×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вариантите пред Китай – икономическо възраждане или нова вълна от COVID-19


Вариантите пред Китай – икономическо възраждане или нова вълна от COVID-19
Ключови думи: коронавирус, китай, ухан
22 Април 2020, Сряда, 10:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Стремежът на втората по големина икономика в света да се върне към нормалното е като нож с две остриета и целият свят ще наблюдава дали Пекин ще успее

В китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавируса Covid-19 в края на миналата година, местните жители триумфираха, след като бяха премахнати извънредните мерки и животът там се върна към обичайните си обороти.

Това беше отразено широко в медиите, особено държавните китайски медии, тъй като градът, който олицетворяваше провала на Китай относно удържането на заразата, сега символизира възстановяването на страната в рязък контраст с хаоса, който бързо се разгръща в останалия свят, пише CNN, цитирани от Инвестор.бг.

"Подобно на феникс Ухан се пренася от мрачната блокада заради коронавируса към топлата пролет", написа китайската държавна медия Global Times, докато търговските обекти в града отварят врати, а жителите в него стават свидетели на истински бум на сватбите. 

…все пак да не излизат

Въпреки еуфорията в Ухан все още личат признаците на притеснение в Азия: всяко възстановяване от вируса може да бъде мимолетно и да започне нова вълна от инфекции - и блокирането, смъртта и мизерията, които ще последват, се виждат на хоризонта.

Говорейки по време на среща на лидерите на Комунистическата партия тази седмица, китайският президент Си Дзинпин призова за "упорити усилия" за предпазване на страната от нов ръст на случаите на заразени с коронавирус заради пристигащи хора от чужбина и "предотвратяване възобновяването на огнището у дома".

На фона на всички разговори за възстановяване на нормалния живот и икономиката на Китай строгите мерки за ограниченията ще останат в много части на страната, най-вече в столицата Пекин, където транспортът продължава да бъде силно ограничен, а чужденците са изправени пред ограничения на движението поради опасения от внасяне на коронавируса обратно в страната.

В северния град Сифънхъ, на границата с Русия, е построена нова импровизирана болница, като на местните жителите им е наредено да останат в домовете си, след като беше регистриран ръст на случаите на новозаразени, за които се смята, че идват от съседната страна. Към 9 април в града са регистрирани общо 123 случая на заразени вследствие на внасяне на патогена, и 137 асимптоматични случая, според държавния вестник People Daily.

Хубей, провинцията, чиято столица е Ухан, ще продължи да поддържа мерките за реагиране при извънредни ситуации на най-високо ниво, а властите заявиха във вторник (7 парил), че нулев растеж при случаите "не означава нулев риск".

Железопътните гари и операторите на железопътния транспорт засилиха мерките за дезинфекция и инспекциите в цялата страна, тъй като тази седмица се очаква десетки хиляди жители на Ухан да напуснат града.

Мнозина се озоваха в капан в града, след като се върнаха в него, за да видят семействата си по време на китайската Нова година, и сега ще се приберат по домовете си в други части на Китай. Множество градове, включително Гуанджоу и Шънджън, вече заявиха, че тези хора ще трябва да се подлагат на самокарантинни мерки и редовни тестове, за да гарантират, че не носят вируса със себе си.

В самия Ухан, по отношение на жителите, които са преминали тестовете, са издадени QR кодове. Само тези със зелени кодове - което означава, че са без симптоми и са били тествани отрицателно за коронавирус – имат разрешение да напуснат домовете си. Всеки, който няма такъв код, ще продължи да се сблъсква с ограничения на движението.

Върху хората все още се изпълняват редовни проверки относно телесната температура, тъй като остават съмненията, че има хора, за които има риск да са заразени.

В сравнение с Европа и САЩ Китай и други азиатски страни изглежда успяват да отговорят по-бързо на заразата. Много хора наблюдават процеса на възстановяване в Азия, тъй като все още остава неясно дали в крайна сметка социалният живот и икономиката ще се върнат към нормалния си ритъм, или предстои втора голяма вълна от нови случаи на зараза.

Рисковете

В проучване, публикувано в Lancet, експертите предупреждават именно за риска от възобновяване на огнището на коронавируса в региона.

Отбелязвайки, че блокирането и ограниченията на пътуванията в Китай са успешни по отношение намаляването на „броя на инфекциите до много ниски нива“, те добавят, че без ваксина или постигане на „стаден имунитет“ вирусът може лесно да се разрази отново , тъй като бизнесът, заводите и училищата постепенно отварят, докато случаите на внасяне на вируса продължават да се увеличават. 

„Дори и в най-проспериращите и добре финансирани мегаполиси, като Пекин и Шанхай, ресурсите на здравеопазването са ограничени и здравните услугите ще изпитат затруднения при рязко увеличаване на търсенето", предупреждава един от авторите на изследването - проф. Гейбриъл Люн от университета в Хонконг. „Нашите констатации подчертават важността да се гарантира, че местните здравни системи разполагат с достатъчно персонал и ресурси, за да се сведат до минимум смъртните случаи, свързани с COVID-19“, добавя той.

Освен Китай и други азиатски страни действат предпазливо при премахването на наложените ограничителни мерки заради заразата.

Ситуацията в региона

В петък Сингапур съобщи за 287 нови случая на COVID-19, отбелязвайки най-голямото увеличение на броя на заразените за един ден в града-държава от началото на пандемията. Само три от случаите са били внесени от други страни, което сочи за наличието на ново вътрешно огнище.

По-рано тази седмица сингапурските власти забраниха всички публични събирания до 4 май, а новото законодателство, свързано със заразата, наложи нови сериозни наказания за всеки, който наруши мерките за социално дистанциране или карантина.

В Хонконг също се забелязва подобен скок на случаите, след като специалният административен район на Китай облекчи ограниченията въпреки многото случаи на заразени с внесена от чужбина инфекция. Оттогава властите отново засилиха контрола и призоваха хората да бъдат по-строги в упражняването на социално дистанциране. Въпреки че това показва известен успех, здравните служители заявиха в четвъртък, че все още се изисква бдителност.

Южна Корея, която беше аплодирана за ефективния си отговор срещу вируса, не поема такива рискове. Изказвайки се в четвъртък, заместник-министърът на здравеопазването Ким Ганглип заяви, че въпреки продължителния спад на новите случаи, ограниченията за големи събирания ще останат в сила през великденските празници и страната трябва "да продължи усилията за прекъсване на всякакви връзки за спорадично пренасяне на клъстери".

Китай преживя икономическите и здравните ефекти от разпространението на вируса и понесе основната тежест на блокирането на икономиката. Желанието на хората най-накрая да се върнат към нормалния живот е разбираемо. Гражданите и останалият свят обаче ще трябва да наблюдават със затаен дъх дали страната ще успее да се възстанови напълно.


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
2
Коментара по темата
2.
Glzofzitzrztd
22.04.2020 13:06:08
0
1
КИТАЙ. ГО. НАЧУКА. ЯКО. НА. МОРМОНА. БАЙ. ДОНЧО
1.
Дернев
22.04.2020 11:43:59
1
5
Изобщо не трябва да ни интерисува какво, защо и как го върши Китай. Това е предмет за специализираните служби. Ние трябва да мислим за възстоновяването на нормсалния ритъм в Европа и най-важното да изградим пълнста й автономност от останалия свят. Това е изключително важно, както по отношение на подобни бъдещи пандемии, така и по отношение на тероризма. Нашият дом Европа е най- важен сега.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори