×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ТЕЦ „Варна“ винаги е участвала в студения резерв на страната


ТЕЦ „Варна“ винаги е участвала в студения резерв на страната
Можем ли да прекратим договорите с всички, които сме глобили – кой ще обезпечи сигурността на системата тогава, казва Теменужка Петкова
17 Юли 2020, Петък, 17:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Не съм бягала от въпроси по темата, при ГЕРБ в енергетиката се работи абсолютно прозрачно, твърди министърката

 

Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов в петък дадоха пресконференция, за да обявят спешни законови проектопромени с цел спиране на търговете за студения резерв. Като причина те посочиха политическата обстановка – с други думи протестите срещу задкулисието и корупцията, които пламнаха в страната. В случая целта на измененията в закона е да се спре държавното финансиране на ТЕЦ „Варна“, която от близо две години е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На пресконференцията репортер на „Флагман“ зададе няколко въпроса към Теменужка Петкова:

- Казахте, че на търговете за студения резерв може да има всякакви участници, но се е видяло, че ТЕЦ „Варна“ няма как да осигури тази услуга. Няколко пъти тя е глобявана. Г-жо Петкова, неколкократно в парламента сме се опитвали да Ви задаваме въпроси по тази тема, но Вие бяхте доста притеснена. Подлагана ли сте на натиск по отношение на тази ТЕЦ?

- Първо, никога не съм бягала от въпроси, свързани с ТЕЦ „Варна“ или с която и да била друга енергийна мощност в страната, тъй като няма причина за това. Това, което със сигурност мога да кажа и да гарантирам, е, че през последните шест години, откакто политическа партия ГЕРБ е в управлението и енергетиката се управлява от нашето правителство, се работи абсолютно прозрачно, при спазване на всички европейски изисквания и нашето национално законодателство. Можете да проверите през годините какви търгове са провеждани в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за определяне на студения резерв, какви са били критериите и дали някога е имало случай, в който цената на студения резерв надвишава тази, която е определена от Комисията за енергийно и водно регулиране. По отношение на ТЕЦ „Варна“ може би е важно да направим следното уточнение – ТЕЦ „Варна“, както знаем, преди да бъде приватизиран, беше държавна собственост. Тази централа има особено място в електроенергийната система на страната. Абстрахирам се от всичко останало, защото след държавата собственик на централата беше ЧЕЗ. Надявам се да не сме го забравили това като факт.

Та тази централа винаги е участвала в студения резерв на страната. Нейното изграждане е свързано с това, тя да гарантира електроенергийната сигурност на страната при отпадане на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Нейната мощност е 1260 Мвт. И това не е случайно. Това, разбира се, е доста специфична, техническа информация, но е важно да я знаете, за да може да си обясните и следващите ходове. През годините ТЕЦ „Варна“ винаги е участвала в студения резерв на страната. Нещо повече – когато е приватизиран ТЕЦ „Варна“, като условие в приватизационния договор е било записано, че три от блоковете ще участват задължително в студен резерв на българската електроенергийна система. Това е свързано с гарантиране на сигурността на системата. Единствените години, в които ТЕЦ „Варна“ не е участвала в студения резерв, са от 2015 до 2018 г., тъй като комплексното разрешително на тази централа беше изтекло. Тя не отговаряше на съответните изисквания от гледна точка на екологията. Това са годините, в които тази централа не е участвала в студения резерв. Отново искам да подчертая, и то дебело, че ПП ГЕРБ, нашето правителство спазва абсолютно стриктно всички изисквания – европейски, национални, по отношение на тръжните процедури. Това да сме публични и прозрачни е наша политика. Така че всякакви подобни въпроси в тази посока не смятам, че могат да реферират към нас.

- Обаче ТЕЦ „Варна“ не може да осигури услугата. Комплексното разрешително очевидно е било отнето неслучайно.

- Комплексното разрешително е било отнето, когато централата е била собственост на ЧЕЗ – декември 2014 г. От януари 2015 г. до 2018 г. ТЕЦ „Варна“ не функционира. В момента тя отговаря на изискванията.

- Защо ги глобявате тогава?

- Ние глобяваме всички – тези, които не си изпълняват условията по отношение на договорите, които ЕСО е сключил за предоставяне на съответни услуги. Така че това, което пише в договора, ние го спазваме и нас не ни интересува кой стои от другата страна. Ние (имам предвид ЕСО) сме глобявали и държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“, глобявани са и други централи – и „Бобов дол“, и „Варна“. За нас няма значение коя централа стои отсреща.

- А защо просто не прекратите договора, след като те не могат да осигуряват услугата?

- Защо да не могат да осигуряват услугата? Те отговарят на всички изисквания – направени са съответните действия по отношение подмяна на горивната компонента.

- А защо ги глобявате тогава?

- Ами защото всеки един от тях не може да изпълни в определен момент... не може да активира студения резерв във времето, в което за нас е нужно. И поради тази причина, за да гарантираме защита на държавния интерес, в договора сме предвидили такива клаузи. Все пак това е техника, това са централи. Можем ли ние да прекратим договорите с всички, които сме глобили? Кой ще обезпечи сигурността на системата тогава? Защото помните може би януари 2017 г., когато електроенергийната система беше на ръба. Помните, когато един месец температурите бяха минус 20 градуса и никой тук в региона не предоставяше електрическа енергия.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 0
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 2
10
Коментара по темата
10.
АСЕН ИЛИЕВ
18.07.2020 11:50:59
0
0
А КОЙ Е НА ВЛАСТ ОТ 2009Г ? - ЕДНО ГОЛЕЕЕМО, ЛАЙ-НО :)
9.
Онуй мъничкото цвете, синичкото...
18.07.2020 01:06:09
0
4
Много е объркана и уплашена горката
8.
*********
17.07.2020 21:40:56
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
TWICER
17.07.2020 18:48:33
0
6
Безплатен обяд няма/ такса спокойствие за управляващите/ ей тулупи къде е проблема,аз съм номер едно,едно ............../ следва продължение. Бог да пази България/Булгаристан/
6.
лицемерие
17.07.2020 18:28:44
0
11
50 милиона на година подарък за Доган плюс удълбаване на пристанището му за сметка на държавата 220 млн.лв. за да може да стане пристанището на Доган....конкурент на държавата.
Никаква реакция на държавата за построеното без нито едно разрешение нелегално пристанище в Росенец.
И то след като тия хора се възмущаваха, че ЧАСТНА фирма дала 1 млн. на Доган като консултант по хидропроект.
5.
Читател
17.07.2020 18:16:34
0
9
Цялото Флагман на борба в защита на ДПС.

Так держать, патриоти!
4.
Спрете се!!!
17.07.2020 18:06:08
0
12
Не отнемайте 60-те милиона лева от Д-р Доган!!!! Той ги заслужава!!!
3.
Димчо от Димчево
17.07.2020 17:57:56
3
8
Слугите на МОСКВА точат бг икономика и енергетика отвсякъде
Без значение дали е руския агент ''Сава-ДОГАН или фирмата на приятелката на Теменужка -ГИНКА ВЪРБАКОВА която искада купи дяловете на ЧЕЗ
Гинка Върбакова бушон на някви ГРУЗзинци от РУСКИТЕ ГРУ/ФСБ служби държащи много пари
2.
Marinero
17.07.2020 17:53:37
0
12
Вай вай завала , не му пали теца на почетния председател.
1.
Asa
17.07.2020 17:38:30
0
16
Още един министър на ДПС се осветлиa69
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Готвят организацията на Лято 2023 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2023 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ То протече в процедурни спорове и без никакво действие по същество Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Къщата му е до тази на обвинения в контрабанда Стефан Димитров - една ограда ги дели, обяви Тошко Йорданов Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори