×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стартират COVID-19 ваксинациите от 27 декември, лични лекари правят списъци


Стартират COVID-19 ваксинациите от 27 декември, лични лекари правят списъци
Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи, призова професор Красимир Гигов
06 Декември 2020, Неделя, 21:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дори преболедувалите е добре да се ваксинират, съветва проф. Красимир Гигов

Първите Ковид ваксини у нас ще бъдат поставени в дните между Коледа и Нова година, от 27-ми до 29-ти декември, а ваксинирането ще започне веднага, независимо от празниците, съобщи председателят на новия Национален ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов в интервю за БНР. Първата партида е от 125 000 дози, предава offnews.bg.

По план първата група хора, които ще могат да се ваксинират, са медицинските специалисти, след тях идват работещите в социалните домове, където често има гнезда на инфекцията.

Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет, заяви проф. Гигов.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, призова професорът.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти ще преценят съотношението полза - риск.

„Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката“, коментира още той.

Ваксините ще бъдат безплатни, тъй като при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции.


В категории: COVID-19


4
Коментара
Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
4
Коментара по темата
4.
Таня
07.12.2020 09:12:01
0
5
Учените първо да излязат с единно мнение. Един казва, че ваксината действала доживот, втори, че преболедувалите не трябва да се ваксинират, трети обратното, а после се чудят защо хората се съмняват и не искат да се ваксинират.
3.
Хроника на една предизвестена смърт
07.12.2020 04:13:15
3
5
В състояние на депресия способността за действие е силно намалена. Депресираният забавя движенията си, за да пести жизнена енергия. Оплаква се от умора и безсъние. Често отслабва. Храносмилателните му функции са нарушени. Може да започне да трепери от умора, да получи отслабване на зрението, сърдечни смущения и др. Депресията автоматично предизвиква затруднение в действията, тъй като тя всъщност означава неспособност за действие. Енергията вече не е достатъчна, за да се изпълнят с лекота дори най-нормални дейности. За потиснатия и най-лекият труд е равносилен на повдигане на планини.
Следователно е нормално депресираният да избягва обстоятелствата, изискващи действие, след като нервната му система не му позволява каквото и да било усилие.
Всичко дотук е продукт на чисто физически механизми.
Как обаче обществото тълкува подобен отказ от действие? То твърди, че на депресирания му липсва енергия, което е очевидно. Но тук често се прави груба грешка: хората мислят, че човешкото същество е господар на волята и енергията си и че я произвежда по желание. Това е абсолютно погрешно. Обществото би казало на потиснатия, че му липсва енергия, защото му липсва „воля“. Без да си дава сметка, че нормалната воля е въпрос на равновесие и здраве. Вместо да кажем „имайте воля“, би трябвало да кажем „бъдете здрави физически и неврологично“. Което автоматично ще възпроизведе воля.
Защото волята чисто и просто е лекота. Волята означава да кажеш „искам да направя това“ и да го направиш, без каквито и да е затруднения, с прелестна лекота!
След като за извършването на някакво действие е необходимо да се обръщаме към волята, това означава, че истинска воля просто ни липсва. От мига, в който действието ни струва усилие, истинската воля (лекотата) изчезва. Ако трябва да се бориш с някакъв проблем, то проблемът те е преборил. Истинската, здравословната воля би трябвало да прилича на елегантността: да бъде незабележима.
Истинското волево действие означава да черпиш от резервоара на енергията без усилие. Но проблемът често е опорочен от криво разбрано мъжество. Колкото повече трудности преодолява един мъж, толкова повече расте неговият престиж. Но не би ли било по-простичко, ако кажем: колкото повече здраве и равновесие притежава един мъж, толкова по-умело действа. Това би му помогнало да си спести ненужни усилия, а съхранената енергия ще му даде сили за нови подвизи.
„Депресия“ ще рече „спадане на налягането“. Депресията е отслабване на нервното или психическото напрежение. Следователно „депресия“ е съвсем общ термин.
Симптомите на депресията са многобройни. Депресивният лесно се познава по поведението. Видът му е унил, инертен. Двигателните му реакции са сведени до минимум. Избягва да жестикулира. И най-малкото действие го уморява. Твърде често страда от безсъние. Отслабва.
Може да започне да трепери от умора. Или да получи главоболие, ниско кръвно, усещане за непреодолима отпадналост, натрапчиво чувство за умора, невъзможност за съсредоточаване, нерешителност или колебливост, тъга без явна причина, налудности, скрупули, усещане, че „главата му е куха, празна, студена“, болки в тила, нарушения в зрението. И най-често:
-безволие;
-меланхолия;
-страх от полудяване.
Известна е мисълта на Амиел: „Да обичам, да мечтая, да чувствам, да уча, да разбирам, всичко мога. Само да не ме карат да искам.“
За депресирания „да иска“ вероятно е най-трудно от всичко. Като затруднението става особено мъчително при преминаването от идеята към действието. Той желае да направи дадено нещо и често желанието му е голямо, но то остава неосъществено.
„Искането“ не се задейства. Инерцията побеждава. След това се появява друго желание. После друго. Истински порой от желания.
Безволието е симптом на депресия. Но самото то не е депресия. Изчезне ли депресията, изчезва и безволието. Но все пак нека да знаем едно нещо и да повторим тези известни слова: „Няма мързеливци, има само болни.“ Което е дълбоко вярно. Присъщо е на човека да действа и да желае.
Щом като някой (независимо дали дете или възрастен) е „мързелив“, причината трябва незабавно да бъде издирена. Тази леност е симптом на физически или нервен недъг, или на психическо страдание, което би могло да има множество причини.
2.
Хм
07.12.2020 01:55:07
2
4
Някъде четох трябват 5 години тестване. Тука има няма 10 месеца... Ако има неприятни странични ефекти може и след половин година да се появят. Не мерси.
1.
7
06.12.2020 23:58:14
2
11
Ваксиниране по време на епидемия от безсимптомна болест е върховна простотия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори