×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години


Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години
Интересен факт е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS
17 Февруари 2020, Понеделник, 10:20 ч.

Преминахме през етапи, през които минава едно лекарство преди да излезе на пазара, заяви експертът от научно-изследователския център на ФМИ

За първите разработки на устройството за нагряване на тютюн IQOS , аерозола, който се отделя при употребата му и въздействието му върху околната среда и научната работа  зад продуктите без дим  разговаряме с д-р Катрин Гужон, ръководител на научно-изследователско направление „Химия“ във Филип Морис Интернешънъл.

Д-р Катрин Гужон  ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление „Химия“ в отдел „Наука и иновации“ в категорията „Разработване на продукти“ в научно-изследователския център на ФМИ в Ньошател, Швейцария и активно допринася за изграждането на стратегиите по отношение на продуктите с намален риск и трансформацията на ФМИ. Участва в създаването на стратегиите за изграждане на разбиране и стимулиране оформянето на решения, свързани с разработването на продуктите с намален риск чрез генериране на научни доказателства, усъвършенстване на продуктите и оценка на възможносттите за въвеждане на нови продукти. Поддържа набор от ISO и други акредитирани методи за валидиране на научно-изследователската дейност в областта на химията. Д-р Гужон е магистър по химия и биохимия от Университета „Клод Бернар“ в Лион, Франция и има докторска степен по органична химия от Университета в Женева. Вече почти 20 години е неизменна част от екипа от учени и изследователи във ФМИ.

- Д-р Гужон, вече близо 20 години работите във Филип Морис Интернешънъл. Какво ви мотивира в работата ви на химик в компанията?

- На първо място, това е глобалната цел на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на бъдеще без дим. Искам да бъда не само част, но и един от основните двигатели в осъществяването на тази голяма промяна. Вярвам, че можем да го постигнем.

На следващо място е възможността всеки ден да научавам нещо ново, свързано с науката, което е много вдъхновяващо за мен като учен.

- Какви бяха първите ви впечатления, когато се присъединихте към компанията и как решихте да започнете?
- Във Франция завърших магистратура по химия, а след това завърших докторантура по органична химия в Швейцария.  Веднага след това имах късмета да започна работа точно във  Филип Морис Интернешънъл. Това се случи преди 20 години и беше първото ми работно място, където се занимавам с разработката на научните данни и до днес.

Причината да искам да започна работа там беше, че никога не съм се интересувала от академична дейност. Исках да бъда близо до науката и разработването ѝ и съм много щастлива, защото компанията ми даде възможност да работя именно в тази насока - да развивам наука и да се занимавам с научните данни и изследванията за продуктите с намален риск.

- Нека ви върна 20 години назад, когато започват и първите разработки на устройството IQOS. Как се роди идеята?

- През 2001 г., преди близо 20 години, бях избрана да бъда част от малък научен екип от 5 души. Това беше екип, чиято основна и единствена дейност е да разработва продукти, като тук целта  беше разработване на продукти с намален риск. Тоест преди 20 години, този екип от 5 човека, от които част бях и аз, беше нает, за да открие и разработи продукт с намален риск спрямо конвенционалните цигари.

Тогава все още бяхме част от Филип Морис - САЩ, които сега са отделно дружество от Филип Морис Интернешънъл. По това време в Америка вече имаха създадена алтернатива на обикновените цигари и това беше продукт за нагряване, който е като прототип на IQOS. Техническите специфики на този продукт обаче бяха свързани с това, че беше много по-голям, спрямо IQOS. Имаше и неточности с контролирането на температурата на нагряване, затова се търсеше и начин този вариант да бъде подобрен.

Като химици, ние знаехме, че при продукта, който трябва да създадем, трябва да бъде премахнато горенето, тъй като при него се образуват цигарения дим и вредните вещества. Имайки вече пред нас технологията на нагряване от прототипа, стъпихме върху нея и започнахме разработването на новия продукт, в резултат на което, след  10 години се появи и устройството IQOS.

-  10 години са много време. Може да се сравни с разработването на ново лекарство. Как протече при вас процесът до достигане на крайния резултат?

- Да, вярно е. Можем да направим паралел с производството на едно лекарство. То изисква време за неговото създаване и разработка, производство, научна оценка, клинични проучвания. През всичко това минахме и ние.

- Как беше приет в началото IQOS и къде го представихте за първи път?
- Първият пазар, на който пуснахме устройството за нагряване IQOS беше Япония и по-конкретно - Нагоя. Това се случи през ноември 2014 г. Не случайно избрахме Япония - това е страна, която има висок процент на тютюнопушене и по онова време вече търсеха нови, по-малко рискови алтернативи на конвенционалните цигари. Също така японците са доста развита нация от гледна точка на технологиите и иновациите и търсят нови устройства, свикнали са с тях. Те бяха готови за преминаване от конвенционалните цигари към едно ново, иновативно устройство с нагряване на тютюн. Именно затова и го представихме там първо.

Другият фактор за избора беше, че през 2014 г. пушенето на закрито все още беше позволено в Япония, което естествно оказва много вредно въздействие върху околната среда и пасивните пушачи. Част от проучванията, които бяхме правили, свързани с IQOS, включваха и изследвания върху химията на аерозола, който се отделя при употребата на устройството. Когато го представяхме в Япония,  вече знаехме, че използването на IQOS в закрити помещения не оказва негативно влияние върху околната среда в помещенията и че е по-добре за пушачите да премахнат цигарения дим като преминат към IQOS, ако не могат да спрат пушенето напълно. Затова Япония беше ключов пазар за нас. В момента там достигнахме близо 17% пазарен дял. Радваме се , че продуктът се приема толкова добре и много пълнолетни пушачи решиха да преминат на него.  

- Основен акцент в работата ви е научно-изследователската дейност. От опита си какво може да кажете за основните замърсители в затворена среда, като офиса и  дома ни? Кои са те?

- Световни регулаторни  агенции и здравни организации като Световната здравна организация имат изготвен списък от 9 основни замърсители, които са налични във въздуха в затворени пространства. Сред тях са въглероден монооксид, който се открива като продукт на горене, формалдехид, който се открива в боите, лаковете и част от мебелировката. Има и една частица, която се нарича PM1, която е част от окосмяването, може да се инхалира и да увреди белия дроб. Тя също е основен замърсител в затворените помещения. Тоест, когато правим оценка и изследваме въздуха в затворени помещения, никога не можем да изследваме само един замърсител , а правим комплексна оценка на всички, които са налични в затворената среда.

- Тютюневият дим е един от основните замърсители на въздуха, респективно и на този, който дишаме в дома и офиса. Как обаче седи въпросът с продуктите за нагряване като IQOS?
- Когато запалим една цигара, тя произвежда цигарен дим, който ние наричаме вторична димна струя - т.е. дори една запалена цигара да седи в пепелника, от нея излиза дим, който наричаме вторична димна струя, която замърсява въздуха. Това е продукт на горенето.
Когато оценяваме цигарения дим, 70% от него идва от страничната димна струя. И поради това, че при IQOS имаме нагряване, а не горене на тютюн, само с това елиминираме тези 70% от замърсяванията, които идват от вторичната димна струя. Така аерозолът, който се орбазува при употребата на IQOS и който се вдишва, включително и от пасивните пушачи, е със значително намаление на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Ако има някакво замърсяване, то ще дойде само от парата, която издишва потребителят.
Направили сме проучване и в тази посока. От научната оценка, която направихме спрямо 25 маркера в околната среда, установихме, че при употребата на IQOS има увеличение само на два замърсителя на въздуха. Това са никотин и ацеталдехид,  както и глицерин, но той не е в списъка на вредните и потенциално вредните вещества. Те, обаче, са в по-малки концентрации спрямо установените стандарти,  допустими за качеството на въздуха.

Разбира се, употребата на IQOS не е без риск и е предназначен само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Ако трябва да се сравнява отделяният аерозол с дима от цигара, обаче, се установява, че аерозолът от IQOS има значително намаляване на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Интересно е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS.

Интервюто е изготвено с подкрепата на Филип Морис България


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори