×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гешев огласи шпионски скандал: Двама чужди дипломати са разузнавали България


24 Януари 2020, Петък, 12:39 ч.
Автор: Флагман.БГ

Единият от тях събирал държавни и служебни тайни от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.




9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
9689
24.01.2020 19:14:22
0
0
Защо само руски ,ами турски?......
8.
ХХ
24.01.2020 18:43:46
1
0
@7
Идиот слабоумен, може фактите за ония дет им лижеш задника да те обиждат, но това не е мой проблем.
7.
Гешев
24.01.2020 16:19:39
2
3
До непогребания хиксов комунист. Смърдиш на тъпота, пич. Даже не можеш да обиждаш качествено, толкова си бездарен и едновременно с това слабичък. Проблемът ти на тебе не са комунистите луканов, паси, цветанов, борисов, костов и т.н., проблемът ти е, че кирташкия соц баталяса, както и баталя любимият ти СССР. Обаче истинската ти драма е, че нито СеСеСеРе-то ще се върне, нито соца. Най-хубавото обаче е, когато човек чете бесилната ти злоба срещу бавното, методично и безотказно действие на жлъчно мразените от тебе САЩ. Тоест - хайде да те докарам до прединфарктно състояние - планетарната свръхсила, пред която любимата ти Русия изглежда като разколачен селски кенеф. Ти обаче се запаси с лексотан, хубавите моменти тепърва предстоят и ще бъдат много. Такива новини, като тази, ще има да слушаш доста. Наздраве.
6.
ХХ
24.01.2020 16:02:56
4
1
@2
Олигофрен непоръбен, комуняга ще викаш на цветанов, борисов, плеенелиев, поптодорова понеже всички са били такива.
Комуняга може са викаш и на сподвижниците на луканов като паси (може и той да е бил член на бкп).
Та май всички най изявени евроатланъици са били и комуняги... вероятно като теб - дебила и със сигурност баща ти, изцвъкал дебилното си семе...
5.
Що ве Гешев
24.01.2020 15:05:06
2
4
Че за такива неща съм виждал и американци да разпитват и турци, германци, англичани и други. Тях също ли ще гоните или по изборно един за назидание?
4.
Обосновката
24.01.2020 14:36:40
3
3
за репатрирането им е смехотворна. Явно няма никакви причини за това и изпълняваме заповед 'ОТГОРЕ"
3.
един нормален
24.01.2020 14:03:16
5
7
Пак ли Путин ни е виновен и ни прави мръсно?

Лоши руснаци ей, искат да ни съсипят прекрасния живот, който си изградихме благодарение на американските ни приятели! Но няма да успеят да ни върнат към ония тъмни времена, когато нямаше никакви банани по магазините!

Банани ще има! Гарантирано от USA!
2.
Гешев
24.01.2020 13:20:12
13
7
Комуняга, от постоянното ти каканижене под статиите в сайта, става ясно, че си много прост и елементарен типаж. Май битността на фрустриран тежък маргинал е непоносима, а? Свиквай, така ще е оттук нататък. Бай ти тошо отдавна изгни, а социализма ви умря преди него, заедно със СССР-то. Така че, по-добре ще е за тебе да си сложиш хикса над някоя дупка и да се самопогребеш. не за друго, ами да не се мъчиш. Ама ако не искаш, не е проблем, на мен лично ми е гот да чета как червени малоумници като тебе квичат ката ден. демокрация е все пак, дишай.
1.
ХХ
24.01.2020 13:05:28
6
7
първо се обърках, щот си помислих, кой е имал топки да разследва козяшки дипломат... после видях, че "е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната" - нещо което би трябвало да е описано в законите и достъпно за всеки... накрая видях, че всичко си е на място и външната подлога си е същата като преди.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори