×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как кадрува правителството и натиска ли оръжеен бос, тровен от руснаци


Как кадрува правителството и натиска ли оръжеен бос, тровен от руснаци
На брифинг в Министерски съвет Емил Караниколов и Томислав Дончев получиха въпроси от "Флагман", отговорите са озадачаващи
15 Май 2020, Петък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: МС

Емил Караниколов пуска износа на новопроизведената продукция от "Емко" на Емилиян Гебрев, озадачава с отговори за назначенията в държавата

На 14 април президентът Румен Радев посети завод за производство на оръжия край Трявна, собственост на дружеството „Емко“ на бизнесмена Емилиян Гебрев. Последният стана световно известен, след като според разследване на наши и чужди служби е бил тровен от руски специални агенти по подобие на случая "Скрипал". В Трявна представител на предприятието обвини икономическия министър Емил Караниколов, че нарочно не дава отговор на заявка за износ на произведена продукция, което е продължение на тенденциозно отношение към „Емко“. Това можело да остави стотици работници на улицата и то в кризисна ситуация. На 22 април „Флагман“ изпрати въпроси по темата до икономическото министерство, но отговор оттам няма до ден днешен. Затова на брифинга в Министерски съвет в петък попитахме Караниколов какво се случва с казуса. Повдигнахме и въпрос към вицепремиера Томислав Дончев за начина на кадруване в държавата. Той обаче прехвърли и тази тема към икономическия министър.

Ето какво попитахме и как отговориха представителите на правителството:

- Г-н Караниколов, по отношение на военния завод в Трявна, на 22 април съм Ви задал въпрос през пресцентъра. Все още нямам отговор. Каква е причината, нещо притеснява ли Ви?

- Ще проверя. Извинявам се, по принцип не би трябвало, но наистина ще проверя, не мога да ви кажа.

- Моля дайте ясен отговор, защото от завода искат от Вас „да“ или „не“, за да продължат процедурата. Вие ги оставяте във висящо положение. Каква е причината?

- Към момента реалното състояние на сделката е, че тя е разрешена, след като в Междуведомствената комисия е получен протокол от проверката на определена институция, която извършва този вид проверки и същата не е констатирала твърдения, които могат да доведат до спиране на тази сделка. Т.е. сделката е разрешена.

- Разрешена ли е? Защото миналата седмица Емилиян Гебрев каза, че все още е във висящо положение.

- Още един път повтарям – след извършена проверка, която компанията „Емко“ знае от кой е извършена, защото те са осигурили достъпа, има протокол, който е входиран и вследствие на този протокол сделката е разрешена.

- Имам въпрос и към г-н Дончев за кадруването в органите. Виждаме в Българската банка за развитие (ББР) какви проблеми има, както и в Държавната комисия по хазарта. Назначават се някакви хора, случват се някакви неща – отстраняват се и никой не носи отговорност за назначенията. Предвиждат ли се някакви промени в механизма за назначаване – конкурси или нещо подобно, защото се създава впечатление, че се поставят хора, спуснати неясно от кого, извинявам се за израза?

- (Дончев:) Бих могъл да коментирам темата, но в случая поради неговото желание ще делегирам правото на колегата Караниколов да отговори.

- (Караниколов:) Благодаря за въпроса! Както знаете, преди коронавируса България активно работеше за приемната (към Еврозоната – б.а.), и сега продължава да работи. Но ние много активно работехме и за членство в ОИСР. Това беше едно от задължителните изисквания, за да може България да подаде документи за даване на дата за започване на преговори. Ние го направихме и тогава, ако си спомняте, беше приет и Законът за публичните предприятия. Съответно той имаше подзаконови нормативни актове, където сроковете съвсем скоро изтичат, като правилници, наредби... В този закон е уредено как оттук нататък ще бъдат назначавани, освобождавани бордовете – те ще бъдат с мандати. Т.е. ще помоля да видите този закон, той вече е приет и от Народното събрание. Подзаконовите нормативни актове са излезли и правилникът мисля, че е излязъл или остават още няколко дни. Което означава, че оттук нататък трябва да се правят във всички държавни дружества конкурси. Има си процедури, които са одобрени от ОИСР – кой участва в комисиите. Ще ви помоля да се запознаете с този закон и от него ще видите оттук нататък - дори и да има назначен борд, трябва да се правят нови конкурси. Моля да се запознаете с нормативния акт.

- Аз го знам закона, но видяхме новите назначения в ББР – те се направиха по старите правила...

- И по съгласуване с ОИСР, ББР не е предмет на този закон. Веднага ви казвам защо – защото банковите институции, моля да обърнете внимание, се контролират по други механизми, включително и от международни институции.

- Защото ББР специално отпадна от закона, спомняме си тази поправка.

- Аз току-що Ви обясних. Има друг регулатор за банките и той не може да бъде държавен.

- (Дончев прекъсва спора:) Уважаеми колеги, бих ви призовал за нарочна, отделна дискусия по темата, защото това няма пряка връзка с темата на днешния брифинг. Имаме огромно желание да отговорим на всички. Молбата ми е все пак да не превръщаме жанра в безкраен.

 

Коментар от автора: Законът за публичните предприятия очевидно се отнася за предприятията, а не за контролните органи на държавата, каквато е, например, споменатата Комисия по хазарта. Регулациите пък, свързани с банките, едва ли обхващат и назначенията в управителните им тела. Освен това ББР е държавна квазибанка, която е създадена с цел подпомагане на малкия и средния бизнес. Т.е. тя можеше да остане под обхвата на закона, ако това не бе отпаднало на второ четене в парламента след предложение на депутата от „Атака“ Десислав Чуколов и въпреки критики в пресата и отпора на народни представители от БСП.


В категории: Бизнес , Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
4
Коментара по темата
4.
Григорий
16.05.2020 11:15:55
2
2
Преди да се каже официално, че Гебрев е тровен от руснаците БГ "органите" при управлението на Боко Банкялийски също така ОФИЦИАЛНО заявиха, че Гебрев се е натровил с кафе. А той казва - имам кръвно и кафе НЕ ПИЯ. След като доста време нашенските юнаци от "службите" замитаха нещата под килима (за да оневиняват руснаците), най-накрая се видяха ПРИНУДЕНИ да признаят истината, защото нямаше как повече да укриват предоставената информация от ЗАПАДНИТЕ служби. ГЕБРЕВ Е ТРОВЕН ОТ РУСИЯ - ЗАЩОТО Е КОНКУРЕНТ В ОРЪЖЕЙНИТЕ СДЕЛКИ! И след като (по случайност) Гебрев не умря - Русия си задейства агентурата да му попречи по друг начин. ЗАТОВА СА ВСИЧКИТЕ НАПЪНИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОКО ДА МУ САБОТИРАТ БИЗНЕСА!
А който все още се съмнява нека се замисли. Боко управлява повече от 10 години - в резултат:
500 000 руснаци-колонисти, заселени в България.
Създаване на (умишлено) неработещ закон с който УЖ щяха да накарат двойните "освободители" - масово даващи жилища под наем -да си плащат данъка.
Ремонтиране и строеж на нови паметници на руските окупатори.
Охраняване на паметниците на руските окупатори с МВР. По селата полицаи няма - но пред камънаците на окупаторите има.
Предложения за отпадане на санкциите против руските окупатори в Украйна.
Предложения за безплатни визи за руснаци.
И още, и още, и още....
3.
Колкото
16.05.2020 08:00:24
2
8
Гебрев е тровен от руснаците, толкова и няма натиск от правителството. ББ гледа на всеки в държавата като на дойна крава - няма ли за него, няма и за кравата. Бай Тошо репички да яде пред отрочето си, не може да му се опре и на малкия пръст по изнудване и кражби
2.
Koko
15.05.2020 23:47:26
4
9
Дончев дончев хайде сите по къщите кой изкарал за такава в барселона кой за такава в банкя неизмана кой за къща на село без гости сите от дето дойдахте там да си ходите
1.
Haha
15.05.2020 20:58:14
3
14
Ами то.оравителството още да се орави на лудо да не плаща на хората заради вируса и ще види.Или пак ще кажете че снимките от митингите днес са факливи.Аз дето не се интересувам мога да кажа че ненавиждам хората които лъжат йрадат и мислят пе са вепни.Утре и след още малко време когато излязат всички на улицата едва ли някой ще ги спре.Правителството ако се оттърве само с бой шее награда.Ейй хора не крадете не лъжете и вие ше умрете.Какво ще постигнеъе като лъжете.Утре ще изкязат три милиона на улицата ще влязат в тъпия парламент и живота ви ориключва.Бъдете нормални хора не алпни помияри и вс щее наред.Каквито и да се наричате генерали спасители или мутри никой няма да ви помогне
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори