×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българите подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори


Българите подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Българите продължават да не харесват властта и да искат промяна, но не подкрепят идеята за предсрочни избори. Това показват данните на „Галъп Интернешънъл”
31 Юли 2020, Петък, 08:29 ч.
Автор: Флагман.Бг

Социологът Първан Симеонов съобщи, че за седмица хората, които искат оставката на Борисов са станали от 58 на 59%

Българите продължават да не харесват властта и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Протестите като цяло се подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят. Това сочат данните от последното проучване, проведено от „Галъп Интернешънъл”.

„Изследването е направено в периода между 22 и 24 юли. Анкетирани са 800 души на възраст над 18 години по метода на телефонното интервю. То обаче не отразява последните развития от протестите и последния разговор, за който се смята, че е на министър-председателя Бойко Борисов. Такъв тип сондаж може да даде основната структура на мненията по определени въпроси и да породи хипотези за размисъл”. Така обясни последното проучване на „Галъп Интернешънъл” в ефира на „Здравей, България” социологът Първан Симеонов.

„Протестите за оставка продължават да се подкрепят. Преди седмица показахме, че 58% са за оставка, а сега процентът изглежда сходен – 59”, уточни социологът. 

„В същото време обаче, когато стане въпрос за предсрочни избори, мненията се разделят. Превес има нежеланието. Това, най-общо казано, означава, че генерално има напрежение срещу властта в България, а протестите се подкрепят, но когато стане дума за предсрочни избори има неохота”, добави Симеонов. 

В „Тази сутрин“ по бТВ пък политологът Даниел Смилов каза, че слабост в позицията на премиера Бойко Борисов е, че избягва основните въпроси, които протестите поставят - те са свързани с корупционни скандали, а отговор все още няма.  

„Хората знаят за какво са протестите. Не мисля, че става въпрос за условен рефлекс, като има протест - да се подкрепя“, добави той.

Смилов уточни, че протестите са подкрепени от обществото, както сочат и проучвания, но подкрепата е за основните искания на недоволството - оставка на кабинета и главния прокурор.

Той коментира, че по закон и конституция на премиера му е вменено да дава оценка как функционират институциите и има правомощия да инициира процедури, ако смята, че не работят както трябва.

“Конституционният съд казва, че президентът е защитен от преки действия срещу него от страна на прокуратурата и той не може да бъде арестуван или подслушван. Прокуратурата може да работи по казуси без да повдига обвинения и да прави формални проверки - да трупа информация и доказателства, които да използва, когато му изтече мандатът”, изтъкна той.

По думите на Смилов съдът е разширил понятието за държавна измяна - освен, че включва престъпления срещу републиката, но и шпионаж, например.

“За правителството е удобно да представи протестите като президентски, но те всъщност не са. Виждаме, че имаме формално една конституция, но в главите на определени политици нещата са съвсем различни”, продължи той.

Политологът Стойчо Стойчев пък каза, че радикална мярка, като блокиране на кръстовища от протестиращи, винаги крие рискове.

“Когато всеки ден е блокирано кръстовището, то става част от ежедневието и няма въздействащия ефект на протестна акция, по-скоро досадата да се заобикаля едно препятствие”, обясни той.

Според него подкрепата към протестите, но нежеланието за предсрочни избори се дължи на автоматизма, с който човек казва, че подкрепя недоволството, защото съществува социална нагласа, че това е нещо справедливо.

“Хората започват да се замислят чисто практически, ако има предсрочни избори и какво ще стане, ако те са на пролет. Важно е когато премиерът бяга от основния въпрос, но спазва линия на поведение да не се меси или коментира процесуално избора на съдии и прокурори във ВСС”, продължи той.

Според Стойчев президентът Румен Радев може да се определи като неформален лидер на протестите.




В категории: Политика


7
Коментара
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 0
7
Коментара по темата
7.
Пурко
31.07.2020 13:33:23
0
2
Щом се иска оставка, това означава предсрочни избори.
Хората недоволстват от жизнения стандарт, мафия, корупция, заграбване, здравна система, съдебна система, образование,и тем подобни.
Задайте си въпроса, какво е направил Б.Б. за подобряване жизнения стандарт на българския народ?
Протести трябва да има винаги!!! Иначе, все така ще бъде, мизерия.
Каквото посадим днес, такова ще жънат поколенията ни утре!!!
6.
Bingo
31.07.2020 12:19:32
0
2
Проучване на ,,Галъп" по поръчение и платено от близка до управляващите фирма и изложено в телевизията на Домуса който е един от най-приближените нови олигарси на Бойко. Страшно представително проучване няма що. Когато управляващите от която и да е партия се самозабравят в краденето народа е длъжен и напълно в правото си да ги изрита предсрочно от властта. За да знаят следващите, които бъдат "избрани", че не може така да се гаврят с доверието на народа. Ако трябва всяка година избори докато влязат в час тези изедници.
5.
do 4
31.07.2020 11:44:20
0
1
чети внимателно какво съм писал.....
какъв льотчик...кви 5 лева...????.....

ПОСОЧИ МИ ЕДИН БГ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ПОЛИТИК.(ясно съм го написал)........ЕМИ....НЯМА ТАКЪВ.....
Ти ми говориш тинтири-минтири,колкото да си намираш приказка
4.
Към 3
31.07.2020 10:48:49
2
2
Как кой ще го замести? Не чули , че пилотчето е готов със служебния кабинет след консултации със Черепа! За какво е това бързане? Само със служебен кабинет може да се докопат да властта , че умряха от глад! Служебния кабинет може да изкара година , две без парламент , без контрол! Еднолична власт на льотчика - разбирай Черепа и КУРнелия! Голямо крадене ще настане , Бойко ще ви се стори като аматьор!
3.
АНАРХИЯТА Е МАЙКА НА РЕДА
31.07.2020 09:54:15
6
4
ДОБРЕ ве........БОЙКО КАТ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА С ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ,КОЙ ША ГО ЗАМЕСТИ......???? КОМУНЯГИТЕ ЛИ.......ПАТРеОТИТЕ ЛИ......ДЕПЕСЕ-то ЛИ......?????? КОЙ......КОЙ.....КОЙ ве.......??????
Аааааа...СЕТИХ СА......ВЕСКОТО МАРЕШКИ...С ГОЛЯМАТА КАПАЦУНА......ХАХАХАХА.....

ПОСОЧЕТЕ ЕДИН ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН БГ ПОЛИТИК ,КОЙТО ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА И ДА НИ ИЗВЕДЕ ОТ БАТАКА......ТО И ДА ИМА ТАКЪВ,ТИЯ ЛАПАЧИ ОКОЛО НЕГА,НЯМА ДА ГО ОСТАВЯТ.......

С ЕДНА ДУМА....КУЧЕТАТА ЛАЯТ...КЕРВАНА СИ ВЪРВИ....
2.
ТИКВА С КАСКЕТ
31.07.2020 09:20:28
3
5
ОСТАВКА И ПАНДИЗ
1.
МУТРИ ВЪН
31.07.2020 09:18:38
3
4
ВЕДНАГА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори