Българи и ни държи на дъното. Чекмеджетата са пълни, нали бойко, за това говорят на най-високо ниво и в САЩ.
36.
$$$
05.03.2021 21:31:31
3
11
Омаловожавай, отричай и нападай. В ГЕРБ са обучени от кгб. Корупцията Ви убива Българи и ни държи на дъното. Чекмеджетата са пълни, нали бойко, за това говорят на най-високо ниво и в САЩ.
35.
Marinero
05.03.2021 20:47:40
13
19
Ти му казваш, че е л@йно, то се мисли за произведение на изкуството.
Така е при комунизма, който ГЕРБ градят вече 12 години, далеч по-успешно и от БСП дори!
34.
Бойко хамериканеца
05.03.2021 20:36:16
5
15
Георг Педерасов иска САЩ да се извинят лично на Б.Б. Утре с какви очи ще обикаля селата с държавния джип да се самопохвали. Още чака Тръмп да махне визите и да дойде в БГ. Империалисти, ще ни развалят сладката корупция, внучетата реват. Не стига, че и брат Пеевски го няма.
33.
Djaro
05.03.2021 20:23:09
10
3
Кои са тия да казват Какво се случва в БГ.....Да си гледат тяхната държава.......прогнила от Корупция.....наркотици...престъпления....иначе Ви говорят за БЛЕНУВАНАТА АМЕРИКАНСКА МЕЧТА....всъщност РОБИ ИМ ТРЯБВАТ....да им работят.....
32.
до цензуриращите
05.03.2021 20:21:26
3
9
Номерът с падналото пръстче няма да ви спаси.Само себе си заблуждавате ,че нормален човек може да харесва нищожествата на снимката.Момченце или момиченце си този,който спуска пръстчета в геометрична прогресия, но дано ти е сладък хляба,купен с тридесетте сребърника.
https://frognews.bg/novini/elena-poptodorova-pred-frog-razocharovahme-vsichkite-saiuznitsi-nujen-sadeben-bord.html
31.
бай Оня
05.03.2021 20:02:09
9
13
Тези тъпанари непрекъснато вдигат акциите на Радев. Не виждам как ще го бият на другите избори :)
30.
До 29
05.03.2021 19:39:28
5
3
Аве то тва е с гастарбайтерите ве.
29.
Усещате ли как ще фалшифицират изборите?
05.03.2021 19:21:03
2
17
Току що по бТВ съобщиха, че повече от 6,7 милиона имат право на глас на предстоящите избори. Моля някой ако има точните данни да ги напише. в България сме под 7 милиона, как над 6,7 милиона ще имат право на глас? Ясно ми е че има и хора които живеят в чужбина, но би трябвало тези които не пребивават на територията на страната над 6 месеца в годината да нямат право на глас. Откъде на къде хора които не живеят в страната ще влияят на изборите?
28.
Marinero
05.03.2021 19:19:22
2
19
Неслучайно и Кьовеши им върна десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България селектирани от каскета.
27.
Marinero
05.03.2021 18:46:01
10
21
Според гербиджите не било важно какво мислят сенаторите за корумпираното Бойково правителство, а какво правителството им казва. Трудно се защитава остана позиция.
26.
бивш симпатизант на нфсб
05.03.2021 18:12:51
13
34
пак президента им е виновен в нормална държава Борисов отдавна да беше приключил с политиката след онези прословути снимки на които шкафчетата му са пълни с евробанкноти а до нощното му шкафче има пистолет Гербаджиите нямат право да говорят за морал и да беше станал Борисов клиент на прокуратурата
25.
някой си
05.03.2021 18:09:56
3
14
Ами двамата сенатори като толкова са "загрижени" за България да съдействат за по бързото изнасяне на страната им от централите, които експлоатираха цели 30 години и продължават с претенциите си.
24.
Това е
05.03.2021 17:42:48
3
10
На крива ракета...Космоса и пречи.
23.
Дидьо Пеев
05.03.2021 17:35:54
2
12
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
22.
Цв.
05.03.2021 17:29:45
16
32
Колкото до това колко е " достоен" генерал Радев?...... Не ме разсмивайте!!
21.
Цв.
05.03.2021 17:26:36
16
12
Еее, номерата на Цветан Цветанов са ми ясни. Онзи ден беше в Щатите с неговия благодетел Вълната, дето има договори с лобистки фирми. Таакааа, всички драсканици тук са излишни. Охладете си ентусиасма и толкоз. А всъщност САЩ да не са господ, че да раздават правосъдие? Да си погледнат в кирливата държава демокрацията в кавички
20.
14
05.03.2021 17:23:22
44
24
Много си Злобен бе Герберунг Тъп и Крадлив.
Внимавай да не изкукаш от Злоба, педеруга герберска долна!
19.
Измет
05.03.2021 17:22:38
3
17
Ща повърна под статията за "родолюбеца" Гошо Дракалиев.
18.
реалист
05.03.2021 17:20:13
62
38
Само възпитанието ме спира да напиша какво си мисля за тези две "нежни" души!И няма ли истински български мъже,че сме опрели до тях да ни представят пред света.Разбираема е злобата им към един истински генерал със собствено мнение!Де да имахме повече военни като него.Много ги боли,че е мажоритарно избран от народа и остана верен на своите позиции., макар и с орязани правомощия.
17.
Червило
05.03.2021 17:03:26
11
22
Тези двете са ни от най-честите клиенти във червило, и в спалнята с чекмеджето са редовни, те чакали Резолюция на Съвета по сигурност на ООН за крадливия Тиквоний и неговата Шайка , към която са и тези двете “каки” Георгиева и Митова , марш в ареста заедно с батко ви Буда!!!
16.
Червило
05.03.2021 17:02:03
8
21
Тези двете са ни от най-честите клиенти във червило, и в спалнята с чекмеджето са редовни, те чакали Резолюция на Съвета по сигурност на ООН за крадливия Тиквоний и неговата Шайка , към която са и тези двете “каки” Георгиева и Митова , марш в ареста заедно с батко ви Буда!!!
15.
14
05.03.2021 17:00:57
37
18
Леко да не получиш инфаркт, мамка ти злобна.
14.
Радко тъпака е пълен олигифрен.
05.03.2021 16:51:31
40
53
Даже и някой да изрече такова нещо. Радев и съветниците му също са част от България и властта в нея,както и опозицията, както и всичко българско.
Да корупция има навсякъде. Корупция са онези 113 милиарда ограбени от Украйна, от сина на Байън. Само преди месец целия свят видя, как Тръмп с пропагандата и нарцисизма си предизвика нещо невиждано, щурм на Конгреса и жертви, при положение, че имаше резултати от законни избори.
Радев, боклук тъп! Рак да хванеш тъпо говедо. Скапан чехъл и пичкоблизец!
Платените от Черепа протести и опита за метеж от Радко тъпака също са проблем с върховенството на закона, но Радко не знае.
13.
до 8
05.03.2021 16:43:34
11
8
и ти кво кефиш ли се, че някви американци искали да си правят каквото си искат?! Ми той утре всеки може да си каже кквото си иска и кво и да не е Бойкича ти пак ще си недоволен щото по цял ден какво правиш?!
12.
Народа на Бг.
05.03.2021 16:42:43
52
47
Радев брутално лъжел според герберунгите!
Той да не е от герб, че да лъже!
Лъжите, Кражбите и Престъпленията са
Запазена марка, Патент само и единствено на Групировкара ГЕРБ.
11.
g
05.03.2021 16:42:07
4
11
А другарите сенатори от САЩ да кажат нещо по въпроса за отношението им към едно тяхно население с по тъмен цвят на кожата
10.
Не вярвам
05.03.2021 16:41:13
1
6
То ГеО само от чорапи разбира
9.
Не вярвам
05.03.2021 16:41:07
3
8
То ГеО само от чорапи разбира
8.
Nostradamus
05.03.2021 16:38:23
28
44
Двама американски сенатори показаха на
Главната мутра на герб -Червен картон !
7.
тва са на Цв.Цв. 7ап. работите
05.03.2021 16:35:39
12
15
тея американци кво само се включват навсякъде, много ме дразнят, пък като започнат да дават по новините кво било са случило в америка.............кво ме интересува мен в америка?!?! И оная циганката дето ся я сложили посланник от къде я изкопаха пък незнам, няква ромка!
6.
Хм
05.03.2021 16:31:41
6
26
Ама те добре че са сенаторите с личните си мнения, че да ми отворят очите. Аз съм толкова заспал, че не разбирам какво става в Бг. Измекяри.
5.
Хм
05.03.2021 16:31:34
7
26
Ама те добре че са сенаторите с личните си мнения, че да ми отворят очите. Аз съм толкова заспал, че не разбирам какво става в Бг. Измекяри.
4.
Червени боклуци
05.03.2021 16:29:53
45
53
Президента е мазен лизач шпакловчик на кисели джанки
3.
Браво
05.03.2021 16:28:20
64
51
Радев ви разкри.вече нищо няма вие е същото.сикаджий
2.
×
05.03.2021 16:27:23
75
50
Тва лгбт гнуслярче георг назначено без грам опит явно по анална линия, е ебати отврата.
1.
!!!
05.03.2021 16:23:28
90
66
Двама хванати от гората На светлинни години са от президента Радев
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори