×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Като в "Д-р Хаус": Смъртно болен руски министър обиколи цял свят и намери изцеление при д-р Игнатов в Бургас


Като в "Д-р Хаус": Смъртно болен руски министър обиколи цял свят и намери изцеление при д-р Игнатов в Бургас
Реаниматорът с миротворческа мисия на три континента бе сред номинираните в класацията на Флагман.бг "Личност на годината 2019"
Тема в развитие
Спасителят-водолаз Валентин Иванов води в онлайн гласуването за „Личност на годината 2019” Бургазлийка, чиито животни са спасени от тандема, претендент за "Личност на годината 2019": Не с пари, а с любов лекуват!  Цял Казанлък подкрепя д-р Николай Игнатов – претендент за „Личност на годината 2019” Започна гласуването онлайн за Личност на годината 2019, вижте как да подкрепите своя фаворит Първият победител в „Личност на годината” – момичето с огромно сърце, днес открива таланти и радва 10 хиляди деца в България Номиниран за статуетката „Флагман“ ще бъде награден и от Община Бургас Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа Личност на годината 2019: Д-р Николай Игнатов – реаниматорът с миротворческа мисия на три континента Личност на годината 2019: Доброволецът от БЧК Златка Атанасова - за 40 години служба в кръводаряването и спешната помощ Личност на годината 2019: Бисер Русимов – за безкористното му лидерство в редица обществено значими каузи Личност на годината 2019: Валентин Иванов – спасителят със свръхчовешки героизъм в кръвта, върнал към живот стотици хора Личност на годината 2019: Тандемът, който спасява бедстващи диви животни Флагман.бг започва приема на номинации за Личност на годината 2019, вижте условията на конкурса
виж още
скрий
27 Януари 2020, Понеделник, 14:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да държиш живота на хората в ръцете си, е предизвикателство, убеден е началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на университетска болница „Дева Мария“

Световноизвестният анестезиолог от УМБАЛ "Дева Мария" д-р Николай Игнатов, който бе номиниран в класацията на Флагман.бг "Личност на годината 2019", разказва за първите си крачки в професията и как министър на Русия се върна да се лекува в България заради него. 

- Д-р Игнатов, казват, че да си лекар е призвание, при Вас така ли стана? Това ли беше детската Ви мечта?

- Аз не съм в "калъпа – изживявам моята детска мечта", още повече, че като малък съм преживявал много собственоръчно направени травми. Не съм се самолекувал или правил подобни опити. И като се има предвид нашата лекарска мисия - да лекуваме, не да нараняваме, сами разбирате. Шегувам се, разбира се! От много малък знаех, че ще се занимавам с медицина. Моят баща, лека му пръст, бе ветеринар. Налагало се е да му асистирам. И някак си с времето, това бе моето вътрешно убеждение. Всеки човек следва да чувства своята професия като призвание, аз не правя изключения. Горд съм, когато мой пациент се събуди и ме види като Господ, отново шега! Ние сме анестезиолози, умеем да приспиваме, но е хубаво и да събуждаме пациентите си.

- Имало ли е момент в живота Ви, в който сте искали да смените попрището?

- Никога! Знаете, че за хората, които учат медицина, е важно към каква специалност ще се насочат. Ти я откриваш за себе си с времето. Хирургичните специалности са много желани от студентите по медицина, но за мен "шампанското" винаги е била "Анестезиологията". Винаги съм искал да специализирам това, което съм сега. И тук, не мога да не изразя благодарността си към един лекар, който ме покани да работя. Това беше преди 25 години, а когато д-р Йордан Йорданов, началника на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата в Казанлък ме покани, аз приех това като знак от съдбата.

С този въпрос ми обръщате вниманието и към други хора, нa които трябва да благодаря, моя първи ръководител и наставник, доц. Живко Караколев, началника на Клиниката по анестезиология, спешна и интензивна медицина към УМБАЛ – Стара Загора. Сега разбирам, че е било за добро, когато рапортите са завършвали със сълзи, които те учат да бъдеш стриктен, взискателен към самия себе си и да знаеш.

Да държиш живота на хората в ръцете си, е предизвикателство. Самата ми специалност ежедневно ме изпитва и ме кара да се чувствам добре. Професионално всеки ден бивам провокиран и не спирам да се развивам и да прилагам новите методики на лечение. Да помогнеш на хората да не усещат болката, си е вълшебен занаят. В живота ми има пъстрота от срещи с хора, които те гледат в очакване да помогнеш, да ги спасиш. Други, да се възстановят, събудят, много важен аспект от нашата специалност - интензивното лечение. Не бих могъл да желая нищо друго.

- В България е трудно да си лекар, мислили ли сте за кариера в чужбина?

- Едва ли има мой колега, който да не е желал да опознае световната практика. Особено, когато е новозавършил медик и светът е в краката му. Веднага след завършването ми, много исках да работя като лекар в Нова Зеландия. Мечтаех да лекувам и в Африка. Ето, че израза "внимавай какво си пожелаваш - може да се сбъдне", се превръща в реалност.

Но аз съм част от екипа на едно лечебно заведение, УМБАЛ "Дева Мария", в което работят специалисти на световно ниво и много често се прави непостижима медицина. Моите колеги ме номинираха за тази титла "Личност на годината 2019" на Флагман.бг, мнозина от тях заслужават да я носят. Не мога да мечтая за друга кариера, когато ежедневно усещам подкрепата на собственика на болницата, Семир Абумелих, който ме покани да работя там.

Тежиш си на мястото, когато приемеш нечия кауза за собствена и смислена. Семир дава възможност в Бургас да работят големи имена в здравеопазването. Ние, докторите, да имаме възможност да работим, да се развиваме.

В България да си лекар, е свързано с много трудности и несъвършенства, с които се налага да се бориш. Но да ги пребориш и да си удовлетворен, това е успешният баланс и реализация.

- Едно от нещата, с които влязохте в медиите, е случаят с бившия министър на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовский. С какво помните този момент?

- Това е един много специален за мен пациент и съм благодарен, че животът ме срещна и с такъв човек! Той има рядко генетично заболяване, което е много трудно за диагноза по целия свят и за него най-често се разбира по настъпилите усложнения. Смъртността при тези случаи е много висока. Тогава аз приложих един метод, разработван от моя учител и колега, доц. Георги Арабаджиев, за намаляване риска тези усложнения да завършат фатално.

Но Вие, не ме питате медицински, а с какво ще го запомня?! Семейството на Сергей Лисовский са едни много интелигентни хора, които разбраха ситуацията и ми се довериха. За един лекар е много важно да спечели доверието на своите пациенти.

- А имало ли е случай, в който животът Ви е бил застрашен и Вас са спасявали?

- И лекарите са често пациенти. На една Коледа, ми се случи инцидент – счупих си крака. Налагаше се спешна интервенция. Дори в едни такива празнични мигове, моите колеги откликнаха веднага. След това прекарах празника в Клиниката, в която работех, без да съм на работа и се връщам към ваш предходен въпрос, разбрах, че разрив с професията ми не бих могъл да имам нито миг.

- Вие сте инициатор и на идеята за Звеното за диагностика и лечение на пациентите с неизяснена диагноза. Кой е най-запомнящият се или сложен случай от практиката Ви?

- Създаването на едно такова Звено е важно за всяко болнично заведение. И тъй-като „Анестезиологията и интензивното лечение“ е интердисциплинарна специалност, ние сме тези лекари, които бихме могли да преценим кой точно специалист е необходим на съответния пациент. Това е начин да се спести ценно време за поставянето на точната диагноза. В практиката си имам много пациенти, които няма да забравя. За радост, и те не ме забравят! Спомням си, например, едно момиче, което беше претърпяло катастрофа. Беше с един ампутиран крак, другият беше критичен. Имаше травма на главата, на белия дроб и с опасност от загуба на очите. Лечението продължи месеци. Тя премина през целия „ад“ на интензивното лечение. В този процес участваха лекари от няколко държави. Но тя и семейството й за всяка предстояща операция търсеха мен. И успяхме! Днес, тази жена има семейство и дете и не пропуска празник, да ми се обади.

- Разкажете ни за доброволческите си мисии. Какво кара един човек да загърби удобствата на собствения дом и родната земя и да отиде в друга държава, където гладът и войната са ежедневие?

- Както споделих още в началото, аз сбъднах една мечта. Благодаря на един мой колега, който ме покани и я превърна в реалност. Експириънс е да минаваш отвъд познатите граници, което те обогатява. Срещата с други непознати светове, прави всеки от нас многопластов. Всяко пътешествие носи ново познание.

- Има ли някакъв талисман, който носите със себе си?

- Да, вярата в сърцето ми и моето семейство. Където и да ходя и в каквито и условия да се налага да работя, винаги разчитам на себе си, убеден съм в своите възможности и вярвам, че винаги има начин да помогнеш. Голословните очаквания няма да помогнат в трудна ситуация, ако не познаваш и не си изпробвал собствените си способности. Затова практиката е важна, тя е най-големият учител. Благодарен съм ѝ, не ме оставя неподготвен!

Автор: Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ


В категории: Здраве


Времето днес ще е слънчево
Времето днес ще е слънчево 24/06/2021, Четвъртък 08:31 0
България Всички новини
Заради забележка: Шофьор слезе от колата и удари жена с деца Заради забележка: Шофьор слезе от колата и удари жена с деца 67-годишният хулиган е задържан Силиконът на Диона я вкара в "Пайнер" Силиконът на Диона я вкара в "Пайнер" Певицата подписа договор с музикалната компания От 1 юли влизат в сила нови правила за ДДС От 1 юли влизат в сила нови правила за ДДС Онлайн търговците ще използват електронна система за едно гише Извънредно! Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29 Извънредно! Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29 Очаква се разшифроването на данните от нея да даде отговори на въпросите как се стигна до фаталната авиокатастрофа на 9 юни т.г. Почивките на 150 000 българи в Гърция пред провал заради потънал в дългове туроператор Почивките на 150 000 българи в Гърция пред провал заради потънал в дългове туроператор "Музенидис травъл“ иска държавна помощ, фирмата ще се опита да се разплати с кредиторите Ще премахнат ли караваните от дюните на къмпинг „Смокиня“ Ще премахнат ли караваните от дюните на къмпинг „Смокиня“ Уволнената директорка на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова водила разговори за отстраняването им от ивицата Скандал! Милен Михов обвини „мутрите“ на Манолова и активисти на Слави за престъпление Скандал! Милен Михов обвини „мутрите“ на Манолова и активисти на Слави за престъпление Той призова вътрешният министър да разследва теча на лични данни от служебните компютри на РИК във Велико Търново  Еньовден е, билките днес са с най-голяма лечебна сила Еньовден е, билките днес са с най-голяма лечебна сила Вярва се, че сутринта на празника Слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през цялата година Експертиза доказва дали Кристиан умишлено е убил Милен Цветков Експертиза доказва дали Кристиан умишлено е убил Милен Цветков Вещите лица трябва да представят пред съда резултатите от изследването за психологическото състояние на подсъдимия Обзор на протест: Раздават флагчета на шофьорите на пътя Бургас - Варна Обзор на протест: Раздават флагчета на шофьорите на пътя Бургас - Варна Вижте защо вместо да празнуват, жителите се бунтуват
Милионерът Джон Макафи се самоуби от отчаяние в барселонски затвор Милионерът Джон Макафи се самоуби от отчаяние в барселонски затвор Той трябваше да бъде екстрадиран в САЩ, където го грозеше затвор до 30 години В Гърция свалят маските навън заради жегите В Гърция свалят маските навън заради жегите Решението е и поради подобрената епидемична обстановка Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки В заведенията ще бъдат допускани само посетители, които са преболедували от COVID-19, ваксинираните и хората с отрицателен PCR тест за коронавирус Турция маха полицейския час от 1 юли Турция маха полицейския час от 1 юли Държавните и публичните институции ще преминат в нормален режим на работа Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози Извънземните се превърнали в роботи? Извънземните се превърнали в роботи? Търсенето на същества, подобни на нас, на другите планети било безсмислено  Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра То е стигнало от Род Айлънд до Азорските острови Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Той е издъхнал снощи   Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 В съобщение на Европейската академия по неврология (EAN) се посочва, че са установени съществени поведенчески и когнитивни проблеми, които се проявявали няколко месеца след като пациентите са оздравели   Китай затвори "фермите" за биткойни Китай затвори "фермите" за биткойни В краткосрочен план се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната  
Бойко РАШКОВ, вътрешен министър Бойко РАШКОВ, вътрешен министър Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората Виц на деня Виц на деня - Четири литра наливна бира, моля!
- А носите ли си съд, в който да ви я налея?
- Със съда разговаряте!
Виц на деня Виц на деня Социологическо проучване: - Кой, според Вас, е най големият проблем на българите – незнанието или незаинтересоваността?
- Не знам, а и въобще не ме интересува.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Нима има нещо по-скъпо от здравето?
- Разбира се че има - лечението!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори