×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа


Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа
Райчо Бухлев, Златка Бухлева и по-малкият им син Питър, пред иконата на св. Марина, изографисана със злато и сребро в Рилския манастир и дарена от семейството на гр. Малко Търново
Тема в развитие
Спасителят-водолаз Валентин Иванов води в онлайн гласуването за „Личност на годината 2019” Бургазлийка, чиито животни са спасени от тандема, претендент за "Личност на годината 2019": Не с пари, а с любов лекуват!  Цял Казанлък подкрепя д-р Николай Игнатов – претендент за „Личност на годината 2019” Започна гласуването онлайн за Личност на годината 2019, вижте как да подкрепите своя фаворит Първият победител в „Личност на годината” – момичето с огромно сърце, днес открива таланти и радва 10 хиляди деца в България Номиниран за статуетката „Флагман“ ще бъде награден и от Община Бургас Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа Личност на годината 2019: Д-р Николай Игнатов – реаниматорът с миротворческа мисия на три континента Личност на годината 2019: Доброволецът от БЧК Златка Атанасова - за 40 години служба в кръводаряването и спешната помощ Личност на годината 2019: Бисер Русимов – за безкористното му лидерство в редица обществено значими каузи Личност на годината 2019: Валентин Иванов – спасителят със свръхчовешки героизъм в кръвта, върнал към живот стотици хора Личност на годината 2019: Тандемът, който спасява бедстващи диви животни Флагман.бг започва приема на номинации за Личност на годината 2019, вижте условията на конкурса
виж още
скрий
09 Януари 2020, Четвъртък, 15:30 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Когато научава за тежката диагноза, поставена на малкото му момче, той намира упование във вярата и започва да търси древни оброчища, на които да изгради 5 духовни приюта

Райчо Бухлев от Сан Франциско е следващият достоен българин номиниран в класацията Личност на годината 2019. Роден в Бургас и израснал в Малко Търново, от 2005-та година той е жител на четвъртия по големина град в щата Калифорния, САЩ.

Израсъл в семейство на миньори, днес Райчо Бухлев ръководи собствена транспортна фирма и заедно със съпругата си Златка Бухлева отглежда двете си момчета Цветелин и Питър. През 2009-та по-малкият му син – 2-годишният Питър, е диагностициран с аутизъм.

Тази новина се оказва преломна за живота на емигрантското семейство. От тогава те ежедневно се борят с нарушението в развитието на детето, което засяга способностите му за общуване и отношението му към околните.

Диагнозата на малкото му момче е и причината Райчо Бухлев да си постави нова мисия в живота  – изграждане на православни параклиси. Макар и да живее на повече от 10 500 километра от родното си място, калифорниецът чувства силна връзка с енергията на светите места в Странджа планина.

Първият параклис „Света Марина“ е построен именно там, в село Сливарово,  в непосредствена близост до едноименната пещера,  древно христианизирано светилище.

Пещерата-светилище и параклисът се намират дълбоко в дебрите на Странджа в местността Ликуди, зад някогашния кльон (граничното съоръжение), много близо до границата с Турция 

Параклисът е осветен през 2017 година. От тогава всяка година на 17 юли – денят на светицата, Райчо Бухлев прави  курбан за здравето на Питър и всички хора от района. На събитието се стичат стотици вярващи в чудодейната енергия, излъчвана от това място. За всички миряни калифорниецът от Община Малко Търново осигурява и транспорт за собствена сметка, с помощта на кмета на града Илиян Янчев.

Малкият Питър заедно с цялото семейство Бухлеви присъства всяка година на празника на светицата, както и на всички освещавания на параклиси

Остана ми само вярата, имам вътрешното усещане, че когато изграждам тези духовни места, помагам и на моето момченце. Подкрепата, която получих от хората и кмета на Малко Търново, е огромна. Всички много се радват и всяка година идват на деня на Света Марина в параклиса. Събитието вече се превърна в събор и се надявам  да става все по-хубаво“, разказва Райчо Бухлев.

Вторият параклис,  изграден от Райчо Бухлев е „Св. Св. Константин и Елена“ в странджанското село Стоилово. Православният дом е осветен през 2018 г.

При всяко освещаване Райчо Бухлев дарява на Община Малко Търново икона на светците, чиито имена насят параклисите. Те са изложени в музея на града. Иконите на Св. Марина и Св. Св. Константин и Елена са със златно и сребърно покритие, всяка от които тежи по над 50 килограма. Свещените образи са изографисани по поръчка на дарителя им в Рилския манастир

През 2019 г. американецът, закърмен с духовната енергия на Странджа,  продължава доизграждането на параклиса „Света Марина“ и търси други древни оброчища, на които да изгради и подобни духовни приюти.

Зарекъл съм се , че ще построя 5 параклиса в Странджа планина. Там  светците се уважават и имам усещането, че са много силни места, които обединяват хората. Това е и моята цел - да събирам вярващи и близки. Пръснати сме из целия сват, но с кръвта си усещаме как ни теглят родината и традициите“, споделя 46-годишният мъж.

Райчо Бухлев е шестият, номиниран от граждани на Малко Търново, в класацията а информационния портал Флагман за „Личност на годината 2019“. До момента претенденти за уникалната статуетка Флагман.бг са ветеринарният тандем д-р Светослав Янев и Кристина Николова, спасителят със свръхчовешки героизъм Валентин Иванов, лидерът в редица обществено значими каузи Бисер Русимов,  доброволецът с 40 години служба в кръводаряването и спешната помощ Златка Атанасова и реаниматорът с миротворческа мисия на три континента д-р Николай Игнатов.

Номинации се приемат на редакционната ни поща до 13 януари, след което, по регламент, се пристъпва към втора част от процедурата по класирането – гласуване в интернет. 

От  14 януари 2020 г. до  21 януари 2020 г. ще се проведе интернет гласуването  във фейсбук, което ще е с 50 % тежест при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на компетентното жури, в което са включени 5-има членове с безспорен авторитет  - от различни институции, браншове и организации. То е оглавено от  г-жа Елка Стоянова - юрист, председател на Районната избирателна комисия - в мандат, членове - зам.-областният управител Владимир Крумов, Атанас Сиреков – внук на легендарния бургаски кмет Атанас Сиреков, починал при изпълнение на служебен дълг (1936-1939), журналистът на свободна практика Божидар Божков и победителят в класацията от миналата година адвокат Теньо Тенев.

Журито ще заседава в Областна управа Бургас на 23 януари от 18,00 часа – ден преди церемонията.

Статуетката, символизираща флагман е уникална и е творба на бургаския скулптор Огнян Петков.

Тържествената церемония по награждаването на Личност на годината 2019 ще се проведе на 24-ти януари, петък,  2020 г.  в зала „Георги Баев“ на Културен център Морско казино в Бургас ие под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков.




В категории: Малко Търново


България Всички новини
Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно
Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори