×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква щеше да бъде България без комунизма?


Каква щеше да бъде България без комунизма?
През втората половина на 40-те години в България се случва един от най-тъмните процеси в новата ни история – масова насилствена национализация
09 Февруари 2020, Неделя, 08:15 ч.
Автор: Пламен Петров, conservative.bg

След 45 години в затворена клетка, България бленува за 9-милионния си гражданин, докато Гърция, със свободно мигриращо население, вече разполага с 10,2 милиона

Населението

Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България сега трябваше да е… над 10 милиона.

Някои хора ще кажат  – „Именно, нали България е била 9 милиона през 1990-та, но демокрацията ни отне много!“.

Ако се върнем до 1990-та година, обаче, виждаме следното:

След 45 години в затворена клетка, България бленува за 9-милионния си гражданин, докато Гърция, със свободно мигриращо население, вече разполага с 10,2 милиона. Това показва недвусмислено – още през тези 45 години капиталистическа Гърция „дръпва“ демографски на Народна република България. Всъщност, това не е изненада за никой статистик – намаляването на естествения прираст е постоянно явление у нас след края на 40-те години на XX век и съвпада с колективизацията/отнемането на земеделските стопанства и предприятия в страната. За този процес се разказва още в есето на Георги Марков от 1972-ра година „Ще изчезне ли българският народ?“, а през 80-те години вече се вижда съвсем отчетливо.

Популярността на България

45 години на Запад цари информационно затъмнение относно изолираната комунистическа България. В същото време, отворена към света, Гърция активно търгува и се промотира. Резултатът от това е, че днес всеки в Америка знае какво е гръцки гирос, “да отидем на гръцки ресторант” е популярна фраза, а киселото мляко за необятния американски пазар е известно като “гръцки йогурт“ – сериозно антипостижение за нас, при положение, че млякото се закисва с бактериум булгарикус…

И как да е иначе, когато, в този период на бурно развитие на телевизията и медиите, продуктите на нашата култура и промишленост не се разпространяват извън Желязната завеса. В същото време – кой по света не е чувал за “Зорба гъркът” от 1964-та, кой не знае сиртакито?…

В момента туристическият поток към България се увеличава със стотици хиляди души всяка година. А колко ли по-голям щеше да е, ако България беше членка на ЕС от 1981-ва година, както Гърция? Колко повече авиокомпании щяха да летят до нас през 80-те и 90-те? Колко повече щяхме да сме се наложили като туристическа дестинация?…

Вместо това, Народна република България изнася предимно оръжие, за „братските“ Куба, Виетнам, Афганистан, Етиопия, Сирия, Сомалия, Мозамбик, Танзания, Ангола, Ирак, Йемен и др., чрез което оръжие и до ден днешен се извършват терористични атентати и за огромна част от което никога не получаваме пари…

Макроикономика

Брутният вътрешен продукт на следкризисна Гърция сега е 224 милиарда долара, а този на България – 66 милиарда, като през комунизма той е още по-малък. Една 10-милионна България с развиван още от Възраждането непрекъснат капитализъм вероятно нямаше да изостава значително от Гърция по размер на икономиката.

Предприятия и технологии

През втората половина на 40-те години в България се случва един от най-тъмните процеси в новата ни история – масова насилствена национализация. На собствениците на малки, средни и големи предприятия – фабрики, заводи, цехове, складове, работилници, банки, застрахователни дружества и т.н. се съобщава, че трябва да предадат собствеността си на властта на “Отечествения фронт” и да заемат позиция на подчинени в собствените си дружества. Много от тях изчезват безследно след като отказват.

Под новото некомпетентно управление и с прекъсването на каналите за внос и износ, много от национализираните производства постепенно угасват. Показателен е примерът с компанията за производство на цимент “Гранитоид”, която преди 9-ти септември е една от най-големите фирми на Балканите и разполага с капитал от 750 000 000 лева, но бива окончателно ликвидирана през 1947-ма година, един от заводите и е преименуван на „Държавен завод Васил Коларов“, а административната сграда на бул. Ситняково 23 в София е дадена на държавна агенция за геоложки проучвания.

За сравнение, една от най-големите компании в днешна Гърция е „Титан Цимент“. За нея можем да прочетем следното: „Гръцко предприятие за производство на цимент и други строителни материали със седалище в Атина. Основано през 1902 година от Николаос Канелопулос, през 2014 година то притежава 13 циментови завода в Гърция, Югоизточна Европа, Близкия Изток и Съединените щати“…

Примерите, които си заслужава да се посочат, не спират дотук. Същите проблеми със смяна на ръководството и спиране на доставките успяват да убият Държавната аеропланна работилница, която преди 9-ти септември произвежда стотици самолети.

До 1944-та година, у нас смайващо добре развито е и производството на радиоапарати. Сайтът www.sandacite.bg разкрива над 20 български марки радиа от това време.

Най-интересна е историята на марката „Бралт“ (Братя Алтимирови) от Русе, която се произвежда серийно и е най-продаваната в страната в навечерието на Втората световна война, но след 9-ти септември всичко съградено от основателя и, Сава Алтимиров, е отнето от  новата власт, а самият той е принуден да поправя радиоапарати до края на дните си. Целият разказ на сина му можете да прочетете тук

Много други предприятия, като АД “Каолин”, ВМЗ Сопот, “Кремона” – Казанлък, Сегашният завод “Арсенал” в Казанлък, шоколади “Своге” и т.н. и т.н. са “предрешени” представители на Царство България. БДЖ, БНР и “Български пощи” също са развити преди 1944-та.

В светлината на това, спокойно можем да кажем, че без комунизма България щеше да има развити фирми и предприятия с непрекъснати вече вековни традиции, щеше да има занаяти и бутикови магазини, в които концепциите са се предавали от баща на син. Те щяха да са успешно наложени на западните пазари, но и на вътрешния, вместо много от вносните продукти.

Тук, също, добър пример са гръцките банки опериращи в момента у нас. Те са имали над столетие да се развиват, докато българските банки от началото на 20-ти век, разбира се, в рамките на няколко години след 9-ти септември са закрити.

Инфраструктурата

Нека бъдем честни – към 1944-та година никоя европейска държава от нашия калибър не може да се похвали с магистрални пътища в сегашния смисъл на понятието. Лесно, обаче, можем да направим сравнение с построените през управлението на Тодор Живков 273 км магистрали и построените за същото време в Белгия и Австрия съответно 1566 и около 1100 км магистрали. За Франция, пък, статистиката е следната: 70.4 км построени към 1956-та година и 6824 км към 1990-та. – Факт е, че капиталистическите държави строят в пъти повече:

Като заключение, цялата магистрална мрежа на България щеше вече да е изградена и Северна и Южна България да са добре свързани. Също толкова развито щеше да е положението и с влаковете. – Нека пак напомня, че България по всяка вероятност щеше да е влязла в ЕС през 1981-ва година, заедно с Гърция. А, да – Гърция! Гърция в момента разполага с 2500 км завършена магистрална мрежа, именно благодарение на ранното си влизане в ЕС.

Войската

За боеспособността на армията на Царство България няма нужда да се говори – военните ѝ успехи говорят сами. Знаем, че е имало множество казарми, школи за офицери и собствено производство на боеприпаси. Знаем, че по време на война е била способна да мобилизира от половин до 1 милион души. Нека поговорим какво щеше да се случи с нея ако не беше дошъл комунизмът. Към 1944-та година, Царство България си служи с военна техника закупена от чужбина, в достатъчни количества. Например, изтребители Месершмит и танкове Шкода. Спокойно можем да прогнозираме, че България в последствие щеше да влезе в НАТО и, точно като Гърция, да купува оръжие от всякакви източници – например немски танкове “Тигър”, американски изтребители F-16, френски изтребители “Мираж”, а защо не и български учебни самолети… Армията ни към 2019-та година щеше да е съвсем аналогична на гръцката, която разполага с близо 200 изтребителя, 1913 танка, 4209 бронирани машини и 4840 артилерийски единици. Всичко благодарение на силната икономика.

Култура и родолюбие

Преди 9-ти септември в училищата широко се е изучавал старобългарски език, точно както в съвременна Гърция продължава да е на почит старогръцкият. Правописът и правоговорът са вземали предвид македонския диалект. Благодарение на това, азбуката ни е била уникална и лесно разпознаваема, подобно на гръцката, заради буквите ѣ и ѫ. След правописната реформа от 1945-та година, тя е превърната просто в орязана версия на руската.

Интересен е документът от 6-ти ноември 1944-та година, с който се премахва изискването за образователен ценз за постовете кмет, заместник-кмет, кметски наместници, областен управител, директор на народната милиция и др., подписан от министърът на вътрешните работи Антон Югов, по-късно министър-председател.

Същият този Антон Югов, който, много типично за дейците на БКП от този период, се нанася в заможната къща на успешен банкер на ул. Хан Крум 31 в София, след като последният е пратен за 5 години в Белене, а семейството му – изселено.

Нека поне да споменем и кой е банкерът. Това е Марко Рясков – финансист, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те години на миналия век. Рясков е учил в Белгия и Германия, въвежда ипотечното кредитиране в България, дългогодишен директор на Българска кредитна банка, участвал е в спасяването на евреите.

След 1990-та година именно потомците на партийци като Югов се превръщат в познатите ни „мутри“ – хора, които, при средна заплата от няколко долара в страната, се возят на скъпи вносни коли и си организират балове в луксозни хотели… Откъде тези пари, когато до вчера всичко е било национална собственост? Но да се върнем на миналото…

В царска България, по фасадите на обществените сгради са могли да бъдат видени в някои случаи и по десетки български знамена. Питейните заведения са носили имена от сорта на “Македония” и “Свободна България”.

След 9-ти септември, българите извън границите на България остават напълно откъснати и забравени. Включително цели поколения от бившите български селища в Северна Гърция, които никога повече няма да чуят българска реч отвън. Едва ли това трогва някого от властта, преименувала град Варна на Сталин за цели 7 години и насилствено отлъчила Македония. Тяхната пропаганда не се спира пред никакви граници:

Засега никой не е слагал петолъчка на Партенона в Атина…

 


В категории: Ретро Флагман


74
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
74
Коментара по темата
74.
XX
10.02.2020 15:14:53
7
3
ХХристинка щеше да е в лудницата.
73.
до Тервел ХХ Христинка––шиофреника !!
10.02.2020 10:09:27
6
13
АБЕ ИДИОТ ГЛАВНИЯ ВЪПРОС ОТ СТАТИЯТА Е Какво щеше да е СЕГА СЕГА СЕГА ако в България е НЯМАЛО КОМУНИЗЪМ ?????????? А ОТГОВОРА Е ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЯХА ДА ПОЛУЧАВАТ 1000 ХИЛЯДА ЕВРО А НЕ200 ДВЕСТА ЕВРО !!!!!!!!!!!!!!Това е в следствие на ЧУМАТА ""КОМУНИЗЪМ""///""недоносчето""според ВОЖДА НА ОРДАТА//////////Излекуваната България се ВЪЗСТАНОВЯВА ///втори път окрадена от КОМУНИСТИТЕ –всички фирми са на членове на ЦК наБКП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!!!!!!!!!/////Те са ПАРАЗИТИТЕ които имат интерес БОЛЕСТА да продължи!!!!!!!Това е отговора на въпроса СЕГА СЕГА СЕГА сме в това положение заради КОМУНИЗМА!
72.
До тервел
10.02.2020 09:29:30
8
5
И знаеш ли защо беше така? Защото получавахме нефт и газ от ссср без пари.
Давахме им чушки ,домати ,цигари а те ни даваха петрол и газ. За това беще евтино. Сега обаче подобни сделки не са възможни.И Русофилите от бсп като бяха на власт.Пак плащахме скъпо за нефт и газ на Руснаците.
71.
Тервел
10.02.2020 01:05:19
7
21
Сега пенсията като ти е 200 евро, плащаш 100 евро за ток, 20 евро вода, а с останалите не можеш да си купиш и лекарства, нито каквото и да е било друго. Хората сега работят или взимат пенсия за да си платят само тези сметки. За друго пари няма.
Че то е много по-добре пенсията да ти е 60 лв, за ток да платиш 5 лева, за вода 1 лев, да отидеш на някоя почивка, да си купиш нещо, здравеопазването ти да е безплатно, обучението също, и около теб да има нормални хора, а не мангали, трансджендъри, наркомани и мутри.
Не е важен толкова размера на пенсията/заплатата - по-скоро е важен размера на разходите, данъците, сметките и нуждите. През социализма може да е била по-ниска пенсията и заплатата, но за сметка на това най-важните неща - ток, вода, данъци, обучение, здравеопазване бяха символични а някои и безплатни.
70.
Саян, Саян, Саян - идвай бързо
09.02.2020 23:18:05
6
5
Идвай бързо, че ХХристинка милиционерката пак я хванаха кризите и написа голяма глупост под номер 68.
69.
до 7 ХХ Христинка въртиш сучиш
09.02.2020 19:19:21
21
6
Пак извън ТЕМАТА !!Хайде отговори на следния въпрос .в Гърция пенсията е 1000 хиляда евро КОЛКО БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ СЕГА В БЪЛГАРИЯ АКО ГО НЯМАШЕ КОМУНИЗМА?????????????????????????????КОЛКО БЕ КОЛКО СПОРЕД ТЕБЕ ???????????????????ЩОТО СЕГА СРЕДНАТА ПЕНСИЯ Е ОКОЛО 200ДВЕСТА ЕВРО !!!!!!СПОРАД ТЕБ ВЕРОЯТНО АКО ГО НЯМАШЕ КОМУНИзама СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ 200 ЕВРО ААААААААААААААААААА?????????ТИ АКО СИ ИДИОТ ХОРАТА НЕ СА ЯСНО ЛИ ТИ Е ГОСПОДИН МИЛИЦИОНЕР!!
68.
XX
09.02.2020 19:18:37
20
33
В заключение, без комунизма, България щеше отдавна, може би в края на 50-те, да бъде затрита, защото нормалните щяха да избягат от шизо-олигофрените тролещи с големи букви.
67.
Балък бургазлъ
09.02.2020 18:27:51
5
20
Ха, малки недоразумения, нима не знаете че Гърция беше витрината на Запада на Балканите по нова време и в нея наливаха неимоверно много пари. До 1985-та България беше с много по-мощна индустрия от маляките, но тогава ги приеhа в ЕС и започнаха да им наливат още повече пари. Древна Гърция на Запад се символизира с демокрациятя и е единия от стълбовете на европейската култура заедно с Римската империя. Гърция има безброй плажове, острови, огромен флот, лобита в Европа и САЩ (фамилията Онасис например). Има фолклор известен в цял свят от който и бг-певачките си правят хитовете а не обратно.
Гърците са природно много хитри, не случайно България е била 2 века под византийско иго а не обратно !
66.
До номер 64
09.02.2020 17:22:06
6
7
Да, ХХ ХХристинка е. Веднага я пратете при доктор МАНАФОВ да му бие две кожени инжекции в пухкавата дупара.
65.
Казва че само
09.02.2020 17:05:18
6
7
Манафов го оправя
64.
Доктор Саян
09.02.2020 17:01:03
6
8
Кой точно от двамата е в момента???????Ако е ХХ Христинка прати го при МАНАФОВ той го оправя с кожената инжекция.
63.
До номер 61 от доктор Саян
09.02.2020 16:58:23
5
7
Веднага вържете ХХ с усмирителна риза. Санитарите идват.
62.
До номер 59 Manafov
09.02.2020 16:56:01
5
10
ХХ ходеше едно време по плажовете и търсеше млади момчета с твърди чучулинки. На мен ми правеше бибитки и злобарки. Голям майстор беше.
61.
до 58 Който дори не може??????????????
09.02.2020 16:53:57
6
2
Да разбере заглавието!!ЧОВЕК КОЙТО НЕ РАЗБИРА смесъла на заглавието //ТЕМАТА/СЕ НАРИЧА ИДИОТ!!Естествено и коментара му ще е продукт на ИДИОТСКИ УСТРОЕН МОЗЪК!!!Каканижене за идилията"" на браздата"КРАЙНЕНЕЦА ТА БЕЛЧО И СИВУШКА ТА ЦЪРВУЛИ РАТАЙЧЕТА И ЧОРБАДЖИ ГЕНЧО Такава УНИКАЛНА мешавица може да роди само болния МОЗЪК НА ХХ –ХРИСТИНКА–ТЕРВЕЛ!!!!!!!!!! Доктор саян открихме го ТУК Е!!
60.
До номер 53, 54, 55 и 56 - ХХристинка ченгето
09.02.2020 16:52:06
6
6
ХХриси, кукличке сладка и перверзна, нито ден не трябва да си без лекарства, защото почваш да пишеш ужасни щуротии под въздействие на ракията и злобарките.
59.
Manafov
09.02.2020 16:40:08
7
6
Тоз xx гу ибaх на гарата през 1988, фатмак беше тогава. Сидеше в кинефа и даваше по 2 лв да прави масури и по 5 да го къртят в задния двор.
58.
как какво бе
09.02.2020 16:19:29
9
13
ако го нямаше СОЦИАЛИЗМА ,щото КОМУНИЗЪМ не е имало ,не бяхте дорасли за такъв строй , ОЩЕ щеше да ходите по селата със свинските цървули по нивичките да орете с воловете и ралото или щеше по ДИМИТРОВДЕН да се цаните за ратайчета на чорбаджийте да работите за една абичка и един чувал брашно ,е туй щеше да е вашия мизерен селски животец , нямаше да има наплив на селяндури в градовете ,щото щеше да сте бедни ,като църковни мишки .
57.
до ХХ хритинка БИЕЩИЯ МИЛИЦИОНЕР
09.02.2020 16:01:30
7
4
Глътна си хапчето и пак стана ХХ ХРИСТИНКА !!! И ПАК ЗАПОЧНА С ЧЕНГЕДЖИИСКИТЕ СИ НОМЕРА ДА ОТКЛОНЯВАШ ВНИМАНИЕТО В //удобна//ПОСОКА!!!!!ДА ТИ ПРИПОМНЯ ТЕМАТА""Каква щеше да е България без КОМУНИЗМА??????????????ПРОСТО Е ДОРИ ЗА ИДИОТ КАТО ТЕБЕ //това е най ниското интелектуално човешко НИВО!!!!ДРУГОТО ПО НИСКО Е НЕЧОВЕШКО И Е """МАЙМУНА –КОМУНИСТ"""""НЕОСПОРИМИТЕ ПРИМЕРИ ОТ ЖИВОТА СА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПРЕЗ КОИТО Е ПРЕМИНАЛА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЧУМА !!!изт. Германия Полша РуМъния България и др ГРАЖДАНИТЕ ИМ СА В ПО ЛОШО ПОЛОЖЕНИЕ ОТ ТЕЗИ НА НОРМАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ!!!!!! ЛОГИЧНО СМЕ ПО ЗЛЕ ИОТ ГЪРЦИЯ С 1000ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ!!!!!!!!
56.
XX
09.02.2020 15:42:49
4
7
@31
Ц. Дядо ти щеше да е сапун, а баба ти чифт кожени ръкавици... германец щял да бъде - идиот.
55.
ХХ
09.02.2020 15:38:34
3
7
@50
Te и "тогаз" са били за световния мир и свободата...
И кочината белгия и кочината холандия са избивали села в колониите си (или свалили самолета на оон секретаря) в името на мира и свободата.
ПП. Оруел го е описал много добре.
54.
ХХ
09.02.2020 15:33:25
2
7
@24
Hе гърците, а изродът меркел натискаше немските банки (даваше държавни гаранции) да дават, а гърците да вземат кредити за кривите немски подводници в пирея и други подобни.
Това са фактите.
ПП. Вчера да бяха измрели всички немски говеда, пак щеше да е късно.
53.
ХХ
09.02.2020 15:22:58
3
26
Пак други криви на некадърния матрял.
Имахме национализация, но имахме също толкова уродлива реститузия и тройно по уродлива приватизация.
Кога нашите ткзс-та оряха с трактори, от другата страна на границата се опъваха зад воловете... въпреки, че по същото това време им плащахме репарации.
Едно време знаеха повече за България (па ако ще да е било розово масло и кисело мляко), отколкото сега (курви и алкохол, дето вече омръзнаха).
52.
до 50 ВЯРНОТО В СЛУЧАЯ
09.02.2020 15:18:02
6
4
Е СИ ЧЕНГЕ ОТ БИВШАТА Д.С.//там всички задължително са били КОМУНИСТИ!!!!!!!/// ЗАЩОТО ПОЛЗВАШ ЧЕНГЕДЖИИСКИЯ ПОХВАТ ––ДА ОТКЛОНЯВАШ ВНИМАНИЕ И ДА ГО НАСОЧВАШ В ДРУГА//удобна /// ПОСОКА!!Да ти припомня темата""Каква щеше да е България без КОМУНИЗЪМ??????????????????????????????Аз твърдя че щеше да бъде Швейцария на балканите И ПЕНСИИТЕ ЩЯХА ДА СА ДАЛЕЧ ПО ДОБРИ ОТ ГЪРЦИЯ КЪДЕТО СА 1000 ХИЛЯДА ЕВРО /и ходим да им слогуваме за НАСЪЩНИЯ!!!!
51.
до 48 доктор Саян ХХ–Христинка е ТЕРВЕЛ
09.02.2020 15:06:20
4
4
Тя е шизи и ТЕРВЕЛ е другата и самоличност!!!Баща и е бил в държавна сигурност и го е назначил МИЛИЦИОНЕР сега въпреки памперсите иска да се върнат времената когато е трошил кости !
50.
до 48
09.02.2020 14:43:15
2
6
Приятел, кое от написаното от мен не е вярно? Това са днешните Велики сили - бивши империи които са грабили, убивали и експлоатирали чуждите народи. Руската империя и тя влиза в това число. Парадокса в случая е, че същите тези, които са заличавали цели култури, народи, държави и континенти, сега са за световния мир и свободата :)))
49.
Помнещ
09.02.2020 14:27:28
6
7
ХОНЕКЕР, ЯРУЗЕЛСКИ, ЧАУШЕСКО, ..
ЗАЩО НЕ ОСТАНАХА В ПОСТРОЕНИЯ ОТ ТЯХ РАЙ, КАТО ДОСТОЙНИ ХОРА А ТРЪГНАХА ДА БЯГАТ???? А КОЛКО ОТ НСШИТЕ ВЕЛИЧИЯ ИЗБЯГАХА В АВСТРИЯ? А ЗАЩО ДЕЦАТА ИМ ТРЪГНАХА ДА УЧАТ В АНГЛИЯ, САЩ И ДР? ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ БЯГА ОТ ХУБАВОТО А САМО ОТ ЛОШОТО!!!!
КАТО ПЛЪХОВЕ ОТ ПОТЪВАЩ КОРАБ! СТИГА С ТОЗИ КОМУНИЗЪМ И КОЛКО ХУБАВО БИЛО! БЯХМЕ МЛАДИ, НЕ ЗНАЕХМЕ ЩО Е КОНКУРЕНЦИЯ НА ПСЗАРС МА ТРУДА И РАБОТА ИМАШЕ ЗА ВСЕКИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕНИЯ! И СЕГА ИМА РАБОТА, НО СЕ ИСКАТ И ЗНАНИЯ, ТРУД, АМБИЦИЯ А НЕ ЧАТЕНЕ И.ТЪРКАЛЯНЕ У ДОМА!
48.
Доктор Саян търси Тервел
09.02.2020 14:18:44
6
5
До всички санитари. внимание, внимание. Избягал е опасен луд от психиатричната болница. Ако го видите някъде, веднага го задръжте и му сложете усмирителна риза.
47.
Тервел
09.02.2020 14:04:11
3
9
Откъде е ресурса на Англия? Завладяване и разграбване на ресурса на Северна Америка, Шотландия, Ирландия, Уелс, Австралия, Нова Зенландия, Индия, Бангладеш, Пакистан, Катар, Оман, Сингапур , Хонконг, Гибралтар, Малта и Кипър, Канада, ЮАР, Сомалия, Кения, Уганда, Египет, южната част на Арабския полуостров с нефтените находища, десетки острови и голяма част от световните морски пътища. Военни действия почти през цялата история от създаването си. Същите тези жалки отрепки англичаните, които са разграбили и избили повече хора и от Хитлер, сега говорят за свобода, мир и демокрация? Хахаха. Ето това е английската демокрация - векове наред грабиш и убиваш, а после с разграбеното и откраднатото се правиш че си го създал и си силна икономика с умно капиталистическо управление..
46.
Тервел
09.02.2020 13:13:40
6
22
Ако някой си мисли че Франция, Англия, Сащ или която и да е велика сила, имат големи ресурси и развита икономика заради демократичната си политика - значи трябва да отиде и да се прегледа. Същите тези, които сега защитават правата на човека и се борят за "свобода", векове наред колонизираха цели континенти, убиваха, измъчваха и разграбваха чужди народи. Гърците/византийците/ са същата работа. Ако например Англия беше една миролюбива държава и не заграбваше и колонизираше,, нямаше да имат и 5 метра магистрала. Това е истината, приятели.
45.
До емигранта
09.02.2020 13:05:42
7
3
Един и същи, неуровновесен психически, емигрант бълва коментар след коментар изпълнени със злоба. Глупако, никой не ти чете глупотевините ! Ние си спомняме какво беше. Аре пътувай !
44.
ДО 38 ХИТРЕЦИТЕ КОМУНИСТИ
09.02.2020 13:02:33
6
26
ВЕДНАГА УСЕЩАТ ОТ КЪДЕ ИДВА КЕЛЕПИРА ///за некадърниците –партииното членство в партията ДЪРЖАВА//////ТО ГОЛЯМА МАСОВОСТ БЕШЕ ДА СЕ ДОКОПАШ ДО ПАРТИИНА КНИЖКА ЗАРАДИ КЕЛЕПИРА!!!!!!!!!!СЛЕД КАТО СЕ ОКАЗА ЧЕ СА СЪЗДАЛИ """"НЕДОНОСЧЕ""""СЪЩИТЕ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ –КОМУНИСТИ ЗАХВЪРЛИХА КАСКЕТИТЕ И ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ ДА ///""доносят–недоносчето""//НАПИСАХА СИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА И ""ПРИВАТИЗИРАХА""//разграбиха //ФИРМИТЕ СА НА НАСЛЕДНИЦИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ПОЛИТБЮРО НА //ЦКна БКП И Държавна сигурност///Те в момента ""МЪТЯТ ВОДАТА""С ЦЕЛ ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА "СТАТУКВОТО""По темата ВСЕКИ САМ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДА КЪДЕ ЩЕШЕ ДА Е България без КОМУНИЗМА?????????НАЙ МАЛКО С 1000 ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ КАТО ГЪРЦИЯ!!!!!!!!
43.
ДО 38 ХИТРЕЦИТЕ КОМУНИСТИ
09.02.2020 12:50:48
5
6
ВЕДНАГА УСЕЩАТ ОТ КЪДЕ ИДВА КЕЛЕПИРА ///за некадърниците –партииното членство в партията ДЪРЖАВА//////ТО ГОЛЯМА МАСОВОСТ БЕШЕ ДА СЕ ДОКОПАШ ДО ПАРТИИНА КНИЖКА ЗАРАДИ КЕЛЕПИРА!!!!!!!!!!СЛЕД КАТО СЕ ОКАЗА ЧЕ СА СЪЗДАЛИ """"НЕДОНОСЧЕ""""СЪЩИТЕ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ –КОМУНИСТИ ЗАХВЪРЛИХА КАСКЕТИТЕ И ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ ДА ///""доносят–недоносчето""//НАПИСАХА СИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА И ""ПРИВАТИЗИРАХА""//разграбиха //ФИРМИТЕ СА НА НАСЛЕДНИЦИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ПОЛИТБЮРО НА //ЦКна БКП И Държавна сигурност///Те в момента ""МЪТЯТ ВОДАТА""С ЦЕЛ ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА "СТАТУКВОТО""По темата ВСЕКИ САМ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДА КЪДЕ ЩЕШЕ ДА Е България без КОМУНИЗМА?????????НАЙ МАЛКО С 1000 ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ КАТО ГЪРЦИЯ!!!!!!!!
42.
до 39 кой плашиш бе комунист страхлив
09.02.2020 12:49:27
5
6
ДЪРТАК С ПАМПЕРС МИШКА ДРАЩЕЩА СКРИТА ЗАД КОМПА ПЛАШИ С ""ХОРАТА""!!ИЗЛЕЗ ТИ БЕ СТРАХЛИВ КОМУНИСТ!!!ОНЯ ДЕН АВТОБУСА //за протеста в София//ОСТАНА ПРАЗЕН ТОВА ЛИ СИ ТИ И СТРАХЛИВИТЕ ВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ""ХОРА""
41.
xaxa idioti komunisti
09.02.2020 12:40:17
13
1
PALNI IDIOTI
40.
ДО 38 ХИТРЕЦИТЕ КОМУНИСТИ
09.02.2020 12:35:34
5
5
ВЕДНАГА УСЕЩАТ ОТ КЪДЕ ИДВА КЕЛЕПИРА ///за некадърниците –партииното членство в партията ДЪРЖАВА//////ТО ГОЛЯМА МАСОВОСТ БЕШЕ ДА СЕ ДОКОПАШ ДО ПАРТИИНА КНИЖКА ЗАРАДИ КЕЛЕПИРА!!!!!!!!!!СЛЕД КАТО СЕ ОКАЗА ЧЕ СА СЪЗДАЛИ """"НЕДОНОСЧЕ""""СЪЩИТЕ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ –КОМУНИСТИ ЗАХВЪРЛИХА КАСКЕТИТЕ И ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ ДА ///""доносят–недоносчето""//НАПИСАХА СИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА И ""ПРИВАТИЗИРАХА""//разграбиха //ФИРМИТЕ СА НА НАСЛЕДНИЦИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ПОЛИТБЮРО НА //ЦКна БКП И Държавна сигурност///Те в момента ""МЪТЯТ ВОДАТА""С ЦЕЛ ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА "СТАТУКВОТО""По темата ВСЕКИ САМ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДА КЪДЕ ЩЕШЕ ДА Е България без КОМУНИЗМА?????????НАЙ МАЛКО С 1000 ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ КАТО ГЪРЦИЯ!!!!!!!!
39.
до 38 фашиста
09.02.2020 12:16:21
9
4
Те хората като те докопат, ще видиш ти с какво си повече от тях и какво заслужаваш. Крий се сега и драскай тъпотии, знаем че си НФСБ патриот, знаем и Флагман на кого е, споко
38.
ЗЛОТО КОМУНИЗЪМ
09.02.2020 12:12:38
6
9
НЕЧОВЕШКА //неестествена–сатанинска//ИДЕОЛОГИЯ!!!РОДИЛА СЕ В ГЛАВАТА НА ЛЕНИН /пътя до АДА е затрупан с добри НАМЕРЕНИЯ//В своята същност тя ЗАЛАГА НА ЛЪЖАТА ЗА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ИНДИВИДИТЕ //Природен закон ГЕНЕТИЧНО НЕ СЕ РАЖДАМЕ ЕДНАКВИ//равни НИТО ЖИВЕЕМ И СЕ РАЗВИВАНМЕ ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!Идеологията се налага чрез ИЗНАСИЛВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ СОЦИАЛНИ ПРОЦЕСИ ///ИЗБИВАНЕ ЦВЕТА НА НАЦИЯТА И ЗАМЕСТВАНЕТО И С ПОСЛУШНИ ТЪПАНАРИ!!!СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО """"ВОЖДА"""НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОРДА ОКАЧЕСТВИ ТОЗИ 45 ГОДИШЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ """"ЕКСПЕРИМЕНТ""""КАТО ""НЕДОНОСЧЕ"""В ЗАКЛЮЧЕНИЕ //по темата/СЕГА България НАЙ МАЛКО ШЕШЕ ДА Е КАТО ГЪРЦИЯ С 1000 ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ!!!
37.
Фашистка му работа
09.02.2020 12:10:58
10
8
Тоя фашист сам си слага по 40 харесвания наведнъж и нехаресвания на другите. Как се самозалъгва само, при това го знае. Но нали е тъп .... Всички " патриоти " фашаги са изключително глупави. Накрая като ги погне народа и увиснат по стълбовете се сещат че сами са се лъгали докато всички са ги мразили неистово
36.
До 32
09.02.2020 12:01:57
12
10
Те избягаха от капитализма бе смешко, от демокрацията която ги превърна в роби. Отидоха да робуват за повече пари навън за тези които фирмите им тук ни пият кръвчицата. Ят колониите им идват повечето пари от такива като нас. Тези хора се наричат бежанци ! Те не бягат от хубаво а са прогонени от чуждата демокрация. Сега бягат повече. В началото не бягаха така хората защото все още имаше от социализма. Сега бягат всички
35.
до 34
09.02.2020 11:54:00
4
3
Така е защото не работят за народа ! Работят за себе си единствено и за бизнеса, за частниците които ни избиват. Те им плащат. Не напразно премахнаха и думичката НАРОД от името на държавата ни. Не сме вече Народна Република а само Република България
34.
X
09.02.2020 11:48:18
2
8
Който и цървул, от която и партия да е ще бъде същото докато се разминават с нищо, а дърпат милиони. Ние сме си прости овце, точка.
33.
ДО 27 фашиста
09.02.2020 11:43:44
26
32
Единствените германци които са идвали по това време на монархофашизма са били ЕСЕСовците ! Хората са били мачкани , избивани и едва са им оставали по един залък на ден. Бирниците са им обирали всичко произведено по нивите им. Оставали са по малко жито да не умрат от глад. Ядяли са качамаци само, повечето постни работи. РАботили са като волове а се им взимали всичко на хорицата. Нямали са доктори, раждали са по нивите. Нямали са течаща вода, мебели. Хранили са се на земята и са спели на земата. Пълен геноцид и мор. Монархофашизма ни е върнал в происторически времена. Чак сбед като идват нашите на власт и народния съд осъжда тези изверги, България тръгва напред. Царя ви и той ви оправи за 800 дни факт, хаа ха идиоти фашизирани " патриоти "
32.
Хахаха
09.02.2020 11:42:53
3
27
Какъв парадокс , любителите на комунизма при първа възможност след отваряне на границите избягаха на далеч и сега ми дават съвети колко добре било по комунизма факта , че масово хората избяга при първа възможност говори красноречиво колко е било хубаво по комунизма кой кой бяга от хубавото и защо ще пазиш някой дане избяга от “РАЯ” който им предлагаш кой нормален ще отиде да бършеше гъзове на дърти германци и гърци като във България е рай .
31.
Динамо
09.02.2020 11:41:57
6
25
Ако нямаше комунизъм щяхме да сме като Германия.
От 1945 година сме роби на руснаците
Там където русия се е намесила няма нищо хубаво
30.
четете коментари 8.13.14.19 В тях е истината!!!
09.02.2020 11:38:00
5
18
Истината е че в гърция пенсията е 1000 хиляда евро!!
29.
Браво
09.02.2020 11:29:42
5
25
Браво ,една смислена статия за комунизма в която не се споменават бананите .Това е самата истина ,България е била в пауза 45години а следващите 31 години траем отрочетата на комунягите да си развяват коня . Тъгуващи те за онова време са мързеливите деца и внуци на предателите свикнали да получават всичко наготово от живота затова сега им е трудно защото зада ядеш трябва да работиш ама наистина да работиш а не да се водиш само по документи .
28.
Ne
09.02.2020 11:23:33
3
9
Тъжната истина, от която боли. Какво, ако... Резултатите ги берем всекидневно.
27.
Горски дух
09.02.2020 11:19:52
7
25
Царска България е била в пъти по-напреднала от тогавашна Гърция. България от края на 20-те години и 30-те е била привлекателна страна, тук са идвали да живеят и работят германци, австрийци, чехи, унгарци. Българският лев е конвертируема валута, а над СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от населението си има свой бизнес - СОБСТВЕНИК Е, и не чака на заплата и бюджет. Царска България произвежда самолети. Селското стопанство е било силно - порез 30-те години в България, селските стопани са отглеждали 5 милиона глави едър рогат добитък. За съжаление, дойдоха руските алкохолизирани крадци, окупираха ни и ни разказаха играта за 45 години. За тива, че ни превърнаха с идотския си комунизъм в циганско гето, ние от благодарност още им държим паметниците.
26.
до 24 много ЗЛЕ ГЪРЦИТЕ ТИ СИ ИДИОТ!!!!!!!!!!!!!!!
09.02.2020 10:57:31
10
9
ХАХА 1000 ХИЛЯДА ЕВРО ПЕНСИЯ ///НАШТЕ ЖЕНИ ХОДЯТ ДА ИМ БЪРШАТ НАСРАНИТЕ ЗАДНИЦИ ЗА ДА СИ ИЗКАРАТ ХЛЯБА////ЧЕТИ КОМЕНТАРИ 8 13 И 19 ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОМУНИСТИ ПРИКРИТИ КАТО ДЕМОКРАТИ КРАДЪТ И МАМЯТ!!!!!
25.
до 21 щеше ДА БЪДЕ
09.02.2020 10:49:12
3
15
вейцария на балканите ////ГЪРЦИТЕ ЩЯХА ДА ИДВАТ ДА ГЛЕДАТ НАШТЕ ПЕНСИОНЕРИ А НЕ КАТО СЕГА !!!!!!!!!/////
24.
До13
09.02.2020 10:47:38
4
7
Гърция има голям дълг защото има кой да им го даде?.............Не братле те лъжеха наивните Германци години наред, Като им даваха фалшиви подправени данни за икономиката и финансите си .За да могат да влязат в Еврозоната,и чрез това да взимат заеми с по ниски лихви .За да повдигнат стандарта си на живот(пенсии,заплати) След като най накрая Европейците ги усетиха ,се оказа че са вътре с 360 милиарда.Практически банкрутирали
И трябваше да ги спасят защото нямаха друга алтернатива.Гърците използваха същата валута като тях.И ако не ги спасят щяха да повличат и други от Еврозоната. Опростиха им малко от дълга.Другата част ще я изплатят след три поколения. Това е трагичната история на съседката ни Гърция
Поздрави от Германия
23.
Вижте 22 и 19
09.02.2020 10:47:31
18
5
Пълен идиот, неграмотник и невежа, нехранимайко и мекокитко ! На тази сган неука,двугънкова разчитат нащите иззедници. На тъпотията им
22.
ДО 19 ИЗВОДА Е ЧЕ
09.02.2020 10:38:23
14
31
БЕЗ КОМУНИЗМА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С НОРМАЛНО ЖИВЕЕЩИ ГРАЖДАНИ!!!ГРАЖДАНИ ЧИИТО СТАРИНИ ЩЯХА ДА БЪДАТ УСИГУРЕНИ С 1000 ХИЛЯДА ЕВРО /КАТО В ГЪРЦИЯ////НЕ ДАВАМ ПРИМЕР С ПО РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ!!!!НО ЗА СВЕДЕНИЕ МОЙ ПОЗНАТ РАБОТИЛ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА АНГЛИЯ ПОЛУЧАВА 2000 ДВЕ ХИЛЯДИ ПАУНДА ПЛЮС ОТ КРАЛИЦАТА ОБЩО ОКОЛО 6000 ШЕСТ ХИЛЯДИ ЛЕВА ХА ЧЕСТИТ ВИ КОМУНИЗЪМ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ!!
21.
Бургас
09.02.2020 10:37:10
4
12
Швейцария на балканите
20.
ДО ИЗМАМНИКА 19
09.02.2020 10:31:54
28
11
Комунистите не са създали нищо подобно бе лъжлив амбреаж с меки китки. Това за което го пишеш го направи западния колониален елит, подпомогнат от нашите предатели които станаха най големите капиталисти сега и антикомунисти. Милиарди се източват от България от ЧУЖДИ ФИРМИ ! Те какво комунистическо имат бе идиот с розови прашки ? Ти за малоумници ли ги имаш хората ? Бойко какъв комунист беше бе тъпак ? През социализма Бойко беше обикновен пожарникар, сгъваше и разгъваше маркуча и никога никой нямаше да го допусне до каквато и да е власт. Цветанов бе обикновен даскал по физическо и никога нямаше да може да достигне до тук. Доган беше в затвора. Костов къде беше го чувал ? Никъде. Знаеш ли кога тези боклуци щяха да си помислят само да крадат толкова и да служат на западните си господари ? НИКОГА ! Още при мисълта си и щяха да са в Белене както и трябваше. Не манипулирайте хората с тези тъпотии не вървят вече измамници
19.
ДО 8 ТОЧНО И КРАТКО
09.02.2020 10:22:14
10
24
ЩЕ ДОПЪЛНЯ ЧЕ СЛЕД КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЕЗВРЕМИЕ ЗА КОЕТО САМ"" ВОЖДА""НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОРДА ПОТВЪРДИ ЧЕ СОЦИАЛИЗаМА Е """""НЕДОНОСЧЕ"""""КОМУНИСТИТЕ СЪЗДАДОХА УСЛОВИЯ//закони и правила / ЧРЕЗ КОИТО ТЕ ДА РАЗГРАБЯТ ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ КОЕТО ТЕ ЦИНИЧНО НАРЕКОХА""""" ПРЕХОД""" КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ.В тази ""мътна вода""изплува и престъпната утайка създавайки образования от МАФИОТСКИ ТИП.ИМЕНО ПРИ ТАКА СЪЗДАДЕНИТЕ УСЛОВИЯ ОТ КОМУНИСТИТЕ///пребоядисали се като БСП и пръснати като РАКОВИ ОБРАЗОВАНИЯ из всички управляващи партии ЗАРАДИ КЕЛЕПИРА ТЕ РЕАЛИЗИРАХА ЛИЧНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ ЗА СМЕТКА НА ОБЩЕСТВОТО!!!!!!!!ИЗВОДА Е ЧЕ ЗА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ОТ 1944г//когато по престъпен начин СПОМОЩА НА ВРАЖДЕБНА СИЛА СССР взеха власта осъдени за това 5 05 2000г/////СА ВИНОВНИ КОМУНИСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО НЕ СА ВЛАСТВАЛИ КРАДЦИ КОМУНИСТИ //нормалните общества
хората благоденстват///ЗА ПРИМЕР ГЪРЦИЯ ПЕНСИЯТА Е 1000 ХИЛЯДА ЕВРО //ние ходим да се грижим за пенсионерите им ТОВА Е НЕОСПОРИМ ФАКТ!!!!!
18.
Хаааааа
09.02.2020 10:15:41
25
12
От много хубавото което видя Гърциа от империалистическия капитализъм е , че и взеха половината острови. Много от тях сега се продават. Кипър е най големия. Идиотска статия, за невежи, прозападна, фашистка пропаганда. Те и за това сега през седмица гърците хващат тоягите и млатят наред. Франция също. Шебания ви наркомански капитализъм се разпада отново по цял свят. Само тук педалите, прост.тутките и крадците го хвалят. Но скоро стария НАРОДЕН СЪД ще ви се види като песен. Новия ше е много по справедлив спрямо капиталистическите крадци и убийци. Много по масов, до 9то коляно гадове фашистки...
17.
ДАНО - една кампания на Мустафа и Ко
09.02.2020 10:07:10
18
8
Соломон Паси, Елена Поптодорова, Александър Йорданов, Росен Плевненлиев и Иво Инджев харесват това (статията). Следващата седмица ще се изтъпани по тиливизиро Другарят Демократ Помпео и ще зачете списакът с имена даден му от Мустафата в София на български граждани не харесващи статията и коментиращи обратното тук ! Те, жените им, децата им и техните деца ще влязат в този списък заради това, че ПОМНЯТ как е било тогава ! НА ВОЙНА СЪС СПОМЕНИТЕ ! ха ха ха Оруел е велик ! Живеем в неговият свят. А който владее настоящето променя спомена за миналото и си гарантира властта в бъдеще ! Гешев, Гешев тури си каскета и ни почвай !
16.
Комунист
09.02.2020 10:01:44
44
32
Земята, водата, природните ресурси, природните богатства, планините, горите, плажовете, заводите и продукцията от тях, са на всички хора ! Това се нарича комунизъм ! Заграбването им от една група хора като тяхна собственост, води винаги до мар, страдание, убийства, войни и унищожение на човечеството. Това се нарича капитализъм. Няма ваша собственост уроди крадливи и алчни. Всичко което сте заграбили, никога не е било ваше и ще го връщате отново един ден на НАРОДА.
15.
До 10
09.02.2020 09:51:40
0
18
Хаха... Гледам по нашите села е пълно с гърци да работят като овчари
14.
До 10
09.02.2020 09:51:37
0
24
Хаха... Гледам по нашите села е пълно с гърци да работят като овчари
13.
До всички комунистите тук по долу
09.02.2020 09:46:41
14
40
Комунистите са царе на лъжата и пропагандата! Основното в тази статия е че ако не бяха отнели собствеността от дедите ни сега цялото земеделие нямаше да е в ръцете на 300 души, а субсидиите щяха да се разпределят между хиляди горди селяни - собственици на земя (както е в Гърция). Селата щяха да са пълни и Българите нямаше да ходят да пасат овце в Гърция и да берат ягоди в Англия. Един "специалист" пише че Гърция имала голям дълг? Има защото има кой да им го даде! Защото отдавна е със западна ориентация и НИКОГА няма да я изоставят! Факт е, че им опрости88ха голямата част!
12.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.02.2020 09:41:26
67
57
Евроатлантическа, антибългарска, колонизаторска пропаганда е тази статия !
11.
Ротшилд
09.02.2020 09:30:06
2
18
До 2
Никога преди османците да ни завладеят тук по нашите земи не е имало мюсулмани, а тези, които след векове периодично са заселвани и изселвани от територията на България са чисти българи. Българи с промито самосъзнание, отвлечени като малки деца от българските им семействата. След това са се връщали тука да дерибействат(крадат, убиват, изнасилват) върху собствените си бащи, майки и сестри. Някои от тях са се заселвали тук като са взимали български жени, които са приемали мюсулманството и техните деца, внуци и правнуци днес гордо се наричат турци. Други групи заселвани по време на османското робство в териториите на Родопите, Лудогорието и Айтоския балкан са от т. нар карамани. Племена от малоазийските българи, които са имали държава в днешна Турция много преди да дойдат османците в тези територии. Подложени на векове османизиране, гонения и убийства една част от тези български племена решават да се заселят в родината на дедите си в споменатите по горе райони. За това спокойно може да се заяви, че в т. нар турци населяващи днес България тече българска кръв!
10.
Хахахахахаха
09.02.2020 09:21:10
18
18
Флагман от къде е измъкнахте тази статия ве??? Да бяхте на сравнили с някоя развита Западна страна, може би щяхме да разберем къде щяхме да стигнем горе долу без комунизъм.Ама сравнение с една от най задлъжнелите страни в света ,преминала през военни диктатури .Управлявана от един семеен клан близо 30 години ??? Удивително!Ако това щеше да ни е бъдещето по добре да си на управляваше още бай Тошо.
9.
Глупости
09.02.2020 09:18:34
53
41
Комунизма сложи в малкия си джоб и Гърция и Турция и половин Европа дори. Продавахме им ток, земеделска продукция, електрокари, мотокари, пълни вагони кабели от кабелния ни завод заминаваха за там, какво ли не. Гърция никога е нямала такова здравеопазвани като нашето през социализма, такова образование, живели са на дългове от край време. Изкупени острови, цял Кипар им взеха. Имат мнооого да връщат
8.
Marinero
09.02.2020 09:14:23
5
41
Сегашното ни незавидно положение с безспорни първи места в отрицателните класации е пряка причина от комунистическото ни безвремие. А причината, че за 30 години след промените нищо особенно не сме постигнали е в това , че промените бяха една имитация извършена отново от комунистите. Почти всички сегашни олигарси са назначени бизнесмени и преки потомци на партизани и комунистически функционери - справка Домусчиев, Пеевски, Гущеров, и тнт. Изгради се една фалшива фасада зад която прозират само петолъчки и Комунизм.
7.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.02.2020 09:08:01
33
22
Гърция в момента е малко по добре от нас, защото ние се продадохме много повече на западния капитализъм. Не защитаваме националните си интереси както те го правят. Точно обратното на това което вие сте написали. Гърция и в момента е фалирала, също като нас под управлението на западните колонизатори. Цял свят изплаща дългавете и. С влизането ни в еврозоната и и ние ще плащаме нийните дългове.. България никога не е взела нищо хубаво от западния капитализъм, НИКОГА . Те заедно с Турция ни заробиха 5 века. Точно те помагаха на турците да ни колят. Те създадоха и Хитлер, след голямата депресия в САЩ и фалита им. Точно те ни върнаха векове назад. Винаги са искали да ни унищожат, и сега го правят. Статията ви е манипулативна п ак и не отразява истината. Пълна измама
6.
LSFC
09.02.2020 09:06:36
44
48
Гърция има 227 населени острова,хиляди километри плажове,у нас има 300 км бряг и не повече от 20-30 км плажове,какъв туризъм да гоним спрямо маляките...комунизма виновен..Гърция има над 200 милиарда дълг,ние сме към 25 милиарда,ние сме тъпа и западнала държавичка с прости ,мързеливи и злобни хора,това е истината,на некадърните комунистически гербаджии-комунизма крив,аре бе..
5.
Комунист
09.02.2020 09:00:36
27
17
Какво ми хвалите малакиите - 40 процента безработица, фалиракис са отвсякъде, скъпотия, средната им заплата е 800 евро. Много напред ги дръпнаха капиталистическите им господари.
4.
TWICER
09.02.2020 09:00:19
23
17
'ЦАРЕ' СМЕ ДА ОТРИЧАМЕ МИНАЛОТО СИ /1944 И 1990/ ! ! ! ! МИНАЛО-НАСТОЯЩЕ-БЪДЕЩЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ ХОД ЗА РАЗВИТИЕ УМИШЛЕНО СЕ ОМАЛОВАЖАВА,КАТО СЕ ПАРАДИРА С НОВО НАЧАЛО! ! ! ! ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК НАДГРАЖДА СЕМЕЙНОТО ИМУЩЕСТВО,А ДЕЛЕГИРА ЧРЕЗ ИЗБОРИ ПРАВОТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ГРУПИ ДА СЪСИПВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО СЪСТОЯНИЕ ! ! ! ! КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПЕРИОДА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО НАШИ ДНИ ДАВА КРАСНОРЕЧИВА ОЦЕНКА ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАПИ ПРЕЗ КОИТО Е ПРЕМИНАЛА БЪЛГАРИЯ И КАКВО МЯСТО Е ЗАЕМАЛА В ЕВРОПА ! ! ! ! КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ,ВСИЧКО ДРУГО Е ДЕМАГОГИЯ И МАНИПУЛАЦИЯ НА МАКС ! ! !
3.
И е тъй, и не е съвсем тъй
09.02.2020 08:53:56
4
48
През 1929 г. българската икономика е номер едно на Балканите и то само 10 години след краха в Първата световна война, и последвалото безумното управление на Стамболийски, довели страната до просешка тояга. България винаги е била силна със селското си стопанство. Както между впрочем и САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и почти всички икономически силни държави. Селското стопанство е в основата на една успешна икономика. Индустрията, да, но селското стопанство е двигателя.
До тук добре за капитализма.
Сега, за военното дело също е вярно. Та ние сме имали най-силната и боеспособна армия на Балканите и то въпреки гаврата която си прави с нас Антантата, с подписването на Ньойския мирен договор. Но, но през социализма армията ни също беше на ниво. Та ние имахме повече, при това и по-добри танкове от Турция и Гърция взети заедно. За авиацията да не говорим. Имахме стратегически ракети, от които се страхуваха всички. Редовна армия бе от порядъка на 120 до 150 хиляди души, при това модерно въоръжена и подготвена. Туй не може да бъде отречено на социализма. Е, заради издръжката на тази армия, народа живееше бедно. Факт. Ако не бяха насочвани толкова ресурси и финансови, и материални, нивото на живот щеше да бъде съвсем друго, но такива бяха времената. Двата блока се надпреварваха във въоръжаването. След 'демокрацията', армията ни беше дефакто унищожена и това никой не може да го отрече.
Всичките расзъждения какво щеше да бъде имат едно 'ако'. Да, ама не беше. Реалностите са такива, каквито са. По принцип плановата икономика има един огрпмен минус. Тя не е ориентирана към печалбата, а към целесъобразноста в общия план на соц. държавите.
2.
Ама верно ли?
09.02.2020 08:53:42
44
32
Щеше да има големи частни заводи и фирми, които отдавна щяха да са купени от запада и всички пари да се източват натам! И познайте какво здравеопазване, образование и т.н. щеше да има, пардон да няма- същото като сегашните! Ако на някой му е мъчно за неосъществените олигарси, то и сега си ги има и народът още си им бачка за жълти стотинки!
1.
Жеко
09.02.2020 08:36:12
42
34
Каква щеше да бъде България се вижда сега след като комунизма го няма от 31 години. По интересното е каква щеше да бъде България ако го нямаше османското робство, подкрепено от западните страни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори