×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години


Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години
Интересен факт е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS
17 Февруари 2020, Понеделник, 10:20 ч.

Преминахме през етапи, през които минава едно лекарство преди да излезе на пазара, заяви експертът от научно-изследователския център на ФМИ

За първите разработки на устройството за нагряване на тютюн IQOS , аерозола, който се отделя при употребата му и въздействието му върху околната среда и научната работа  зад продуктите без дим  разговаряме с д-р Катрин Гужон, ръководител на научно-изследователско направление „Химия“ във Филип Морис Интернешънъл.

Д-р Катрин Гужон  ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление „Химия“ в отдел „Наука и иновации“ в категорията „Разработване на продукти“ в научно-изследователския център на ФМИ в Ньошател, Швейцария и активно допринася за изграждането на стратегиите по отношение на продуктите с намален риск и трансформацията на ФМИ. Участва в създаването на стратегиите за изграждане на разбиране и стимулиране оформянето на решения, свързани с разработването на продуктите с намален риск чрез генериране на научни доказателства, усъвършенстване на продуктите и оценка на възможносттите за въвеждане на нови продукти. Поддържа набор от ISO и други акредитирани методи за валидиране на научно-изследователската дейност в областта на химията. Д-р Гужон е магистър по химия и биохимия от Университета „Клод Бернар“ в Лион, Франция и има докторска степен по органична химия от Университета в Женева. Вече почти 20 години е неизменна част от екипа от учени и изследователи във ФМИ.

- Д-р Гужон, вече близо 20 години работите във Филип Морис Интернешънъл. Какво ви мотивира в работата ви на химик в компанията?

- На първо място, това е глобалната цел на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на бъдеще без дим. Искам да бъда не само част, но и един от основните двигатели в осъществяването на тази голяма промяна. Вярвам, че можем да го постигнем.

На следващо място е възможността всеки ден да научавам нещо ново, свързано с науката, което е много вдъхновяващо за мен като учен.

- Какви бяха първите ви впечатления, когато се присъединихте към компанията и как решихте да започнете?
- Във Франция завърших магистратура по химия, а след това завърших докторантура по органична химия в Швейцария.  Веднага след това имах късмета да започна работа точно във  Филип Морис Интернешънъл. Това се случи преди 20 години и беше първото ми работно място, където се занимавам с разработката на научните данни и до днес.

Причината да искам да започна работа там беше, че никога не съм се интересувала от академична дейност. Исках да бъда близо до науката и разработването ѝ и съм много щастлива, защото компанията ми даде възможност да работя именно в тази насока - да развивам наука и да се занимавам с научните данни и изследванията за продуктите с намален риск.

- Нека ви върна 20 години назад, когато започват и първите разработки на устройството IQOS. Как се роди идеята?

- През 2001 г., преди близо 20 години, бях избрана да бъда част от малък научен екип от 5 души. Това беше екип, чиято основна и единствена дейност е да разработва продукти, като тук целта  беше разработване на продукти с намален риск. Тоест преди 20 години, този екип от 5 човека, от които част бях и аз, беше нает, за да открие и разработи продукт с намален риск спрямо конвенционалните цигари.

Тогава все още бяхме част от Филип Морис - САЩ, които сега са отделно дружество от Филип Морис Интернешънъл. По това време в Америка вече имаха създадена алтернатива на обикновените цигари и това беше продукт за нагряване, който е като прототип на IQOS. Техническите специфики на този продукт обаче бяха свързани с това, че беше много по-голям, спрямо IQOS. Имаше и неточности с контролирането на температурата на нагряване, затова се търсеше и начин този вариант да бъде подобрен.

Като химици, ние знаехме, че при продукта, който трябва да създадем, трябва да бъде премахнато горенето, тъй като при него се образуват цигарения дим и вредните вещества. Имайки вече пред нас технологията на нагряване от прототипа, стъпихме върху нея и започнахме разработването на новия продукт, в резултат на което, след  10 години се появи и устройството IQOS.

-  10 години са много време. Може да се сравни с разработването на ново лекарство. Как протече при вас процесът до достигане на крайния резултат?

- Да, вярно е. Можем да направим паралел с производството на едно лекарство. То изисква време за неговото създаване и разработка, производство, научна оценка, клинични проучвания. През всичко това минахме и ние.

- Как беше приет в началото IQOS и къде го представихте за първи път?
- Първият пазар, на който пуснахме устройството за нагряване IQOS беше Япония и по-конкретно - Нагоя. Това се случи през ноември 2014 г. Не случайно избрахме Япония - това е страна, която има висок процент на тютюнопушене и по онова време вече търсеха нови, по-малко рискови алтернативи на конвенционалните цигари. Също така японците са доста развита нация от гледна точка на технологиите и иновациите и търсят нови устройства, свикнали са с тях. Те бяха готови за преминаване от конвенционалните цигари към едно ново, иновативно устройство с нагряване на тютюн. Именно затова и го представихме там първо.

Другият фактор за избора беше, че през 2014 г. пушенето на закрито все още беше позволено в Япония, което естествно оказва много вредно въздействие върху околната среда и пасивните пушачи. Част от проучванията, които бяхме правили, свързани с IQOS, включваха и изследвания върху химията на аерозола, който се отделя при употребата на устройството. Когато го представяхме в Япония,  вече знаехме, че използването на IQOS в закрити помещения не оказва негативно влияние върху околната среда в помещенията и че е по-добре за пушачите да премахнат цигарения дим като преминат към IQOS, ако не могат да спрат пушенето напълно. Затова Япония беше ключов пазар за нас. В момента там достигнахме близо 17% пазарен дял. Радваме се , че продуктът се приема толкова добре и много пълнолетни пушачи решиха да преминат на него.  

- Основен акцент в работата ви е научно-изследователската дейност. От опита си какво може да кажете за основните замърсители в затворена среда, като офиса и  дома ни? Кои са те?

- Световни регулаторни  агенции и здравни организации като Световната здравна организация имат изготвен списък от 9 основни замърсители, които са налични във въздуха в затворени пространства. Сред тях са въглероден монооксид, който се открива като продукт на горене, формалдехид, който се открива в боите, лаковете и част от мебелировката. Има и една частица, която се нарича PM1, която е част от окосмяването, може да се инхалира и да увреди белия дроб. Тя също е основен замърсител в затворените помещения. Тоест, когато правим оценка и изследваме въздуха в затворени помещения, никога не можем да изследваме само един замърсител , а правим комплексна оценка на всички, които са налични в затворената среда.

- Тютюневият дим е един от основните замърсители на въздуха, респективно и на този, който дишаме в дома и офиса. Как обаче седи въпросът с продуктите за нагряване като IQOS?
- Когато запалим една цигара, тя произвежда цигарен дим, който ние наричаме вторична димна струя - т.е. дори една запалена цигара да седи в пепелника, от нея излиза дим, който наричаме вторична димна струя, която замърсява въздуха. Това е продукт на горенето.
Когато оценяваме цигарения дим, 70% от него идва от страничната димна струя. И поради това, че при IQOS имаме нагряване, а не горене на тютюн, само с това елиминираме тези 70% от замърсяванията, които идват от вторичната димна струя. Така аерозолът, който се орбазува при употребата на IQOS и който се вдишва, включително и от пасивните пушачи, е със значително намаление на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Ако има някакво замърсяване, то ще дойде само от парата, която издишва потребителят.
Направили сме проучване и в тази посока. От научната оценка, която направихме спрямо 25 маркера в околната среда, установихме, че при употребата на IQOS има увеличение само на два замърсителя на въздуха. Това са никотин и ацеталдехид,  както и глицерин, но той не е в списъка на вредните и потенциално вредните вещества. Те, обаче, са в по-малки концентрации спрямо установените стандарти,  допустими за качеството на въздуха.

Разбира се, употребата на IQOS не е без риск и е предназначен само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Ако трябва да се сравнява отделяният аерозол с дима от цигара, обаче, се установява, че аерозолът от IQOS има значително намаляване на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Интересно е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS.

Интервюто е изготвено с подкрепата на Филип Морис България


В категории: Лайфстайл


Коронавирусът влияе и на цикъла
Коронавирусът влияе и на цикъла 02/04/2020, Четвъртък 21:00 3
България Всички новини
Замразяват депутатските заплати, Борисов притеснен за безработицата Замразяват депутатските заплати, Борисов притеснен за безработицата

Премиерът призна, че се чувства абсолютен популист 

От АПИ не виждат условия да удължат срока на винетките От АПИ не виждат условия да удължат срока на винетките

Можело да бъдат дискриминирани част от потребителите

Раздават 2 милиона защитни маски Раздават 2 милиона защитни маски

 Премиерът обеща да снижи мерките, ако намалее броят на новите заразени

Бойко Борисов: Аз ще си платя теста за COVID-19, ставате дребнави! Бойко Борисов: Аз ще си платя теста за COVID-19, ставате дребнави!

Ей, сега, вадя парите и ги давам на проф. Мутафчийски, каза премиерът

Добра новина! Дават обещаните 1000 лева на 1700 медици от 34 болници Добра новина! Дават обещаните 1000 лева на 1700 медици от 34 болници

В болниците до 5 случая с коронавирус допълнителни заплати ще получат 40 медици, а над 10 заразени – 100 души, каза министър Ананиев

Община Левски спира да събира наеми Община Левски спира да събира наеми

Целта е да се облекчи местния бизнес

Ще наложат ли карантина на парламента заради коронавирус? Ще наложат ли карантина на парламента заради коронавирус?

Засега това не се налага, каза генарал Мутафчийки и уточни, че депутатите от ГЕРБ ще си платят тестовете за коронавирус

Съпругата на депутата д-р Хасан Адемов с положителна проба за COVID-19 Съпругата на депутата д-р Хасан Адемов с положителна проба за COVID-19

Депутатите от ГЕРБ са заявили готовност да заплатят тестовете, които са им направени за коронавирус

Приеха по спешност дете с бронхопневмония в "Пирогов", изследват го за коронавирус Приеха по спешност дете с бронхопневмония в "Пирогов", изследват го за коронавирус

То е с двустранна бронхопневмония, но все още не е интубирано, каза генерал Мутафчийски

Почина 81-годишен мъж от Стара Загора, заразен с COVID-19 Почина 81-годишен мъж от Стара Загора, заразен с COVID-19

Мъжът е бил с диабет и много бързо развиваща се двустранна бронхопневмония, съобщи генерал Мутафчийски

COVID-19 остави 900 000 испанци без работа COVID-19 остави 900 000 испанци без работа

Най-силно засегната е сферата на услугите

Затвориха и Гранд Каньон за посетители Затвориха и Гранд Каньон за посетители

Заключиха и Джошуа Трий в щата Калифорния

Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки

Консумацията им е много популярна в южната част на страната

Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус

Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в САЩ достигна 5000 души

6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ 6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ

Информацията потвърди губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт

884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие 884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие

 Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в Щатите достигна 5 116 души

Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време

Видео потокът, публикуван от Royal Stats, не е спирал от 26 януари, представя официалните данни за пандемията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

Предстои да се активизират атаките срещу Путин и Тръмп с цел дестабилизиране на тяхното управление и обвинения, че те са виновни за неспособността здравните системи, смята Боян Чуков

Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи

Местните инфектирани постепенно намаляха, но в същото време се появяват нови случаи на Covid-19 сред пътуващите, които се връщат у дома 

Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт

Или ще победим, или ще паднем в тази битка, казва лекарят, който интубира болни в германска клиника

Проф. Кантарджиев Проф. Кантарджиев Ако кажа къде този коронавирус не живее дълго, хората ще спрат да си мият ръцете Виц на деня Виц на деня - Тате, когато отвори магазинът за играчки, ще ме заведеш ли, за да ми купиш ново мече?
- Тогава, вече ще си голяма за мече...
Виц на деня Виц на деня У Враца:
- Таа маска Ви праи много стройна, госпожо! И... младолика - половината бръчки са не видат.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Важно! Ако имате затруднено дишане, първо се уверете, че отново не сте преяли.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори