×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села


26 Ноември 2020, Четвъртък, 14:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад. Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града. "Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад.

Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов. Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов. Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов. Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.


В категории: Животът


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Опитах и аз,
26.11.2020 18:25:02
0
6
Да се върнем, но все още нашите села не отговарят на минималните изисквания за нормален и човечен живот. Да, природата е уникална !!!! Но няма инфраструктура в повечето. Българинът трябва да се научи на едно много важно нещо: да цени не само това, което е лична собственост, а и да допринася добро и за всичко около неговата. Само тогава селата ни ще живнат. Имам голям мерак да се върна, но все още не ми харесва ситуацията на нашите села. Тук, където сме, също е село, но не може да се сравни с българско едно. Улиците са уредени, има тротоар за пешеходци, има лента за колоездачи, има магазинче, аптека, бензиностанция, лекарски кабинет, детска градина, училище до 4. Клас и след това организиран транспорт за големите деца. Населението е 1800 човека. Не е много. Но се поддържа всичко. Коси се трева, улиците са гладки, има лампи, тихо и спокойно е ! Говорим за Германия. Тази страна е била напълно на ниво нула след войната. Защо тук има ред !??? Защо тук всичко се спазва !??? Защо в моята страна не може да е така !??? Нима ние българите не сме способни ? Или сме тъпи .... Не не сме такива !!!! Какъв и къде е тогава този проблем ???????? Защо не може ???????? Знаем много, можем много. И много от нас искат да се приберат у дома, в родината ни. Но ..... няма елементарни законови условия. Или ..... ги има само на хартийка, но не се прилагат. Това дразни и кара много българи да са другаде по света. Всеки иска пълноценен и спокоен живот. И тук човек се бори и то тежко, но получава нещо на среща. Говоря за тези българи, които се борят и са горди да успеят нещичко. Тук около мен все повече българи стават. Все по млади са, семейства с деца. Идват тук и купуват имоти по селата в Германия. Не искат да чуят дори за град във България, а тук в статията ми говорите за завръщане в българските села !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7.
:-)
26.11.2020 16:33:21
0
4
От около 6-7 деца, които наблюдавам, едно се върна и то се засели в София.
6.
BLACK SEA
26.11.2020 16:12:17
2
7
И като се върнете,ще питате къде серат гладните......Това дето сте спестили ще свърши за нула време........После ...ша си кълнете и майчиното мляко,че сте се върнали.....
5.
да бе
26.11.2020 15:53:47
1
11
И от какво ще живеят тия млади и образовани българи на село...ако са спестили до края на живота си значи там дето са работили хич не е зле...Като ги оберат 10 пъти не дай си боже друго мерака им бързо ще изчезне...
Що се отнася до селата при презряния комунизъм там имаше живот и пари...на студентските бригади бях учуден от благосъстоянието на хората...сега е погром...
4.
Пич
26.11.2020 15:33:49
0
8
То и села няма. Къщите повече от хората.
3.
Българина
26.11.2020 15:18:42
0
10
2-5 декара ?
Сериозна поддръжка искат.
2.
Тоя Борисов като оня
26.11.2020 15:00:35
4
17
При социализма по селата се заселвали главно пенсионери. Чува ли се изобщо какви глупости говори. Те селата бяха пълни с млади семеиства, работеше се кораво и всичко се произвеждаше.
1.
Гошо
26.11.2020 14:56:11
1
14
Това много рядко се получава. Отиват надъхани с нерелаистични представи за идиличен живот на село далече от всякаква суета, ама на третия ден като се сблъскат със суровата действителност и много бързо си подвиват опашките.
На село работата никога не свършва и е 24 часа на ден. А пък био-земеделието и био-животновъдството колко работа иска... Може би под 1% от тези трансфери са успешни. Вижте IT-селото в родопите, което се провали с гръм и трясък още на втория месец.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори