×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kas[email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Като в "Д-р Хаус": Смъртно болен руски министър обиколи цял свят и намери изцеление при д-р Игнатов в Бургас


Като в "Д-р Хаус": Смъртно болен руски министър обиколи цял свят и намери изцеление при д-р Игнатов в Бургас
Реаниматорът с миротворческа мисия на три континента бе сред номинираните в класацията на Флагман.бг "Личност на годината 2019"
Тема в развитие
Цял Казанлък подкрепя д-р Николай Игнатов – претендент за „Личност на годината 2019” Започна гласуването онлайн за Личност на годината 2019, вижте как да подкрепите своя фаворит Първият победител в „Личност на годината” – момичето с огромно сърце, днес открива таланти и радва 10 хиляди деца в България Номиниран за статуетката „Флагман“ ще бъде награден и от Община Бургас Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа Личност на годината 2019: Д-р Николай Игнатов – реаниматорът с миротворческа мисия на три континента Личност на годината 2019: Доброволецът от БЧК Златка Атанасова - за 40 години служба в кръводаряването и спешната помощ Личност на годината 2019: Бисер Русимов – за безкористното му лидерство в редица обществено значими каузи Личност на годината 2019: Валентин Иванов – спасителят със свръхчовешки героизъм в кръвта, върнал към живот стотици хора Личност на годината 2019: Тандемът, който спасява бедстващи диви животни Флагман.бг започва приема на номинации за Личност на годината 2019, вижте условията на конкурса
виж още
скрий
27 Януари 2020, Понеделник, 14:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да държиш живота на хората в ръцете си, е предизвикателство, убеден е началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на университетска болница „Дева Мария“

Световноизвестният анестезиолог от УМБАЛ "Дева Мария" д-р Николай Игнатов, който бе номиниран в класацията на Флагман.бг "Личност на годината 2019", разказва за първите си крачки в професията и как министър на Русия се върна да се лекува в България заради него. 

- Д-р Игнатов, казват, че да си лекар е призвание, при Вас така ли стана? Това ли беше детската Ви мечта?

- Аз не съм в "калъпа – изживявам моята детска мечта", още повече, че като малък съм преживявал много собственоръчно направени травми. Не съм се самолекувал или правил подобни опити. И като се има предвид нашата лекарска мисия - да лекуваме, не да нараняваме, сами разбирате. Шегувам се, разбира се! От много малък знаех, че ще се занимавам с медицина. Моят баща, лека му пръст, бе ветеринар. Налагало се е да му асистирам. И някак си с времето, това бе моето вътрешно убеждение. Всеки човек следва да чувства своята професия като призвание, аз не правя изключения. Горд съм, когато мой пациент се събуди и ме види като Господ, отново шега! Ние сме анестезиолози, умеем да приспиваме, но е хубаво и да събуждаме пациентите си.

- Имало ли е момент в живота Ви, в който сте искали да смените попрището?

- Никога! Знаете, че за хората, които учат медицина, е важно към каква специалност ще се насочат. Ти я откриваш за себе си с времето. Хирургичните специалности са много желани от студентите по медицина, но за мен "шампанското" винаги е била "Анестезиологията". Винаги съм искал да специализирам това, което съм сега. И тук, не мога да не изразя благодарността си към един лекар, който ме покани да работя. Това беше преди 25 години, а когато д-р Йордан Йорданов, началника на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата в Казанлък ме покани, аз приех това като знак от съдбата.

С този въпрос ми обръщате вниманието и към други хора, нa които трябва да благодаря, моя първи ръководител и наставник, доц. Живко Караколев, началника на Клиниката по анестезиология, спешна и интензивна медицина към УМБАЛ – Стара Загора. Сега разбирам, че е било за добро, когато рапортите са завършвали със сълзи, които те учат да бъдеш стриктен, взискателен към самия себе си и да знаеш.

Да държиш живота на хората в ръцете си, е предизвикателство. Самата ми специалност ежедневно ме изпитва и ме кара да се чувствам добре. Професионално всеки ден бивам провокиран и не спирам да се развивам и да прилагам новите методики на лечение. Да помогнеш на хората да не усещат болката, си е вълшебен занаят. В живота ми има пъстрота от срещи с хора, които те гледат в очакване да помогнеш, да ги спасиш. Други, да се възстановят, събудят, много важен аспект от нашата специалност - интензивното лечение. Не бих могъл да желая нищо друго.

- В България е трудно да си лекар, мислили ли сте за кариера в чужбина?

- Едва ли има мой колега, който да не е желал да опознае световната практика. Особено, когато е новозавършил медик и светът е в краката му. Веднага след завършването ми, много исках да работя като лекар в Нова Зеландия. Мечтаех да лекувам и в Африка. Ето, че израза "внимавай какво си пожелаваш - може да се сбъдне", се превръща в реалност.

Но аз съм част от екипа на едно лечебно заведение, УМБАЛ "Дева Мария", в което работят специалисти на световно ниво и много често се прави непостижима медицина. Моите колеги ме номинираха за тази титла "Личност на годината 2019" на Флагман.бг, мнозина от тях заслужават да я носят. Не мога да мечтая за друга кариера, когато ежедневно усещам подкрепата на собственика на болницата, Семир Абумелих, който ме покани да работя там.

Тежиш си на мястото, когато приемеш нечия кауза за собствена и смислена. Семир дава възможност в Бургас да работят големи имена в здравеопазването. Ние, докторите, да имаме възможност да работим, да се развиваме.

В България да си лекар, е свързано с много трудности и несъвършенства, с които се налага да се бориш. Но да ги пребориш и да си удовлетворен, това е успешният баланс и реализация.

- Едно от нещата, с които влязохте в медиите, е случаят с бившия министър на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовский. С какво помните този момент?

- Това е един много специален за мен пациент и съм благодарен, че животът ме срещна и с такъв човек! Той има рядко генетично заболяване, което е много трудно за диагноза по целия свят и за него най-често се разбира по настъпилите усложнения. Смъртността при тези случаи е много висока. Тогава аз приложих един метод, разработван от моя учител и колега, доц. Георги Арабаджиев, за намаляване риска тези усложнения да завършат фатално.

Но Вие, не ме питате медицински, а с какво ще го запомня?! Семейството на Сергей Лисовский са едни много интелигентни хора, които разбраха ситуацията и ми се довериха. За един лекар е много важно да спечели доверието на своите пациенти.

- А имало ли е случай, в който животът Ви е бил застрашен и Вас са спасявали?

- И лекарите са често пациенти. На една Коледа, ми се случи инцидент – счупих си крака. Налагаше се спешна интервенция. Дори в едни такива празнични мигове, моите колеги откликнаха веднага. След това прекарах празника в Клиниката, в която работех, без да съм на работа и се връщам към ваш предходен въпрос, разбрах, че разрив с професията ми не бих могъл да имам нито миг.

- Вие сте инициатор и на идеята за Звеното за диагностика и лечение на пациентите с неизяснена диагноза. Кой е най-запомнящият се или сложен случай от практиката Ви?

- Създаването на едно такова Звено е важно за всяко болнично заведение. И тъй-като „Анестезиологията и интензивното лечение“ е интердисциплинарна специалност, ние сме тези лекари, които бихме могли да преценим кой точно специалист е необходим на съответния пациент. Това е начин да се спести ценно време за поставянето на точната диагноза. В практиката си имам много пациенти, които няма да забравя. За радост, и те не ме забравят! Спомням си, например, едно момиче, което беше претърпяло катастрофа. Беше с един ампутиран крак, другият беше критичен. Имаше травма на главата, на белия дроб и с опасност от загуба на очите. Лечението продължи месеци. Тя премина през целия „ад“ на интензивното лечение. В този процес участваха лекари от няколко държави. Но тя и семейството й за всяка предстояща операция търсеха мен. И успяхме! Днес, тази жена има семейство и дете и не пропуска празник, да ми се обади.

- Разкажете ни за доброволческите си мисии. Какво кара един човек да загърби удобствата на собствения дом и родната земя и да отиде в друга държава, където гладът и войната са ежедневие?

- Както споделих още в началото, аз сбъднах една мечта. Благодаря на един мой колега, който ме покани и я превърна в реалност. Експириънс е да минаваш отвъд познатите граници, което те обогатява. Срещата с други непознати светове, прави всеки от нас многопластов. Всяко пътешествие носи ново познание.

- Има ли някакъв талисман, който носите със себе си?

- Да, вярата в сърцето ми и моето семейство. Където и да ходя и в каквито и условия да се налага да работя, винаги разчитам на себе си, убеден съм в своите възможности и вярвам, че винаги има начин да помогнеш. Голословните очаквания няма да помогнат в трудна ситуация, ако не познаваш и не си изпробвал собствените си способности. Затова практиката е важна, тя е най-големият учител. Благодарен съм ѝ, не ме оставя неподготвен!

Автор: Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ


В категории: Здраве


3 съставки на щастливата връзка
3 съставки на щастливата връзка 25/05/2020, Понеделник 21:20 0
Идват тежки дни за три зодии
Идват тежки дни за три зодии 25/05/2020, Понеделник 20:21 0
Любо Нейков уволни „Комиците“
Любо Нейков уволни „Комиците“ 25/05/2020, Понеделник 20:00 2
Флагман.БГ Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата 25/05/2020, Понеделник 19:20 0
България Всички новини
3 съставки на щастливата връзка 3 съставки на щастливата връзка

Доверие и сигурност, взаимоотношения, в които няма тайни

Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас

Автомобилът е с варненска регистрация

Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са

Вече са направени и менютата на малчуганите, които за следващите три дни включват здравословни ястия

Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви

От екипа на предаването умуват кой да заеме мястото й, като не изключват и Лора Крумова да застане до Цитиридис

Любо Нейков уволни „Комиците“ Любо Нейков уволни „Комиците“

Телевизията му секнала кранчето, а участия, каквито „Комиците“ правеха из цялата страна, не било възможно да се провеждат предвид кризисната обстановка

Дъщерята на президента съсипаха заради абитуриентския си бал Дъщерята на президента съсипаха заради абитуриентския си бал

Президентската щерка започнала подготовката за бала си още преди месеци и също като своите съученички се вълнувала от избора на рокля, грим, прическа, но...

 

Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата

Бившата звезда на "Пайнер" сама пусна снимка с разбита уста, а няколко минути по-късно я изтри

Забравете за руски туристи през това лято! Премиерът ги посъветва да си останат у дома Забравете за руски туристи през това лято! Премиерът ги посъветва да си останат у дома

Ударът по родния туризъм ще е много сериозен - 375 хил.руснаци са ни посетили миналото лято

 

Българи и румънци масово резервираха къмпингите в Гърция Българи и румънци масово резервираха къмпингите в Гърция

Съгласно новите мерки палатките се поставят на разстояние 6 метра, което ще намали възможностите за приемане на повече туристи през този сезон

Защо Ванката не си е сменил дрехите от половин година Защо Ванката не си е сменил дрехите от половин година

Добродушният стар ерген нямал голям избор и комбинирал дрехите една с друга доколкото може

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Идват тежки дни за три зодии Идват тежки дни за три зодии

Във влиянието сме на ретрограден Сатурн

Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо? Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо?

Победихме, защото бяхме сплотени, казаха новозеландци

 

Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit? Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории

Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки в ресторант след полунощ

Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората

Стартирало е производството на диагностичното средство

Германия отчита нови 289 случая на COVID-19 Германия отчита нови 289 случая на COVID-19

САЩ остава страната, която е най-силно засегната от вируса

Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция

Потеглиха и първите фериботи към островите

Живко Табаков Живко Табаков Ако не си бяхме изхарчили парите преди два месеца за тоалетна хартия, сега щяхме да ядем череши... Виц на деня Виц на деня Младеж се обажда по телефона у дома... Вдигнала баба му:
- Бабо, я виж работи ли рутера?
- Че работи ли, знам ли чедо...
- Коя лампа свети?
- В банята. Да я изгася ли?

Виц на деня Виц на деня Шеф към подчинените си:
– Постоянно хленчите и се оплаквате, но е факт, че тази година заплатите ви са с 35% по-високи!
Плах глас от залата:
– Спрямо коя година?
– Спрямо следващата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук От дистанционното обучение на детето, най ме кефи учителката по трудово! Днес им даде да изперат, прострат и си изчистят стаите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори