×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сделките с имоти в Бургас са намалели с двуцифрен темп между март и май


16 Юни 2020, Вторник, 10:40 ч.
Автор: Флагман.бг

4200 имота по-малко са били продадени през този период в четирите водещи града у нас спрямо същия период на миналата година

Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net..

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас. По данни на Николай Господинов в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година. А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро. „Тези пари са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година, съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в голяма банка.

Според Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г. За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове  като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище", коментира Шопов.

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Георги Шопов. Той също призна, че по време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. „Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, отбеляза Шопов. Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и  Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство. Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май. За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

„При панелното и старото строителство имаше по-леки преговори при затваряне на сделки. Част от продавачите на надценени имоти се оттеглиха от пазара, други, които са мотивирани, продадоха и финализираха бързо сделките. Ако вярваш, че пазарът ще пада, логично е да продадеш сега“, посочи той.

 

В същото време в града са били продадени имоти, които са стояли дълго време на пазара. „Причината е, че при някои продавачи се появи страхът какво ще правят с тези пари, ако се случи нещо, а първият канал, по който пазиш средствата си, е недвижимият имот“, отбеляза Господинов.

Неговите наблюдения сочат, че някои банки са наложили ограничения, а други са опитали да вземат пазарен дял. „Браншовете, които пострадаха от кризата – ресторантьорството и туризмът, никога не са били сериозен фактор на пазара на покупко-продажби и кредити не само в Бургас, а в цялата страна. Директно отражение от кризата имаше на пазара на наеми – магазини, молове, които бяха затворени, офис проекти. Офисите продължават да стоят празни, в моловете има хора, но започват шахматно да се появяват празни магазини“, коментира Господинов.

Курортите около Бургас са останали затворени през месеците на извънредното положение, въпреки че е имало запитвания от всички чуждестранни граждани, които проявяват интерес към България. „Но руският пазар, например, винаги е бил зависим от ресурсните пазари. Когато цената на петрола пада, всички участници на пазара на недвижими имоти знаят, че това се отразява на покупките на руските граждани. Тези процеси обаче започнаха много преди коронавирусната криза“, каза Господинов.

“Бургас не е остров и това, което се случи почти навсякъде в света, стана и в нашия град. Пазарът започна годината на скорост, след което изведнъж се включи ръчната спирачка и страхът започна да влияе на вземането или по-скоро на отказа от вземане на решения“, коментира той.

По думите му при предишната криза през 2008-2009 г. спадовете са били по-минимални и бавни, но е възможно бързият спад сега да доведе и до по-бързо възстановяване. Според Господинов най-тежко в Бургас са пострадали главните улици и двата търговски центъра в града. Част от наемателите на малките магазини вече са се изнесли от моловете, а през следващите пет-шест месеца се очаква да започне преместване и на по-големи наематели към други търговски центрове или главни улици.

А сега накъде?

Лазаров очаква през второто тримесечие обемът от нов бизнес на банката в Бургас дори да отбележи ръст от 9%. „Профилът на клиентите, които закупуват и инвестират в имоти, е много добър, а закупуваните апартаменти са предимно с големи размери“, съобщи Лазаров.

Профилът на клиентите, които закупуват и инвестират в имоти, е много добър, а закупуваните апартаменти са предимно с големи размери. Николай Лазаров

 

Той посочи, че по време на извънредното положение каналите за дистанционен достъп до банката са станали основни. „Предлагаме Skype консултации от 2013 г., онлайн искания за кредити имаме от десет години, консултации по телефона също предоставяме от десет години“, каза Лазаров.

„В същото време още в началото на годината предложихме жилищен кредит с фиксиран лихвен процент за 30 години, който отговори на притесненията на хората. Жилищният кредит с опция "Флекси" пък дава възможност погасителният план на клиента да бъде управляван от него – да пропусне вноска веднъж в годината, да намали два пъти в годината за не повече от шест месеца вноската си наполовина. Спестовният жилищен кредит, който имаме от шест години, позволява на клиентите, които са го избрали, да намалят лихвата си по кредита, ако обединят спестяванията си в Пощенска банка“, допълни Лазаров.

Според него тези продукти са започнали да дават резултат, а клиентите са усетили каква е добавена стойност от жилищния кредит.

Според Шопов има два начина цените на жилищата да станат по-достъпни за гражданите. Общините и държавата да регулират територии за жилищно строителство бързо и лесно и да се намали административната тежест, което ще доведе до по-голямо предлагане на пазара, а оттам и до понижаване на цените. „Работим добре със Столична община за въвеждане на електронно строително разрешение, което ще реши част от тези проблеми“, каза Шопов.

По думите му Бургас има особена градоустройствена специфика, тъй като е притиснат от морето от едната страна, и от езерото Вая от друга. „Нашата препоръка към общината, която се справя брилятнто с развитието на инфраструктурата, е да положи усилия за регулирането на територии за жилищно строителство“, каза той. А потенциал има, тъй като голяма част от жилищния фонд в града е панелен, който е морално и технически остарял и всеки, който може да си го позволи, го заменя с ново строителство, посочи Шопов.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
..
16.06.2020 14:16:47
1
6
Големия глад тепърва предстои. Зимата никак няма да е лека. Бизнеса с имоти ще се срине поне за една година. А брокитата ще гледат с празни погледи през прозорците на офисите си.
1.
Rincewind
16.06.2020 11:14:17
2
12
Тази година на пазара ще излязат над 1000 нови апартамента. Същевременно безработните се увеличават стремглаво, населението застарява и намалява, а доходите се сриват. Сетете се сами дали балонът ще продължи да се надува и ще се увеличават продажбите и цените.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори