×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо трябва да има туристическа пътека „Централни гробища“ в Бургас и кого ще видим в нея


Защо трябва да има туристическа пътека „Централни гробища“ в Бургас и кого ще видим в нея
Указателният знак за Петя Дубарова пък е сложен точно пред гроба ѝ, което го прави излишен. Щом са успели да открият паметната плоча на поетесата сред хилядите други, дошлите на гроба ѝ нямат нужда от подобна табела
01 Март 2020, Неделя, 20:59 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ снимки: Авторът

Засега тя води само до Коджакафалията и Петя Дубарова. „Флагман“ разказва и за други, също интересни гробове

Гробищните паркове са едно от последните места, които туристите биха включили в програмата си. Но все пак има някои изключения. В Букурещ цели групи се стоварват в гробището Генча-чивил, за да видят къде са положени тленните останки на Николае Чаушеску и съпругата му Елена. Пак там някои българи отскачат и до „Белу“ – най-старото букурещко гробище, където се намира гробницата на едни от най-щедрите български благодетели - братята Евлоги и Христо Георгиеви, заобиколена от десетки други „последни домове“ на известни българи, сред които и немалко възрожденци. В култово място за фенове се е превърнал гробът на Майкъл Джексън в мемориалния парк Форест Лоун. Както и този на Владимир Висоцки на Ваганковото гробище в Москва. Хиляди туристи в Белград не пропускат да се отбият и в Дома на цветята – гробницата на Тито.

В България, където почти няма такива традиции, може би единствените масово посещавани гробове са свързани все с някакви чудеса. Местата, където лежат тленните останки на Преподобна Стойна в манастира „Свети Георги“ в Златолист, на Ванга в Рупите, на Дънов в местността Изгрева или пък на Слава Севрюкова в гробищата на Бакърена фабрика.

Затова някак странно изглеждат плахите опити на Гробищния парк в Бургас също да организира подобни туристически маршрути. Там решиха да почетат два знаменити гроба, но по начин, от който няма реална полза – на предприемача Александър Георгиев-Коджакафалията, най-големия дарител на града, и на Петя Дубарова. Наместо още около входа, за да грабне интереса на посетителите, първата туристическа табела, указваща мястото, където е положен Коджакафалията, е сложена чак на половин километър навътре в една от алеите в парка. Така тя остава незабележима, освен за случайни хора, дошли да почетат мъртвите си близки и озовали се ненадейно край нея.

 

 

Указателният знак за Петя Дубарова пък е сложен точно пред гроба ѝ, което го прави излишен. Щом са успели да открият паметната плоча на поетесата сред хилядите други, дошлите на гроба ѝ нямат нужда от подобна табела.

 

 

Но защо само двама?

Вярно е, че градът е предимно рибарско-работнически. Вярно е, че и гробищата на Бургас нямат дълга памет, понеже веднъж вече са били местени в края на 50-те години. Поради което стотици кости на мъртъвци все още почиват в отдавна заринати и забравени гробове в парка срещу някогашната Окръжна болница. И нерядко се оказват на повърхността, изровени от багери, дошли да ремонтират алеи или да правят детски площадки.

И все пак има някои интересни местенца, които туристът да разгледа, след като веднъж се е отбил на това място. „Флагман“ се постара да ги открие и покаже.

Не много далеч от паметната плоча на Коджакафалията (правена в наши дни с обществени средства и решена в скучноват соц.- реализъм)

 

 

се намира и тази на един от пионерите на силовия преход, ала Андрей Луканов, Георги Николов Мечката. Гробът е впечатляващ отдалече и може да стъписа с мечешката муцуна всеки, така, както някога самият Николов стъписваше мнозина.

 

 

Доста навътре в дебрите на старите парцели се е скрила паметната плоча на известния ни художник Петко Задгорски. Съвсем сигурно е, че тя е неоткриваема сред храсталаци и дървета. Две-три помощни табели биха свършили работа.

 

 

В годините, когато чалгата тъкмо избуя, за поколението на 90-те всяка певица бе с пъти по-известна от Петя Дубарова. Румяна имаше такава слава, но днес последният ѝ дом е известен само на нейните близки. Той е все пак на алея, но не най-централната.

 

 

За град без толкова богата история Бургас би трябвало да се гордее и с малкото си знатни фамилии. Хаджипетрови безспорно са сред тях. Още повече, когато, покрай последните градски страсти, имената им отново влязоха в новините. Но и към техния семеен гроб няма табела.

 

Някои гробове са забележителни по свой си начин. На мястото на тази пейка например доскоро имаше мраморна поставка, в която бе вградена камера. Дали целта е била близките на починалия (младо момче на 16 години) да следят денонощно гроба му, но всеки път, когато някой преминаваше оттам, камерата издаваше звук, с което съобщаваше, че се движи и следи зорко всяко движение.

 

 

Това изоставено място пък е напоено с много тайни, но и много кръв. Тук почиват една убита майка и двете ѝ убити дъщери. Майката се казва Славея и е първата официална проститутка на социалистически Бургас. Това, което малцина знаят за нея, е че има огромни заслуги пред някогашна България с работата си на тихия фронт. Благодарение на нея промишленият ни шпионаж е успал да спести буквално милиони на бюджета. Впрочем, нейната пълна история, достойно за филм е ТУК.

 

Макар в Бургас да са се родили именити поети и артисти, това почти не си личи от паметните плочи в гробищата. Те не преливат от епитафии, а мнозина дори и не са чували какво значи тази дума. Там, където изобщо има и някакви други надгробни надписи, извън имената и датите на починалите, те са толкова лишени от въображение, че са дори срамни. Най-често срещан е този с (почти прокурорско) обвинение към мъртвия: Отиде си, на никого не каза нищо. Не го е срам!

Някогашните бургазлии, за разлика от днешните, са влагали много повече проникновение и фантазия. За тях гробът не е бил просто дежурно отношение към мъртвия, а начин да се привлече и чуждото внимание. На много от паметниците от по-далечното минало са изписани цели истории. На този например е разказано, че 20-годишната Виолетка е загинала през 1946 година при нещастен случай в местността Чаира, Сестримско.

 

 

На друг е описано последното дежурство на момче на 22 години, което през 1938 година е било нападнато и убито.

Затова истински впечатляващо изглеждат единствените, броящи се на пръсти, съвременни гробове с епитафии. Човек първо се зачита в тях, след това поглежда кой е погребан тук. Може дори да потърси името му в интернет. Когато сам не успяваш да измислиш нищо оригинално, не е срамно да се ползват чужди стихове. Така са направили близките на Георги Каличин. Оригиналната епитафия приковава интереса да се разбере повече и за починалия. Приживе той е бил фотограф. Живеел е в Белгия. Макар и тежко болен, сам е давал кураж на други в тежко състояние. Сървърите все още пазят разговорите му в най-старите форуми.

 

 

Майка му е избрала стихове на плевенската поетеса Весела Димова, а не след дълго е отишла при детето си и те са се превърнали и в нейна епитафия:

В първия живот грешим.

Във втория – грешим отново…

В третия опитваме да си простим,

но още дяволски не сме готови…

В четвъртия играем на хазарт

и хищно предизвикваме Съдбата.

В петия сме разпилели заровете

и сме преживели сто предателства…

В шестия кръстосваме света

в търсене на щастие и слава…

В седмия ни среща любовта –

усмихва ни се… и ни отминава.

В осмия сме много по-добри,

но огънят в сърцата ни угасва…

Деветият изобщо не боли…

В деветия най-сетне сме пораснали…


В категории: Бургас


Май си отива с порои
Май си отива с порои 29/05/2020, Петък 08:01 0
14
Коментара по темата
14.
Трол
02.03.2020 13:14:26
0
2
До 13: Не, не. Дъното е блиц, тея се учат от тях.
13.
Дъното!
02.03.2020 11:46:53
0
8
Гениална журналистика
\/
Страхотна журналистика
\/
Добра журналистика
\/
Задоволителна журналистика
\/
Посредствена журналистика
\/
Глупава журналистика
\/
Долнопробна журналистика
\/
Дъното на журналистиката
\/
Флагман
12.
Сбъркана работа
02.03.2020 11:21:08
0
9
Да сравняваш гробищния парк в Бургас с този в Букурещ е направо нелепо. Там освен история, туристите виждат и зашеметяваща архитектура. Умът ми не го побира... кой може да измисли подобно нещо. Това дори не е скандално, направо е жалко
11.
Леле, Божидарчо -
02.03.2020 10:10:59
1
8
"бургаското ББ", до тук ли я докара с твоя "журнализъм"? Кой ти дава право да публикуваш снимки от паметниците на вечните домове на тези хора? Питал ли си близките им дали са съгласни на това? Бре, всичките си теми ли изчерпа, че започна да ровичкаш и задгробния живот! То е знайно, че ти толкова си можеш, ама спридасе излагаш, джанъм!
10.
Герберастите
02.03.2020 08:21:34
0
7
Добре е всички бургазлии да я разучите тая пътека. Ще ви потрябва.
9.
антикомуняга
02.03.2020 03:01:14
1
11
Знаеш ,че си ударил дъното като град, когато сериозно се обмислят предложения буквално за разходки в гробището
8.
Трол
02.03.2020 00:42:38
2
14
Вие не сте добре... Всеки може да получи информация къде е погребан Коджакафалията или Петя Дубарова.. Но туристическа пътека в гробищата е прекалено...
7.
Истината
01.03.2020 23:10:59
0
11
Георги Каличин се лекуваше в Белгия, а не живееше там по своя воля. Държавата го изостави на два пъти да събира пари за трансплантация на бъбрек. Голям фотограф, поет, футболен фен, забавен и умен. Завършил художествена паралелка, всеизвестен талант. Ще ми липсва винаги, както и на всички, които го познаваха.
6.
Сори!
01.03.2020 22:58:44
2
18
Долнопробен турлю гювеч.
Ако някой иска да издири някой от известните починали бургазлии, може да го направи с официално запитване в административната сграда. Ще му кажат точното местонахождение. Съжалявам, че ви убих ентусиазма!
5.
Marinero
01.03.2020 22:25:07
2
16
Всички пътища водят на там. Memento mori...
4.
00
01.03.2020 22:04:06
2
34
Оставете мъртвите да почиват в покой, туристическата пътека е необходима само на клюкари и сеирджии!!!
3.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
01.03.2020 21:26:42
0
20
всички сме гости но този свят а и сме за малко миг само миг сме на земята
2.
Янко Неделчев
01.03.2020 21:25:48
2
29
Наистина имате нужда от добри журналисти! Този компот от трагични статии ви забива надълбоко!
1.
ее
01.03.2020 21:19:15
2
12
голямо обикаляне е било , браво
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започват проверки за български стоки във веригите, глобяват до 5000 лева тарикатите Започват проверки за български стоки във веригите, глобяват до 5000 лева тарикатите

Етикетът трябва да отговаря на съдържанието на продукта, а санкциите са завишени няколко пъти, каза министър Танева

Инспекторите от ИАРА, чийто автомобил бе разбит край Бургас от бракониери, притеснени, колегата им е осакатен Инспекторите от ИАРА, чийто автомобил бе разбит край Бургас от бракониери, притеснени, колегата им е осакатен

Шефът на агенцията Галин Николов разкри, че единият от задържаните е бил наказан с посещение при психолог, а нападнатият служител сега е с 80% инвалидност

Мъртва риба изплува и в Русенско Мъртва риба изплува и в Русенско

Замърсяване на водоема или бракониерство е вероятната причина за гледката

На 1 юни в Медицински център „Д-р Стайков“ ще посрещнат малчуганите с много подаръци На 1 юни в Медицински център „Д-р Стайков“ ще посрещнат малчуганите с много подаръци

С много внимание и професионален подход д-р Анна Петкова, д-р Камелия Илиева и д-р Мирослава Колева предразполагат малките си посетители

Отчаяна жена зове държавата за помощ, забиха кирка в колата й Отчаяна жена зове държавата за помощ, забиха кирка в колата й

Адриана Асенова подозира, че това е отмъщение, защото подала жалби в полицията и настоявала за ограничителна заповед за зарязан любовник

Карантината пада за страни от ЕС, но остава за идващите от Великобритания и Италия Карантината пада за страни от ЕС, но остава за идващите от Великобритания и Италия

Лъжливата сигурност, която създава носенето на ръкавици, е опасно, коментира доц. Ангел Кунчев

КАТ с нова акция срещу джигитите КАТ с нова акция срещу джигитите

Тестват за алкохол и наркотици на пътя в цялата страна

8 заразени с коронавирус, 51 излекувани от COVID-19 и двама починали 8 заразени с коронавирус, 51 излекувани от COVID-19 и двама починали

Общият брой на потвърдените случаи достигна 2485

Маските били като презерватив, лекарка сравни живота след пандемията от COVID-19 със секса Маските били като презерватив, лекарка сравни живота след пандемията от COVID-19 със секса

Ще се наслаждаваме от сърце и душа на това, което се случва, но ще използваме предпазни средства, коментира д-р Гергана Николова

Повдигнат обвинения на арестувани за боклуците Повдигнат обвинения на арестувани за боклуците

Акцията се проведе вчера в няколко града в страната

Коя е зодията на милиардерите Коя е зодията на милиардерите

Най-много милиардери има сред везните

Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти В някои страни от Източна Европа правилата на ЕС за защита на данните са средство за заглушаване на медии Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават

Важни за страната ни политики като кохезионната, селскостопанската и Фонда за справедлив преход ще бъдат с увеличени средства, което е добре за България

СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър

Крамър започва кариерата си като пренаписва сценарии

Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни

Жената отива в затвора за 3 години

26 души арестувани във Франция и Белгия заради смъртта на мигранти в камион 26 души арестувани във Франция и Белгия заради смъртта на мигранти в камион

Жертвите бяха намерени в заключено ремарке на 30 км източно от Лондон миналата година

Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет

Тwitter предупреди абонатите си да проверяват твърденията му

Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима

Дете на 2 години е сред пострадалите

Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози

В Швейцария се надяват скоро забраната да бъде вдигната

Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви

Марсианските мекотели са с големината на човешки юмрук, твърди Скот Уоринг

Бойко Борисов във фейсбук Бойко Борисов във фейсбук Пеевски е обикновен депутат, напоследък само дарява
Виц на деня Виц на деня - Иванчо, теб баща ти бие ли те?
- Ние сме десет братя и аз съм най-малкия и докато стигне до мен се изморява.
Виц на деня Виц на деня Канибалите също мислят, че хората са създадени един за друг. Статус във фейсбук Статус във фейсбук За конкуренцията трабва да се казват или лоши неща, или нищо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори