×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса


01 Май 2020, Петък, 09:12 ч.

Жена се хвали как е издействала глоби на съседите си, които празнували

Двайсет души са се събрали на барбекю тази слънчева априлска неделя в Шверин, Северна Германия. Извикана от една съседка, полицията обаче се намесва и им съставя протокол за неспазване на изолацията по повод коронавируса.

"Скандализирана от това поведение", съседката им дори се хвали с постъпката си в социалните мрежи, отваряйки дискусия за доносничеството, подновено в разгара на епидемичната криза, предаде БТА.  

Въпросът е особено деликатен в тази страна, обсебена от миналото си - издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР. Затова под хаштага #Denunziant ("доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР. "Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", разсъждава Кристиян Щьокер, преподавател по психология, в седмичника "Шпигел".

Според него впрочем тук няма нищо специфично германско - в тревожна атмосфера хората навсякъде са раздвоени между рефлекс за солидарност и желание за ред, за санкциониране на непокорните, пише Франс прес. Подозрителност Поток от подобни съобщения се забелязва и в ред други страни, въвели карантинни мерки, за да възпрат разпространението на COVID-19: един специализиран сайт в Нова Зеландия се срина под лавината от сигнали. Анонимно обаждане прекъсна брачна церемония в Южна Африка, а френският номер за спешни повиквания 17 е претоварен с телефонни доноси. "Явлението е всеобщо, но с различна специфика по места. Това става по-често в градските зони, където мнозина хора зависят един от друг, отколкото в по-слабонаселените райони, в които човек разполага с повече пространство", обяснява за АФП Рафаел Бер, преподавател по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия.

По думите му "колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова по-рядко се среща просоциално поведение и толкова повече се развиват недоверчивост и подозрителност". В Германия например полицията получава дневно стотици подобни сигнали по телефона, с имейли или чрез социалните мрежи, сочат изчисления на АФП. Само в Мюнхен "към 100 до 200 граждани се обаждат всеки ден" по такъв повод, посочва Свен Мюлер, говорител на градската полиция. От 20 март до 7 април полицията в Бранденбург се е намесвала 2930 пъти при нарушения на санитарните правила. "Близо две трети от тези акции са били по сигнали от граждани", споделя с радост говорителката й Щефани Клаус. Разрушително действие В повечето случаи става дума за поява на публични места със забранен достъп, примерно стадиони, за тържества по частни апартаменти, дори за присъствие на коли с номера от други региони. "Не се намесваме обаче задължително след всяко обаждане", изтъква Хайди Фогт, говорителка на берлинската полиция. Претрупана с повиквания от този род, полицията в германската столица настоя в края на март чрез Тwitter жителите да спрат да товарят спешния номер 110, "непредназначен за сигнали във връзка с нарушения на изолацията". Андреас Гайзел, вътрешен министър на берлинското регионално правителство, прикани гражданите да проявят здрав разум. "Не желаем доносничество", отсече той в ефира на радио Ер Бе Бе. "В случай на лека изолация, както в Германия сега, относителната свобода идва от възможността за самоограничаване", коментира за АФП Клаус-Петер Зик, историк и политолог.

При липса на самодисциплина за постъпките, сметнати за "безотговорни", може да се сигнализира. Но наред със стремежа да защитят обществото, разкривайки провиненията, някои може да се възползват от ситуацията за разчистване на лични сметки. "Така става винаги по време на криза, особено щом нови правила предвиждат правосъдието да реагира: всеки, който има зъб на съседа си, може вече да го издаде за най-малкото нарушение на разпоредбите срещу коронавируса", твърди Бер. "Това руши социалните връзки", казва той.

 


В категории: Политика


5
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
5
Коментара по темата
5.
Panikoisan_chesan
01.05.2020 10:33:42
7
4
И без карантината са така тия немски олигофрени.
Тука в България също е пълно с мръсни доносници
Бай Ганьо европеец е най - смешен от всички
Направо ми кеф като се разхождам в някой холандски мол и чуя дива селска реч на български от група астралопитеци.
Познават се от километри
Мазни коси+анцунг+селска мутра като и се опита да каже нещо и ме хваща срам
Бай ганьо европеец
Отивам веднъж в един супер маркет в Холандия.
И двама астралопитеци с анцузи си говорят
Туй холандиийята много хуВава ама са големии балъци незнаят какво да ядат нямат руска салата тия не са хора бе как така нямат руска салата беее ще умреме от глад тука

Прости стотинкаджии
4.
Уха !
01.05.2020 10:23:12
2
7
Гани взел да коментира германците ...
3.
111
01.05.2020 10:19:15
2
8
Пука ми за Германия, гледайте какво става в Бг!!!!!!!
2.
Burgasss
01.05.2020 09:44:43
5
8
Те са си така и без карантина, всеки втори се мисли за полицай.
1.
ВОЛА
01.05.2020 09:40:23
4
10
Изключителни олигофрени са ! Предателите да се убиват!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори