×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще бъде ли отстранен Бойко Борисов от задкулисието?


Ще бъде ли отстранен Бойко Борисов от задкулисието?
Политологът Георги Киряков очаква влиятелните хора, които формират т.нар. задкулисие, да решат дали да отстранят Бойко Борисов
21 Юли 2020, Вторник, 10:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Хората, които управляват, обичат тишината и сянката, а протестите може да им попречат да се прегрупират и да свалят премиерът, ако им е вреден, каза Георги Киряков

Бойко Борисов може да бъде свален, но не от протестиращите, а от хората с огромно влияние, които формират т.нар. задкулисие. Протестите обаче може да им попречи да се прегрупират и ако премиерът вече им е вреден, да го отстранят. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът Георги Киряков.

„Не е важно дали протестът ще продължи докрай, а как ще се прегрупират хората, които държат властта. Има партии, икономически субекти, хора с огромно влияние. Напоследък се протестира срещу управлението на един квартет – Борисов, Пеевски, Гешев и Доган. Тези фигури са на предната линия на държавната власт, т.е. те са лицата, но отзад колко са е трудно да бъде определено, защото повечето от тях предпочитат сенките и тишината“, добави той.

„Тези хора имат достатъчно медиен и финансов ресурс, за да удържат на какъвто и да е обществен натиск засега. Ако протестът продължи по същия начин, няма да се позволи такова прегрупиране, че да се окаже, че всичко е било напразно, т.е. че протестите не са постигнали нито една от целите си“, обясни политологът. 

„Тези хора може да се прегрупират така, че Бойко Борисов да стане излишен, но той не може без тях. Трябва много ясно да си даде сметка, че е изправен пред дилема и да си отговори на въпроса дали иска да управлява Министерски съвет, върху който вече няма пълен контрол, или почти никакъв, или да поеме към съблекалните и да гледа мача от трибуните“, добави той.

Според него не е ясно каква ще е развръзката нито от протеста, нито от събитията, които се случват във властта. „Има вече опити за прегрупиране и тук въпросът е на надделяване. Никои от тези хора, които притежават икономическа и медийна власт не искат да бъдат осветявани по този начин, т.е. да стават явни връзките им с управляващите. Затова ще направят калкулация дали Бойко Борисов им е полезен или вече им е вреден. Тогава ще решат дали да го отстранят“, уточни Киряков. 

Той коментира и добрите новини от Брюксел за повече средства, които България ще получи през следващите седем години. 

„Когато договаряш едни пари, не го правиш от лично качество и за своя употреба. Тези минуси в европейския бюджет, за които се говори, са от Великобритания. Това не е особен мотив да се хвалиш колко много сме получили. България ще има почти същите пари като в предишния програмен период, но това означава, че страната ни има все още нужда от подпомагане, т.е. не може да се справя сама в политически и в икономически аспект. Затова има нужда от повече пари за доближаване поне до средните стандарти на Европа“, заяви политологът. 

„Къде ще отидат тези пари? Дали пак няма да се оттекат в определени фирми и конкретни хора, заради което са протестите? Важно е как ще се осъществява контрола“, подчерта той.

„От началото на месеца дните на много български граждани започват и завършват с „Бойко Борисов“, но в друг контекст. Може би е трогателно, че той не е спал, горкият, за да извоюва едва ли не лично тези пари. Хората са на улицата не защото парите не стигат, а заради начина, поради който държавата разпределя публичния ресурс“, каза пък социологът Юрий Асланов.

„Това, че ще дойдат повече пари, нито ще успокои протестиращите, нито ще ги вдъхнови, защото ако средствата продължават да се разходват така, както през последните години - в полза на кръгове, които действат зад публичността в свой интерес, естествено, че тази промяна няма да бъде приета с положителен знак. Хората ще кажат, че ще дойдат повече пари, които ще бъдат откраднати“, коментира той.

Тази новина от Брюксел няма да помогне на правителството да удължи агонията си, подчерта социологът. 

„Както и се колебае енергията на протестите, посланието срещу кого са те е изпратено до цялото общество и мнозинството от хората го споделят. Всички са убедени, че има кръгове, които с помощта на правителството и на събраната на едно място всички видове власт действат в свой интерес“, добави той.

„Колкото и да се стреми Бойко Борисов да се отлепи от това усещане, че има нещо общо с Пеевски, не успява. В политиката няма никакво значение каква е истината. Тя е на последно място. Важно е какво хората си мислят, че става“, обясни Асланов. 

„Не е ясно какъв ще е финалът, но много алюзии се направиха с 2013 г. По-точно е да се прави съпоставка с процесите в края на 80-те години, които доведоха до смяна на системата“, каза още той.
 


В категории: Политика


7
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
7
Коментара по темата
7.
По БТВ- ЧЕРЕП ТВ?
21.07.2020 12:45:13
5
4
Ясно кой е платил "социолозите" и удобните въпроси. Череп тв е говорилнята на всички обвиняеми, БСПари и разбойници. Задкулисието щяло да свали Бойко. Хахахаа.
Ами те ако можеха до сега, щяха. Той два пъти хвърли оставка и веднага след това печелеше изборите.
Айде фостата на платените пишман социолози и разбирачи! Че Юрий Асланов е БСП социолиог, а ДПС днес гласува като БСП на "Вота за недоверие" Няма власт за вас, балъците измряха!
6.
N+++
21.07.2020 11:33:38
2
3
Премиерът е лице на държавата, нито е магазин, нито някакво учреждение и в този смисъл, като се отиде е ЕС на такива форуми е много по-добре сам да разговаря с държавните глави от ЕС, а нали знаете, че веднага те "претеглят" на кантара, за какво иде реч?
5.
N+++
21.07.2020 11:30:37
2
1
Премиерът е авторитет безспорен и знанието на език му помага в комуникацията навсякъде- премиерът, нито е магазин, нито е учреждение, а представлява държава-членка на ЕС и му се налага да контактува непрекъснато с държавни глави, а те оценят и те "претеглят" моментално...
4.
До 2
21.07.2020 11:21:39
4
8
В кой правилник на ЕС пише, че премиерът на дадена държава трябва да знае английски?
Вярно е, че комуникацията е важна, аз освен българския, владея перфектно немски, английски и руски, но иди във Франция и Италия - не иска да говорят други езици, освен своите собствени!
Отиваш в магазините им, питаш - говорите ли английски и те ти казват - НЕ!
3.
Бойко Борисов може да бъде славен
21.07.2020 11:19:01
2
7
Да, скъпи редактори на Флагман, без да искате, вместо свален, Борисов ще бъден славен навсякъде, колкото и да не им се ще на НЯКОИ ХОРА!
А Вие обърнете внимание на правописните грешки на Вашите журналисти! Не може в официални сайтове да се пише неграмотно!
Аз ако съм, ще си върна дипломата не само по журналистика, но и от прогимназията, когато човек се учи да пише!
2.
N+++
21.07.2020 10:59:12
6
9
Бойко трябва да е отстранен, защото не знае нито един език от нужните му езици за комуникация в ЕС- гледам го, до тази групичка се спре, до друга отива, нооо като ти е спънат езика...
Не може така, премиерът трябва да владее свободно поне английски и поне още един език- я вижте премиерите, как си контактуват, а преводачите гонят Бойко, като манна небесна из коридорите...
Че той и български не говори граматично правилно- говоримЕ, правимЕ, пишимЕ, работимЕ, станемЕ и тям подобни глупости и грешки...
1.
Не очаквах
21.07.2020 10:55:18
0
2
толкова стойностен коментар в тези бурни времена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори