×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пулмолог с ценен съвет срещу коронавируса: Правете гаргара със сода и изнасяйте дрехите си на терасата!


Пулмолог с ценен съвет срещу коронавируса: Правете гаргара със сода и изнасяйте дрехите си на терасата!
Д-р София Ангелова сравнява имунната ни система с гранична полиция и МВР. Тя даде ценен съвет как да се предпазим от коронавируса
12 Март 2020, Четвъртък, 08:52 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Ако сте болен с грипоподобни симптоми, не ходете на лекар, за да не превърнете болницата в инкубатор за вируси, съветва д-р София Ангелова

Епидемията от коронавируса може да бъде победена с дисциплина, отговорност и позитивно мислене, както направиха китайците, които за два месеца успяха да ограничат заразата. Това каза в „Здравей, България“ на Нова телевизия пулмологът д-р София Ангелова.

Тя съветва често да си мием ръцете. „Коронавирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Можем може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Хигиена на устната кухина е много важна, защото е входната врата. Трябва да е алкална средата. Затова гаргара със сода за хляб и хладка вода е полезна. Би било да си я направи човек, когато се прибира у дома“, заяви д-р Ангелова.

„Има възможност за заразяване в градския транспорт, когато хората са един до друг, но няма как да спрем автобусите. Маските трябва да се носят най-вече от болните хора - от тези, които кашлят, т.е. да не се допуска пръските да попадат върху повърхността“, добави тя. 

„Маската може да ви предпази от директно влизане на вируса в дихателната система. Ако неволно се опитата да докоснете устата и носа, ще пипнете маската. От тази гледна точка тя помага“, обясни пулмологът.

Тя съветва хората да оставят дрехите си на терасата, вместо да ги перат след всяко излизане навън. 

„При контактът със заразен от една страна е микроорганизма, а от друга – макроорганизма, т.е. човешкото тяло. Побеждава по-силният. Имаме имунна система, която трябва да поддържаме. Ако е силна, вирусът се улавя още на входната „врата“, тръгва по системата. Има „гранична полиция“ в нашия организъм, както и „Министерство на вътрешните работи“, т.е. тези клетки поемат вируса и той ще бъде унищожен“, заяви д-р Ангелова.

„Паниката, страхът потискат имунитета. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани, за да се справим с инфекцията“, добави тя. 

„Основната цел сега е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат. Всички, които се връщат у нас от епидимични  райони, задължително да спазват карантина. Ако се развие заболяването, а човекът е на работа, то той ще зарази колегите си”, каза пулмологът.

Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми  и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона. „Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, призова тя.

По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар. „Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип Б”, каза още София Ангелова.

Тя апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.
 




12
Коментара по темата
12.
до 10 тъпанара
12.03.2020 15:12:02
2
0
сЛЕДВАЩИЯ УМНИК Е НАПИСАЛ ЧЕ ПЕХАТО Е ПОСТОЯННО И СЕ РЕГУЛИРА АВТОМАТИЧНО В ОРГАНИЗМА ВИЖ ТЕМАТА В НЕТА""МИТЪТ ЗА АЛКАЛНИЯ ЛИМОНОВ СОК И АЛКАЛНАТА ДИЕТА """СЛЕДВАЩИЯ УМНИК Е УЧИЛ ""ФИЗИОЛОГИЯ НА ЧОВЕКА"" БЕ ТЪПАНАР!
11.
хаха МИТЪТ
12.03.2020 14:59:37
0
1
За алкалния лимон и алкалната диета –ТЕМАТА В НЕТА !Еедна от онези ЗАБЛУДИ КОИТО ОТКАЗВАТ ДА УМРАТ!
10.
До :( №3 и следващия умник
12.03.2020 13:56:49
3
7
Каква алкалност има в лимона и лимоновата вода,като и малките деца знаят че са кисели?
9.
до 2 специалиста
12.03.2020 13:21:36
2
2
Какво трябва или не трябва със СТРЕСА ЗНАЕ ОРГАНИЗМА И СИ ИЗВЪРШВА АВТОМАТИЧНО ПРОЦЕСИТЕ БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ""ДА МУ СЕ БЪРКАМЕ СЪЗНАТЕЛНО""просташки""В РАБОТАТА!!!
8.
до 2 "специалиста""
12.03.2020 13:12:54
2
2
няма понятие силна имунна сестема господине!!!ТЯ Е ДОСТАТЪЧНА ИЛИ НЕДОСТАТЪЧНА!!Състоянието и е свързано с приспособителните ПРОЦЕСИ НА ОРГАНИЗМА КЪМ ВЪНШНИТЕ УСЛОВИЯ!!Откривателя на тези процеси Селие ги е нарекъл СТРЕС//основния е свързан с антистресовия хормон КОРТИЗОЛ ВОДЕЩ ДО МОМЕНТНА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ!
7.
XAXA
12.03.2020 13:00:30
2
1
SAVET
6.
ДО 2 ""специалиста"""
12.03.2020 12:56:33
2
2
НЯМА ПОНЯТИЕ ""СИЛНА ""ИМУННА СИСТЕМА ГОСПОДИНЕ!!!ТЯ Е ДОСТАТЪЧНА ИЛИ НЕДОСТАТЪЧНА!!!!!МОМЕНТНОТО И СЪСТОЯНИЕ Е СВЪРЗАНО С ВЪНШНИТЕ УСЛОВИЯ И ПРИСПОСОБИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ НА ОРГАНИЗМА КЪМ ТЯХ!!! СПОРЕД ОТКРИВАТЕЛЯ ИМ СЕЛИЕ ТЕ СЕ НАРИЧАТ ""СТРЕС ""И ОТКЛЮЧВАТ ПРОЦЕСИ //основния е чрез антистресовия хормон кортизол//ВОДЕЩ ДО ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ!!!
5.
ДО 2 ""специалиста"""
12.03.2020 12:55:32
1
2
НЯМА ПОНЯТИЕ ""СИЛНА ""ИМУННА СИСТЕМА ГОСПОДИНЕ!!!ТЯ Е ДОСТАТЪЧНА ИЛИ НЕДОСТАТЪЧНА!!!!!МОМЕНТНОТО И СЪСТОЯНИЕ Е СВЪРЗАНО С ВЪНШНИТЕ УСЛОВИЯ И ПРИСПОСОБИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ НА ОРГАНИЗМА КЪМ ТЯХ!!! СПОРЕД ОТКРИВАТЕЛЯ ИМ СЕЛИЕ ТЕ СЕ НАРИЧАТ ""СТРЕС ""И ОТКЛЮЧВАТ ПРОЦЕСИ //основния е чрез антистресовия хормон кортизол//ВОДЕЩ ДО ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ!!!
4.
ДО 3 ""СПЕЦИАЛИСТА""
12.03.2020 12:40:52
2
4
ИМА ЕДНА МАЛКА НО СЪЩЕСТВЕНА ПОДРОБНОСТ!!!ОРГАНИЗМА НЕЗАВИСИМО КАКВО ЯДЕМ СИ ИМА МЕХАНИЗМИ///ПРОЦЕСИ// ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ПЕХАТО В НЕОБХОДИМИ ГРАНИЦИ !!!САМО БОЛНИ ОРГАНИЗМИ НЕ МОЖЕЩИ ДА ОСЪЩЕСТВЯВАТ ТЕЗИ ФУНКЦИИ ВЕРОЯТНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДИЕТИЧНИ КОРЕКЦИИ!!!!А ""РАЗНООБРАЗНОТО""" ХРАНЕНЕ ЗАВИСИ ОТ ГЕНЕТИЧНИЯ СТАТУС НА ОРГАНИЗМА –ПРИМЕР ЕСКИМОСИТЕ НЕ УПОТРЕБЯВАТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ///според вашата ""ПСЕВДОНАУЧНА""теория трябва да са мъртви!!!!///ПРЕСТАНЕТЕ ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТЕ ГЛУПОСТИ ИМАЩИ ОТНОШЕНИЕ СЪС ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ!!!!!
3.
:(
12.03.2020 11:00:50
5
5
Здрава имунна система и алкална среда на организма (която убива вирусите и подсилва имунната система) става не с гаргара със сода уважаема госпожо пулмолог, алкална среда се постига с редовна консумация на лимон и лимонова вода, плодове, зеленчуци, чай, риба, полезни растителни мазнини - бадеми, авокадо, зехтин и задължително ограничаване на животинските храни които предизвикват киселинна среда (в която вирусите се развиват и имунната система отслабва). Дали средата на организма е алкална или киселинна, всеки човек може да провери лесно, като си вземе Ph-лентички, които замерват киселинноста на организма и така може да разбере дали му е силна имунната система и в каква среда му е организма. Никой от вас така наречените вас специалисти не споменават нищо за правилното хранене, което е най-важното за имунната система и алкалната среда на организма.
2.
реалист
12.03.2020 10:46:09
0
2
Да трябва да има превенция, но в никъкъв случай да не се създава паника. Важно е да няма стрес и притеснение за да не пада имунната система на човека. Със силна имунна система всеки може да се пребори с вируса и да се излекува. Безпорно трябва да се спазва хигиена и това ще помогне да спре разпостранението и съветите са полезни.
1.
Това ли искат да ни кажат?
12.03.2020 09:13:26
6
9
Ако сте болен, мрете си у вас ?!
Това ли искат да ни кажат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Населението намалява, оръжията се увеличават Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като съберат „символични месечни дарения“, твърдят потърпевши
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори