×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

УМБАЛ-Бургас има готовност да изпрати сестри от други отделения за помощ в Инфекциозното


УМБАЛ-Бургас има готовност да изпрати сестри от други отделения за помощ в Инфекциозното
Персоналът тв най-натовареното в момента отделение не е почивал от четири месецa
29 Април 2020, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Колегите са на предела, някои не са се прибирали със седмици, длъжен съм да направя всичко, за да им помогна, каза д-р Бойко Миразчийски

УМБАЛ Бургас има готовност да изпрати сестри от други отделения да помогнат на колежките си в Инфекциозното. Персоналът е на ръба на силите, защото работи в условията на извънреден труд вече четири месеца. От януари до март през отделението преминаха болни от двете грипни вълни, което го запълни на 100%. 40 легла бяха обслужвани от 8 медицински сестри в денонощен режим, с множество нощни смени и извънреден труд. На 13 март бе обявено извънредно положение и редом с другите болни в отделението започнаха да пристигат и случаи на КОВИД-19, което наложи нова мобилизация на екипа. Тази ситуация не е по силите на нито една болница в страната, призна директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

„Колегите са на предела. Някои не са се прибирали при семействата си със седмици. Длъжен съм да направя всичко, за да им помогна. Решението, което сме взели, е да командироваме сестри от малко натоварени отделения да подсилят екипа на Инфекциозното“, коментира той. От 8 сестри, работили през зимата, сега са останали 6. Едната има дългогодишни здравословни проблеми и напуснала, а другата e в болничен.

От друга страна, заради грипната епидемия и коронавируса болницата няма планови операции от два месеца. Има отделения без нито един пациент, други – със заетост под 30% от капацитета им. Командироването ще започне първо от тях. В момента в болницата работят 424 сестри. Натоварени отделения с много пациенти няма да бъдат засегнати.

Според Кодекса на труда, всеки работодател може да командирова свой служител до един месец в друго свое звено. Изключения се правят само за специфични категории хора – майки на малки деца, служители с ТЕЛК. Командироването може да стане и без съгласие на работника.

Преди да се стигне до това трудно решение, болницата е поканила сестрите да помогнат на колежките си доброволно. Освен заплатата си, която ще получават, им е гарантиран още 1000 лв. бонус на месец от парите, отпуснати от МЗ. Всяка командирована сестра ще работи в Инфекциозно отделение до един месец, след което ако се наложи, ще бъде заменена с друга от друго отделение.

„Никой не иска да командирова насила, но за съжаление очаквах повече колегиалност и повече разбиране един към друг. Не мога да си представя в центъра на града да избухне пожар, хора да викат за помощ, а някой пожарникар да откаже да гаси пожара, защото по район е в „Меден рудник“, каза още д-р Миразчийски. Той даде пример и с полицаите, които всяка година подсилват екипа на Районното управление в Слънчев бряг – всички те са командировани от други краища на страната. „Благодарен съм на Община Бургас, която изпрати специалисти по здравни грижи от детските градини и училищата. Една от тези колежки вече започна работа в Инфекциозно отделение“, добави той и подчерта, че когато има желание, се намира и начин.

Очаква се командироването да започне още след празниците. Междувременно е воден разговор и други болници да изпратят свои сестри в УМБАЛ Бургас, но те не пожелали.

Това не е първата подобна ситуация в УМБАЛ Бургас. Преди година се е наложило да бъдат изпратени командировани сестри от други отделения в детските звена, заради траен недостиг там. В болници в столицата също прехвърлят сестри от едно в друго отделение, така че примерът е взет оттам, казаха още от ръководството на болницата.


В категории: Бургас


25
Коментара по темата
25.
Флорънс Найтингел
30.04.2020 20:47:49
0
2
Точно и вярно казано.Няма какво да добавя.
24.
"Искаме пълен РЕСТАРТ" +1
30.04.2020 19:07:26
0
4
Отстрани е много лесно да се дават акъл и оценки.Има една много хубава народна мъдрост за този случай-"Каквото посееш, това ще пожънеш."Четиримата...!директори на УМБАЛ игнорираха мед сестрите когато настояваха за прилични заплати.От 2 години сестрите са правили събрания с ръководството, протести,стачки и са били разигравани и лъгани.Чистачките по улиците получават заплати почти колкото квалифицирани кадри!Тогава никой не се сети за медицинските сестри,никой не се застъпи.И те напускаха .В отделенията зейнаха дупки от липсващ персонал.От обезлюденото сега Инфекциозно отделение едновременно напуснаха пет мед сестри.От всички останали отделения също напуснаха не малко хора-мед сестри,лекари и др.На практика няма отделение,в което да няма липсващ сестрински персонал.А 1/3 от работещите все още са пенсионерки.Нали все някой им набива на сестрите:"Като не ви харесва-напуснете!".Ами, ето на!- напуснаха!А тези, които останаха са все на възраст близка до пенсионната,48-55годишни.Младите момичета не искат да работят в болницата. Защо им е?! Професията е недооценена,а работата е неблагодарна-трудна,отговорна и зле платена.След 7-8години УМБАЛ-а вероятно ще остане почти без сестри.И онези с претенциите, които непрестанно натякват да напускат щом не са доволни ,ще могат да се успокоят.
23.
Искаме пълен РЕСТАРТ
30.04.2020 13:51:34
0
5
Ааааааа ха ха ха ха ха !
Щели да изпратят сестри ли ?
И чунким ОТКЪДЕ ще ги вземат ?
Първо унищожиха сестринската професия , принудиха сестрите да емигрират или да станат ПРОДАВЧИЙКИ , а сега се правят на дръж ми шапката !
Освен това КОЯ нормална медицинска сестра ще кандиса да отиде и да си рискува живота ? И ЩО ???
За Кефа на оня Годжиподобния ли ?
Или за мизерните 1000 лева които са ЕДНОКРАТНИ и не решават проблема на никого ?
Цялата система е ТОТАЛНО СКАПАНА и аз вече ИСКАМ тя да се разпадне !
Щото иначе така може да си кютаме до живот !
22.
До10
30.04.2020 10:21:37
0
1
Има схема на приема, още ли не си го вдянал. Първо се пълни едно отделение, после се минава на следващо. Не ги пръскат болните из цял Бургас. Дори лекарят от Бургасмед го лекуваха в УМБАЛ, а не в неговата болница
21.
Мая Илиева
30.04.2020 08:42:18
1
7
Къде са двете активни протестърки сестра Николова и Христова? Дето си вееха фишовете и лежаха по палатки да искат 950 лв.? Ето, дават ви 1000 плюс вашите заплати. Завряхте се в миша дупка! Излезте и помогнете на колежките си, нали сте синдикалистки! Ама не смеете, защото гоните лични интереси!
20.
Veselin
30.04.2020 08:38:54
0
6
Не съм доброволец, но и тук не става дума за доброволци. Пише от една звено да отидат в друго, с бонус отп1000 лв. Към заплатата. И застпаховка. Така че примерът е резонен. Никой не търси хора да работят без пари. Относно риска - това им е работата, както и моята. Има ситуации веднъж в живота, когато си изправен пред криза и голям проблем и си длъжен да дадеш най-доброто от себе си! Ако не го напавиш, напразно хората са имали доверие в теб, по-хубаво си смени професията. Нали затова си учил и много добре си знаел какво ще работиш.
19.
Не искат пари
30.04.2020 08:34:44
1
7
Това за мен значи само едно - сестрите нямат нужда от пари. Реваха и протестираха, сега им дават тяхната заплата, плюс още 1000 лв. Със сигурност прави над 1700 лв. на месиц. Те не щат. Значи нямат нужда от пари и не им се работи. Искат да си седят по празните отделения, да си взимат заплатата и да пушат цигари цял.ден. 6
18.
Рррр
30.04.2020 01:17:38
1
6
Шефът на УМБАЛ Бургас да си погледне служителите как спазват мерките... Не знам как е в Инфекциозно, обаче имам наблюдение от друго отделение. Маски от дъжд на вятър, ръкавици пък въобще. Освен това те трябва да са задължителен "атрибут" за болничния персонал, а не сега заради корона вируса да се опитват да ги носят. А почистването в мизерната стая, която не отговаря на никакви хигиенни изисквания е под всякаква критика. Да те е страх да се опреш някъде! Следи от биологичен материал по стените, ужас беше! Сигурно в затвора килиите им са сто пъти по-добре!!! Проверявайте редовно, ама без да обявавате предварително че ще се минава на проверка! Пуснете някой непознат за служителите, да пообиколи отделенията!
17.
До Веселин
29.04.2020 22:29:29
3
4
Ти коя категория труд си ? За 700 лв ли работиш?Ходил си да гасиш защото си бил на смяна.Не си доброволец,нали?
16.
Иванова
29.04.2020 22:17:16
1
4
Няма доброволци,има интереси.1000 лв са стимул,но не си заслужава риска.Всеки сам избира.
15.
Да се видите хубаво
29.04.2020 21:52:48
0
9
Сега видяхте ли си съсловието, пропито от интриги и клюки една към друга. Лицемерие, фалшиви усмивки , а пред пациентите в стаите само дуднете и се оплаквате от предната смяна. Малко им е по месец. Поне по 3 за респект към колега в нужда . Дева Мария да си изпрати специалните екипи, нали имат достатъчно персонал и доброволци. Другите коронясани частници в Меден Рудник да се включат и те , какво се ослушват.
14.
Флорънс Найтингел
29.04.2020 20:27:39
2
12
А,добро утро! Светна им се лампата,че няма сестри! Кой е виновен за тази каша.Проблемите в здравеопазването са СЕРИОЗНИ!Да се промени методиката за мед.дейност,да се актуализират заплатите.
13.
Лъжат
29.04.2020 20:12:21
4
3
Стига сте ревали, да влиза авджията да обслужва болните,нали изгони 5-6 сестри за да не им дава пари.Какви 1000 лв,пак ще излъже, рушветите отделно.
12.
Мартин
29.04.2020 20:07:47
3
7
Главната сестра на УМБАЛ Бургас от шокова зала събира по 200лв.От персонала който е получил 1000.лв.Така е им казано че всички са дали за да няма проблем.200лв. бели да се дадат на други колеги които не са взели.Това нормално ли е
11.
До 1295
29.04.2020 19:54:14
1
7
Щото е толкова леко и просто затова никой не иска да отиде да помага там, даже и 1000лв върху заплатата. На чужд гръб и 100 тояги са малко. Ай да се скриеш!
10.
До 6
29.04.2020 19:51:18
0
9
И колко болни са приели частните болници, че нещо ми се губят?
9.
Друг
29.04.2020 19:49:01
0
6
Добре де, ако са добре хората ще се оплакват ли! Издразних се много. На чужд гръб сто тояги са малко. Като не можем да помогнем, поне да сме толерантни към чуждото страдания. Големи сме разбирачи вкъщи на компютъра! Облечи се ти, изкарай тъй 12 часа и няколко нощни дежурства!
Браво на сестрата от общината, чудесна постъпка!
8.
До 1295
29.04.2020 19:45:32
0
8
Каним те да видиш. 6 души да ги разпределиш на денонощен график. Да видим как ще стане. Отстрани изглежда лесно. През февруари 40 легла бяха пълни, преминаха към коронавирус. Никой не е казал, че е заради сега - грипа всички го забравиха.
Има неработещи отделения. Които работят - ок. Но има отделения, в които няма никакви болни.
7.
1295
29.04.2020 19:06:28
5
5
Уважавам медицинската професия ама до колкото знам в болница са десетина човека в Бургас. Останалите са си в карантина у тях. От тези 10 човека само един е на кислород терапия, останалите са "добре". Аз си го представям с пневмония и кашлят и кихат по цял ден в стаята. Та какво толкова правят тези сестри по цял ден освен да премерят температурата сутринта, да дадат някое хапче, евентуално визитация в 8:00 и така до другата сутрин с баба Пена със стирката да ги разбуди. А забравих по една две рентгенови снимки им правят за целия престой. Така е болшинството от болни, разбира се някъде има и тежки случай, но не и в Бургас все още. Който е лежал в болница знае какво е. Общо взето цял ден висене в стаята докато не те изпишат, е сега не е много по различно. Единственото различно е че сестри санитари и доктори са с костюми и маски.
6.
До 3
29.04.2020 18:52:07
6
3
Частните болници декларираха, че ще приемат болни, не, че ще си пращат сестрите. Плановите операции са разрешени вече, кой ще праща сестри, като е пълен?
5.
Лекар
29.04.2020 18:13:55
2
15
Подкрепям медицинските сестри в инфекции и осъждам колежките им, които си повярваха твърде много и не искат да се мръднат от безпроблемните си местенца. Знам за отделения с по един пациент и десет сестри, които цял ден си клатят краката, при това с месеци. Не е честно, момичета! Когато искате някой да подкрепи вас, ще получите същото отношение!

Проблемът в инфекции не е отсега, но наистина им идва нанагорно, защото по време на зимните грипове беше ужас фул.
4.
Veslin
29.04.2020 18:10:21
1
14
Аз съм пожарникар, примерът е доста точен. Нито аз, нито някой от колегите ще откаже, ако има тежка ситуация и трябва да помогнем другаде. Пращали са ни в елхово, болярово, Сливен, Ямбол.. Никога никой не е отказвал да иде, или да работи!
3.
Stoyan
29.04.2020 18:07:46
2
11
"Междувременно е воден разговор и други болници да изпратят свои сестри в УМБАЛ Бургас, но те не пожелали"
Това вeрно ли е? Нали декларираха готовност частните болници да изпращат свои екипи?
2.
Съчувствам
29.04.2020 18:05:38
0
13
За жалост, ако имах подходящото образование сигурно щях да отида да помогна. Но нямам. Пожелавам кураж на тези жени в Инфекциозно отделение и скоро да си видят семействата!
1.
Как така?
29.04.2020 18:04:37
3
13
Очаквах повече от медицинските сестри... Иначе ходят да протестират, обаче на колегите си не искат да помагат! Как не ги е срам!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори