×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава ли се имплозия на ЕС след Брекзит


Задава ли се имплозия на ЕС след Брекзит
Гърция, Италия, Полша и Унгария са първите на опашката след като Великобритания създаде опасен за бъдещето на съюза прецедент
10 Януари 2021, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Какво реално получи Великобритания след сделката и ще последват ли примера други страни

Предстои ли да станем свидетели на процеси, които могат да доведат до разпада на Европейския съюз отвътре? Този логичен въпрос задават мнозина анализатори след като на 1 януари 2021 г. Великобритания официално излезе от съюза. Всъщност ЕС, в същината си, е трябвало да бъде чисто и просто търговска организация – начин, по който страните на Стария континент да търгуват по-лесно една с друга в десетилетията след Втората световна война. Неслучайно той е бил наречен „Европейска търговска общност”. Впоследствие това обединение се разраства и с течение на времето обхваща както икономическия, така и политическия спектър на управлението. Великобритания реално винаги е имал съмнения за членството си.

Сегашната ситуация е следната: Позицията министър-председател на определена държава-членка е заменена с европейския аналог. Всички държави са окичили синия флаг с жълтите звезди до своя собствен, а европейските правила обхващат всяка малка бръмчинка от човешкия живот. Още в началото се е заговорило за федерация – подобно на модела в САЩ и Русия. С времето идва и общата валута, заменяща националните, които са базирани на икономическите реалности в конкретната страна – всичко това под претекста на „солидарността”. И така до наши дни, когато Великобритания – исторически винаги подозрителна към континенталните съюзи в Европа – реши да напусне, пише в статия за Taki's Magazine Брус Антонио Лауи

Това променя играта. Брекзит шокира Стария континент. Реално това е катализаторът на осъзнаването сред европейците, че ситуацията със съюза не бе необходимо да бъде такава, каквато е сега. Че животът е можело да бъде по-различен и е било в техните сили да го променят.

В интервю след референдума във Великобритания през 2016 г., тогавашният президент на Франция – про-европейски такъв – запитан дали в неговата страна ще се проведе подобно гласуване отговори с „Не, защото може да загубим”. Това е есенцията на европейската стратегия: Ако мислиш, че хората биха гласували срещу твоите политики, просто не правете избори. Толкова за демокрацията в съюза.

След Брекзит Франция покани британските банки да се преместят в Париж, а предсказанията тогава бяха за „финансов армагедон”. Това не се случи. Инвеститорите погледнаха жълтите жилетки на юг и прецениха, че е Лондон, макар и с огромна престъпност, е по-добър за техните интереси. В същото време, с години европейските „преговори” изправяха пред бетонена стена Великобритания. Предложение след предложение бяха отказвани от парламента на Острова, защото не бяха в интерес на хорат. И така допреди няколко месеца, когато най-после бе постигнато споразумение. Но защо чак сега?

Отговорът е прост. На масата за преговори всички участници са искали само и единствено да печелят пари, корекция – да продължат да печелят пари. Въпреки всички пози и заплахи от страна на ЕС, всички в крайна сметка разбраха тази истина и се съгласиха с нея. Без сделка никой нямаше да продължи да прави пари.

Сделката, разбира се очаквано, бе подписана в последната минута. По думите на Майкъл Барние „...британците не могат хем да имат торта, хем да я ядат” (стар фразеологизъм, който лесно се превежда като „не можеш да имаш едното и другото едновременно”). Но великобританците изглежда успяха да постигнат непостижимото. Каква е сделката?

  • Свободната търговия между Острова и Европейския съюз е гарантирана с минимални гранични проверки;
  • Европейският съд вече няма юрисдикция във Великобритания;
  • Терминират се всички сделки на двете страни за митата;
  • Слага се край на безграничната имиграция и границата с ирландия се отваря.

Великобритания няма да допринася с войници към потенциална Европейска армия, вместо това ще следва своята собствена външна политика и е свободна да прави сделки с други страни по цял свят;

А това създава прецедент, защото въпреки всички увъртания, накрая страната от преговорите, която сведе глава не бе Великобритания, а Европейския съюз. И точно в този момент държави като Полша, Унгария, Гърци и Италия следят развитието на събитията много изкъсо. Защото и те се опитват да намерят своя [...]екзит от Европейския съюз. Успеят ли, това ще доведе до имплозия на целия съюз. А установеното до този момет и дадено за пример от Великобритания е: „Свободата се постига с упорит труд и желязна решителност”.

Превод: Георги РУСЧЕВ


В категории: Политика


35
Коментара по темата
35.
ХХ
13.01.2021 17:39:42
0
0
Шел са също холандско-британска фирма с разделение на дейностите и акциите между двете държави (отделно има шел америка).
Та това което пиша е че Шел холандия раглежда възможността да последва Юниливър премествайки се изцяло на острова.

ПП. Покупки и тнт нямат никакво значение.
34.
ХХ
12.01.2021 17:16:28
1
1
До 16

Униливър си е Холандско-Британска фирма. На 30.12.2020 приключи мърджа на холандския клон в британския, като холандските акционери, въпреки правителството си, подкрепиха сливането.
ПП. Само полуграмотниците на балканите мислят, че всичко е немско.
33.
ХХ
12.01.2021 17:15:42
1
1
До 16

Униливър си е Холандско-Британска фирма. На 30.12.2020 приключи мърджа на холандския клон в британския, като холандските акционери, въпреки правителството си, подкрепиха сливането.
ПП. Само полуграмотниците на балканите мислят, че всичко е немско.
32.
ВеРНО
12.01.2021 15:56:49
0
1
Сме номер 1 по ,,разбирачи ,, и ,,професори ,, по всичкология ,на глава от населението в света.....
Според коментарите......


хахахахахаха....
31.
До 29
11.01.2021 15:13:58
0
7
Бате бате, не се бъркай по името на HSBC - Hongkong and Shanghai Banking Corporation, банката е създадена от англичани през далечната 1865 година в Хонг Конг, който от 1841 до 1997 год е английска колония. Целта на банката е да улесни търговията между Великобритания и Азия, но парите да остават в английско владение. Относно останалите банки, мисля, че бъркаш ритейл банките с ивестиционните, където инвестиционните банки направиха Лондон да е световен финансов център и май единствената голяма инвестиционна английска банка, която ще остане в Англия е Barclays.
30.
Не е добре
11.01.2021 15:07:42
1
7
Че ги няма тез пияници в ЕС.
Кой ще пълни Слънчака сега?
Откъде ще се захранва тоя клоака?
29.
19
11.01.2021 11:45:44
6
2
Бате какви пак ги дрънкаш. HSBC не е английска и тия другите където ги изброи и те не са. Нека да се махат за да може английските банки да опънат парата.
Всичко това е много добре за английските банки
28.
miko
11.01.2021 11:45:32
5
2
Тази статия е в стил на гуруто Божо Бошкоф.
27.
Емигрант
11.01.2021 11:14:43
1
14
Колегата #10 Гошо Гошо момче лошо, най-добре е описал ситуацията на острова. Аз живея на острова и мога да потвърдя написаното. Англичаните започнаха преговори със: Индия, Северната и Южната част на Африка, Канада, Америка и Австралия да преговарят за внос на стоки и храни! И съответно получиха по-добри цени от колко ЕС им дава. На всичкото от горе няма да плащат “годишен членски внос”. И въпреки всичко сделката стана така както те искаха. Има нещо, което масата в България не го знае, а то е..... Англичаните никога досега в тяхната история не са губили преговори на маса. Нещо, което нашите лидери за съжаление на могат да научат, а трябва да взимат пример от английските си колеги.
26.
До долния
11.01.2021 10:35:26
0
7
Е ти пък какво не разбра? Финансист в Лондон е и сега сигурно пие кокосово лате и чака да отвори фондовата борса и ги запуква!
25.
До 19
11.01.2021 09:44:13
5
1
Извинявай, кажи още веднъж къде работиш??! Че не те разбрах.... Смешник!!!
24.
До 21
11.01.2021 05:51:15
3
9
Ти с твоята явно купена диплома, ако изобщо притежаваш някаква, правиш ли разлика между бруто и нето, т.е едно е каква е официалната такса (бруто), но друго е какво реално (нето) плаща държававата след като се приспаднат парите, които получава всяка година от ЕС
23.
До 21
11.01.2021 05:36:44
2
11
Ами не май съм завършил БСУ, а Cass London, но това няма значение ;)
Я погледни ей този сайт (ако изобщо го разбереш, че английският е трудно нещо), графиките и цифрите и после ще си говорим колко реално плаща Великобритания на ЕС:
https://fullfact.org/europe/our-eu-membership-fee-55-million/
22.
ЕС-есовец
11.01.2021 05:36:13
7
10
Четвъртият райх започна да се разпада.
21.
д0 20feb
11.01.2021 02:51:56
12
12
Mи точно 20 МИЛИРДА в евра е таксата на Велкобритания която средно всяка година ВНАСЯв общия ЕС бюджет
За да избегне загуба на ЕС средства ЕС и ЕК са принудени да приобщят в ЕРМ БАЛЪЦИТЕ от БГ и Хърватия за да ПРИЛАПАТ техните ФИНАНСОВИ банкови АКТИВИ на БГто е точно 43 МИЛИРДА лева =21 МИЛИАРДА евра
Ма ти си завършил БСУ е щи е трудно и невъзможно да асимилираш шахматния ход на брилятните шахматисти от Банк ъф Ингланд
20.
До 18
11.01.2021 01:39:20
4
12
Май не си много наясно с фактите относно таксата на страните членки. Англия може и да е давала по 20 млрд на година, но е и получавала пари от ЕС, така че реално през годините нетната таксата на Великобритания е била между 1 и 9 млрд евро, следивателно сметките ти нещо куцат ;)
19.
Xaxaxa
11.01.2021 01:28:35
8
13
Божката след като нареди американската политика, сега явно е решил и да анализира ЕС и Англия. Като човек, работещ във финансовата сфера в Лондон, мога да кажа на авторчето, че много финансови институции и банки си преместиха централите в Париж и Франкфурт, бърз пример - Мерил Линч - Париж; Морган Станли и Голдман Сакс - Франкфурт; дори английската HSBC извършва повечето си инвестиционни сделки в и през клона в Париж; списъкът с банки е безкраен.
И ето един цитат, който показва за какво става въпрос: “Overall, since mid-2016, financial firms have shifted $1.6 trillion in assets out of Britain, according to EY”
18.
оченик с ''Fred Perry''
11.01.2021 00:13:35
9
12
Англичаните и техните еврейски управници от Банк уф Ингланд са хитреци .ЩО дават по 20 МИЛИАРДА евра/паунда от бюджета си на ЕС фондовете кат могат да си пестят
За 10 год тва са 200 МИЛИАРДА евра
Разликата в ЕС бюджета ще дойде частично от БАЛЪЦИ като България ,Хърватия,Полша ,Румъния
17.
Дернев
11.01.2021 00:03:40
12
9
"Свободата се постига с упорит труд и желязна решителност”." Глупости. Постига се само със сила. И Великобритания ни направи услуга, че напусна съюза защото тя щеше са е пречка за изграждането на силни СЕЩ. Силни военно. Икономически сме. И заедно с Русия ще направим Европа свободна и независима. Тя ще е новият гарант за демокрацията и мирът в света.
16.
14
10.01.2021 23:59:47
8
6
Юниливър си е немска фирма. Фабриките ги затвориха преди 10 години и накрая въртяха само дистрибуция на острова. От тях файда нямаше голяма за британците.
А това за шел пак са измислици. Шел купиха миналата година на острова fist utility и станаха голям играч в електроенергията природен газ и Интернет доставчик. С две думи даже инвестираха и дума не може да става за оттегляне.
Шотландците са паразити, само измукват англичаните като кърлежи, но не могат да ги разкарат поради стари договори. Ако се махнат добро ще им направят.
15.
ХХ
10.01.2021 23:47:08
5
9
До 2

Той и баща ти вярваше, че ссср няма да се разпадне...
14.
ХХ
10.01.2021 23:45:09
4
9
До гошко/5

Юниливър се изнесе от ес в Лондон.
Шел обмисля подобна стъпка.
Това са фактите, а не въображаеми опорки за загубени милиарди.

ПП. Островът го болеше да не загуби ситито - е, не само че не го загуби, а поне още 10 години никой в европа няма да го поставя под въпрос.
13.
ХХ
10.01.2021 23:41:04
2
7
До 9

Джонсън може да им предложи реална граница и работни визи. А познай, кое ще изберат шотландците?!
12.
до 11
10.01.2021 23:04:24
3
16
И просперираме под управлението на любимеца на Меркел, Бойко Методиев Борисов. Борисов значи ЕС и ЕС значи Борисов ! Харесва ви, не ви харесва това е. 180 млрд дотук някъде са вложени и резултата е (не) видим. Под 6 млн. вече и продъжаваме напред т.е. надолу. Ей сиктир !
11.
До 8
10.01.2021 22:47:09
3
9
Абсолютно си прав!! Не е урочасана, само погледни наоколо в какъв разкош живеем!!
10.
Гошо гошо момче лошо
10.01.2021 22:30:58
5
15
Пълни глупости надрънка. Всичката ти информация е от преди сделката когато плашеха и тия глупости ги дрънкаха. Англичаните са хитри хора. Сделка никога не им е трябвало. Причината за сделката беше проблема със Северна Ирландия и Ирландия. Стремежа беше да мога да си въртят далаверите със старите комонуорф страни, една от която е Индия която взе да става голям икономически фактор. За какво им е куромпираният европейски съюз. Плакаха втора най-голяма вноска след Германия а бяха на последно място по евросубсидии. Освен да хранеха бедните европейски страни друго от европейският съюз не виждаха.
И цялата паплач на Европа се изсипа там да им упъва помощите
9.
До 5 Гошо
10.01.2021 22:18:01
8
16
Абсолютно сте прав. Чудесно написан коментар.
Само да добавя, че шотландците се заканиха, скоро да се върнат в Европа и не виждам с какво може да им предложи Джонсън, за да ги задържи при следващия референдум.
8.
До 1
10.01.2021 22:11:36
5
12
Стига сте повтаряли това тъпо клише, умишлено натрапвано, за да подтиска вярата на българина в собствената си нация.
Това първо не е вярно - когато сме имали самостоятелна държава, т.е. през Средновековието, сме имали много, силни и победоносни съюзи. Самата ни държава се е родила в резултат на такъв съюз. След 1878 сме имали толкова малко независими правителства, че не си струва да се говори. А да ни набеждават за разпада на СССР, СИВ и Варшавския договор е просто смешно.
Та спрете с тия бабешки "мъдрости" за урочасаната България!
7.
До 2 Машинааа
10.01.2021 22:08:38
6
9
Интересно ти какъв си.....АНАЛРУСОФОБ или АНАЛ ПСЕВДО ДЕМОКРАТ...??? Всъщност,няма значемние....ХАЛКАТА ТИ ВЕЧЕ Е РАЗШИРЕНА ТОТАЛНО
6.
бачи кико
10.01.2021 22:07:54
13
9
загубиха милиарди... но спечелиха, че ще пропуснат ислямизацията на европа, която си върви по план... модератори заповядайте
5.
Гошо
10.01.2021 21:55:56
14
22
Поредния популистки мокър сън. Авторът сигурно си вярва, но това не променя фактите: британците вече усетиха какъв автогол са си вкарали. Милиарди инвестиции изтекоха към държави от ЕС. Дъблин се превърна в новия световен финансов център. Латвия се възползва по най-добрия начин и привлече новите високотехнологични финансови институции като Curve и Revolut.
На острова почти всичко поскъпна сериозно и това е само началото.
Бленуваната търговска сделка със САЩ няма да се състои, тъй като рижият клоун, на когото се надяваха всички популисти в обединеното кралство вече не е фактор и те публично се отрекоха отнего. Байдън знае къде са му интересите и ще си прокарва про-европейската политика с приятелчетата си Меркел и Макрон. Чакайте да видите къде ще е следващата война с немско, френска и американско участие... Британците този път обаче ще видят голям зор да се наредят на софрата.
Сделката, която сключиха в последния момент всъщност отхвърля всичко, което обещаваха брекзитърите на населението - нито ще има нерегулирана търговия, нито ще се оттърват от емиграцията. Да не говорим, че милионите британци, които живеят в ЕС вече усетиха дебелия край.
А най-доброто за ЕС е, че вече официално ще могат да си прокарат политиките, които британците спъваха десетилетия наред.
Популизмът губи почва - в Италия вече се усетиха, испанците видяха какво се случва, като ги управляват социалисти. Единствените бастиони останаха Полша и Унгария, ама и на тях ще им дойде редът.
Като цяло - ЕС може и да спечели от цялата работа, ако се организира правилно.
4.
Кръговрата на повтарящите се лъжи
10.01.2021 21:55:16
3
18
Горе - Автор: Флагман.БГ
Долу - Превод: Георги РУСЧЕВ
Само не пише от какъв език е преведено и от къде е копи/пейстнато. Но може да се предположи, че езикът съвпада с фамилията на преводача.
Като приключи сагата с Тръмп, ще започнат да ни заливат с пророчества за разпада на ЕС.
Промиването на мозъци върви по график.
3.
До 2
10.01.2021 21:50:58
11
16
Реално от разпадането му, а то е въпрос на време, ще пострадат само ей такива анално разглезени калпазани като теб!! Но нищо, винаги можеш да хванеш самолета и да си продадеш дупето в Тайланд!
2.
Машинааа
10.01.2021 21:36:04
20
16
На тебе и другите аналРусофили ще кажа, че ЕС ще се разпадне, когато майките ви се разпаднат от сиганска любов!
1.
Машината
10.01.2021 21:10:01
17
36
Когато и в каквото се е включила България винаги се е разпадало. И ЕС върви натам...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори