×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

9 от 10 смъртни случая на COVID-19 са били хора със затлъстяване


04 Март 2021, Четвъртък, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Популацията с наднормено тегло е следващата пандемия, казват лекари

Стотици хиляди смъртни случаи от COVID-19 биха могли да бъдат избегнати, ако процентът на затлъстяването не е бил толкова висок, сочи доклад на според Световната федерация за затлъстяване. Смъртността от COVID-19 е 10 пъти по-висока в страни, където 50% или повече от населението е с наднормено тегло, според федерацията.

Докладът анализира процента на затлъстяване в страни заедно със смъртните случаи от COVID-19 и установява, че около 90% от смъртните случаи от заболяването са настъпили в страни с висок процент на затлъстяване. От месеци е известно, че тези със затлъстяване са изложени на по-висок риск от тежък COVID-19 или смърт от болестта. Това включва Обединеното кралство, което има третата най-висока смъртност от COVID и четвъртата най-висока степен на затлъстяване, предаде Sky News.

Докладът на Световната федерация за затлъстяване казва, че 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая в световен мащаб са в страни с високи нива на затлъстяване и че тези страни с по-ниски нива на затлъстяване нямат висока смъртност. Смъртността е 10 пъти по-висока в тези държави, където повече от половината пълнолетни имат Индекс на телесна маса над 25 - границата от нормално тегло към наднормено. Хората, които са с наднормено тегло, трябва да са с приоритет при ваксинирането и тестването, защото те са с увеличен риск от смърт, предупреждават от Световната федерация за затлъстяване.

Сред държавите, където повече от половината пълнолетни са с наднормено тегло, Белгия е с най-високи нива на смъртност, следвана от Словения и Великобритания. Италия и Португалия са на 5-о и 6-0 място, а САЩ са на 8-о. Виетнам регистрира най-ниска смъртност от коронавирус в света и е втората държава с най-малко хора с наднормено тегло. В доклада се посочва възрастта като най-големия фактор за смъртността, а теглото е на второ място.

Анализ на данните показва, че във Великобритания, където почти 64% са с наднормено тегло или затлъстяване, близо 20% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 32% са с наднормено и 48% със затлъстяване. В САЩ, където 68% от пълнолетните са с наднормено тегло или затлъстяване, 12% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 24% с наднормено и 64% със затлъстяване.

Има богати държави с ниски нива на наднормено тегло като Япония и Южна Корея и те отчитат много ниска смъртност от коронавируса. В същото време по-бедни държави като ЮАР и Бразилия, където повече от половината население е с наднормено тегло, има висока смъртност от вируса. Повечето държави нямат да успеят да изпълнят целта на ООН да се намалят нивата на затлъстяване между 2010 и 2025 г. „Сега знаем, че популацията с наднормено тегло е следващата пандемия, която чака да се случи. Погледнете страни като Япония и Южна Корея, където те имат много ниски нива на смъртност от COVID-19, както и много ниски нива на затлъстяване при възрастни…COVID-19 е само последната инфекция, влошена от проблеми с теглото, но предупредителните знаци бяха налице.

Виждали сме го в миналото с Mers, H1N1 и други респираторни заболявания", заявил автор на доклада д-р Тим Лобстейн, който е старши съветник по политиките на федерацията и гост-професор в Университета в Сидни. Йохана Ралстън, главен изпълнителен директор на Световната федерация за затлъстяване пък смята, че : "Неуспехът в справянето с основните причини за затлъстяването в продължение на много десетилетия е явно отговорен за стотици хиляди смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени." Д-р Тедрос Адханом Гебреесус, генерален директор на Световната здравна организация, казал, че връзката между затлъстяването и смъртността от COVID-19 сега е ясна и убедителна.

„Този ​​доклад трябва да действа като сигнал за събуждане към правителствата в световен мащаб. Инвестициите в общественото здраве и координираните международни действия за справяне с първопричините за затлъстяването са един от най-добрите начини за страните да изградят устойчивост в здравните системи след пандемия. Призоваваме всички страни да се възползват от този момент“, коментира д-р Тедрос Адханом Гебреесус.


В категории: COVID-19


Коментари
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори