×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парадокс! Цяло село пази 5-годишно момиченце от родната му майка


Парадокс! Цяло село пази 5-годишно момиченце от родната му майка
Златка зарязала пеленачето, което днес е прекрасно дете, този фотос в морето с любовник коствал живота на съпруга й
13 Октомври 2020, Вторник, 16:41 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки и видео: Авторът

Златка и новият й съпруг искали да го изведат в Германия, за да получават чрез него 1 500 евро като бедно безработно семейство

Днес съдебен изпълнител и униформени полицаи трябваше да изведат принудително от дома му 5-годишно момиченце в сливенското село Градец, за да го предадат на родната му майка, която обаче не го е поглеждала от раждането му. То живее у баба си и дядо си, които не са от големците в селото, но имат възможност да го хранят добре, да го възпитат и изучат – като тяхно дете. Една от причините е, че имат само внучето си, което е останало след внезапната и разтърсваща загуба на сина им. Той умира през 2018 г. По това време напусналата семейното огнище Златка е с поредния си любовник на море.

„Атанас не можа да понесе унижението от снимка, която снахата бе публикувала във фейбук, всички да я гледаме – прегърната в морето с друг мъж. В Градец сме не повече от 4 000 души. Златка ни направи за смях. А синът ни имаше бизнес в дърводобива, собствен камион за превоз, хубава кола, къща, имаше приходи и можеше да се грижи както за нея, така и за дъщеричката, която тя му роди, но изостави”, започва разказа си баба Минка, която всъщност е на 53 години, жизнена и готова да отгледа внучето, което обаче всеки момент трябва да й бъде отнето-  от майката и последния й законен съпруг, със съдействието на органите на реда. Детето, според разпореждането на съдията, трябва да замине за царевското село Граматиково, където са заживели Златка и новият й съпруг Методи и са декларирали, че имат постоянен покрив.

Въщност, според хората от Градец, които са окупирали района около къщата на Атанасови в тяхна подкрепа – готови да се борят с полицията, съдии, адвокати и социални работници, Златка и мъжът й се нуждаят от изоставеното допреди година сираче, за да го използват в отвратителен сценарий за миграция в Германия. Целта им била да се впишат в социалните регистри там като неработещо тричленно семейство с малко дете, срещу което да получават 1 500 евро месечно. Екипът на Флагман бе повикан от роднините на малкото момиченце, за да отразим обстановката в Градец в деня, в който момиченцето ще бъде предадено като бездушна вещ, в полза на майката и пастрока.

Историята на 29-годишната днес Златка и починалия на 29 г. Атанас започва щастливо през 2014 г. Заживяват заедно, ражда им се дъщеричка, за отглеждането на която обаче Златка не е подготвена. Тя зарязва бебето броени дни след това у свекърва си и заявява, че майчинстото не е за нея. Бебето плаче ненахранено и за майчина ласка. Атанас посред зимата го носи в пелени до дома на Златка, за да го храни и го връща обратно. Докато в един мразовит януарски ден през 2016 г. той получава известие, че жена му е подала молба в Социалната служба, чрез която заявява, че ще даде бебето си в социален дом.

Бабата Минка, дядото Гочо, свакото и лелята по бащина линия на малкото момиченце
чакат властите пред кафенето им в центъра

„Попълнихме много документи с искане детето да се настани у нас – временно, социалните служители извършиха проверки, видяха че имаме условия, благонадеждни сме. Майката Златкасе съгласи и подписа, след което просто изчезна от Градец. Чувахме, че има връзки с различни мъже и не се установява никъде трайно. Снимката, която предизвика смъртта на Атанас през 2018 г. е с третия по ред мъж, с когото беше заживяла на палатка. През цялото време – до ден днешен, момиченцето не е получило и лев от детските надбавки, нито пенсия заради починалия си баща, защото Златка просто не подава декларация, че се отказва от нея, за да я осиновим. Ние не сме за парите, това е най-малкото ни притеснение”, казва бабата Минка Атанасова – в очакване властите да й отнемат детето всеки момент. То растяло с тях, било спокойно, водели го на детска градина - допреди година, когато майката се появява изневиделица и обявява, че го взима, по думите им, за да замине с него и законния й нов съпруг Методи за чужбина. Причината била в това, че Методи изтеглил заем от 12 хил.лева, за да купят къща, но не им стигнали, а трябвало да ги връщат. Двамата със Златка изчислили, че ако заминат за Германия с детето, ще им бъде по-лесно на гърба на чуждата социална система - хем да се изхранват, хем да връщат заема.  Момиченцето обаче изобщо не разпознава младата жена, която пристига през 2019 г. и казва: „Аз съм твоята майка”.

Не искало прегръдките й и не приемало подаръците й. В казуса сериозно влизат Държавната агенция за закрила на детето и Дирекция „Социално подпомагане” в Сливен и подразделенията им в Котел, тъй като майката зачестява с посещенията. Наема адвокатка, с която е задвижила и съдебни дела. Три пъти в месеца, вече почти цяла година, социалните работници, бабата и дядото осигуряват в Котел детото, за да се среща с майка си. То така и не иска да я приеме и да се интегрира в дома на своята родна майка, която междувременно прави и опити да я отвлича от детската градина в Градец. Душевното здраве на момиченцето се влошава все повече през последните месеци, водят го на психиатър. Диагнозата е: психомоторно и говорно неспокойна, напрегната.

Пред социалние служби и в съда Златка сочи, че е устроена в с.Граматиково и уверява, че момиченцето ще посещава детската градина в Царево, която обаче е на 25 км разстояние. Докато чакаме да настъпи уречения час за предаване на детето на майката в присъствие на компетентните органи, Минка и Гочо Атанасови водят екипа ни у дома им, за да снимаме обстановката, в която отглеждат внучката. Показват прогитения й багаж в торбички върху леглото. Бабата едва се сдържа да не заплаче с глас. След това отиваме заедно в имота на лелята и свакото на момиченцето по бащина линия, които също полагат грижи за него. Те са от богатите семейства в Градец – с магазин, кръчма и кафене в центъра. Усеща се, че момиченцето е галениче на баба, дядо, свако и леля. И че за нищо на света те не биха се разделили с малкото, пухкаво и игриво детенце – вижте посещенията ни последователно в двата имота в нашето видео:

Екипът на Флагман остана в Градец до 11 часа, когато адвокатът на сем.Атанасови – Елена Попова, получи известие, че съдия-изпълнителят си е направил предния ден отвод и няма да пристигне. Приел за основателен протеста на Попова за обвързаност с адвокатката на Златка и Методи – като съученици в котелското средно училище. Селото си отдъхна. Но съдбата на момиченцето все още е неясна. Битките продължават в два процеса - Районния съд и в Административния съд в Сливен. Ако детето, според психолозите, не се интегрира с майката при продължаващите им срещи в Котел и Царево, ще се наложи Златка да идва редовно да се среща с него в Градец. Хората са настръхнали срещу разпътницата.

„Нямаме нищо против да ни посещава, само да не прави опити да отвлече единствената ни радост и утеха”, казват родителите на починалия бивш съпруг. Флагман ще продължи да следи този спор, разменна монета в който се оказва една невинна детска душа.




Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
16
Коментара по темата
16.
До 3
25.01.2021 15:29:03
0
3
Градец е било чисто българско село, както и Котел, Медвен и Тича. Това, че в момента живеят цигани там не го прави по-малко български откъм архитектура и история.
15.
Силвия
03.12.2020 15:37:37
2
7
Г-жо Касабова, имах по-високо мнение за Вас, все пак сте юрист, няма парадокс в тази практически класическа картина
..
14.
Sirius
14.11.2020 22:40:36
2
1
Svakoto e kosmonavt
13.
хнмлпф
14.10.2020 10:29:16
16
8
Майката е представена в лоша светлина, а каква е нейната гледна точка? За да търси една жена защита и любов от друг мъж, значи мъжа й не я е задоволявал, или я е малтретирал, или я е тормозил психически. Защо мъжа й не се е отделил от родителите си? Жената се жени за мъжа, а не и за родителите. Те сигурно са се месили в семейните отношения, може и да са го настройвали срещу нея, както настройват цялото село. Има си съд, той ще реши.
12.
възмутен теляк
13.10.2020 22:16:08
10
17
Апелирам, с здайте рубрика Ромски вести и който иска да чете. Стига вече с тези Боливудски сюжети и драми! Още като прочете човек Градец и няма смисъл да продължава нататък.
11.
До 9
13.10.2020 18:12:49
7
18
И каква беше голямата новина, заради която са били път до Градец? Писали са репортаж, който е в услуга на богатите роми, които са ги повикали. Хайде не на нас тия!
10.
Хахахах
13.10.2020 17:59:47
1
14
Това е от предаването “Съдебен спор” от миналата седмица, само че там майката беше ищецът
9.
До 6
13.10.2020 17:42:17
6
8
Ами чети - били са на място и са писали репортаж - каквото са чули и видяли, те не правят свое разследване. Айде да не давате акъли по журналистика де
8.
До коментар 1 (явно майката)
13.10.2020 17:22:28
3
26
“не е изоставила детето на улицата, а при баща му”- тоя коментар кърти мивки. Какво благородство, каква загриженост!
7.
Станислав
13.10.2020 17:17:29
9
22
Бащата имал камион ,бизнес,кола,къща а пък не си припознал детето.Те ромите така без брак и не припознават децата си да могат жените им да дърпат помощи като самотни майки.И пенсия сега не може да получи.Бабата и дядото сега все едно са никакви на детето. 5 години са спали и сега плачат.Да бяха побутнали малко синът си да се събуди или и те са в играта
6.
Журналистика или ..?
13.10.2020 17:14:54
3
16
Така, флагмани, показахте ни позицията на едната страна. сега, ако сте читави журналисти трябва да потърсите и публикувате и версията на майката. Даже трябваше го направите преди да представите едностранчиво спора за детето.
В противен случай спокойно можем да се запитаме, дали заможните роднини на момиченцето не са си платили за тази публикация.
5.
х
13.10.2020 16:55:53
0
25
Задължително трябва да се мине през иск за лишаване на майката от родителски права, иначе бабата и дядото нямат право да задължат детето. Ако трябва прокуратурата да го заведе, ей така, за реклама.
4.
Фактора
13.10.2020 16:52:20
4
13
Хубава работа ама ...
3.
Кво тъпотии
13.10.2020 16:51:41
15
12
Пишете флегми в градец няма 1 българин само гнусни турски мангали живеят. Вземете чавела и хорахаите у вас си ги отглеждате
2.
ss
13.10.2020 16:49:58
3
24
има и човечни цигани,но мнозинството са тарикатлък..
1.
фуййй
13.10.2020 16:49:25
54
8
Я да давате детето на родната му майка. Той мъжа й ако е бил свестен, тя нямаше да търси друг. Бабата и дядото нямат права при жива майка. А и тя не е изоставила детенцето си на улицата, а при баща му. Сега когато него го няма, тя може да се погриже за детето си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Камелия е неузнаваема  Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов От двете формации запазват мълчание, тече неофициална информации към медии Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци В Брюксел днес бе одобрено предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори