×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българо-турски комитет търси формулата за успешен туризъм във втора година на пандемия


Българо-турски комитет търси формулата за успешен туризъм във втора година на пандемия
"Министър Николова полага големи усилия от момента, в който е поела длъжността, така че трафикът между двете страни да се вдигне на предишните нива"
25 Януари 2021, Понеделник, 11:37 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Ресорните министри на двете страни се срещнаха в София, минаха и през премиера Бойко Борисов

Смесен българо-турски комитет търси формулата за успешен туристически сезон във втора година на пандемия. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова заедно с турския министър на културата и туризма Мехмет Ерсой.

Двамата преди това бяха при премиера на България Бойко Борисов. След това те направиха изявления за журналисти в резиденция „Бояна“.

"За мен е голямо удоволствие отново да използвам да приветствам моя гост - министъра на културата и туризма г-н Мехмет Ерсой, в Република България и да му благодаря сърдечно, че откликна на нашата покана за осъществяването на това работно посещение в София. Поводът, който ни събира, е провеждането на третата сесия на смесения българо-турски комитет по туризъм. Преходната му сесия се състоя в Анкара през май 2019 г. Това е междуведомствена работна група, в която участват и представители на туристическите сдружения на бизнеса на двете държави. Комитетът не е обвързан с тромави административни процедури на съгласуване. Това е още една по-гъвкава възможност и форма да обменим контакти, позиции, решения, проекти и виждания на ръководно и експертно ниво за по-нататъшното развитие както на нашето междусъседско сътрудничество, така и на сектор "Туризъм" като цяло", обяви Марияна Николова. 

По думите й всяка година тенденциите в туризма идват и си отиват.

"Но 2021 г. се очертава да бъде втората най-непредсказуема и предизвикателна година в туризма след 2020 г. Очакваме пътуванията да изглеждат по-различно, отколкото преди пандемията. В бъдеще можем да видим популярността на дестинациите да бъде продиктувана от това колко добре съответната държава или регион контролира вируса. Предпазните мерки, които са налице, и начинът за справяне с коронакризата ще дадат сигурност на туристите, че избраната от тях дестинация ще е безопасна. За съжаление това може да доведе и до пренастройване на предпочитанията и любими и търсени туристически дестинации, които са били популярни преди пандемията, да бъдат поставени на заден план. Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към самия дизайн на пътуванията. Това може да бъде под формата на маршрути, които са фокусирани върху по-отдалечените места, и дори повишена популярност на конкретни ниши от сферата на туризма, които до миналата година въобще не са били популярни", добави вицепремиерката. 

Според нея изборът на маршрутите от туристите вероятно ще зависи и от противоепидемичните мерки. 

"За нас е важно като регион на Балканите да привличаме туристи, гарантирайки тяхната сигурност, безопасност и развлечения. Това е и работа на смесения българо-турски комитет по туризъм - да намери работещите решения и лоялност в тази непредсказуема 2021 г. Считам, че в настоящите условия е много важно ние да си сътрудничим интензивно, да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи в Република България. Конкретно, ако говорим за Турция, пътуванията с цел туризъм през миналата година в България са близо 300 хиляди. Налице е спад от 50% спрямо 2019 г., но той е напълно обясним с ефектите от пандемията. За турските граждани най-популярните дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна, Бургас и други. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер едно пазар за изходящ туризъм. През 2019 г. са регистрирани на 1,6 млн. пътувания на българи в страната. В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка. Това обуславя и нашите регулярни контакти и приоритизирането на този пазар", добави Марияна Николова. 

Тя припомни, че е имала две работни визити в Истанбул през 2020 г. 

Мехмет Ерсой от своя страна сподели, че е радостен, че е в България и в столицата й София - това била приятелска съседска страна, и благодари специално на министър Марияна Николова. 

"Имах възможността през изминалата година да посрещна министър Николова в Турция. Това беше наистина много ценна възможност за нас като двама министри да търсим решения в борбата с глобалната пандемия. България и Турция са две съседни държави, които наистина показаха блестящ пример на сътрудничество в борбата с пандемията, показаха как бихме могли да се борим. Направихме така, че да сведем влиянието на пандемията до минимум за нашите граждани. Положихме усилия в тази посока. Министър Николова полага големи усилия от момента, в който е поела длъжността, така че трафикът между двете страни да се вдигне на предишните нива", обяви Ерсой. 

По думите му културата и туризмът са сред най-засегнатите от ковид пандемията, затова и в тези сфери трябва да се положат най-големи усилия за подпомагането им. 

Турция изградила система за сигурен туризъм. В момента България се нареждала на второ място като източник на туристи за съседната държава. 

"Преди около час имахме една много позитивна среща с министър-председателя Бойко Борисов, където беше изразена волята за развитие на двустранните отношения. Искам отново да благодаря на колегата Марияна Николова за поканата и да изразя желание да я посрещна отново в Истанбул", заключи министър Ерсой. 


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
9
Коментара по темата
9.
Нищо лошо за Валерката, щото... проверката
25.01.2021 15:51:20
0
5
Важното е като пишете за Марианка, да не казвате че не става и да не намесвате името на Валерката и т.н. Особено много се дразни Валерката от такива сбирки на негови хора с турски граждани, щото нали уж билЕ патреотЕ и да не му излезе лошо име сред 50-те му поддръжници
8.
Сега няма да го изтриеш, нали :-)
25.01.2021 14:02:34
2
7
Марианка е най-добраат ни министърка на туризма за последните 3000 години. Тя успешно може да замени и Борисов и да управлява България като сигурен съм, че ще задминем дори Япония по развитие. Тя е слънцето в косите ни, тя е по-по-най
....... Шегувам се. Да не се върза?
7.
*********
25.01.2021 13:29:35
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Хм
25.01.2021 13:23:49
1
6
Хайде да пресметнем колко българи почиват в Турция и колко турци в България и ще видим, че този комитет е създаден в полза на Турция и турския туризъм. Българският - кучета го яли.
5.
лира йок
25.01.2021 13:23:25
3
5
Турската лира е ШУМА това прави обръщането и в ЕВРО НЕизгодно за турския турист
Във БГто турския турист не може бъде МАСОВ няма да намери нищо интересно освен достъпен алкохол и платен секс
БГ туристи са тия дето ходят на пазар в Одрин за ЕВТИНИ стоки а ако искат писиар или ваксина за ЛЕТНИ почивки в Анталия и Мармарис ще хванат един *** кой ще тоя да си сложи отрова в тялото за да отиде в Турски курорт
4.
Някой си
25.01.2021 12:29:48
0
5
Каква среща, какви 5 лв. ? Колкото и срещи да направят ако излязат верни слуховете които се чуват от няколко места, че всички свързани със сферата на туризма ще ги задължат да се ваксинират иначе няма да бъдат вземани на работа нито персонал нито туристи ще има. От летищния персонал до доставчиците на консумативи и продукти на хотелите искат да са задължително ваксинирани.
3.
koop
25.01.2021 12:07:06
6
6
ми турция дет дължи на многоо българи пари за превзетите земи по време на османската инперия 15милярда има да дава турция , ама боко си траее че много бързо ще го пратят на нивата да сей арпаджик
2.
*********
25.01.2021 11:56:13
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Мишо
25.01.2021 11:55:31
4
14
Е дойде си на думата. Подготовката за изборния туризъм започна. Голямата патерица на Герб ще дойде. Дано боцата се погхлъзне като я хване.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван 
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори