×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията?


08 Април 2020, Сряда, 21:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

Съвети дава професор от Висшата школа по психология в Берлин

Настоящата ситуация е извънредна – държавите са обхванати от пандемия и са принудени да предприемат радикални мерки, за да забавят разпространението на коронавируса. Домашната карантина е една от тях, а обстановката, като цяло, се отразява върху човешката психика. Принудителната изолация става повод за семейни конфликти. Как да се справим с тях, съветва професор Франк Якоби от Висшата школа по психология в Берлин, предаде БГНЕС.

Пред „Дойче веле“ той споделя, че хората все пак са различни и реагират по различен начин на стреса и изпитанията, свързани с почти денонощно съвместно съжителство. Затова и стратегиите за преодоляването на този стрес може да са различни. Освен това ще бъде необходимо известно време, за да сработят. Разбира се, има неща, които са общи за всички. На първо място, трябва да се осъзнае, че принудителната карантина не е затвор. Спазвайки карантината, вие помагате на другите, предимно по-слабите, възрастните и хората с недобро здравословно състояние. „На практика вие служите на обществото и изпълнявате дълга си пред него“, смята професорът и подчертава, че чувството за колективна отговорност помага за по-лесното преодоляване на стреса от изолацията. Спазването на определен дневен ред също е от значение – той създава чувство на увереност и помага при преодоляването на стресови ситуации. Това означава категоричен отказ от ходенето с халат или пижама по цял ден из къщи.

Ставате сутринта и веднага се привеждате в ред, запазвайки обичайния ритъм на семейния живот. Опитайте се да планирате подробности за задачите през деня и ги спазвайте. Тогава ще изчезне усещането, че сте безсилни и се носите по течението, съветва професорът. На всеки член от семейството трябва да се отдели необходимото време, през което той да остане насаме със себе си – това намалява вероятността от конфликти. Разбира се, конфликтите са неизбежни. Подобни стресови ситуации се наричат „затворническа невроза“. Те възникват, когато хората са принудени да живеят заедно продължително време, независимо дали в затворническа килия, казарма или лагер за военнопленници. Натоварването върху психиката често води до раздразнителност, проява на агресия или изблици на отчаяние и депресия. Затова принудителната карантина може да доведе до прояви на семейно насилие. Необходимо е задължително да се спазва етика в отношенията между хората.

Основният съвет при възникване на конфликтна ситуация е страните да седнат и да обсъдят положението – огънят се потушава най-лесно в началото. Полезно би било всеки ден да се провежда нещо като семеен съвет, където всеки да може да сподели, какво иска да се промени и заедно да потърсите решение. Сдържайте се! Бъдете снизходителни един към друг и не забравяйте, че ситуацията е тежка за всички. Това не е допълнителен отпуск, защото никой не може да върши онова, което прави обикновено по време на почивка. Бъдете снизходителни и към себе си, съветва професор Якоби. Не всичко ще се получава по начина, по който сте си го представяли, но в това няма нищо страшно. Не бъдете прекалено взискателни към себе си. Постарайте се да избягвате прекаленото фокусиране върху вътрешните си преживявавиня, иначе рискувате да ви обхване чувство на тревога и паника. Времето за „тревожни мисли“ не трябва да заема повече от 20 минути дневно и в никакъв случай вечерно време.

Изключително важно е да не се вземат сериозни решения, ако се чувствате напрегнат и обезпокоен. Намерете време за отпускане – съществуват най-различни техники за това. В най-простия случай можете просто да седнете спокойно, да затворите очи и да се опитате да се вслушате в тялото си. В предоставеното ви много свободно време може да се намери място за някакво хоби, общуване с приятели в интернет, водене на дневник – възможностите са безкрайно много.

Важно е, разбира се, да се запази не само умствената, но и физическата активност, което се отразява благотворно на психиката. Що се отнася до децата, трябва да се примирим с факта, че възпитателният елемент ще се наложи да бъде поотслабен. Старайте се да не се карате и да не наказвате децата си – напротив, те трябва да бъдат по-често поощрявани и мотивирани. Детето има нужда в него да се създават положителни нагласи и да му се внушава чувство на сигурност и увереност. Основното, което не трябва да се забравя по време на карантината е, че всичко това рано или късно ще приключи. Светът няма да изчезне заради COVID-19 и свързаните с това проблеми. Опасността, тревогите и страхът ще останат в миналото и обстановката ще се нормализира, категоричен е професор Якоби.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори