×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • МВнР предупреди българите в Трир да не ходят в широкия център на града заради атентата
  • Дарители събраха над 55 000 лв. за лабораторията за кръвна плазма в Плевен
  • Ограничено е движението по пътя Велико Търново-Търговище, изтеглят ТИР
  • Пернишка болница спира да работи за две седмици заради лекари с COVID-19
НА ЖИВО

Защо трябва да има туристическа пътека „Централни гробища“ в Бургас и кого ще видим в нея


Защо трябва да има туристическа пътека „Централни гробища“ в Бургас и кого ще видим в нея
Указателният знак за Петя Дубарова пък е сложен точно пред гроба ѝ, което го прави излишен. Щом са успели да открият паметната плоча на поетесата сред хилядите други, дошлите на гроба ѝ нямат нужда от подобна табела
01 Март 2020, Неделя, 20:59 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ снимки: Авторът

Засега тя води само до Коджакафалията и Петя Дубарова. „Флагман“ разказва и за други, също интересни гробове

Гробищните паркове са едно от последните места, които туристите биха включили в програмата си. Но все пак има някои изключения. В Букурещ цели групи се стоварват в гробището Генча-чивил, за да видят къде са положени тленните останки на Николае Чаушеску и съпругата му Елена. Пак там някои българи отскачат и до „Белу“ – най-старото букурещко гробище, където се намира гробницата на едни от най-щедрите български благодетели - братята Евлоги и Христо Георгиеви, заобиколена от десетки други „последни домове“ на известни българи, сред които и немалко възрожденци. В култово място за фенове се е превърнал гробът на Майкъл Джексън в мемориалния парк Форест Лоун. Както и този на Владимир Висоцки на Ваганковото гробище в Москва. Хиляди туристи в Белград не пропускат да се отбият и в Дома на цветята – гробницата на Тито.

В България, където почти няма такива традиции, може би единствените масово посещавани гробове са свързани все с някакви чудеса. Местата, където лежат тленните останки на Преподобна Стойна в манастира „Свети Георги“ в Златолист, на Ванга в Рупите, на Дънов в местността Изгрева или пък на Слава Севрюкова в гробищата на Бакърена фабрика.

Затова някак странно изглеждат плахите опити на Гробищния парк в Бургас също да организира подобни туристически маршрути. Там решиха да почетат два знаменити гроба, но по начин, от който няма реална полза – на предприемача Александър Георгиев-Коджакафалията, най-големия дарител на града, и на Петя Дубарова. Наместо още около входа, за да грабне интереса на посетителите, първата туристическа табела, указваща мястото, където е положен Коджакафалията, е сложена чак на половин километър навътре в една от алеите в парка. Така тя остава незабележима, освен за случайни хора, дошли да почетат мъртвите си близки и озовали се ненадейно край нея.

 

 

Указателният знак за Петя Дубарова пък е сложен точно пред гроба ѝ, което го прави излишен. Щом са успели да открият паметната плоча на поетесата сред хилядите други, дошлите на гроба ѝ нямат нужда от подобна табела.

 

 

Но защо само двама?

Вярно е, че градът е предимно рибарско-работнически. Вярно е, че и гробищата на Бургас нямат дълга памет, понеже веднъж вече са били местени в края на 50-те години. Поради което стотици кости на мъртъвци все още почиват в отдавна заринати и забравени гробове в парка срещу някогашната Окръжна болница. И нерядко се оказват на повърхността, изровени от багери, дошли да ремонтират алеи или да правят детски площадки.

И все пак има някои интересни местенца, които туристът да разгледа, след като веднъж се е отбил на това място. „Флагман“ се постара да ги открие и покаже.

Не много далеч от паметната плоча на Коджакафалията (правена в наши дни с обществени средства и решена в скучноват соц.- реализъм)

 

 

се намира и тази на един от пионерите на силовия преход, ала Андрей Луканов, Георги Николов Мечката. Гробът е впечатляващ отдалече и може да стъписа с мечешката муцуна всеки, така, както някога самият Николов стъписваше мнозина.

 

 

Доста навътре в дебрите на старите парцели се е скрила паметната плоча на известния ни художник Петко Задгорски. Съвсем сигурно е, че тя е неоткриваема сред храсталаци и дървета. Две-три помощни табели биха свършили работа.

 

 

В годините, когато чалгата тъкмо избуя, за поколението на 90-те всяка певица бе с пъти по-известна от Петя Дубарова. Румяна имаше такава слава, но днес последният ѝ дом е известен само на нейните близки. Той е все пак на алея, но не най-централната.

 

 

За град без толкова богата история Бургас би трябвало да се гордее и с малкото си знатни фамилии. Хаджипетрови безспорно са сред тях. Още повече, когато, покрай последните градски страсти, имената им отново влязоха в новините. Но и към техния семеен гроб няма табела.

 

Някои гробове са забележителни по свой си начин. На мястото на тази пейка например доскоро имаше мраморна поставка, в която бе вградена камера. Дали целта е била близките на починалия (младо момче на 16 години) да следят денонощно гроба му, но всеки път, когато някой преминаваше оттам, камерата издаваше звук, с което съобщаваше, че се движи и следи зорко всяко движение.

 

 

Това изоставено място пък е напоено с много тайни, но и много кръв. Тук почиват една убита майка и двете ѝ убити дъщери. Майката се казва Славея и е първата официална проститутка на социалистически Бургас. Това, което малцина знаят за нея, е че има огромни заслуги пред някогашна България с работата си на тихия фронт. Благодарение на нея промишленият ни шпионаж е успал да спести буквално милиони на бюджета. Впрочем, нейната пълна история, достойно за филм е ТУК.

 

Макар в Бургас да са се родили именити поети и артисти, това почти не си личи от паметните плочи в гробищата. Те не преливат от епитафии, а мнозина дори и не са чували какво значи тази дума. Там, където изобщо има и някакви други надгробни надписи, извън имената и датите на починалите, те са толкова лишени от въображение, че са дори срамни. Най-често срещан е този с (почти прокурорско) обвинение към мъртвия: Отиде си, на никого не каза нищо. Не го е срам!

Някогашните бургазлии, за разлика от днешните, са влагали много повече проникновение и фантазия. За тях гробът не е бил просто дежурно отношение към мъртвия, а начин да се привлече и чуждото внимание. На много от паметниците от по-далечното минало са изписани цели истории. На този например е разказано, че 20-годишната Виолетка е загинала през 1946 година при нещастен случай в местността Чаира, Сестримско.

 

 

На друг е описано последното дежурство на момче на 22 години, което през 1938 година е било нападнато и убито.

Затова истински впечатляващо изглеждат единствените, броящи се на пръсти, съвременни гробове с епитафии. Човек първо се зачита в тях, след това поглежда кой е погребан тук. Може дори да потърси името му в интернет. Когато сам не успяваш да измислиш нищо оригинално, не е срамно да се ползват чужди стихове. Така са направили близките на Георги Каличин. Оригиналната епитафия приковава интереса да се разбере повече и за починалия. Приживе той е бил фотограф. Живеел е в Белгия. Макар и тежко болен, сам е давал кураж на други в тежко състояние. Сървърите все още пазят разговорите му в най-старите форуми.

 

 

Майка му е избрала стихове на плевенската поетеса Весела Димова, а не след дълго е отишла при детето си и те са се превърнали и в нейна епитафия:

В първия живот грешим.

Във втория – грешим отново…

В третия опитваме да си простим,

но още дяволски не сме готови…

В четвъртия играем на хазарт

и хищно предизвикваме Съдбата.

В петия сме разпилели заровете

и сме преживели сто предателства…

В шестия кръстосваме света

в търсене на щастие и слава…

В седмия ни среща любовта –

усмихва ни се… и ни отминава.

В осмия сме много по-добри,

но огънят в сърцата ни угасва…

Деветият изобщо не боли…

В деветия най-сетне сме пораснали…


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Трол
02.03.2020 13:14:26
0
2
До 13: Не, не. Дъното е блиц, тея се учат от тях.
13.
Дъното!
02.03.2020 11:46:53
0
8
Гениална журналистика
\/
Страхотна журналистика
\/
Добра журналистика
\/
Задоволителна журналистика
\/
Посредствена журналистика
\/
Глупава журналистика
\/
Долнопробна журналистика
\/
Дъното на журналистиката
\/
Флагман
12.
Сбъркана работа
02.03.2020 11:21:08
0
9
Да сравняваш гробищния парк в Бургас с този в Букурещ е направо нелепо. Там освен история, туристите виждат и зашеметяваща архитектура. Умът ми не го побира... кой може да измисли подобно нещо. Това дори не е скандално, направо е жалко
11.
Леле, Божидарчо -
02.03.2020 10:10:59
1
8
"бургаското ББ", до тук ли я докара с твоя "журнализъм"? Кой ти дава право да публикуваш снимки от паметниците на вечните домове на тези хора? Питал ли си близките им дали са съгласни на това? Бре, всичките си теми ли изчерпа, че започна да ровичкаш и задгробния живот! То е знайно, че ти толкова си можеш, ама спридасе излагаш, джанъм!
10.
Герберастите
02.03.2020 08:21:34
0
7
Добре е всички бургазлии да я разучите тая пътека. Ще ви потрябва.
9.
антикомуняга
02.03.2020 03:01:14
1
11
Знаеш ,че си ударил дъното като град, когато сериозно се обмислят предложения буквално за разходки в гробището
8.
Трол
02.03.2020 00:42:38
2
14
Вие не сте добре... Всеки може да получи информация къде е погребан Коджакафалията или Петя Дубарова.. Но туристическа пътека в гробищата е прекалено...
7.
Истината
01.03.2020 23:10:59
0
11
Георги Каличин се лекуваше в Белгия, а не живееше там по своя воля. Държавата го изостави на два пъти да събира пари за трансплантация на бъбрек. Голям фотограф, поет, футболен фен, забавен и умен. Завършил художествена паралелка, всеизвестен талант. Ще ми липсва винаги, както и на всички, които го познаваха.
6.
Сори!
01.03.2020 22:58:44
2
18
Долнопробен турлю гювеч.
Ако някой иска да издири някой от известните починали бургазлии, може да го направи с официално запитване в административната сграда. Ще му кажат точното местонахождение. Съжалявам, че ви убих ентусиазма!
5.
Marinero
01.03.2020 22:25:07
2
16
Всички пътища водят на там. Memento mori...
4.
00
01.03.2020 22:04:06
2
34
Оставете мъртвите да почиват в покой, туристическата пътека е необходима само на клюкари и сеирджии!!!
3.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
01.03.2020 21:26:42
0
20
всички сме гости но този свят а и сме за малко миг само миг сме на земята
2.
Янко Неделчев
01.03.2020 21:25:48
2
29
Наистина имате нужда от добри журналисти! Този компот от трагични статии ви забива надълбоко!
1.
ее
01.03.2020 21:19:15
2
12
голямо обикаляне е било , браво
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус

Возилото било паркирано в двора на новострояща се сграда край бл. 91 в бургаския жк „Меден рудник”

Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден

Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра

Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа

За още 10 области у нас се чакат идеи за трансформация заради "Зелената сделка"

КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода

Няма да има промяна в цената

Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА

Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани, посочи шефът на ВМА

От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а

Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира"

Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка

Достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки, подчерта премиерът.

Майка и син загинаха при пожар в Севлиево Майка и син загинаха при пожар в Севлиево

Инцидентът е станал в апартамент на ул. "Росица"

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността

C Мaрaдoнa cтaнaхмe близки. И двaмaтa cмe изрacнaли нa улицaтa, в прeдгрaдиятa, категоричен е режисьорът

 

Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин? Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта, твърди историкът Соловей

Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19 Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19

За това информира единият от адвокатите му

 

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

 

Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания

Антените са определени за високорискови

 

Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка! Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка!

Мнозина обвиняват Мартин и Джван, че отглеждат децата си по грешен начин

 

Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона? Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона?

Великият № 10  почина на 60-годишна възраст в дома си в Буенос Айрес

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори